PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10047791}

Świt Ameryki

American Primeval
2025
7,7 13 tys. ocen
7,7 10 1 13270
7,0 5 krytyków
Świt Ameryki
powrót do forum serialu Świt Ameryki

W życiu bym sie nie spodziewał że Netflix nakręci coś tak dobrego . Po pierwszym odcinku zbiera się szczękę z podłogi

tomasz_olencewicz

Lepszy od Godless?

ocenił(a) serial na 8
forek23

inny, inne realia. Dwie dobre rzeczy przy czym Swit znacznie bardziej krwawy i o wiele bardziej historyczny (Wojna w Utah)

hallowed

Dokładnie. Popieram. Dziś skończyłam, a dawkowałam sobie jak mogłam, bo to tylko 6 odcinków. Z 8 dałam na 9, ponieważ nadal nie mogę otrząsnąć się po tym rewelacyjny widowisku. I dokładnie - zarys historyczny. Pisałam tutaj już jednej marudzie aby najpierw zrobił research, a później wylewał żale, że on by to zrobił lepiej. To tak jakby nam Amerykanie płakali, że te nasze powstania i zabory to w sumie nudne i przewidywalne.

ocenił(a) serial na 6
OwcaTaCzarna

Obejrzyj 1883 i daj znać :)

ocenił(a) serial na 9
GreyOwl

Też dobre nawet lepsze nic 1923

ocenił(a) serial na 9
OwcaTaCzarna

Z tego króciutkiego zarysu historycznego mogę wywnioskować jedno, że ten kraj z bandytyzmu się narodził. Rewelacyjny serial 9/10!!!

ocenił(a) serial na 9
forek23

Czy lepszy, trudno powiedzieć, oba świetne, i też jestem w szoku ze wyszły spod netflixa.

ocenił(a) serial na 8
baiteglesa

Naturalistyczne zdobywanie Ameryki, to jest jedno konkretne określenie tego obrazu. Prawdziwe, krwawe bez ściemy. Świetne

ocenił(a) serial na 8
forek23

ile widzów tyle opinii :) wg mnie lepszy

forek23

Zdecydowanie, to pajacowanie na strzelaninach z bronią w Godless to przecież komedia.

ocenił(a) serial na 9
forek23

Dla mnie lepszy ale obydwa są dopasione lepiej niż 1883 i 1923

ocenił(a) serial na 9
tomasz_olencewicz

Bez porównania, dużo lepszy od Godless

tomasz_olencewicz

Znalazł się klakier Netfliksa. Dobre ale nie aż tak, ze szczena na podłodze. W końcu Netflix ma jakiś serial dobry ale tylko dobry

ocenił(a) serial na 8
tomasz_olencewicz

Osobiście po ostatnim odc oceniłem ten serial na 8*. Dla mnie jednak za mało brutalny. Spodziewałem się większej ilości szczegółów.

ocenił(a) serial na 6
tomasz_olencewicz

Ale to wszystko już było.

ocenił(a) serial na 4
tomasz_olencewicz

Jak twierdzisz, że to jest dobre, to nie widziałeś naprawdę dobrych seriali o Dzikim Zachodzie. Serial jest bardzo naiwny, realizm na poziomie sześciolatków.

ocenił(a) serial na 9
viking_PL

A to jaki polecasz serial o dzikim zachodzie? Większość niestety widziałem.

ocenił(a) serial na 4
uczak

"Na południe od Brazos" albo " Na zachód" . Realizm i klimat bez porównania.

ocenił(a) serial na 9
viking_PL

Aż poszukam bo nie widziałem o nich .

viking_PL

Rzeczywiscie dwa najlepsze seriale.

tomasz_olencewicz

od kiedy netflix robi seriale?

ocenił(a) serial na 8
tomasz_olencewicz

Zgadzam się

ocenił(a) serial na 6
tomasz_olencewicz

Przed chwilą skończyłem oglądać.
Podobało mi się na początku, wciągnąłem się, walka o przeżycie była angażująca, no ale w moim odczuciu tej ściemy tu jednak za dużo zaczynało wychodzić w miarę kolejnych odcinków. Emocjonalne zakończenia losów bohaterów bardziej mnie zirytowały niż wzruszyły.
Ameryka taka dzika i taka niebezpieczna, ale każda z ważnych postaci dostaje swoją bezpieczną, hollywoodzką klamrę kompozycyjną. W sumie taka ta historia mogłaby cała być - wtedy bym wiedział, że to nie serial dla mnie. Zmylił mnie marketing, a przecież on zawsze jest mylący, no ale początki serialu też sprawiały wrażenie nieco mniej ckliwej historii.

ocenił(a) serial na 9
mic_99

Rozumie ☝️pozdrawiam

ocenił(a) serial na 7
mic_99

Jest tu za dużo durnoty żeby móc ocenić jakoś wysoko, bo przykład pierwszy z brzegu… widzi gość jakieś brudne dziwne dziecko. Mówi że zostawiłby to, a tak naprawdę powinien zastrzelić i jechać dalej. To mu kobita nakręciła że trzeba pomóc jakby to był kotek mały znaleziony na ulicy w 2025. Powinni jej ziomki ich zjeść po gwałcie na całej trójce i koniec serialu. To jakoś z pupy się uwalniają… tak samo wcześniej mówi kobicie każdy że jej wyprawa nie ma sensu bo jest kolejka chętnych żeby ich w drodze zamordować a i tak za nią idą. Głupie jak autor scenariusza. Jakby ktoś to wszystko przemyślał i napisał jak należy to przy tej realizacji mielibyśmy serial roku już w styczniu, bo tam cała ekipa aktorsko ogarnia niesamowicie i do tego Kitsch, Shea czy DeHaan, którzy są świetni, a do tego ich bardzo lubię na ekranie. Nawet ten durny Jai Courtney dał radę. Netflix jak zwykle nie dowozi. W rękach HBO mielibyśmy jeden z lepszych seriali tego roku, a tak to trzeba przymykać ok zwłaszcza na durnowatà fabułę, kulejącą narrację czy chaotyczny montaż.

ocenił(a) serial na 6
mic_99

zgadzam się - początkowo mnie wciągnął, ale potem coraz więcej mielizn scenariusza, szkoda...

ocenił(a) serial na 9
tomasz_olencewicz

Piękna, krwawa, okrutna, mroczna historia. Wspaniale przedstawione realia połowy XIXw. pionierskiej Ameryki. Kolejny świetny reżyserski wyczyn Petera Berga.

tomasz_olencewicz

zgodzie sie ze ten serial jest dobry,natomiast ze bys sie nie spodziewal ze netflix potrafi zrobic dobry serial prowadzi mnie do refleksi ze masz male pojecie o tworczosci netflixa bo stworzyl takie dziela jak: stranger thigs. dark, i wiele wiecej ale mam gdzies twoje ingoranctwo. choc sam jestem bardzo krytyczny wobec seriali

tomasz_olencewicz

Oglądając to modliłem się, żeby nie zasnąć. Nie pomogło. Film o niczym. Brutalny, wulgarny, bez historii. Ostatni odcinek olałem.

ocenił(a) serial na 7
tomasz_olencewicz

A nie masz takiego wrażenia, że jakoś mało różnorodnie? No byłem zawiedziony :P

tomasz_olencewicz

Serial jest dobry, ma klimat, ma dobrych aktorów i jest jako taki scenariusz. Ma też niestety bardzo dużo braków i oooogromny brak realizmu... długo by wymieniać ale:
-ceny w dolarach są kosmiczne - bardziej przypominają wartości z połowy 20go wieku a nie 19go. Wtedy za jednego dolara można było kupić żarcia na tydzień. Ktoś kto miał tysiąc dolców był krezusem. Jak patrze na te banknoty i ich nominały na filmie to mi się smiać chce. 
-jeden gość zabija kilkunastu ludzi w kilku potyczkach, sam będąc juz rannym. Zresztą cudowne ozdrowienia w tym serialu to norma
-indianka (dziecko) które w żyicu nie miała pistoletu w ręce radzi sobie z nim lepiej niż połowa rewolwerowcow w serialu
-atak kilkudziesięciu Mornomonów na równie liczną regularną jednostkę żółnierzy i kto wygrywa??
-brak warty w wojsku na wrogim terenie wsrod Inian i wrogich Mormonów
-kobieta wodzem Soszonów...
-nagla przemiana fanatyka zabijania białych Czerwonego Pióra po krótkiej rozmowie z białogłową.... eh
-przypalanie ogniem rany lepiej ją leczy z gangreny niż wspolczesne antybiotyki w najlepszym nowojorskim szpitalu
-prawie nagi gość praktycznie oskalpowany siedzi sobie kilka dni w głuszy bez osłony w temperaturze około i  poniżej zera i nic mu nie jest
i wiele wiele innych uproszczeń typowych dla produkcji netlixa.