Czarne lustro (2011)
Czarne lustro: Sezon 7 Czarne lustro sezon 7, odcinek 1
odcinek Czarne lustro (2011)

Czarne lustro | Zwyczajni ludzie

Common People 57m
8,0 3,2 tys. ocen
8,0 10 1 3233
Czarne lustro
powrót do forum s7e1

Udany powrót!

ocenił(a) serial na 7

Świetny odcinek w starym, dobrym klimacie z pierwszych sezonów Czarnego Lustra. Temat bardzo interesujący i aktualny. W dzisiejszych czasach jesteśmy regularnie bombardowani nowymi pakietami subskrybcji, które z biegiem czasu stają się coraz droższe i „lepsze”, dlatego pomysł, żeby zobrazować jak taki niepozorny pakiecik może być wykorzystany na żywym organizmie był moim zdaniem strzałem w dziesiątkę. Szczególnie urzekł mnie wątek reklam. Sam jakiś czas temu uwolniłem się od nich wykupując YouTube Premium, bo byłem nimi atakowany z każdej możliwej strony. Tutaj nasza dwójka bohaterów boryka się z podobnym problem podczas zwykłych obowiązków w pracy, albo podczas relaksu w domu co ma swoje późniejsze konsekwencje.

Podsumowując naprawdę udany powrót Black Mirror po bardzo męczącym 5 i 6 sezonie.

ocenił(a) serial na 10
Zahus11

Ogólnie to fajnie połączyli kilka tematów które są zmorą naszych czasów. Reklamy, subskrypcję oraz patostreamy

kamillo112

Reklamy można zablokować, treści ściągać legalnie prawie za gorsze a potosreamy po prostu omijać.

kamillo112

Plus choroby - już teraz, nawet w krajach z państwowym ubezpieczeniem medycznym, wydaje się nieskończenie wiele kasy na leczenie, a to na prywatne badania, by były szybciej, a to na badania genetyczne, rezonans, by był szybciej itd. I potem ma się zrujnowane finanse, a ukochana osoba i tak umiera...

ocenił(a) serial na 8
Zahus11

Mega mnie śmieszyło jak Rashida Jones recytowała te reklamy i wynikały z tego absurdalne sytuacje

Zahus11

lubie klimat black mirror ze wzgledu na mozliwe scenariusze przyszlosci - poruszane w nim problemy, jednak widze, że pod naporem presji i tego, ze serial sie super sprzedaje, ciagnal to na sile. Nie ma tu nowych problemow, a sa walkowane te same, aby tylko powstal nowy odcinek. Juz nawet łapia sie tego zeby robic sequel odcinka, który bardzo sie spodobal, poki co obejrzalem 3 odcinki i wszystkie poruszaja to co juz bylo wczesniej, wszystkie skupiaja sie na komputerach, tylko skupiaja sie na roznych dziedzinach zycia. Mogliby sie wysilic i skupic na pierwotnym zalozeniu serialu czyli mozliwych scenariuszach przyszlosci.

anonimowy_havier

Cały ten SERIAL JEST MOCNO PRZEREKLAMOWANY, ale ma kilka dobrych odcinków. Mam do Ciebie takie pytanie, napisałeś że wałkują ciągle te same tematy(to nie do końca prawda, ale to temat na inną dyskusję), chodzi mi o to czy oglądałeś kiedykolwiek serial pt. The Outer Limits(1995)>? jeśli tak, to ok, jeśli nie, to będę miał do Ciebie inne pytanie. Oczywiście jeśli chcesz porozmawiać odnośnie serialu który skupia się na całkowitej przyszłości i nie robi tego czasami tak tandetnie oraz niezbyt inteligentnie jak Black Mirror. Czekam na odpowiedź i Pozdrawiam.

krelian_2

Nie ogladalem tego serialu, pozdrawiam

krelian_2

coś w poście @krelian_2 mi nie pykło... może nachalność własnych poglądów, może urojona wyższość nad innymi, może wyczuwalny narcyzm....
anonimowy_havier - popieram w 100%

krelian_2

Obejrzałem. Raptem trzy odcinki tego serialu. Jednak dla mnie skojarzenie z serialem po tamtej stronie jest po prostu perefrkcyjne

anonimowy_havier

taki bol doopy na sile. dystopijna tematyka ma to do siebie, ze porusza waski zakres tematow/problemow ale z wielu roznych perspektyw. to jeden z lepszych odcinkow biorac poprawke na wyrafinowane standardy netliksa i zamilowanie do inzynierii spolecznej

Zahus11

średnio udany, jest masa błędów fabularnych i fizycznych, i jak black mirror do 5 season był serialem technologicznym to 7 sezon jest serialem fantasy

Eugene_Eumaqs

nawet pierwszy z brzegu bład - jak zrobili operację mózgu skoro kobiecie nawet nie ogolili głowy - przez nos? oczodoły? - im dalej to takich błędów jest mnóstwo

Eugene_Eumaqs

Też to zauważyłam chyba że miała perukę w co wątpię. Podobał mi się 2 i 3 odcinek.

ocenił(a) serial na 9
Eugene_Eumaqs

xD Dawno tak bezsensownego czepialstwa nie czytałem. To absolutnie nie jest wazne - temat odcinka był inny niżukazanie realiów operacji mózgu.

ocenił(a) serial na 8
towariszcz

Odc był dobry, ale realizacja była tania i kartonowa

ocenił(a) serial na 8
Eugene_Eumaqs

Jeśli chodzi o przyszłość to zapewnie nie będzie trzeba golić głowy. Aktualnie są już nowe metody operacji mózgu bez użycia skalpela

Zahus11

"wątek reklam. Sam jakiś czas temu uwolniłem się od nich wykupując YouTube Premium" najwazniejsze aby zauwazac bledy w konsumpcyjnej logice dnia codziennego i nie byc lemingiem.

Zahus11

A po co płacić w ogóle i oglądać te mozgo zabójcze reklamy pazernych ludzi i ich firm. Wystarczy dobry ad block i wolne  źródła gdzie za grosze można wyszyto pobrać (pobieranie jest w Polsce legalne, jeśli wykorzystuje na na własny użytek). To ostatni bastion wolności internetu ….do tego też piję w zasadzie ten cały serial gdzie są big techy, internet, technologia, nie idź ze stadem w social meida, bądź anonimowy, dbrwj o prywatność i higienę i wspieraj piertowne ideę założycieli i twórców internet, wszystko open source i za free. Nie ufaj sprzedawcom niczego..

Zahus11

Czy na prawdę nikogo nie wnerwiają w tym odcinku totalne nonsensy takie jak pozbycie sie problemu reklam przez uduszenie ukochanej osoby?! ...dobrze że koleś nie ma Polsatu

ocenił(a) serial na 10
wiaktor

Czekałam na ten komentarz! Dodatkowo pogubiłam się w pewnym momencie, bo myślałam, że nieopłacanie opcji standard = śmierć. Opcja z reklamami była w najniższym abonamencie, stąd załatwienie sytuacji poduszką było zupełnie bez sensu.

ocenił(a) serial na 9
ilo84

też myślałam, że brak opłacenia oznacza śmierć. Chyba, że po nowych aktualizacjach pozostawała taka wegetacja

ocenił(a) serial na 8
Danicalifornia_2

Wydaje mi się, że umarła by i tak wkrótce, ale mąż nie chciał wysłuchiwać jej ostatnich słów w postaci reklam..

ocenił(a) serial na 9
wiaktor

chodziło o to, że ona nie była już sobą. Ciagle czuła ból, miała problemy z pamięcią i non stop spała. Sama czuła, że ma dość takiej wegetacji i chce odejść.

wiaktor

??? Oboje byli bez pracy, a i tak musieli wersję podstawową - z reklamami, opłacać, więc zdecydowali, że już tak nie mogą, bo co to za życie? A i tak trzeba było te kilka stów miesięcznie płacić. Dramatyczna historia [trochę jak w Miłości Hanekego]. Takie rzeczy się zdarzają! Może nie w Pl, bo jednak jako tako leczenie jest na NFZ, ale w USA sa przypadki rozszerzonych samobójstw lub rozwodów z chora osobą, tylko dlatego, by na zdrowego partnera nie spadły wszystkie koszty,

ocenił(a) serial na 7
Milennn

To mogli przestać opłacać i kobieta by przestała żyć, ale nie, musieli zrobić na siłę smutne dramatyczne zakończenie. A ten jej facet to chyba miał jakieś ukryte skłonności sado maso, bo nawet nie pomyślał żeby np pożyczyć od kogoś pieniądze, tylko leciał od razu wyrywać sobie zęby na streamie

Zahus11

nie chce Cie zdenerwowac, ale wykupiles YT bez reklam, a jest na to calkowici ebezplatny sposob. Zdradze go, a jakze, bo nienawidze wymuszania tego, ze musz ecos kupic, by miec spokoj. Wystarczy yt otworzyc w stronie, nie w aplikacji, nazywa sie Brave. Prawda, ze proste? Ja juz nie pamietam co to jest reklama na YT. No i za darmo. Dziwi mnie, ze malo ludzi o tym wie.

Zahus11

Według mnie największym błędem było zaprezentowanie opcji zwiększenia umiejętności w abonamencie lux i kompletne niewykorzystanie tego w dalszej części odcinka. Dlaczego główni bohaterowie ani przez sekundę się nie zastanowili jak to mogło im pomóc w zarabianiu na abonament?