Jak w temacie. Ma być ujawniony. Więc można zacząć obstawiać.
Chciaoby się powiedzieć że Baltar, ale to było zbyt oczywiste. Dobrym kandydatem jest również Kara, ale tutaj twórcy też niczym by nie zaskoczyli. Obstawiałbym kogoś ważnego, ale nie podajrzanego.
Stawiam na panią prezydent, dziwnym trafem tylko ona przeżyła, wprowadza sporo zamieszania, ta cała sytuacja z rakiem... Jest trochę podejrzeń co do niej, ale nie tak wyraźnych jak dla Karuy i Baltara, dlatego na nią stawiam.
głos na Laure Roslin
Pozdro
Głos na Ellen (żona Tigh'a, jeśli ktoś nie pamięta :)). Jakoś tak oczekuję, aż nagle wejdzie na Galacticę.
Wlasnie napisalem dluga analize po czym ja usunalem bo wykluczala wszystkich kandydatow poza Starbuck :D
Na przekor temu bede oryginalny i postawie na Zaka Adame :|... Szanse na to wydaja sie byc praktycznie zerowe bo byloby to troche nielogiczne... ale tez na pewno byloby to mocne zaskoczenie... wiec zaryzykuje :)
A mnie ciągle po głowie chodzi Apollo. Właściwie podejrzewałem go od samego początku. Faktem jest, że nie lubię tej postaci, więc pewnie to kwestia uprzedzeń.
Jest już 3 odcinek, może się coś wyjaśni?
Pani prezydent to niezła kandydatka, ale cylon chorujący na raka? Taki zaprogramowany? Jakoś by mi się to nie kleiło...
Baltara odrzucacie bo zbyt oczywisty. :)
Ja tak sobie kombinuję, że albo ktoś "z pierwszego rzędu" albo ktoś kompletnie nowy ot np. jakaś mała dziewczynka podejdzie do Adamy (tym razem bez pistoletu) i powie, że ma wiadomość :)
Obstawiam na Karę Thrace czyli Starbuck. No bo w końcu zginęła i nie było jej przez trzy tygodnie (w BSG) i nagle BOOM! Jest! Na dodatku w nowym Viperze.
Czym D'Anna miałaby się zaskoczyć, gdy w świątyni ujrzała ostatecznego?? Kim była tak zszokowana? Na pewno nie kimś szczególnym, na pewno zaś kimś kogo pomiatała, kogo nie szanowała...zwróćmy uwagę, że całą czwórką (którą już znamy z 3-4 sezonu), nie była szczególnie zszokowana, w dodatku prosiłą o wybaczenie, musi więc to być ktoś mało ważny dla całego serialu, a znając geniusz twórców, wszystkie nasze gdybania są błędne i nawet w ostatnim odcinku nie będziemy się spodziewać kto jest kim...
Radze jeszcze raz przeanalizować pierwsze odcinki 3 sezonu...
Hmmm... trzeba sie troszkę zastanowić,to zdziwienie na twarzy D'anny może wskazywał na dwie rzeczy ,po pierwsze, ze albo jest to osoba z samego szczytu... Prezydent, Adamma, Apollo, Starbuck. Lub wręcz przeciwnie, ktoś z "zaplecza", pomijany lecz bardzo istotny. Ktoś z drugiego plany, a nawet z trzeciego . No bo z drugiego to są Cheef, Tigh, Aghaton, i ta bimbała od pani prezydent ;]p (która notabene zabiła moja ulubiona postać w serialu :/ ) są to postacie które nie grają pierwszych skrzypiec, lecz są bardzo istotne dla calej "społeczności". Taka lekceważoną, pomijana postacią jest (i tu werble...) Porucznik Gaeta. Zaraz po Admirale i EXO jest trzecim na mostku, na Nowej Caprice, był szefem administracji Baltara, co oznaczało w sumie pociąganie za sznurki, po czesci brał udział w każdym kluczowym wątku w serialu... ale moze zbyt przekombinowałem, wszystkiego dowiemy sie niedługo
Pani prezydent to mój typ. Możliwe też ze apollo ale nie chciałbym tego bo to byłby głupi motyw. Stary Adama nie może być bo to byłby błąd bowiem w pilocie serialu Adama szedł przez jakieś korytarze ze "skóra" i rozszyfrował go jako cylona bo coś mu się robiło z mózgiem, a jeśli tamten był cylonem to Adama też powinien zostać uszkodzony. (szczegółów nie pamiętam jakieś wyładowania elektromagnetyczne to były?)
Z tego co pamiętam tym cylonem był Leoben. I nie było to w pilocie, tylko chyba w 2 odcinku.
A Adama też nie czuł się najlepiej ... ;-)
nieee, Leoben to był ten Cylon od psycho-gierek i manipulacji, zwróćcie uwagę, że miesza w głowie każdemu napotkanemu, a zwłaszcza Starbuck...
Może Cylonem jest Zarek, Gaeta, Dualla?? Kto wieee....jeszcze za wcześnie na spekulacje, poczekajmy trochę :P
Napisałem piękną analizę psychologiczną postaci, ale niestety wyskoczył jakiś frakin' error.
Myślę, ze 12 sajląsem jest prawnik, co bronił Gajusa w procesie. Cały proces chodził o lasce, a na koniec proszę- laska stoi oparta o ścianę, a ten zaiwania na pewniaka po korytarzu. No chyba, ze to była część jego strategii obrony gajusa na zasadzie argumentum ad misericordiam. Tak czy inaczej jest on final sajlonsem. a jeśli nie to będę zawiedziony. a jeśli kara to przestanę oglądać.
Pozdrawiam kolegę co nie lubi bimbały od madam prezident. też jej nie lubię. z tego samego powodu z resztą.
No cóż, po 6 odcinku wszystko wskazuje na Karę (słyszała muzykę, którą słyszą cyloni). Byłoby to duże rozczarowanie.
No ale poczekajmy na odmrożenie 3 i konfrontację.
Ja obstawiam Gaete. Coś podejrzanie wyglądał pod koniec 7 odcinka, jakoś tak... no po prostu inaczej :) Od ostatniego odcinka 3 serii przekonany byłem, że to Kara jest 12 cylonem, ale wtedy twórcy pokazaliby za dużo jak na zakończenie sezonu, a przecież musi być jakiś smaczek na wielki finał, dlatego teraz mój głos idzie na konto Felixa.
Po obejrzeniu ostatniego odcinka byłam przekonana, że to pani prezydent jest ostatnim cylonem. Tak sobie myślałam, że to musi być ktoś ważny, żeby było wielkie bum na koniec. Poza Roslin z najważniejszych postaci zostaje dwóch Adamów (jakoś mi to nie pasuje), Baltar (za dużo już miał tych zabaw z cylonami)i Kara (to by było zbyt oczywiste). Więc zostaje Laura.
Ale im więcej o tym rozmyślam, tym bardziej zdezorientowana jestem :D. Ktoś tu pisał, że może to być jakaś istotna, ale trzecioplanowa postać. To też brzmi sensownie.
Ciekawa jest też teoria z Zackiem (nie wiem jak się pisze jego imię) Adamą :). To na pewno byłoby wielkim zaskoczeniem dla większości widzów.
Widzę, że sporo osób ostawia Gaetę. Hm, chyba byłabym zawiedziona. Chyba że nadrobiłby jakimś super wejściem i wyjawieniem czegoś szokującego :].
Teraz mi się przypomniało, że przecież ostatni cylon ma być we flocie. Więc teoria o martwym Adamie już nie jest mało prawdopodobna, a niemożliwa.
teraz bardzo prawdopodobne stało się że to Gaeta będzie cylonem. przez tą piosenkę którą śpiewał: "by mogła prosić o przebudzenie pewnego dnia" to raczej odnosi się do zamrożonej D'any albo zabitej 6.
Jak dla mnie to Laura na pewno nie. Bo to co się z nią dzieje to IMO wynik krwi pół-cylona. A poza tyn to zwoje 12 Kolonii mówią że ona umrze nim dotrą na Ziemię.
Starbuck odpada bo to za łatwe wytłumaczenie. Sama aktorka ją grająca powiedziała, że jest pewna, że to nie ona.
http://www.youtube.com/watch?v=bkYvXmD94e0
(mówi w sekundzie 00:00:18 )
A to co mówi w minucie 00:01:50 to, że słyszała jakąś pogłoskę odnośnie tego kto jest ostatnim Cylonem ale uważa że to by było "gówniane wyjście". Ciekawe czy aktorzy sami wiedzą czy tylko ściemniają że nie.
W minucie 00:01:35 Alessandro Juliani (Gaeta) mówi, że to będzie duże wydarzenie, ale jakoś mówi to tak podejrzanie jakby mówił o sobie.
Gaeta pasowałby jeśli chodziłoby o to, że D'Anna miała do niego zły stosunek (lub coś w tym stylu) a potem go za to przepraszała w odcinku "Rapture"
http://en.battlestarwiki.org/wiki/Portal:Battlestar_Galactica_(RDM)/Episode_Guid e_-_Season_3_Guide
ale tego nie jestem pewien bo jeszcze 4 sezonu nie widziałem.
Ewentualnie to mógł by być to Baltar za te swoje wizje ale po odcinku "Taking a Break From All Your Worries" to raczej też odpada.
W odcinku Crossroads (nie pamiętan w której części) są dwie sceny gdzie autorzy serialu sugerują (ale to tylko sugestia, wię pewnie to dla zmłyki) że 5 Cylonem jest Apollo. Pierwsza scena to gdy jeden z czwórki Cylonów słyszy muzykę, która zamyka trzeci sezon i nagle widzimy Lee adamę jak trzyma się za głowę, co jest sugestią która jest od razu odrzucona bo widzimy że zwyczajnie głowił się nad prawnymi aspektami sprawy. Siedząc w jednym pomieszczeniu z Baltarem i Romo Lampkinem. Po tym zastanowieniu mówi, że powinni doążyć do unieważnienia sprawy. To pierwsza scena, a druga to gdy w drugiej części Crossroads idzie po wygranej sprawie w stronę, bodaj tego samego pomieszczenia co pozostała czwórka. Trzyma się za krawat (bez skojarzeń ^^) i jednak zawraca i idzie po chełm i kombinezon, żeby polecieć Viperem numer 3 bodaj. Ale to tylko sugestie autorów. Moim zdaniem mające tylko zmylić tropy. Może to coś komuś da, komuś kto kto widział już nowe odcinki 4 sezonu.
A co do tego czy Adama jest Cylonem. To nawet jeśli tak, to nie chorowałby tak jak Leoben na stacji Ragnar (w pilocie serialu) bo był tam krócej niż Conoy, a sam Doral dopiero zaczynał się pocić jak go stamtą zabierali pozostali Cyloni (scena zamykająca pilot).
A moje pytanie brzmi, ktory to będzie rok gdy już dotrą na Ziemię?
To jest bardzo dobre pytanie :). Ciekawe też jak 'nasi' ludzie zareagują. Bush poda sobie łapkę z prezydent Roslin? A może wykopiemy ich na Księżyc? A może to w ogóle nie zostanie pokazane, tylko okrzyk "Ziemia!" i tyle. Pozostaje jeszcze opcja, że koloniści (i cylony) nie znajdą Ziemi, ale toby było dziwne.
Co do pomysłu a młodym Adamą - właściwie całkiem niezłe. Do tej pory nie brałam go pod uwagę, bo wydawał mi się po prostu nie pasować na cylona. Ale może właśnie o to chodzi? Że nie pasuje.
Co do tego Geaty, którego wszyscy podejrzewają... Już to chyba pisałam, ale to byłoby takie... mało efektowne.
Apollo to świetny pomysł, z jednym małym "ale". Jego postać pojawia się na "ostatniej wieczerzy", a twórcy twierdzą, że na tym zdjęciu nie ma piątego.
Do "Kasia":
Bush uzna kolonistów za terorrystów i będzie chciał zaatakować wszystkie 12 Kolonii żeby szerzyć swoją wizję demokracji. A Cylonów wprowadzi do swojego rządu ;-) :D
A co do pokazania Ziemi to mam nadzieję że na tym się to nie skończy i że będzie wielka bitwa o Ziemię. Ciekawe czy w ogóle ktoś wygra skoro Zwoje mówią że to wszystko stanie się a nowo i że już to kiedyś było. To o czym mówił Leoben w odcinku "Flesh and Bone". Zastanawiam się co się stanie. Jakaś kolejna suprnowa albo coś podobnego (ta mandala - związna z symboliką - ma chyba coś z tym wspólnego). Ja sobie wyobrażam to tak że po tej supernowie lub czymś takim na koniec całego serialu zobaczymy jak komandor idzie i mówi swoją przemowę jak w piloce serii "Wojna z Cylonami dawno się skończyła..." tyle, że zamiast Adamy widzimy np. Cavila albo innego Cylona. I to by sprawdziło to co mówił Leoben, że to on mógł być na miejscu Starbuck i ją przesłuchiwać.
Do "jakubcjusz":
Jeśli chodzi o tą "ostatnią wieczerzę"
http://www.scifi.com/battlestar/home.html
(całkim o tym zapomniałem)to rzeczywiście jest tam Apollo.
Więc on odpada. Raczej. Więc może Gaeta albo Cally - na podstawie tego co się dzieje w "The Ties that Bind".
Chyba jednak wolę niespodziankę co do ostatniego Cylona.
_______
A w ogóle to Starbuck mówiła o tym że widziała układ potrójny jeśli dobrze pamiętam, czyli co... trzy słońca? No i jeszcze jakaś kometa.
"Ostatnia wieczerza" to ta fotka, która pokazuje się na pierwszym planie po wejściu na podany adres, tak? Czy trzeba gdzieś jeszcze kliknąć? Widziałam już kiedyś coś innego, jakieś inne zdjęcie.
Na bitwę o Ziemię czasu chyba nie będzie, bo zostały już tylko 3 odcinki. Buuu.
A kiedy i odnośnie czego Leoben mówił, że mógł być na miejscu Starbuck i ją przesłuchiwać? Kurczę, nie pamiętam już wielu szczegółów, które teraz mogłyby być pomocne w układaniu teorii :].
kasia jakie 3 odcinki, z tego co wiem to 4 sezon jest zakontraktowany na 20 odcinków, a nie dziesięć
Tak? Na każdej stronie, na której sprawdzałam, pokazuje tylko 10. Episodeworld, wikipedia itd.
O kurde, faktycznie! Teraz sprawdziłam i już podają. O rany, a ja już jęczałam, że serial się kończy.
Dzięki, że wyprowadziłeś mnie z błędu :D.
Wcześniej nawet na battlestar wiki było 22 odcinki, a teraz o dwa zmniejszyli ilość. I nawet zabranie tych dwóch mnie boli. Bo żeby potem nie dorabiali tak jak to było z odcinkami internetowymi (Battlestar Galactica: The Resistance oraz Battlestar Galactica: Razor Flashbacks).
Więc jak na razie jest 20 planowanych.
Listę odcinków i pare innych rzeczy można znależć jeszcze na
hatak.pl
A co do Leobena, to co mówił było w odcinku S01E08 o tytule "Flesh and Bone".
A mówił to odnośnie tego, że to co się dzieje to już kiedyś miało miejsce i że tylko role poszczególnych osób się zmieniają. I że innym razem to on mógł ją przesłuchiwać. A Starbuck wydarła się na Leobena żeby przestał cytować Zwoje 12 Kolonii bo nie ma do tego prawa.
Leoben uważa że to wszystko co się dzieje będzie się dziać jeszcze raz. Dlatego pisałem, że wyobrażam sobie takie coś że na koniec serii wszystko zacznie się od nowa tylko postacie będą grane przez kogo innego, np. Edward James Olmos nie będzie grał Williama Adamy a np. brata Cavil'a z kolei Dean Stockwell zamiast Cavila zagra Adamę. Albo też jeszcze inaczej i komandorem Galacticki będzie np. Aaron Doral a Leoben Conoy będzie właśnie na miejscu Starbuck. Nie wiem czy jasno napisałem ale nie wiem jak to inaczej ująć. Bo pisanie o tym to nie to samo co rozmawianie twarzą w twarz. A ja i tak zawsze zamieszam.
A wiadomo coś na temat ewentualnego piątego sezonu? Czy czwarty ma być ostatni?
Chyba rozumiem o co ci chodzi. Hm, takie zakończenie byłoby bardzo zakręcone :].
A co z tym zdjęciem, ostatnią wieczerzą?
Myślę, że ostatnim będzie Baltar i będzie miał coś wspólnego z Jezusem. Przynajmniej mi tak świta. Upadek starej religii powstanie nowej (to już na Ziemi było a może będzie), i zmartwychwstanie... zobaczymy.
Uwaga lekki spojler!!
Cyt. ze strony sajfaj.net:
"Edward James Olmos w jednym z wywiadów powiedział iż battelstar nie będzie miał happy endu. Powiedział także iż obsada zna już finałowego cylona. Z kolei Aaron Douglas(Tyrol) powiedział iż media nie są nawet blisko rozwiązania zagadki dotyczącej ostatniego cylona z finałowej piątki."
Czyli w sumie nic konkretnego, a jednak daje trochę do myślenia :)
Do Kasi:
Czwarty sezon ma być niestety ostatni. Dlatego ubolewałem wyżej nad stratą dwóch odcinków w porównaniu z pierwotnie planowanymi 22 epizodami.
A zakończenie nie tylko zakręcone ;) ale i bez happy endu, szczególnie po tym jak o tym napisał użytkownik "mario". Mimo, że lubię happy endy to jednak w tym przypadku wolałbym żeby go raczej nie było.
A co do zdjęcia z wieczerzy to twórcy serialu twierdzą że nikt z tego zdjecia nie będzie ostatnim Cylonem.
Do "cromags":
Mi się wydaje, że upadek tej religii o bogach, a zamiast powstania nowej to powrót do żródła, czyli do "jedynego prawdziwego Boga", jak to mówią w serialu.
Cóż taka mała wpadka Kolonistów z 12 Kolonii, że im się pomyliło ^^ i wzięli mitologię za swoją religię ;-)
a ja sadze ze to jest adama. byc moze lee. w koncu sam leoben powiedzial roslin ze adama jest cylonem :P a nigdy tego pozniej nie sprawdzili w blood testach :) byc moze lee wcale nigdy nie byl pierworodnym zaka adamy ;-) ..
<SPOILERY>
Wybacz, że poprawiam ale Lee nie jest synem Zaka Adamy tylko Williama Adamy. I to mogło by się zgadzać ale po tym co pisał "mario" to raczej byłaby za łatwa odpowiedż.
A co do blood testów to sprawdzali, w odcinku "Tigh me up, Tigh me down" - S01E09. Tylko, że Baltar nie podał kto jest Cylonem, a że my już wiemy kto jest dodatkowo spośród tych badanych osób to raczej William Adama nie jest Cylonem.
Bo Baltar dosłownie na sam koniec odcinka S01E09 twierdził, że wie (choć sam tego nie powiedział) ale nigdy nie powie.
Myślę, że błędnie zakładacie, że autorzy scenariusza wiedzieli od początku, kto będzie 12 cylonem.
Msz dopiero w 3 serii musieli to określić. Dlatego analiza wcześniejszych odcinków raczej nie przyniesie nam rozwiązania.
A, że Baltar tak stwierdził? Trudno, żeby powiedział, szczególnie prawdę. A jeśli znał prawdę o cylonach, to dlaczego nie wykorzystał tej wiedzy podczas cylońskiej okupacji?
D'Anna stwierdziła w 10 odcinku, że 5 cylon nie jest na Galaktyce. To nam mocno zawęża wybór. Prezydent, Baltar, Agaton, Adama i sporo pilotów.
Czyżby jej żart, że prezydent nie spodziewała się, że to ona jest jednym z cylonów, nie był tak naprawdę żartem?
Chyba, że nie mówiła prawdy - bo na przykład, nie zna 5 cylona.
Czytając wasze posty zacząłem się zastanawiać kto może być tym 5 Cylonem. Kogo ja będąc reżyserem bym ustawił jako 5 Cylona. Ani Panią prezydent, ani Baltara bo to by było zbyt oczywiste. Ani młodego ani starego Adamę bo są zbyt anty Cylońsko. Kara... jakoś mi nie pasuje.
Będąc reżyserem piątym Cylonem dla mnie by była córka Ateny. Połączenie człowieka i cylona. Nowa nadzieja dla tych dwóch ras.
A dlaczego w takim razie nie dziecko Tyrola i Cally? też hybryda :) Myślę że piąty będzie sporym zaskoczeniem
Hybryda jest hybrydą, po co ma być jeszcze cylonem? Zresztą, to sie wyklucza. Z takiej teorii wynikałoby, że hybrydy cylońsko-ludzkie nie istnieją, a z połączenia człowieka i cylona wychodzi po prostu cylon. I mario ma rację - w takim razie dziecko Cally i Tyrola byłoby szóstym cylonem, a to już za wiele. No chyba że zakładamy brak konsekfencji, czyli część cylońsko-ludzkim dzieci jest hybrydami, część ludźmi, a jeszcze inni są cylonami :D.
Żadna hybryda nie może być ostatnim Cylonem z Piątki. W odcinku "Resistance" - S02E04 Sharon-Boomer mówi Baltarowi, że we flocie jest jeszcze 8 cylonów. A Hera i syn Tyrol'a nie byli jeszcze wtedy urodzeni.
wiem ze to niezbyt prawdopodobne ale chcial bym zeby ten wielki łysy azjatycki pilot był piątym :)
gość sie kompletnie nie odzywa :)
a ja jestem ciekaw co by powiedzial celując z pukawki w apollo, no bo chyba wypada sie odezwać przed posłaniem kulki w przyszłego prezydenta of the twelve... thirteen colonies of kobol :]
jeszcze po cichu hotdog chodzi mi po glowie :)
aaa imo d'anna przepraszala tigh'a za to oko ktore mu wyłupili na new caprica. inna opcja ktora mi przychodzi do glowy to novacek za to ze go trzymali i torturowali trzy lata, no ale on odpada bo jest gdzies na cywilnym okrecie floty, a tam podobno piątego mialo nie byc...