Hej, przeczytałam właśnie 35 - jak widać ostatnią część komiksu 8 sezonu Buffy, czy ktoś orientuje się co będzie dalej i kiedy? Byłabym wdzięczna za odpowiedź
Z rodzeństwem się nie sypia! Nie lubię związku Angela i Cordy. Bardzo nie lubię.
Aż musiałam przeczytać moje stare wypowiedzi bo nie za bardzo wiedziałam o co ci chodzi, ale zgaduje że o tą wypowiedź zacytuje fragment „Nikt tak naprawdę nie zaprzecza że Buffy kochała Rileya i Spike'a. Chodzi raczej o sposób w jaki ich kochała, co do tego są cały czas spory.
Istnieją różne rodzaje miłości, miłość mężczyzny do kobiety i odwrotnie, miłość do przyjaciela, do rodzeństwa, miłość rodzicielska i tak dalej…”
Podtrzymuje to co napisałam lata temu i dodam że dla mnie seks nie zawsze równa się wielka romantyczna miłość. Są różne sytuacje na przykład czasami czujemy się samotni i szukamy kogoś kto wypełni pustkę w łóżku, a niektórzy po prostu lubią seks i nic w tym dziwnego.
Szczerze ja rozumiem jak można mieć wielką miłość a w międzyczasie związki tak bliskie jak w serialu, bo moja przyjaciółka coś podobnego przeżyła. To znaczy w czasach liceum kochała pewnego chłopaka bardzo mocno byli jak papużki nierozłączni, zawsze razem, ale życie zadecydowało że gdy poszli na studia w innych miastach ich związek zaczął się sypać i postanowili się rozstać.
A że ona nie należy do osób które lubią rozpamiętywać stare czasy postanowiła iść dalej. Mimo to że wciąż coś do niego czuła nie wahała się dać szansy komuś innemu z kim tworzyła na jakiś czas udany związek. Niestety już od dawna nie są razem bo to nie było to, ale dziś łączy ich przyjaźń.
W opisach sezonu szóstego mamy wyraźnie napisane że Buffy była chora i miała kliniczną depresję dlatego wykorzystywała Spike'a by coś poczuć, on zaś wykorzystywał jej chorobę i manipulował nią by z nią sypiać.
Nie ma nic wspomniane o miłości, sama Buffy wielokrotnie w tym sezonie zaprzecza że go kocha i ja nie mam powodu by jej nie wierzyć.
Jeśli chodzi o sezon siódmy to pamiętam dokładnie że Buffy i Spike nie sypiali w nim ze sobą, byli w nim bardziej jak przyjaciele.
Co się tyczy słów Buffy do Spike'a na końcu „kocham cię”, nie wiemy co ona miała na myśli. A skoro wcześniej w serialu to samo mówiła na przykład Xandrowi którego nie kochała romantycznie (odcinek Seeing Red w sezonie sześć) to moim zdaniem można je różnie odczytywać. Biorąc pod uwagę sezony komiksowe, ósmy i dziewiąty który wciąż trwa, nie ma żadnych dowodów że Buffy kochała albo wciąż kocha go romantycznie tak jak kochała Angela.
Zaś co się tyczy Rileya moim zdaniem Buffy kochała go na swój sposób, ale wiemy że to nie było to dlatego odszedł.
Również skoro jesteśmy w temacie o komiksach podam przykład Satsu czyli dziewczyny z którą Buffy w sezonie ósmym sypiała. Wyraźnie jest wspomniane że nie jest lesbijką i nie kocha jej romantycznie, robiła to bo czuła się samotna.
I ja też nie przepadam za parą Angel i Cordy bo jak już wspomniałam cała ta niby romantyczna miłość była źle napisana. Szybko przyszła i szybko odeszła, a biorąc pod uwagę słowa Jasmine o manipulacji cały wątek można nazwać nieprawdziwym.
O wątku Belli i Jacoba się nie wypowiem, bo nie jestem w temacie. Już wspominałam wcześniej jestem raczej antyfanką zmierzchu, dla mnie to profanacja wampiryzmu.
hej, właśnie skończyłam oglądać 7 sezon buffy i trochę przeglądnęłam ten temat ale nie do końca- zbyt dużo wypowiedzi -jednakże piszecie tutaj o jakimś 8 i 9 sezonie. Czy możecie mi przybliżyć temat? O co chodzi? pozdrawiam :)
Jasne, że możemy:)
8 i 9 sezon są wydawane w postaci komiksu. 8 już się zakończył, chyba ma ponad 40 części, które można znaleźć w necie, choćby na chomiku. Nie wiem czy jest polskie tłumaczenie, ja w każdym razie wolałam i tak czytać w oryginale.
Pierwszu numer 9 sezonu wychodzi chyba w przyszłym tygodniu
http://buffycomics.hellmouthcentral.com/ tutaj znajdziesz wszystkie news na temat komiksów
Właśnie chciałąm Ci wkleić linki do chomika gdzie jest część tłumaczenia 8 sezonu i drugi link z wszystkimi częściami w orygilane, ale najwidoczniej filmweb uznaje to za niezgodne z regulaminem, co mi się wyświetla, więc wejdź tu:
http://www.google.com/search?num=50&hl=en&client=firefox-a&hs=ZvD&rls=org.mozill a%3Apl%3Aofficial&q=buffy+komik+chomik&oq=buffy+komik+chomik&aq=f&aqi=&aql=&gs_s m=e&gs_upl=2353l2888l0l3094l5l5l0l0l0l3l241l642l1.2.1l4l0
pierwsza dwa linki
(Angel też ma swoje komiksy i Dollhouse jak wszystkie seriale Jossa Whedona)
o kurcze! Dziękuję bardzo. Na pewno przeczytam. Po polsku czy po angielsku nie ma znaczenia, czytam w oby dwóch językach i rozumiem- chociaż czasem mam problem ze zrozumieniem polskich tekstów xDxD Niezwykle wyczerpująca odpowiedź. tak zerkłam i śmiem stwierdzić że postaci są całkiem podobne he he he:P Pozdrawiam serdecznie
P.s. Mam zamiar się wziąć za serial Angel ale jeszcze nie wiem. Jakoś Angela nigdy nie darzyłam sympatią, ale będzie tam Spike więc może jednak się skuszę.
Heh, witaj w klubie, ja sama po Buffy też nie darzyłam Angela sympatią, wolałabym Xandera u jego boku (nawiasem mówiąc Xander i Buffy mieli skończyć razm dopóki Joss Whedon nie zechciał jednak go uśmiercić, ale scenarzyści się nie zgodzili i Xander zmiast dostać dziewczynę stracił oko)
Ale wracając do Angela, dopiero gdy zaczęłam oglądać jego serial to go naprawdę polubiłam, może więc i ty polubisz, a poza tym w tej serii pojawia się również Wesley (wiem, że Buffy był taką ciotką:D) ale jego przemiana jest naprawdę fascynująca w Angelu i stał się moim ulubioną postacią tam.
wiesz, nie tyle co Angela nie lubię - ale nie darzę tej postaci sympatią - tylko aktora który go grał. Znając mnie, lubiłabym tą postać gdyby grał go ktoś inny. heh mam nadzieję że fanki tego aktora - nawet nie pamiętam jak go zwą - mnie nie zlinczują xD
ja stałam się fanką aktora po obejrzeniu Angela:D Spoodobał mi się, kiedy był trochę starszy, ale jak chcesz, to przecież twój wybór co lubisz i co chcesz oglądać:)
ale by była checa gdyby uśmiercili Xandera... Jakoś mi się to w głowie nie mieści. Szkoda że nie nakręcili więcej serii. widocznie oglądalność spadła i lipa była.
raczej nie spadła, dużo dobrych serialów zostaje zdjętych z anteny:( Jak czytam te komiksy to żałuję, że nie widzę tego na ekranie, ale w sumie... nie podoba mi się sparowanie bohaterów w nich.
Czasem to żyję w swoim własnym świecie i piszę fanfiction jakbym chciała żeby było, ale jak to zwykle bywa - nie da się zadowolić wszystkich
piszesz fanficka z tematyką buffy?? wiesz że czasem wole taką twórczość internautów. Masz gdzieś go wystawionego?? na chomiku czy coś? Chętnie poczytam :D
Oo:P Tak mam:) Ale napisałam go po angielsku, wiesz, studiuję filologię ang na kierunku tłumacza i chciałam spróbować swoich sił w pisaniu po ang czegoś dłuższego, chociaż moim celem jest pisarstwo:)
http://www.fanfiction.net/~trinitythebitchisback
to jest moja strona z fanficami
Co do Buffy to mój 9 sezon może mieć błędy, bo przykro mi to mówić nie udało mi się jeszcze znaleźć czasu ani chęci na poprawki, na razie jesteb Buffy - wypalona:)
Na pewno przeczytam. Zajmie mi to trochę czasu, bo ja jestem w fazie uczenia czasów... tych których nie nauczono mnie w szkole. więc niekiedy mam problemy w zrozumieniu. Ale przeczytam z ciekawości.
P.s. super masz kierunek studiów. ja nie studiuję w kierunku tłumacza ale pomagam w tłumaczeniu książki z języka angielskiego. angielski to fajna sprawa. ;)
:)Dzięki, na pewno dasz sobie radę a jeśli masz z czymś trudność odnośnie czasów to możesz spytać:)
Dla mnie większy problem sprawiają conditionale
co do czasów to największe problemy miałam z zaprzeszłym z użyciem had i pomyslałam sobie, że jak mówimy o przeszłości i chcemy powiedzieć o czynś co stało się jeszcze wcześniej to używamy had, tak sobie tłumaczyłam, ale każdy sposób dobry:)
No ja mam problem z present perfect, znam zastosowanie, ale nie umiem tej wiedzy użyć. czyli teoretycznie wiem kiedy, po co i dlaczego ale jeżeli mam użyć go w rozmowie to nie potrafię i się gubię. a co do past perfect to spoko tylko ten czas używamy razem z past simple prawda?
a conditionalów nie znam niestety, znaczy na pewno znam ale nie jestem tego świadoma - bo wiele z języka nauczyłam się z filmów itp.
ja też z filmów:D kiedyś okryłam - po dłiższym okresie nauki w domu i męczeniu się nad 7 częścią harryego pottera po ang , że rozumiem filmy i od tego oglądam w oryginale:D
Present perfect...
Czyli chodzi, że coś zrobiłaś i to wpłyneło na to co jest teraz
Na przykład (wiem, koszmarnie to wymyśliłam:D) jeśli właśnie zerwałaś z chłopakiem to powiedziałabyś "We have broken up"
nie jestem na nauczycielskim kierunku pewnie dlatego, że marnie ludziom to wszystko tłumaczę, ale zawsze próbuję:)
eeee no nie jest tak źle. a przykład, powiem, jest bardzo życiowy przecież. xD
Może się wtrącę, według tej strony http://www.answers.com/topic/buffy-the-vampire-slayer-tv-series
oglądalność Buffy w ostatnim sezonie bardzo spadła i była nawet mniejsza niż w sezonie pierwszym. Myślę że to jednak przyczyniło się trochę do zdjęcia serialu z anteny.
no to tego nie wiedziałam, ale to jest normalne, że z czasem oglądalnośc spada:(
Zgadzam się, oglądalność Angela w sezonie czwartym też mocno spadła dlatego Joss wprowadził Spika, bo myślał że podniesie tak wskaźniki oglądalności. Niestety nic to nie dało, dlatego między innymi serial został anulowany. Szkoda bo szósty sezon zapowiadał się ciekawie zwłaszcza pojawienie się Willow i rozdzielenie Fred oraz Illyri.
Moim zdaniem spadki oglądalności obydwu seriali wiążą się ze spadkiem jakości. Szkoda że Joss wolał skupić się nad innymi projektami, a prace nad dwoma ostatnimi sezonami Buffy przekazał w inne ręce. Za pierwsze trzy sezony Angela prawie w całości był odpowiedzialny David Greenwalt który jest nazywany przez fanów ojcem tego serialu. Niestety i on w dwóch ostatnich sezonach ograniczył swój udział w tworzeniu Angela by zająć się innymi projektami, stąd te serie nie są tak popularne.
No niestety tak to właśnie bywa. z czasem ludzie się mniej interesują czymś co w efekcie podupada.
Trzy nowe strony podglądu do Angel & Faith
http://www.comicbookresources.com/?page=preview&id=9489
Już nie mogę się doczekać 31 sierpnia : )
Nowe zapowiedzi komiksów na listopad w tym 3 numer Buffy i 4 Angel & Faith.
http://www.newsarama.com/comics/dark-horse-november-2011-solicitations-110816.ht ml
Mam mieszane uczucia szczególnie nie podoba mi się opis Buffy, zaczynam się wahać czy czytać jej komiks.
Ach:( Wiesz ja mam takie od dawna. To się już ciągnie za długo... i robi się coraz gorsze i coraz bardziej pogmatwane. Nie lubię tasiemców, nie mam nic przeciwko serialom jeśli mają koniec. Ostateczny. Niedawno przebrnęłam przez 10 sezonów Smallville, ale nawet to na Boga się skończyło!
No ale pewnie i tak zajrzę do tych komiksów, bo będę ciekawa, a czy mi się to spodoba to inna sprawa.
Czy ja się mylę czy dwa dni temu wyszedł pierwszy numer 9 sezonu? Szukam, ale jakoś na razie nic znaleźć nie potrafię, jakby mi się udało to dam linka.
Pierwszy numer Angel & Faith ma się pojawić 31 sierpnia a Buffy dwa tygodnie później.
Zgadzam się z tobą ja mam już dość zwłaszcza że sezon 8 był moim zdaniem straszną porażką i nie dziwię się że tak wielu fanów ignoruje go jako Canon. Przyznam że z żalem przyjęłam wypowiedź Jossa na Comic-Con że nie ma planów zakończenia Buffy i planuje jeszcze kilka sezonów komiksowych, bo chciałabym żeby już dał Buffy odejść, tym bardziej że zgadzam się że im dalej tym coraz gorzej i wszystko jest za bardzo pogmatwane.
Co mi najbardziej przeszkadza to przedłużanie konfliktu wśród Scooby’s bo nie ukrywam miałam nadzieję na mnóstwo pięknych wspólnych chwil między moimi ulubionymi przyjaciółmi w sezonie 9.
Jeśli chodzi o ciekawość to jestem zaintrygowana Angel & Faith z każdą zapowiedzią następnego numeru coraz bardziej. Natomiast Buffy mam na odwrót jak pojawiła się zapowiedź pierwszego numeru byłam ciekawa, a teraz nawet nie mam ochoty do niego zaglądać tylko przeczytać spoilery na zagranicznych stronach.
pewnie dlatego tak bardzo idealne jest dollhouse... bo serial musiał być zdjęty z anteny więc Joss nakręcił koniec, z którego jestem bardzo zadowolona. Mimo iż całość ma dwa sezony to dla mnie są to idealne dwa sezony, ale nawet z tego Joss planuje robić komiksy:/
Dokładnie, większość moich ulubionych seriali ma jeden, dwa lub trzy sezony dlatego tak bardzo je lubię i nic bym w nich nie zmieniła.
Wczoraj na twiterze odbyło się Q&A z autorem Angel&Faith jest trochę spoilerów co do dalszych numerów. Na tej stronie http://slayalive.com/showthread.php/9-Buffyverse-Season-9-News-Nexus/page39 są wypisane pytania i odpowiedzi.
Mimo wszystko jestem trochę zawiedziona bo wiele opisywanych rzeczy już widzieliśmy w serialu a ja bym chciała zobaczyć coś nowego, nie rzeczy które już były tylko że podane w nowej oprawie. Również obawiam się że nie dostaniemy zbyt wielu odpowiedzi co do fabuły Twilighta z sezonu 8, a na to właśnie czekam najbardziej.
Szkoda bo zapowiadało się bardzo dobrze : (
właśnie przeczytałam pierwszy numer Faith & Angel i... hm koniec ,mnie trochę zaskoczył
SPOILER
SPOILER
Angel chce przywrócić Gilesowi życie? Niby jak?
Ja przeczytałam komiks wczoraj i ogólnie jestem mile zaskoczona bo nie spodziewałam się że aż tak bardzo mi się spodoba.
Jeśli dobrze pamiętam w wskrzeszeniu Gilesa ma pomóc Angelowi demon Mohra i sama jestem ciekawa czy mu się to uda oraz jak zamierza to zrobić. Przyznaję że trochę dziwne jest dla mnie to że Angel zamierza wskrzesić tylko Gilesa a nie również jego przyjaciół którzy umarli wcześniej.
Ciekawi mnie też rola Whistlera w tym wszystkim i czy jego manipulacje sięgają aż do czasów kiedy pokazał Angelowi Buffy po raz pierwszy i wysłał go do Sunnydale?
no widzisz! A obawiałaś się, że to nie będzie fajne:)
Mnie też się to spodobało:)
Tak po sezonie ósmym miałam spore obawy co do tego komiksu, ale pierwszy numer moim zdaniem był świetny i mam nadzieję że dalej też tak będzie. Chyba się nawet skuszę na pierwszy numer sezonu 9 Buffy, kto wie może także i po jego przeczytaniu będę mile zaskoczona i mi się spodoba : )
ja i tak bedę czytać buffy, jak coś zaczynam to chcę potem wiedzieć jak to się skończy:p
Mnie sezon 8 trochę zniechęcił do Buffy, również opis sugerujący znów konflikt wśród Scoobys tak jak w sezonie 7 sprawił że przeszła mi ochota na czytanie tych komiksów.
Ale pierwszy Angel & Faith sprawił że zaczęłam wierzyć że może nie będzie tak źle i warto dać im szansę, więc spróbuję : )
Trochę spóźniony komentarz.
Przeczytałam w czwartek pierwszy numer sezonu dziewięć i mam mieszane uczucia. Z jednej strony po sezonie 8 nie miałam zbyt dużych oczekiwań a z drugiej bardzo dobry pierwszy numer Angel & Faith zaostrzył mi apetyt. Gdybym miała oceniać w skali od 1 do 10 dała bym ocenę 5,5 czyli średnio mi się podobał.
Ulubiony momenty rozmowa Buffy z Xandrem oraz na samym początku sceny Biffy z Willow.
Pierwszy numer Angel & Faith ma u mnie mocną ósemkę i jak na razie bardziej mnie do siebie przekonał ale dam Buffy jeszczę szansę i zobaczę jak będzie dalej : )
ja jestem jeszcze bardziej spóźniona, bo deziś wróciłam dopiero z dwutyg wakacji i nie miałam jeszcze okazji przeczytać tej części, rozmowa Buffy i Xandera? Miło, nie mogę się doczekać. Teraz zabiorę się za oglądanie zaległych odcinków seriali (jak czysta krew:D i ringer z sarah michelle gellar) więc do Buffy zajrzę jutro
ok, przeczytałam, szczerze to jakoś nie bardzo mi się to podobało, takie to o niczym i jakieś te obrazki marne, zastanawiałam się kogo u licha przedstawiają:D Willow poznałam jedynie po kolorze włosów;/
Angel and Faith było o wiele lepsze.
Pozostaje mi mieć nadzieję, że dalsze części będą bardziej interesujące
Dokładnie też miałam wrażanie że to o niczym i zabrakło mi chociaż jednego słowa o Gilesie który przez 8 lat był dla scoobys jak ojciec. Dla mnie ten komiks tak naprawdę uratowały te dwie sceny o których pisałam wcześniej.
Jeśli chodzi grafikę to zdążyłam się przyzwyczaić w zeszłym sezonie, chociaż przyznaję że o wiele bardziej mi się podoba u Angel & Faith.
Przeczytałam wczoraj Angel & Faith 2 i strasznie mi się podobało, odwołania do IWRY, Cordy i Wolfram & Hart sprawiły że poczułam ducha serialu. Scena retrospekcji rozmowy Faith z Gilesem też świetna.
Jestem ciekawa czy naprawdę będzie ona próbowała przywrócić Angela do ludzkiej postaci przy pomocy krwi demona Mohra tak jak planuje i czy jemu uda się przywrócić Gilesa. Mam również nadzieję że następne numery będą tak samo dobre : )
co do Angela to przywrócenie go do ludzkiej postaci byłoby w porządku, ale Giles... nieważne jak bardzo boli nas jego śmierć... to by podburzyło wszystko... może od razu wszyscy inni też ożyją? wiem, że tłumaczą to tym, że był on związany z magią, ale słaba wymówka jak dla mnie
Zgadzam się, dodatkowo moim zdaniem zbyt dużo osób w Buffy i Angelu zostało już przywróconych co sprawia że śmierć przestaje mieć znaczenie. Ja osobiście mimo że uwielbiam Gilesa wolę żeby pozostał martwy i był pokazywany tylko w retrospekcjach.
Co do Angela myślę że fabuła w której byłby przywrócony do ludzkiej postaci na dłużej niż jeden numer mogłaby być ciekawa.
Trochę późno ale tak naprawdę wciąż szukałam jakiś plusów drugiego numeru Buffy i jak na razie nic nie znalazłam. Wszystko przez to że Xander I Dawn działają strasznie ooc i to dyskwalifikuje ten numer dla mnie.
w sumie ja też nie napisałam nic, bo... po prostu nie był o czym. Dwa numery wyszły i nadal nie wiem co w tym takiego ciekawego ma być. Jak dla mnie zrobione na siłę:( To jest o niczym, ale no cóż... zaglądać do kolejnych numerów będę na pewno bo chcę wiedzieć jak to się skończy...
Moim zdaniem również taki se. Choć nie powiem, trochę mnie to zaintrygowało z tymi ciałami wampirów ;) To dopiero druga część, więc może się jeszcze rozkręci ;) choć mam jakieś przeczucie, że z tym nowym kolesiem "I'm a slayer like you" Buffy będzie miała jakiś płomienny romans, na zasadzie, że jej się też coś należy ;)
Ech, zaś romans;/ Czemu nie może po prostu być z Xanderem (moje pobożne życzenie:D), no może i masz rację z tymi ciałami ,ale wiesz... w porównaniu do poprzednich odsłon Buffy to nie dorównuje im
Moim zdaniem ten sezon nie tylko nie dorównuje poprzednim odsłonom Buffy ale i również pierwszym dwóm numerom Angel & Faith które mimo moich obaw okazały się być bardzo dobre.
Mam nadzieję że się to jakoś rozkręci, bo na razie dla mnie jest bardzo słabo: (
Jeśli chodzi o romans Buffy takie plotki chodzą już od jakiegoś czasu podobno ta nowa postać ma być właśnie nowym obiektem jej zainteresowania. Jak dla mnie to mogli by sobie darować romansów przynajmniej na jeden sezon i skupić się na przyjaźni pomiędzy Scooby’s, na pewno byłoby to dużo bardziej interesujące.
tak, zgadzam się co do romansów, za dużo ich było i kompletnie przesadzili z tą kobietą wcześniej:( No cóz.. poczekamy, zobaczymy, miejmy nadzieję, że Whedon wymyśli coś naprawdę ciekawego, bo straci czytelników
Już stracił po sezonie ósmym i na pewno jeśli się nic ciekawego nie wymyśli straci dużo więcej.
Czytałam ostatnio opinie fanów na temat tych komiksów na forum Buffy-Boards i większość jest bardzo zawiedziona tym komisem.
Właśnie przeczytałam Angel & Faith 3 i moim zdaniem kolejny bardzo dobry numer, uwielbiam ich rozmowę na dachu naprawdę czułam że ta scena mogłaby wydarzyć się w serialu.
Nie mogę się doczekać następnego numeru i jestem ciekawa czy Faith rzeczywiście przywróci Angela jako człowieka : )