PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=706211}

Constantine

2014 - 2015
7,1 12 tys. ocen
7,1 10 1 11506
5,1 7 krytyków
Constantine
powrót do forum serialu Constantine

Uniwersum DC?

ocenił(a) serial na 8

Jak myślicie jak ten serial będzie powiązany z uniwersum DC jaki już widzieliśmy? mam namyśli seriale i filmy.

nieznajomy43

Z seriali na pewno będą powiązane Flash i Arrow, ale to raczej oczywistość :P

Z tego co kojarzę, inne seriale (Constantine, Gotham) nie będą powiązane. Twórcy Gotham chyba się o tym wypowiadali. Licencje zostały wykupione przez różne stacje i ciężko by było doprowadzić do crossoverów. Wolą się skupić na jednym konkretnym projekcie.

Wątpię też, aby łączono kinowe uniwersum z serialami. Kino i Telewizja to media działające na innych płaszczyznach.

ocenił(a) serial na 8
zombie001

agentom tarczy :) to nie przeszkadza. ale rozumiem, może w przyszłości.

nieznajomy43

Oglądanie Agentów zakończyłem na 3 odcinku, ale z tego co słyszę Marvel dalej słabo wykorzystuje potencjał tej produkcji. Dzielenie uniwersum w kinie i telewizji to po prostu BARDZO kiepski pomysł. Tak uważałem przed premierą Agentów SHIELD i dalej tak sądzę.

ocenił(a) serial na 7
zombie001

Ostatnio się poprawili, końcówka sezonu jest naprawdę bardzo dobra.

użytkownik usunięty
zombie001

Do flasha i arrowa średnio pasuje. Tak wiem, to samo uniwersum, ale, ale. Powiedzmy, że flash i arrow to bardziej ta częśc DC nastawiona na akcję, klasyczne super- hero a Constatine, to magia i wszystko co nadprzyrodzone. To DCU od zupełnie innej strony. Idealnie by było gdyby w Constatine były występy Zatanny, Phantom Strangera, Mr E, Doctor Occulta, Dr fate'a i były powiązania z Sandmanem.

Serial mógłby robić za taki przewodnik po magicznej stronie DC.

Temu serialowi są na grzyba potrzebne jakieś znaczące fabularnie powiązania z flash i arrow. Jest wystarczająco dużo, ciekawych postaci, klimatycznie bliższych Johnowi- to co wymieniłem wyżej. Niech robią drobne camea postaci z serii flasha i strzały, a coś większego sobie darują. A co się tyczy oddzielenia serialu od filmu, to akurat w tym przypadku średni pomysł- w sandmanie, który ma powstać, jest wątek rodu Constantie.

ocenił(a) serial na 8
nieznajomy43

Raczej nie... Chodź żałuje , że Constantine nie będzie częścią Uniwersum filmowego.Jak wiemy tworzony jest projekt Justice League Dark gdzie Constantine odgrywa najważniejszą rolę - spokojnie mógłby go zagrać Matt Ryan.Wątpię żeby znaleźli lepszego aktora bo ten dla mnie bardzo pasuje - wygląda tak samo jak w komiksie.

Tomas505

Spokojnie :D jeszcze go nie widziałeś w akcji. Wygląd to nie wszystko.

Ja tam osobiście wolę aby Del Toro realizował swoją wizję na JLD, a nie taką jaką, mimochodem, narzuci Goyer w serialu. Druga sprawa, że je tak niespecjalnie ufam Goyerowi, bo z "Constantine" może równie dobrze wyjść 'kupa' :P

Jeśli Del Toro zajmie się reżyserią filmowej JLD, to dużą szansę na rolę Constantine'a ma Charlie Hunnam. Współpracował z reżyserem przy "Pacific Rim", "Crimson Peak", jest Brytyjczykiem i również ma warunki, aby grać tą postać.

ocenił(a) serial na 8
zombie001

Goyer nie pracuje sam więc nie obawiam się ,,kupy" . Goyer ma fajne pomysły ale po drodze coś psuje dlatego zawsze powinien pracować jeszcze z jedną osobą przy scenariuszu... W przypadku Constantina to wygląd jest bardzo ważny...Nie ma np porównania między Constantinem filmowym a teraz serialowym.Zobaczymy jak sobie poradzi Matt w tej roli.

użytkownik usunięty
zombie001

Seriale mogą egzystować oddzielnie od filmów, ale oby mieli już ustalonego jednego aktora do roli Constatniee'a, do filmowego uniwersum DC I wszystko przynajmniej logistycznie zaplanowane. Naprawdę chciałbym tego samego Jhona z DJL w Sandmanie- tak jak to było w komiksie- jak go pominą, to już zrobią krzywdę temu komiksowi i pozbawią go barwnych gościnnych występów, postaci z innych serii.

Poza tym zdjęcia tego serialowego pokazują, że to będzie przynajmniej wizualnie bliższa komiksowi wizja tej postaci.

ocenił(a) serial na 8
zombie001

Nikt nie ufa Goyerowi.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Smrodnik

Teraz już jest z DC, bo w 2011 roku uniwersa DC i Vertigo się połączyły.

Co nie zmienia faktu, że będzie to osobny serial.

ocenił(a) serial na 8
DarthDream

Połączyły się? Pierwsze słyszę.

Co nie zmienia faktu że John jest w DC, bo wraz z New 52 dostał własną serie :)

Bartonson12

Cóż, nie jestem wszystkowiedzący, zasugerowałem się pierwszym akapitem z tego artykułu: http://www.dccomics.com.pl/Artykul/910.

ocenił(a) serial na 8
DarthDream

Pewnie takie były plany. Połączenie tych światów byłoby o tyle niemożliwe, że komiksy Moore'a dla Wildstormu są bez znaczka ,,DC'', a Vertigo jest +18, a DC - Teen, więc to samo siebie skreśla.

użytkownik usunięty
Bartonson12

Ale przecież Vertigo już nie raz, nie dwa przenikało się z mainstremowym DC- Batman, pajcenci arkahm w Black Orchid, Dr Fate, Zattana w jednym komiksie razem z The Endless- Books of magic . W swamp thingu był bodajże występ JL. Ba niektóre postaci z DCU dostały serie w Vertigo- Animal men, Deadman,wyzej wspomniany swamp thing, domm patrol.Ten news jest naciagany i bazuje na bzdurnym uogólnianiu i- jakby DC nigdy nie łączyło sie z vertigo. Poza tym są serie vertigo, które nijak nie przystają do reszty uniwersum i nie ma ich po co tam włączać- Fables, Hinterkind czy The Witching Hour.

Bezedury.

ocenił(a) serial na 8

Jasne że się łączyły, ale to były pojedyncze tytuły, a nie znowu wszystkie.

użytkownik usunięty
Bartonson12

I dobrze, że nie wszystkie, zresztą vertigo nie musi się łączyć w 100% bo nie, po to powstało jak oddzielna marka.

ocenił(a) serial na 8

Dokładnie.

ocenił(a) serial na 7
Bartonson12

Vertigo od dawna jest częścią DC i w teorii jest to jedno i to samo uniwersum, ale komiksy obu z nich działają w sporym oderwaniu od siebei ze względu na różny poziom dojrzałości, tematyki itp.
Generalnie rzecz biorąc Vertigo jest miejscem na te ostrzejsze, mroczniejsze, trudniejsze serie (co nie znaczy, że nie trafiają sie takie w samym dc).

ocenił(a) serial na 8
Dealric

Myślałem że to oczywiste.

ocenił(a) serial na 7
Bartonson12

Czytając twoje posty można odnieść pewną wątpliwość co do tego czy to wiesz.

ocenił(a) serial na 8
Dealric

Nie wiedziałem że napisanie iż Vertigo jest +18 wiąże się z niewiedzą na jego temat.

ocenił(a) serial na 7
Bartonson12

Pisanie o niemożliwości łączenia światów, kiedy technicznie rzecz biorąc jest to jeden świat.

ocenił(a) serial na 8
Dealric

Czyli technicznie rzecz biorąc płeć męska w DC powinna dawno temu wyginąć.

użytkownik usunięty
Dealric

Z tym vertigo to jest taka sprawa, że i jest i nie jest czescią DCU. Trudno nazwać, totalnie niezależne historyjki jak fables, 100 bullets i y the last man, częścia DC- bartnson sam zwrócił uwagą na y właśnie.

Inna sprawa jest taka, że rzeczywiście istnieją tam powiązane serie, które są jak najbardziej w kanonie. Ba, śmiało można je uznać, za serie dość istotne dla DCU, bo uzupełniające uniwersum w kwestiach magicznych i nadprzyrodonych- np. Books of magic, The Trenchcoat Brigade, Sandman, Hellblazer-a oddzielenie takich serii, od "zwyczajnego" DC jest w sumie logicznym zabiegiem. No bo batman przystaje do świata magii i nadnaturalności jak pieść do nosa.

ocenił(a) serial na 7

Przeciwnikiem batmana jest Grundy ;P

użytkownik usunięty
Dealric

Też racja :D Można jeszcze dodać, że batman był umieszczany w praktycznie każdej konwencji w komiksie- tej magicznej też- jednak nie zmienia to meritum . Batman po prostu nigdy nie będzie tak dobrze wpasowany w te magiczne klimaty, jak postaci które mają magię za środowisko naturalne- np Zatanna i Constatine.

użytkownik usunięty
DarthDream

Niektóre komiksy z Vertigo, juz dawno miały jakieś tam zwiazki z DCU- Black Orchid, Books of magic, Sandman. Nie zmienia to faktu, że wielu serii połączyć się nie da i nie ma po co-np. Fables , bo egzystują totalnie poza DCU,

nieznajomy43

To w ogóle nie powinno być powiązane. Constantine to zupełnie inna historia niż Liga Sprawiedliwych. Tę historię można by połączyc z Sandmanem, ale na serial/film o nim trzeba będzie jeszcze poczekać.

użytkownik usunięty
Wlad_Palownik93

Masz zdecydowaną rację. Constatine to zdecydowanie bardziej klimat, estetyka i tematyka bliższa sandmanowi, aniżeli takiemu arrow. Oczywiście to jedno uniwersum i mogłyby być jakieś powiązania- np notki w gazecie na temat arrowa w serialu o johnie, ale dużym croverom typu arrow i constatine w jednej drużynie mówię nie. Inne klimaty, inne płaszczyzny unwiersum DC.