PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=92457}

Świat według Bundych

Married... with Children
1987 - 1997
6,6 169 tys. ocen
6,6 10 1 168553
7,3 20 krytyków
Świat według Bundych
powrót do forum serialu Świat według Bundych

Oceny 1/10 wystawiają kobiety!!! Szczególnie te grube lub płaskie:)

ocenił(a) serial na 10
PabloPicasso

hehe po prawie 15 latach od zakończenia emisji chyba by już im przeszło;)

ocenił(a) serial na 10
fauzi

no nie wiem, odsetek płaskich jest pewnie taki sam, a grubych przybywa :P

ocenił(a) serial na 9
suchoparek

Niestety... w mojej szkole to na 100 dziewczyn 49 jest płaska drugie 49 jest płaskie, a może 2 całkiem, całkiem. Nie mogę uwierzyć, że ten serial jest tak nisko. Za każdym razem gdy Polsat emitował odcinki ŚWB, zasiadałem przed TV i oglądałem, co z tego, że wszystko już widziałem ten serial to rzecz kultowa. Niestety nie u nas...

ocenił(a) serial na 10
PabloPicasso

Racja.

ocenił(a) serial na 8
PabloPicasso

Marca po prostu zakłada codziennie nowe konta i wystawia 1 ;)

ocenił(a) serial na 10
groosu

Dlaczego ? Wystawiłam 10/10 z serduszkiem a jestem kobietą (dziewczyną) i ja mam figurę - jest nią koło :D:D:D:D

ocenił(a) serial na 8
PabloPicasso

grzeczni, sfeminizowani chłopcy też zaniżają średnią

miqel10

Kury jak Marcy (czyt. sfrustrowane urzędniczki) obniżają ocenę.

PabloPicasso

może dlatego ze był żenujący :P i prostacki, a nie każdy lubi nawet w parodii to oglądać

ocenił(a) serial na 9
PabloPicasso

Nikt teraz nie puszcza takich świetnych seriali jak BUNDY. Teraz kiedy i gdzie nie przełączysz to leci jakiś tandetny polski serial o niczym.
Dla mnie BUNDY to najlepszy serial jaki kiedykolwiek oglądałem, chwilami normalnie płakałem ze śmiechu (bez wahania 10/10) i myślę, że już nigdy nie będzie stworzony równie dobry serial komediowy -:(

ocenił(a) serial na 9
sandro_

Amen :)

ocenił(a) serial na 9
PabloPicasso

Oceny serialu nie zależą od płci, raczej od poczucia humoru, dystansu do siebie i rocznika. Nie każdy rozumie ironiczne dialogi. Dla mnie sprzedawcy są zawsze mili, dlatego ja rozumiem.

ocenił(a) serial na 10
hanula1309

No sorki ale Kiepscy to tylko podróba a i humor często wymuszony, rodzinka Bundych nie jest totalnie przerysowana.

ocenił(a) serial na 10
PabloPicasso

Kiepscy to zupełnie inna bajka aczkolwiek nazwa może mylić - oryginalna angielska jest " Miłość i małżeństwo". Tylko polsat tak nazwał . To głupie , u nich znajdziesz światy wg Bundych , Kiepskich i Malcolma . Nie za dużo tego ? Fakt że kiepscy są beznadziejni , kompletnie o niczym , natomiast Bundy to mistrzostwo . Nie sądziłam że może być coś zabawniejszego dopóki nie pojawił się Wipeout - tam miejscami wyłam ze śmiechu , sąsiad z dołu nieraz łomotał kijem od szczotki w sufit , starając się mnie uciszyć :D:D:D:D Szkoda że Wymiatacze i inne programy rozrywkowe nie mają tu stron

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Oryginalna angielska to "Married... with children" czyli "Żonaty, z dziećmi" (odnosi się do Ala), natomiast to, co przytoczyłeś ("Love and Marriage"), to tytuł (i główny motyw) piosenki z czołówki, wykonywanej przez Franka Sinatrę. Czepiam się szczegółów, ale jest to o tyle istotne, że sam tytuł serialu jest tu alegorią. Chodzi głównie o stereotyp faceta nazywany w kręgach anglojęzycznych "married, with children". Według mnie moje tłumaczenie tytułu jest bardzo dobre i całkiem dobrze zapowiada treść :) "Świat według Bundych" jest mało oryginalny.
W istocie "Świat wg Kiepskich" jest podobny do Bundych przez to, że pokazuje pewne - tym razem polskie - stereotypy, bardzo wyraziste postacie i wciąż kilka tych samych pomieszczeń :). Jednak jest to serial abstrakcyjny, przywołujący często nieziemskie zjawiska. Bundy są śmieszni, ale do granic możliwości realistyczni :) Lubię Kiepskich głównie za komediową grę aktorską, ale ta abstrakcyjność mnie coraz częściej męczy.
A wracając do tematu dyskusji, w Bundych jest sporo humoru, którego nie można zrozumieć, nie znając bardziej niż przeciętnie kultury amerykańskiej, a najlepiej i języka. Kiedyś tłumaczyłam kilka odcinków; pamiętam, że niełatwo było pewne żarty przełożyć na polskie realia.

ocenił(a) serial na 10
PabloPicasso

Jestem kobietą, w sumie niezbyt płaską, ani nazbyt grubą... ale ten serial to dla mnie dzieło wszechczasów! Absolutnie rewelacyjna parodia! Przynajmniej pierwsze sezony, nie wiem jak nowsze...

ocenił(a) serial na 10
pattymatheson

Jak to jest , że jedni się tym brzydzą , a inni zachwycają ? Jakby powiedział wojewódzki , tak mają tylko prawdziwi artyści :p

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Wiesz, mało kto lubi śmiać się z siebie :) Może podświadomie identyfikują się z bohaterami. To jak uraza wierzących na tle filmów atakujących religię :)

ocenił(a) serial na 10
PabloPicasso

Dużo jest ludzi którzy są zachwyceni serialem ale go nie ocenili !

ocenił(a) serial na 10
dfd_fdd

I jest też założę się tysiące fanów którzy nawet filmweba nie mają - tak więc nie mają jak ocenić

ocenił(a) serial na 9
PabloPicasso

Niska ocena bierze się moim zdaniem stąd, że większość Polaków zna ten serial z telewizji, gdzie leci wersja z lektorem, która, delikatnie ujmując problem, odstaje od oryginału. Niestety, ale żeby w pełni docenić ten serial trzeba znać angielski - dopiero wtedy można w pełni cieszyć się grami słownymi, które, wbrew pozorom, stoją na bardzo wysokim poziomie. Zawsze śmieszyło mnie uznawanie "Married... with children" za serial prostacki i bazujący na żenujących dowcipach - coś takiego mogą powiedzieć o tym kultowym sitcomie chyba tylko osoby, które nie są w stanie zrozumieć wszystkich gagów...

Swoją drogą, brak "Friends" oraz "Married... with children" w pierwszej dziesiątce najlepszych seriali to jakieś nieporozumienie, szczególnie biorąc pod uwagę, że znajdują się tam takie marne podróby jak chociażby "How I Met Your Mother"...

ocenił(a) serial na 8
Arcasto

How I Met Your Mother to super serial, o Friends się nie wypowiadam bo widziałem tylko parę odcinków, a Married... with children to jak dla mnie najlepszy serial komediowy, teksty Ala zawsze zwalają mnie z nóg :)

ocenił(a) serial na 10
PabloPicasso

Powiem tyle serial nadal wymiata, a kto się z tym nie zgadza to ma pecha. Moja ocena 10/10 i serce

ocenił(a) serial na 10
GaragasRock

Chyba nie ma osoby która by na 10 oceniła bez serducha . W końcu ta dziesiątka to nie za pomysł w wykonanie :p

ocenił(a) serial na 10
PabloPicasso

Zapomniałeś o sprzedawcach butów, stereotypie pustej blondynki lecącej na kasę i osób którzy nie lubią jak się obraża Francję ; D

ocenił(a) serial na 10
KinoManiack

6.6?? To jest absolutny skandal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) serial na 8
PabloPicasso

serial zdecydowanie jest genialny dzięki temu, że jest aż niemożliwie prymitywny ;D
nie wiem kto może tego nie doceniać :P
chyba tylko ludzie bez poczucia humoru... :(

ocenił(a) serial na 9
Martusia_18

Zgadzam się! Jest tak prymitywny i przez to niesamowicie śmieszny. Wyśmiewa życie codzienne i to nie raz tak dobitnie :D W mojej podstawówce był taki wf-ista podobny do Ala. No i dorobił się dzięki temu właśnie ksywki Al :D

ocenił(a) serial na 10
PabloPicasso

i feministki bez poczucia humoru