Z anime jedno z lepszych. Fakt, czasem krew się poleje i są mniej przyjemne momenty. Ale fabuła i zwroty akcji wciągają. Opis serialu masz tutaj:
http://anime.tanuki.pl/strony/anime/1213-code-geass-lelouch-of-the-rebellion-r2/ rec/1249
Czy warto? Absolutnie warto. To właśnie po Code Geass całkiem przekonałam się do anime (o dziwo byłam już wcześniej po "lekturze" uwielbianego przez wszystkich Death Note'a, ale jednak to nie była bajka dla mnie). W Code Geass jest wszystko. Intrygi, niesamowita walka, przyjaźń, miłość i wiele, wiele dramatycznych momentów. Jesteś kobietą, więc prawdopodobnie może odstraszyć Cię kategoria "Mecha" , ale i ja kobietą jestem a te wielkie maszyny dodawały tylko pikanterii. Myślę, że to jak dobre anime to jest pokazuje fakt, że jest uwielbiany przez każdą płeć (faceci mogą po podniecać się robotami i świetnymi laskami:), babki mimo że nie znajdą tu "bohatera romantycznego", żadnego cud przystojniaczka to myślę, że historia sama w sobie najbardziej trafia im do serc). Bierz się za to, dziewczyno! I napisz jak wrażenia :))