Serial jest pełen symboli okultystycznych, a nawet satanistycznych. Nie jestem pewien, czy chcę to
oglądać.
Część pierwsza i druga - mistrzostwo. Trzecią sobie prawdopodobnie daruję. Za dużo szatana.
Nie. Symbole ktore pokazali sa wymyslone, a z punktu widzenia Kosciola nie ma rozroznienia na magie biala i czarna, kazdy przejaw magii wg KK jest przejawem szatana. Poza tym dzielenie magii na czarna i biala jest wytworem popkultury… Zabiegi magiczne mogly sluzyc szlachetnym celom lub nie. Dopiero KK powiazal praktykowanie magii z szatanem. Według badan antropologow kultury magia jest zbiorem dzialan wykonanych w okreslonym czasie w scislej kolejnosci, jest forma wplywania na rzeczywistosc poprzez wole i wiedze jak wykorzystac prawa rzadzace nasza rzeczywistością, za pomoca okreslonych zabiegów, ktore same w sobie nie posiadaja zadnej wartosci. Czesto w rytualach byly odniesienia do archaniolow czy demonow, ale chodzilo w nich tylko o forme energii zawartej w takim czy innym slowie, gescie czy wizualizacji. Uprawianie magii to jak stawianie domina, musisz wiedziec gdzie postawic wszystkie kostki i wiedziec jakie kazda z nich ma miec wlasciwosci by wplywajac na siebie podczas upadku, mogly stworzyc ciag zdarzen prowadzacy do postawionego celu.Krótko mowiac, odwolujac sie do np. Hitlera w rytuale, wykorzystujesz swiadomosc kulturowa i zwiazana z nia enerie, a jest to tylko jedna kostka, ktora jest w tym miejscu potrzebna, by np. kogos uleczyc i to nie oznacza, ze prosisz o to Hitlera, tylko wykorzystujesz energie powiazana z jego pietnem kulturowym do jakiegos celu. Swiat nie jest czarno-bialy i zadne dzialanie takie nie jest, czar to mieszanina tak dobrana by wywolac okreslony efekt.
Ty pieprzysz głupoty. Wicca nie ma nic wspólnego z szatanem. Ale magia ma, i dobrze pokazują to w serialu. Czarownice były zawsze czcicielkami szatana i w serialu jest to podkreślone pentagramami . Nie masz pojęcia a się wypowiadasz
Dlatego w średniowieczu palono je na stosach, właśnie przez związek z Szatanem. W tamtym okresie ten strach Bogobojnych ludzi doprowadzał do przewrażliwienia na tym punkcie i nawet biedne staruszki, które robiły maści z ziół trafiały na stos. Z powodu strachu przed szatanem, wiec także i wszystkim co może być z nim związane.
Pentagram nie ma nic wspólnego z szatanem...
ODWRÓCONY pentagram tak.
Ale zwykły jest wykorzystywany w białej magii i jego fukcją jest ochrona.
Chcesz sie popisać ze coś wiesz? Logiczne, że nie mowie o białym pentagramie ktory jest tarczą. Tylko o odwróconym, który symbolizuje głowę kozła, a także wyobrażenie oblicza szatana.
To używaj dobrego nazewnictwa. Różnica (jak się okazuje, że sama wiesz) jest diametralna.
Po co mam konkretyzować skoro dyskusja dotyczy Szatana i symboliki satanistycznej - więc idąc najprostszym tokiem rozumowania wiadomo, że wypowiadam się na temat odwróconego.
Zwykły tak.
W serialu wykorzystywany jest odwrócony. W czołówce "kapłanki" rysują odwrócony pentagram oraz znaki satanistyczne.
A oto kawałek plakatu: http://image.bayimg.com/7aefcab273c502ed80598b5bf1742a1dee733b55.jpg
Dlaczego nie odpowiedziałeś na mój post wyżej? Miałeś wskazać tylko w którym momencie serialu pokazany jest odwrócony pentagram. W czołówce owszem rysują jakieś znaki, ale pentagramu tam nie ma.
A to co wkleiłeś tutaj dwa razy nie jest oficjalnym plakatem, tylko czyjąś twórczością własną.
Cos sciemniasz… Wicca odwoluje sie w swojej wierze do "Zielonego Pana", rogatego bóstwa, które utożsamia z natura i seksualnoascia…Nie ma nic z diablem wspolnego.
Ty informujesz mnie o czymś co wyczytałeś zapewne z google. O neopoganizmie jest naprawdę mnóstwoooo książek. Polecam lekturę.
Jest też magia szara. A chyba jednak się spodobało, bo dałeś 8 ;) To tylko serial.
Panie "magia istnieje", wystawiłeś 8 serialowi więc pewnie Ci się podobały poprzednie sezony. Jak nie chcesz zostać opanowany przez złe duchy i jednocześnie oglądnąć ten serial to mam propozycje: nie oglądaj w HD, postacie będą mniej widoczne i mniej groźne. Polecam format rmvb.
Obejrzałem 1. odcinek. Fabuła jest wciągająca, stąd wysoka ocena.
Przez serial nie zostaniesz opanowany przez ducha. To nie Hello Kitty ani kucyki Pony. Nie o to chodzi.
Drwij, pozdr.
Miałem w domu kiedyś kilka produktów Hello Kitty (swoją drogą szmelc chiński), jestem opanowany przez złe moce?
O co chodzi z symbolami satanistycznymi, czemu nie chcesz w zwiazku z tym tego ogladac i co masz na mysli piszac o tym ze biala i czarna magia istnieja? Pytam calkowicie powaznie, zaciekawilo mnie co tu napisales.
Nie udawaj, że nie wiesz... Jeśli jednak masz chwilową zaćmę, to przeanalizuj wypowiedzi twórcy tematu - wszystko powinno się rozjaśnić :)
Pytanie nie bylo do ciebie a twoja odpowiedz nic nie wnosi. zadalam autorowi watku pytanie i to od niego chcialabym uzyskac jakies rozwiniecie swojej wypowiedzi. Tyle.
Generalnie nie pisalam do ciebie, nie wiem po co mi odpowiadasz.
Jeśli chcesz prowadzić sobie dyskusję z tylko i wyłącznie jedną osobą to masz do tego prywatne wiadomości. Wypowiadasz się na forum publicznym więc to normalne, że różni ludzie mogą odpowiedzieć na Twój post. Nie napisałaś nigdzie, że nie masz ochoty dyskutować z ludźmi innymi niż autor i dla tego właśnie napisałem. Moja wypowiedź wniosła trochę jednak Ty tego nie zauważyłaś. Odpisałem do Ciebie ponieważ autor na chwilę obecną ewidentnie trolluje i nie doszukiwał bym się w tym czegoś większego.
Ze wszystkich jego wypowiedzi wynika jedynie "Są satanistyczne symbole, więc przestaję oglądać", to jest też Twoja odpowiedź.... To wszystko... NIC więcej nie ma. (a może się mylę, i chwilowy trolling to efekt fali negatywnych wypowiedzi pod jego kierunkiem?)
Nie wiem, ale nie chcę zawracać Ci już głowy. Jeśli nie jesteś zainteresowana dalszą dyskusją ze mną to mój post po prostu zignoruj :P
Autor odpowiedział kilka wypowiedzi wyżej: "Widząc serial z tak ogromną ilością nawiązań do satanizmu nie mogę być pewnym, czy nie jestem jako widz częścią jakiegoś zaklęcia, przekazu, ofiary". Powyżej jest pełna wypowiedź.
Poczytaj sobie o białej magii, magii wicca, czarnej magii.
Powtarzam: fabuła mnie nie przeraża, bo to fikcja. Jednak serial jest przepełniony znaków i symboli, które w realnym życiu są uznawane za satanistyczne.
Nie piszę tego jako katolicki "poj*b". Zwyczajnie - wyrażam swoje zdanie.
Jeśli ktoś tego nie rozumie - jego sprawa.
trochę się z tobą zgadzam, jednak nie do końca. Masz racje, w I i II sezonie nie było chyba wcale, a tu jest ich na pęczki.
Mogę się zgodzić z tym, że osoby ogólnie słabe psychicznie mogą być podatne na takie rzeczy, jednak osobiście uważam, że samo obejrzenie takiego serialu nie jest wstanie zmienić ani światopoglądu ani wyznania, czy nawet psychiki człowieka dorosłego/dojrzałego (nie chce oczywiście, przez to powiedzieć ze jesteś niedojrzała, mam na myśli raczej to, że jesteś osobą bardziej 'podatną' :) )
Jesli nie czujesz się komfortowo oglądając, to nie oglądaj ;)
pozdrawiam
Akurat psychike to może zmienić...
Jeśli byłoby tak jak autor twierdzi, to wystarczyło by parę przekazów podprogowych etc :P
Nawet takie filmy jak Matrix czy Avatar wpływały na ludzi, więc TEORETYCZNIE taki serial mógłby mieć większy wpływ.
jeśli, kierowac się zdaniem niektórych osób, filmy takie jak np Harry Potter, zawierają przekazy niewłaściwe o podłożu okultystycznym... Ja jestem osobą wierzącą, ale sceptycznie podchodze do tego typu stwierdzen. Tak jak powiedziałam, takie filmy/ksiażki mogą mieć wpływ na psychikę niektórych osób, jednak nie wszystkich. Zależy kto jak odbiera takie rzeczy :)
To troche jak z wzruszeniami, jedni częściej płaczą na filmach inni potrzebują czegoś na prawdę mocnego, a jeszcze inni po prostu nie uronią łzy. Co oczywiscie nie znaczy, ze nie zrozumieli przekazu.
Pogadankę o Harrym Potterze traktuję jako bajkę, która ma odstraszyć ludzi od fantastyki i czytania książek.
W tym serialu (precyzyjniej - w tym sezonie) mamy do czynienia z czymś takim: http://image.bayimg.com/7aefcab273c502ed80598b5bf1742a1dee733b55.jpg
TO jest niebezpieczne.
Ale to MOJE zdanie.
Niektórzy tez wierzą w Moc z Gwiezdnych Wojen itp. Racjonalnie myślący człowiek nie weźmie takich bzdur na poważnie. Jak ktoś ma sprany mózg to nic na to poradzić nie można.
Jeeej.... ja nie będę Cię przekonywać do niczego.... ale sam się nakręcasz :D nie twierdzę, że się boisz, bardziej obawiasz takich symboli i przekazów "podprogowych". Wierzysz w Illuminatów? Jeśli nie wiesz, kim są-poczytaj o nich. Ludzie, którzy w nich "wierzą", a raczej w ich manipulacje (bo Illuminaci zapewne istnieją), też uważają, że my nawet nie zdajemy sobie sprawy z ich wpływu na naszą podświadomość. I trudno. Według tej teorii symbole są wszędzie i Nowemu Porządkowi Świata mogliby oprzeć się ludzie zupełnie nie korzystający z niczego, z żadnych mediów. :/ więc... pewnie i tak jesteś pod wpływem tych złych mocy xD
Czytałem gdzieś, że twórcy serialu wyznają szatana i dzięki temu serialowi chcą zebrać więcej wyznawców.
Obejrzałam pierwsze 5 min,czołówkę sobie podarowałam i nie mam zamiaru oglądać więcej,zgadzam się z Tobą co do symboliki satanistycznej,czytałam komentarze w tym temacie i ludzie mogą się śmiać ale pewnych rzeczy trzeba być świadomym... Podobnie jak w Pamiętnikach Wampirów również jest wiele okultystycznych symboli,pentagramy,zaklęcia itp. Ja jestem tego świadoma i w jakimś stopniu staram się unikać takiej tematyki,natomiast myślę że w większym stopniu może to oddziaływać na osoby które nie są świadome pewnych symboli i sytuacji.
Pierwszą serię oglądałam,uważam że była bardzo dobra, drugą też-już mniej mi się podobała,natomiast tej nie mam zamiaru oglądać,może jestem zbyt wrażliwa na takie obrazy i symbolikę ale po samym początku już podziękuję.
Spoko, Twoja decyzja. Nie rozumiem tylko jednego (bo sama tego nie doświadczyłam, więc się nie dziw, syty głodnego nie zrozumie), a mianowicie-w jaki sposób ta symbolika na Ciebie negatywnie oddziałuje? Co się takiego dzieje z Tobą? Pytam z czystej ciekawości... dla mnie to po prostu abstrakcja i jedynie głęboko wierząca osoba, która jest przeczulona i przekonana, że magia istnieje i jest bardzo niebezpieczna, w moim mniemaniu mogłaby się czuć nieswojo oglądając taki film. 0_o
Chyba rozumiem, że chodzi ci o przekaz podświadomy. Twórcy reklam doskonale to wykorzystują. Byc moze jest to celowe a Murphy od pewnych producentów dostał dodatkowe pieniądze na to.
Ja ogólnie w magie nie wierze. Jest tylko nauka.
przekaz podświadomy jest udowodniony naukowo... Gościu nie pisał dokładnie co twórcy chcieli przemycic.
Jesli odbierasz to w kategorii magii powinies oglądac tylko bajki reszty nei ogarniasz, trudno i darmo.