PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371185}

Californication

2007 - 2014
7,7 152 tys. ocen
7,7 10 1 151674
6,9 27 krytyków
Californication
powrót do forum serialu Californication

Proszę podajcie mi pisarzy takich jak on bo umieram z nudów i chętnie bym coś poczytał. Chodzi mi o młodych, piszący podobnym stylem jak on w serialu, głównie o życiu.
Pozdro

yundai

Bret Easton Ellis , szczególnie 'Księżycowy Park' - akcja toczy się głównie 2001-2005 , podobne tematy , klimaty , styl

ocenił(a) serial na 9
yundai

W nowościach, ze względu na studia, specjalnie się nie orientuję, ale mogę polecić wszystkie książki Bukowskiego, na którego twórczości i życiu wzorowane jest w pewnym stopniu Californication. Jeśli znasz angielski to nic nie stoi na przeszkodzie przeczytania również "God Hates Us All".

Drakewolf

Jeśli chodzi o Bukowskiego to szczególnie się tutaj nasuwa jego książka ,,Hollywood" - w której poznajemy scenarzystę/pisarza o imieniu Hank (hmm przypadek... ;) ) i cały proces powstawania filmu powstającego na scenariuszu napisanym przez głównego bohatera, podobnie jak w serialu większość scen rozgrywa się raczej w barach i na swego rodzaju ,,domówkach" gdzie ustalane są szczegóły dotyczące filmu. Hank najczęściej upija się tam winem (kolejny przykład powiązania z serialem, szczególnie widać to w ostatnim odcinku 3 sezonu, (radzę zobaczyć ostatni kadr z tego odcinka ;) ) i zawsze ma za sobą swojego stróża - żonę Sarę (odpowiednik Karen).

ocenił(a) serial na 7
yundai

Chuck Palahniuk "Opętani" czy "Udław się"
Henry Miller "Zwrotnik Raka"

ocenił(a) serial na 10
yundai

Prowokator i jego felietony... wpisz sobie w googla "prowokator prowokacje"
i Ci znajdzie...

ocenił(a) serial na 10
ural

No tak tylko nie i taki klimat tu chodzi, ten koles jest po prostu prostym, wulgarnym idiota. Jego felietony nie utrzymja sie w klimacie "prowokacji" o jaka chodzi w calliforniacation, on pisze dla samej i czystej prowokacji jako takiej. Czytalem kilka jego felietonow i nawet 1 mi sie nie spodobal. Maja wydzwiek jakby je napisal zbulwersowany otaczajaca go rzeczywistoscia nastolatek. Jak dla mnie blog ktory w zupelnosci nie jest wart uwagi.