PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199156}

Bleach

2004 - 2012
7,9 20 tys. ocen
7,9 10 1 20088
8,3 3 krytyków
Bleach
powrót do forum serialu Bleach

zanpakuto

użytkownik usunięty

ma ktoś jakieś ulubione? albo jakieś uważa za najdrętwiejsze?

mi się podoba Kaseshini Hisagiego. w formie Shikai wygląda kozacko jak nią walczy.

z kolei nieprzekonuje mnie broń Renjego - Zabimaru. Shikai jeszcze ujdzie (zwłaszcza w porównaniu z Hozukimaru Ikkaku - przecież to zwykle trójdzielna dzida - LIIIIIPA!) ale bankai moim zdaniem cienki troszkę^^ (ale znowu - i tak lepszy niż hozukimaru chyba)

ocenił(a) serial na 10

Mój ulubiony Zanpoktou to Senbonzakura Byakuy'i :D w bankai też bosko, ale jednak Shikai bardziej mi się podoba :D No i oczywiście Haineko :) Tym bardziej jego posiadaczka Rangiku ;* a co do najgorszego to chyba właśnie Renji... Trochę taki badziewiasty, strasznie ograniczony....

ocenił(a) serial na 9
Nalaos

nie, jest gorszy zanpaktou nawet od renjego... kokodżo tengen mjo - śmiechu warty zanpaktou. niby taki silny, wielkie bum pięścią potrafi robić, a każdy go blokuje bez problemu. no i bankai też zabawny - gdyby kommamura się zamieniał w tego giganta to ok, ujdzie. a on nie dość, że naśladuje jego ruchy (więc całkowicie niepraktyczne, komamura musi zrobić krok, żeby tamten zrobił, więc musi mieć przestrzeń do swobodnego poruszania się, no i tez ten bankai moglby go niechcacy przygniesc, poza tym stoi obok odsłonięty na ataki, ze tez nikt nie wpadl by celowac w niego, zamiast w bankai - smiechu warte)

ale najgorsze jest to, że obrazenia z giganta ida na kommamure - to jest zalosne. nie wiem jakim cudem ktos tak slaby ma rangę kapitana.

użytkownik usunięty
Astral_the_Shadow_Prayer

może to nie zupełnie na temat (bo to nie o zanpakuto mowa) ale chciałem jeszcze poruszyć kwestię "uwalniania" mocy arancarów i masek vizardów. tą drugą kwestię opiszę krótko - Maska Tousena wymiata! prostota od niej bije ale wygląda świetnie!

a teraz co do arancarów. też macie wrażenie, że ich moce są bezużyteczne? tzn, dają sobie radę z shinigami, są szybcy, świetnie władają mieczami... i nagle wyzwalają moc i zmieniają się w niby lepsze a bezradne dziwadła...
choćby krab który walczył w ostatniej bitwie o Karakurę z Hisagim (Hisagi to mój ulubiony porucznik, wygląda na cfaniaczka, ale to porządny dobry facet i świetny wojownik) albo nie szukając daleko Tosen. to, że maskę ubrał to ok, zwiększył szybkość, zyskał wielką moc i regenerację. ale ta zamiana w tą paskudną muchę? przecież w tej formie wydawał się nieporadny i bezradny jak dziecko we mgle!
ok, jak ktoś ma kozacko wyglądającą moc (takowe chwilowo nie przychodzą mi do głowy, chociaż Volcanica kolesia walczącego z Ikkaku gdzieś na początku chyba była spox) albo chociaż sexownie jak Tier Haribel to rozumiem. ale reszta? tylko siarę sobie robiła.
aha już mi przyszły do głowy 2 nieźle wyglądające moce, Stark wyglądał kozacko (i luzacko) a espada 2 groźnie i posępnie - to były fajne wyzwolenia.
ale ci np. z fillerów którzy myśleli że ukradli Hogykou Izenowi (jeden zmieniał się w jakąś muszelkę a drugi w uj wie co) albo Luppi (te macki wcale ani fajne ani groźne nie były)? żenada.

PS: KORZYSTAJĄC Z OKAZJI PRAGNĘ POLECIĆ WSZYSTKIM OBEJRZENIE ANIME "UTAWARERUMONO"!!!!!!!!!!!!
tytuł brzmi idiotycznie i nie jest to na pewno anime konkurujące do rangi najlepszego w dziejach.
ale moim zdaniem jest ciekawe i prezentuje przyzwoity poziom, a że jest mało znane to pewnie nie widzieliście. a jednak czasem lepiej obejrzeć coś nowego niż to samo po raz 10ty (to nie przesada ja często anime oglądam po 10 razy, a nawet jeśli nie to i tak do większości jeszcze nie raz wrócę więc w paru dychę spokojnie przekroczę).
nie wiem czy bardziej dziewczynom sie aby nie spodoba niz chłopakom. ale tak czy inaczej kazdy luknąć 1-2 odcinki na próbę może i zobaczyć (bo opening was raczej nie zachęci - mnie by nie zachęcił, ale to też dobry sposób żeby jakieś pierwsze wrażenie wyrobić sobie i podjąć decyzję czy oglądać)

użytkownik usunięty

nie pamiętam nazwy ale ten Toushiro,Zetsuga Tenshu Ichigo i Senbonzakura Byakuy i ciekawy też ma kapitan głównodowodzacy oraz Renji Zambimaru

ocenił(a) serial na 9

mi podoba się bankai Ichigo oczywiście, jest całkiem fajny(choć jego shikai, z kolei nie podoba mi się) Poza tym fajne są podwójne miecze Ukitake oraz Kyōraku. Szkoda że nigdy nie pokazali swoich bankai ciekawe jak by wyglądały.

użytkownik usunięty
Szaikan

wydaje mi się, że bankai Kyoraku to to czym zabił Starka.
czyli wygląd broni może się nie zmienia ale właściwości nabiera dziwnych.
a shikai Ichigo bardziej mi się podobał w pierwszych odcinkach niż potem gdy już swoje moce nabył, ale jego bankai wygląda kozacko (tylko, że zaczął jako potężna broń a od odcinków z espadą czy nawet wcześniej z bouto zrobili z niego zabawkę dziecięcą:/)

ocenił(a) serial na 9

Wątpię żeby to był akurat bankai Kyoraku. Przecież Ukitake powiedział Mu żeby nie używał bankai "gdyż inni mogą ucierpieć" więc to pewnie coś o wiele potężniejszego. Mimo to właśnie Katen Kyōkotsu jest moim ulubionym zanpaktou. Zaś najmniej podoba Mi się Wabisuke Kiry

użytkownik usunięty
Max_Zan

i tu się kłaniają (jak podejrzewam) problemy z tłumaczeniami.
jak znam życie oglądałeś Bleacha z polskimi napisami?
jeżeli np na hyperze (w co wątpię bo tam chyba gdzieś do półmetka chyba dotarli) to ok
ale jeśli z takimi pobranymi z neta - licz się z tym, że robią je prawdopodobnie niedouczone troszkę dzieciaki.
nauczyłem się już kiedyś że lepiej się pomęczyć z angielskimi napisami (jak człowiek nawet nie zna idealnie języka to szybko się poduczy w trakcie, zresztą to zwykle dość prosty język i dużo zwrotów się powtarza)

Ukitake nie powiedział mu, że inni mogą ucierpieć, tylko coś w stylu, że lepiej aby publicznie nie pokazywał swojego bankaia (nie chce mi się teraz tego odcinka szukać a widziałem go z tydzień temu^^). wiadomo - Yumichika, Ikkaku mają swoje powody by nie pokazywać bankai/shikai swoich. Hisagi choć to zupełnie inny powód też raczej tego nie robi. nie jest dziwne, że Kyoraku nie pokazuje swojego. spójrz na to z tej strony - technika Hitsugai czy Bankai Soi Fon subtelne nie były - a niezbyt się czaili (soi fon znowu nie chciała pokazać bankaia z jakichś prywatnych pobudek bardziej niż z powodu jego mocy a moc miał wielką). poza tym, Kyoraku odmawia użycia bankaia będąc w formie shikai i nie korzysta z tych dziwnych dodatkowych mocy Katen Kyokotsu. potem zaczyna korzystać i mówi, że wcześniej nie mógł bo jego miecze nie były w nastroju. może właśnie to jest bankai i tylko kiedy jego miecze mają nastój może go użyć? to marny argument, ale: kiedy rzuca się na Aizena gdy wszyscy praktycznie Vizardzi i kapitanowie leżą u jego stóp - czy nadal chamował by się z użyciem bankaia gdyby nie to, że już go użył (technika wychodzenia z cienia)????? zwłaszcza, że to technika wystarczająco potężna by zdjąć Starka - mimo wszystko pierwszego espadę. wątpię by był to ledwe shikai.

pozostaje kwestia, czemu (poza tym, że miecze mogły nie być w nastroju) Kyoraku miałby nie pokazywać swojego bankaia? myślę, że głównie dla tego, że jego moc leży w elemencie zaskoczenia. co by było, gdyby przeciwnicy wiedzieli przed walką o zasadach gry w kolory? albo, że przewagę ma ten kto jest wyżej? albo, że ten który stoi na ziemi może zostać przebity z cienia własnego? podejrzewam, że Kyoraku używa tej techniki raczej na uboczu w walkach 1na1 i to kiedy nawet jego towarzysze (poza Ukitake) jej nie widzą. podniebna walka przeciw Aizenowi i espadzie i spółce w towarzystwie praktycznie wszystkich poruczników i kapitanów mogła być zbyt wielką sceną i zbyt wielką publicznością by chciał to zrobić. pokazał tą technikę dopiero gdy padli 2 vizardzi i zrozumiał, że bez niej Stark i po nim może się przejechać.

ocenił(a) serial na 9

Wiesz jakoś nie mogę się przekonać do tej teorii z tym bankai. Przecież każdy miecz gdy przechodzi z shikai na bankai zmienia wygląd a Katen Kyōkotsu pozostawał taki sam. Poza tym jeśli chodzi o walkę ze Starkkiem Kyoraku po prostu zaczął walczyć na poważnie.

użytkownik usunięty
Max_Zan

czy można mówić o "każdym" mieczu w jakimkolwiek kontekście?
teoretycznie każdy shikai zwiększa miecz.
shikai Kenshiego to nóż (a Soi Fon ma shikai w formie naparstka).
Hitsugai miecz też chyba nie zmienia wyglądu w bankaiu - po prostu zwiększa się jego moc i pokrywa posiadacza lodowym pancerzem z ogonem i skrzydłami - miecz pozostaje ten sam (przynajmniej nie zauważyłem żeby się zmieniał) czym różni się tak naprawdę danie posiadaczowi lodowej ochrony od dania posiadaczowi mocy decydowania o regułach starcia?
wspominałem, że shikai zwiększa rozmiar broni, w teorii bankai też, przecież nawet Byakuya dziwił się jak czarna katana Ichigo może być bankaiem skoro jest taka mała. no a mimo to bankai Ichigo to katana tylko czarna^^

wchodzę na wiki bleacha i tam piszą, że bankai Kyoraku jest nieznany - zarówno w polskiej jak i angielskiej wersji. ale ja trzymam się swojej tezy.
przy okazji z tłumaczeniem wychodzi na moje, w polskiej piszą, że Ukitake ostrzega go żeby nie stosował bankaia "bo inni mogą ucierpieć" a w angielskiej "bo inni mogą go zobaczyć"

ocenił(a) serial na 9

oczywiście że to był TYLKO SHIKAI i KONIEC KROPKA.

autorzy nie mają pomysłu na niektóre bankaie, wiec trzymaja to na potem. juz nie kombinuj.

użytkownik usunięty

Senbonzakura ♥

użytkownik usunięty

nie będę się kłócił że senbonzakura nie jest fajna (komuś jeszcze jej ataki przypominają piasek gaary z naruto?) ale...
CZEMU JEST RÓŻOWA?^^ JUŻ MNIEJ MĘSKA BYĆ NIE MOGŁA^^

ocenił(a) serial na 7

yup, mnie przypominają xd właściwie to jestem w trakcie tworzenia teorii, w której Kubo-san podbiera co ciekawsze rozwiązania innym, lepszym twórcom e,e choćby sam tasak Ichigo - kojarzy mi się z szyną kolejową Gattsu z Berserka (genialna manga! ale manga, nie anime! anime zlamili -.-'')
co do koloru senbonzakury >.< nazwa miecza w polskim przekładzie to, o ile się nie mylę, tysiąc płatków wiśni. płatki wiśni są różowe xd

użytkownik usunięty
hadashi_heitai

aaaaaa no to z tą wiśnią ma sens, ja przy następnej sesji Bleacha (za którą niedługo się zabieram) zerknę jak to przetłumaczyli u mnie - jakoś nigdy uwagi nie zwróciłem^^
co do pomysłów w bleachu to faktycznie jakoś sporo rzeczy tam użytych wyglądało strasznie znajomo^^ już teraz nawet nie pamiętam co zwróciło moją uwagę ale spróbuję przy następnej okazji wyłapać takie zapożyczenia (żeby nie mówić plagiaty) z innych serii/mediów...

Shinsou ;) w rękach Gina - boska broń.

użytkownik usunięty
LadyLeila

serio? ja nigdy jej nie lubiłem:P Gina też nie, ale zdążyłem zmienić zdanie.
co do broni - nie pamiętam czy pisałem ale na pewo powinienem - NIC NIE RÓWNA SIĘ Z KAZESHINI HISAGIEGO! odcinek w którym objawia swoją broń widzom to jeden z moich ulubionych. nawet nie tylko w bleachu ale w ogóle. i sama postać świetna.

Gin od początku był dosyć 'tajemniczą' postacią i chyba za to zdobył moje uznanie . sama forma Bankai Shinsou zaskakuje ;)