PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=204768}

Święta wojna

1999 - 2008
5,1 10 tys. ocen
5,1 10 1 10274
4,5 2 krytyków
Święta wojna
powrót do forum serialu Święta wojna

Niektóre odcinki były absolutnie szalone - dotyczy to głównie odcinków z lat 2002-2005. Dla mnie najbardziej pozytywnie szalonymi są :

odc 78. Nowy proszek
odc 88. Bodyguard
odc 102. Majster klepka
odc 112. Doktor Hubert Dworniok (wręcz szalony odcinek !)
odc 151. Rzeka ropy (jeszcze bardziej szalony odcinek)

pewnie jest ich więcej ale to pierwsze, które przyszły mi na myśl...

Oprócz tych absolutnie szalonych jeszcze warto wyróżnić :

odc 73. Przestępca seksualny
odc 79. Agencja reklamowa
odc 97. Robobercik
odc 113. Autokomis
odc 131. Serial Kiler
odc 139. Ubezpieczenie
odc 142. F-16
odc 171. Wtyka z Europy
odc 172. Bercik Burger
odc 173. Nocna zmiana (a tak przy okazji to w tym odcinku pokazują pokój małego Huberta, czyli wychodzi na to, że Hubert spał w szynku u Alojza...)
odc 178. Fałszywe pieniądze
odc 179. Hanys tata Gorola
odc 185. Hanys Rider
odc 208. Dobry mąż

Pytanie tylko dlaczego takich naturalnych seriali juz nie produkują, tylko wszędzie sztuczność, plastikowe pomieszczenia, green boxy, z d**y wzięte dialogi, ehh...

Na szczęście jeszcze wszystkich odcinków Świętej wojny nie obejrzałem, więc mam na razie co oglądać :)

ocenił(a) serial na 10
tv12345

Dziwi mnie że TVP 2 nie powtarza tego serialu , zamiast łatać dziury antenowe ''niezwykle autentyczną'' rodzinką pl. mogliby chociaz w soboty po południu po jednym odcinku ''Świętej wojny'' i problem ramówki byłby na kilka lat rozwiązany.

SebastianNiestudent

Też bym chętnie obejrzał na TVP2 ale w oryginalnej rozdzielczości a nie tak jak np. stare odcinki Na dobre i na złe z pasami po bokach... Na TVP2 w normalnej rozdzielczości już nie będą nigdy wyemitowane, więc lepiej gdyby puścili Świętą wojnę od początku na TVP Rozrywka (kanał w naziemnej TV), gdzie już zresztą był i jest nadal emitowany (ale o 5 rano...). Niezmiernie denerwuje mnie też fakt, że co i rusz zaczynają emisje od 234 odc. pt. "Łowcy głów" i powtarzają tylko odcinki z tego przedziału - zaczynają odc 234 a potem emitują kilkanaście następnych odcinków, potem nagle kończą a po jakimś czasie znowu od odc. Łowca głów, no oszaleć można... A takie odcinki jak "Babcia Zazulina", "Orły przestworzy" leżą nieemitowane od wielu, wielu lat...

ocenił(a) serial na 10
tv12345

Jaki masz problem z pasami po bokach ?? ,jeśli korzystasz z Cyfrowego Polsatu to kanały bez HD zaczynają się powyżej 500. Te odcinki ŚW z lat 2007- 2008 niestety są już trochę słabsze.

SebastianNiestudent

Ja odbieram naziemnie ten podstawowy pakiet gdzie Jedynka i Dwójka jest chyba tylko w HD dostępna, czyli stare seriale lecą z pasami po bokach. Trochę to mnie denerwuje, bo ja jestem sentymentalny i lubię oglądać jak za dawnych czasów :)
A co do lat 2007-2008 to zgadzam się, niektóre odcinki były słabsze (no bo wiadomo brak Ernesta i Karlikowej, brak pomysłów) ale mimo wszystko serial do końca trzymał swój poziom - nie stoczył się tak jak Świat według Kiepskich a rzekłbym nawet, że wręcz przeciwnie. Niektóre końcowe odcinki obejrzałem bowiem z przyjemnością i podobały mi się - wymienię kilka np. :
302 Diler (chyba ostatni, w którym jest mowa o Karlikowej)
306 Sprzątacz przodowy (demolka Bercika)
310 Prawo Huberta Dwornioka
315 Bekłoszer (bardzo fajny odc. oparty na wariactwie Bercika)
317 Pestki z dyni (fajny odc. jak za dawnych lat - taki "biznesowo-gerardowy")
318 Śląskie cudo (na 4 odc. przed końcem powstał kolejny odcinek biznesowy !)
Ale rzeczywiście większość odcinków z 2007 roku była z tych słabszych - najlepsze odcinki moim zdaniem powstały w latach 2002-2006, bardzo lubiłem też te z 2004 roku z małym Hubertem (wszystkie z tego okresu były super !).

ocenił(a) serial na 10
tv12345

Ja w telewizji oglądam tylko ''1 z 10'' i ewentualnie ''Jaka to melodia'' i czasem ''Sensacje XX wieku'' na TVP Historia. Niestety patrząc na całość ramówki najpopularniejszych stacji, to jakieś kompletne odmóżdżadże.

ocenił(a) serial na 9
SebastianNiestudent

Wg mnie nie ma reguły na to, które sezony były lepsze, a które słabsze, bo we wszystkich latach trafiały się lepsze i gorsze odcinki. Co do tych ostatnich, to największym minusem jest brak Ernesta i Karlikowej, no ale to już nikt wpływu nie miał. No i szkoda że Johnny przestał być listonoszem. Poza tym jak dla mnie było fajnie, bo reszta ekipy została i serial dalej miał swój charakter. Dobrze że nie kombinowano na siłe ze zmianą bohaterów i fabuły, tak jak to czesto robiono w innych serialach, bo zazwyczaj takie manewry konczyły się fatalnym efektem. Poza tym wielkim plusem ostatnich sezonów były odcinki plenerowe, np. stadion GKS, wesołe miasteczko, zoo, kopalnia. To była ciekawa odmiana i fajna promocja Górnego Śląska.

ocenił(a) serial na 10
tv12345

A nie orientujesz się przypadkiem w którym odcinku po raz ostatni pojawia się Ernest ??, bo na razie jestem przy 280 odcinku i od kilkunastu już się nie pojawia.

SebastianNiestudent

Skoro jesteś przy 280 odc. to jeszcze w trzech odcinkach się pojawi a będą to : odc. 282 Mega Full Wypas (moim zdaniem najsłabszy odcinek Świętej wojny), odc. 283 Aglomerator (też bez rewelacji) no i ostatnim odcinkiem z Ernestem będzie odc. 286 Dwadzieścia lat (ale nie polecam go oglądać, jest strasznie przygnębiający - pan Polok jest już w widocznie kiepskiej formie...)

ocenił(a) serial na 10
tv12345

Szkoda , ale jednak obejrzę wszystkie do końca.

SebastianNiestudent

A obejrzyj, w końcu to tylko kwestia gustu. Mnie się nie podobały ale może akurat tobie tak. Pamiętam jednak, że po obejrzeniu odc. Mega Full Wypas miałem zupełną pustkę w głowie i nie wiedziałem zupełnie o co w nim chodziło, w dodatku był bez jakiejkolwiek akcji tylko gadali, gadali i gadali... No ale przebrnij jakoś przez te słabsze odcinki a pod koniec będą lepsze.

ocenił(a) serial na 10
tv12345

Właśnie widziałem i był bardzo słaby i też nie wiem o co chodzi z tym Johnnym.
Większość ostatnich odcinków dobrze pamiętam jeszcze z TVP 2, ale skoro nie było już pomysłów i scenarzyści się wypalili to zakończenie serialu było dobrą decyzją.

ocenił(a) serial na 9
tv12345

Cieszmy się tym co mamy bo obawiam się że za parę lat będziemy mogli tylko pomarzyć o jakiejkolwiek powtórce, bo tzw. "poprawność polityczna" spowoduje, że ten serial trafi na wieki do jakiejś szuflady w archiwum TV, lub w ogóle spłonie na stosie. Pewnie już dziś cenzura by nie pozwoliła na kręcenie serialu gdzie główny bohater ma takie fiksacje na punkcie murzynów i gdzie żartuje się z gejów. Niestety znak czasów, a minęło tylko kilka lat ...

ocenił(a) serial na 10
mariokrk

Niedługo będą już tylko dozwolone seriale o islamie.

ocenił(a) serial na 10
SebastianNiestudent

Gdzie można zobaczyć odcinek 148 Biała dama? Ponieważ są prawie wszystkie odcinki oprócz chyba 15, w tym brakuje odcinka 148 Biała dama gdzie można go obejrzeć i dlaczego brakuje właśnie tych 15 odcinków że nigdzie nie są dostępne tak jakby wogóle nie powstały?

ocenił(a) serial na 10
GTA1

Nie wiem gdzie są, po prostu na youtube nikt nie chce ich dodać, a z tego co widziałem w ramówkach to TVP Rozrywka i seriale emisja była od 234.

GTA1

No właśnie, też ostatnio szukałem "Białej damy" myśląc, że na pewno będzie, ale okazało się, że nie ma. No ten odcinek jestem jeszcze w stanie przeboleć, bo mniej więcej pamiętam akcję tych odcinków z zamku Czocha, więc raczej szukałem go tak tylko dla odświeżenia. Bardziej żałuję, że nie ma odc. "Orły przestworzy" (oglądałem go w TV jedyny raz jakieś 14 lat temu i nie pamiętam z niego wiele, jedynie to, że Bercik latał samolotem z Gerardem pilotem i Zbyszkiem - chętnie bym sobie go obejrzał). No i ubolewam, że nie ma odc "Babcia Zazulina" (tego odcinka w ogóle nie kojarzę, wielce prawdopodobne, że nigdy go nie widziałem i szkoda mi go, bo jest to odcinek z księdzem a więc podejrzewam, że Bercik znowu coś kombinował z sukienką :) Lubię te akcje Bercika z księdzem, wszystkie odcinki z nim obejrzałem oprócz właśnie "Babci Zazuliny". Jest też jeszcze kilka odc, których nie ma na YT a TVP jak zwykle w kółko emituje z końcowej serii i to w dodatku o świcie... Ale tak sobie, że może to dobrze, bo mam na co czekać - nie odłożyłem serialu na przysłowiową półkę z adnotacją "obejrzany" bo wciąż go w pełni nie obejrzałem i miło jest mieć myśl, że jeszcze Bercik mnie czymś w przyszłości zaskoczy :)

ocenił(a) serial na 10
tv12345

A Polo TV w kółko puszczało te same odcinki przez kilka miesięcy , ale znowu tym razem tylko te pierwsze ( a specjalnie czekałem do póznych godzin), więc odcinków tych najlepszych ze środka trochę brakuje. Też chciałbym obejrzeć ''Babcię Zazulinę'', ''Orly przestworzy'' i ''Białą damę '', jak gdzieś znajdziesz to natychmiast daj znać.Może kiedyś jakiś fan ŚW wreszcie je wstawi na youtube i będą wszystkie odcinki. Niektórzy wstawiają po kilka tych samych odcinków, a tych brakujących nie ma , tak jak by były zakazane.