Nie rozumiem jak możecie bronić zachowania Zizu. Fakt – to świetny piłkarz o nieprzeciętnym talencie... ale w momencie gdy zachowuje się jak warchoł powinien być za swoje postępowanie piętnowany. Zwłaszcza, że to nie pierwsze takie zachowanie tego "bohatera". Nerwy puściły mu już niejednokrotnie i nie była to jego pierwsza taka czerwona kartka. Oprócz uderzeń z główki, zdarzało mu się także kopanie i deptanie przeciwników.
Agresywna gra i brutalne faule wynikające z walki na boisku powinny być zdecydowanie karane i piętnowane. Tak? Co zatem z chamskim zachowaniem na boisku, które wynika tylko z pobudek prywatnych? Moim zdaniem nie można tego tolerować.
Prowokacja? No i cóż z tego? Oglądałem już setki, jeżeli nie tysiące spotkań piłkarskich i niemal w każdym meczu znajdzie się spora garść wiązanek słownych, przekleństw i wyzwisk. Co ciekawe jednak, w większości przypadków zawodnicy potrafią się opanować przed zamianą boiska w ring. Jest absolutnie nieistotne co powiedział Materazzi, bo to Zidane zachował się jak szczeniak – tak drodzy fani – jak szczeniak, NIE jak mężczyzna.
Najlepszy piłkarz mistrzostw? Owszem miał w swojej karierze fenomenalne okresy, ale w tych mistrzostwach byli lepsi od niego. Choćby Cannavaro, ale oczywiście "odejście mistrza" zrobiło swoje i FIFA musiała się ugiąć pod presją mediów i spełnić oczekiwania publiki... Ehh szkoda słów...
,FiFa musiała się ugiąć pod presją mediów.???? Przecież to dziennikarze głosowali i wszystko się odbyło sprawiedliwie!!! Masz racje takie zachowanie powinno być karane i Zidane został ukarany a to że większość go broni to już sprawa tych co go bronią! A po drugie mówisz że bronimy Zizou ale przeciez ty w ten sposób bronisz Materazziego!!! Wiele piłkarzy robiło tysiąc razy gorsze rzeczy i nikt o tym nie mówił, ale poprostu Zidane jest bardzo sławny więc wszystko jest odrazu rozdmuchane przez Media! NIe można tolerować prowokatorów którzy wywyołują takie zachowanie, bo przecież gdyby nie oni to Zidane chyba sam by się na niego nie rzucił. Fakt nie którzy ignorują takie prowokacje ale może mają silniejsze nerwy albo w ich strone nie były kierowane mocne słowa. MOże i Zidane mógł sie opanowć ale ja szczerze rozumiem to jego nerwy nie wytrzymały i zrobił to nie zpremedytacją (jak świety Włoch) ale odruchowo! Zresztą napoczatku to ignorował ale widocznie makaroniarz natręt nie odpuszczał! Upierdliwiec jeden! Tak mu zależało na tym żeby Zidane zeszedł z boiska że nie poprzestał tylko na ciągnieciu jego koszulki i obrażaniu jego samego ale jeszcze obmarował błotem jego rodzine! Jest z ZIZU choć nie pochwalam aby takie zabhowanie było codziennością na boisku! W pierwszej kolejności powinni zdyskwalifikować takich natrętnych prowkatorów jak nasz kochany Materac!
P.S nie musiałes zakłdać nowego tematu bo prawie taki sam jest poniżej!
POZDRO=)
Jak widzę takie 'znawczynie' jak koleżanka Cool Hilary to mi się cisnienie podnosi. Założyciel tego tematu wyraził to co i ja chciałam.
Zidane nie zasłuzył na tytuł najlepszego piłkarza tych MŚ. A poza tym prowokują się na boisku wszyscy i to na rózne sposoby. Tylko, że nie każdy piłkarz jest takim chamem i dupkiem :|
A jak ja widze widze takich ,superznawców, jak NESTA DANCE to żal mi sie robi ciebie i takich jak ty. Ja chociaż podaje konkretne argumenty a nie rzucam zwykłe hasła typu ,Zidane nie zasłuzył na tytuł najlepszego piłkarza, jak masz sie tak wypowiadać to się schowaj bo nie chce mi się tracic czasu na takie bezesnsowne gadki z osobami które sprawiają wrażenie że nie znaja się na tym co mówią i nie ma ją żadnych konkretnych powodów aby mówić to co mówią. Pozdro dla wszystkich którzy jeszcze mają troche szarych komórek i wiedzą co piszą a do tego mają w zanadrzy chociaż jakieś argumenty do przekazania!
Hmmm... Koleżanko masz ty argumenty sensowne, aż strach racji nie przyznac.
Chcesz argument to masz - Zidane nie zasłuzył na tytuł naj piłkarza tych MŚ, ponieważ najlepszy znaczy najlepszy na boisku i pod uwagę powinno się brać całokształt. Nie rozmawiamy o Zidanie jako o ikonie, ale o jego występach na TYM Mundialu. A zawodnik, który tak brutalnie fauluje (w wyniku czego otrzymuje czerwona kartkę) na owy tytuł nie zasługuje. Czy to takie trudne do rozumienia?
Wybacz mała, ale mojej wiedzy na temat piłki fanka Paris Hilton raczej nie powinna oceniać.
A i zanim zaczniesz pozdrawiac ludzi z odrobiną szarych komórek - popracuj nad uruchomieniem swoich :)
to co już powiedziałam w innym temacie.... nie przeczę, że takie słusznie dostał czerwoną kartkę, bo TAKIE SĄ ZASADY, ale ten włoski wieśniak tez powinien dostać naganę za rasistowskie teksy...
a teraz wszyscy wieszają psy na zizou, a nikt nie zwraca uwagi na przyczynę zamieszania... zaraz, zaraz... brutalnośc wyraza się nie tylko w pięściach ( w tym przypadku w główce) ale i w słowach... dlaczego tylko francuz został ukarany, skoro widać było, że to ewidentna prowokacja?? bo ZASADY nie obejmują słownych "fauli"? beznadzieja
Nareszcie ktoś poruszył tę kwestie - powinno sie karać takze za prowokacje słowne. To nie Materazzi wymyslił prowokację i nie tylko jego sprawa się tyczy. Myslę, że i on powinien obejrzeć kartkę - najprawdopodobniej żółtą. Przydałoby się parę poprawek w regulaminie.
Wiesza się psy na Zizou, bo nie jest to jakiś tam człowieczek, który popełnił bład w jakimstam meczu. To jeden z najlepszych piłkarzy w historii, który zrobił cos takiego w finale MŚ.
Mnie się wydaje, że piłkarze obrazają się dość często, a juz na pewno w kazdym meczu pojawia się taki problem. Tylko jakie sa tego skutki? Nie zawsze tak szokujące. Np. C.Ronaldo też prowokował Rooneya, który słynie ze swojej... wybuchowości. Pewnie znalazłoby się takich akcji więcej.
Pewnie, że kartka była słuszna, temu nie da się zaprzeczyć, ale masz rację, za takie prowokacje również powinny być kary.
mimo, że zawsze lubiłam Zizou to podobało mi się, że sędzia podyktował kartkę bez wahania... zasady obowiązują wszystkich, mimo, że nie miało to większego wpływu na przebieg gry ( w sensie, że nie byli przy piłce).. ale powinni pomyśleć nad poszerzeniem zasad dla tych, którzy obrażają piłkarzy... w końcu to też niesportowe zachowanie
Tylko jest też inny problem - sędzia nie zawsze jest w pobliżu. A to ze ktoś dopusci się faulu po wymianie zdań nie zawsze oznacza, że był sprowokowany. Zdarzaja się przecież wybuchy złosci. Gra nerwów, bezsilność i wystarczy głupie - odwal się albo spadaj i moze dojsc do nieciekawej sytuacji. Jak jeden kopnie drugiego to sytuacja jest klarowna. Ale w przypadku słów...
tak, jest różnie, ale teraz rozważamy ten akurat konkretny przypadek.. sędzia zauważył, podyktował kartkę spraiwiedliwie, wg przepisów, ale powinno się zastanowić nad poszerzeniem przepisów..
Zgadzam się. Nie tylko nad tym zresztą. Sa pomysły z wprowadzeniem 2 sędziów głównych czy redukcja druzyny z 11 do 10 zawodników - podobno wszystko to ma poprawic jakosc. Zobaczymy
Pewnie, że sędzia dobrze zrobił, nie można dawać nikomu przywilejów. Ale mam nadzieję, że kiedyś coś z tym prowokowaniem zrobią(chociaż będzie ciężko, chyba że założyć piłakrzom mikrofony;-)
Eh.. te dzieci. CD - szacuneczek, niektórzy /-re/ nigdy nie zrozumieją co to "Męski świat".
P.S.
Obstawiamy czy św. Zidane będzie nominowany do pokojowej nagrody nobla, czy tylko dostanie legię honorową ?
P.S. II
Przepraszam jeśli obrażam czyjeś prawdziwe uczucia
Ja się akurat z autorem tematu zgadzam, ale na pewno nie zgodzę się z istnieniem jakiegos 'męskiego swiata' :D A rozmowa zeszła na inne tory juz kilka postów temu :P
NESTA DANCE po pierwsze zorientuj się najpierw co piszesz bo jak byś nie zauważyła a widze że nie zauważyłaś i to raczej ty musisz uruchomic swoje szare komórki bo ja niecierpie PARIS HILTON i jestem jej antyfanką i do tego wiele razy się wypowiadałam na jej forum negatywnie więc takich tematów nie poruszaj skoro sie nie znasz. A wogóle to skąd wysnułaś wniosek że jestem jej fanką??? Po drugie to tak jak powiedziałaś pod uwage bierze się CAŁOKSZTAŁT a nie jeden incydent. NIe pochwalam tego do końca bo gdyby każdy miał się tak zachowywać to ja dziękuje ale akurat w tej sytuacji jestem za! AHa no i widze że niewidziałaś ,brutalnych, czynów bo to rzeczywiście było brutalne-krew sie lała, wszedzie tylkko krew,krew i krew MOrderca i Brutal Zidane omało co nie dobił biedniutkiego Materazziego który w swojej karierze nigdy nie dopuścił się niczego złego a do tego jest święty i nie zasługuje na takie traktowanie przez OKRUTNEGO Zidana!
ZIzou został ukarany a to że dostał Złotą Piłkę to inna sprawa bo to przyznawali dziennikarze więc miej do nich pretenzje a wogóle to uwazam że zasługiwał na to bo był najlepszym piłkarzem mundialu i zawsze bedzie najlepszy. NIe mówie tego bo go lubie ale naprawde tak uważam. I to w pierszej kolejności powinni byc tempieni prowokatorzy!
Aha i zapomniałam powiedzieć że żaden sędzia niewidział faulu Zidana sędzia sugerował się powtórką wyświetloną na bilboardzie a sam zdarzenia nie widział (chodzi oczywićie o sędziego liniowego).
Tępieni, a nie tempieni. To tak na marginesie.
Ironicznie dodałam - fanki Paris Hilton, bo jakoś szczególnej różnicy pomiędzy ta panią, a Hilary Duff to ja nie widzę. Trudno moja wina. Preferuję inne aktorki, które mam w ulubionych, więc rozpisywać na ten temat się nie będę. Potepiasz faule, ale ten jeden jedyny raz pochwalasz to... Chora koncepcja - nie wnikam w szczegóły.
Hmmm... widzę, że to z czym eksperci i komisja mają problemy ty rozwiejesz w mig! A zatem niezwłocznie zgłoś się do odpowiedniego organu FIFY i powiedz, że ty wiesz, iż sędzia owego zdarzenia nie widział. Miał to po prostu na bilboardzie. Kochanie bilboard to jest taka duża reklama. Jeżeli już to na telebimie.
Jesteś sedzią liniowym i teraz przyznajesz się do błędu? Innej opcji nie ma.
Zidane to wspaniały piłkarz, ale mam watpliwosci czy Złota Piłka powinna w tym roku trafić w jego ręce. Krew to się polała z Australijczyka, ale jakoś nikt nie próbował dociekać czy przypadkiem De Rossi nie został sprowokowany. Wielkie boom o to, że prowokacje powinno się karać narodziły się po tym jak zrobił to Ziadne. A czy ma znaczenie kto i kiedy?
O wspaniała ekspertko pragnę twojego autografu. Dasz?
Żabojady to tchórze dlatego pościagali do reprezentacji piłkarzy ze wszystkich kolonii oraz emigrantów. Zizou wcale nie był najlepszy. Najlepszym pilkarzem mundialu był Cannavaro. Zinedine Zidane to cham i prostak, jaki mataka taki synek. Mamusia wielką kulturą się nie wykazała żądając obcięcia jaj Materazziemu. Typowe zachowanie dla arabusów. Najgorszy ród na świecie, ściemniacze. 5-latkowie biegający z bronią i to maja być cywile? ale jak przyjedzie TV to gdzie tam oni są niewinni cywile i takie ściemy na cały świat walą. Skąd wiedzą że Materazzi mówił coś o raise czy rodzinie, czemu Zidane nie powiedział tego odrazu po meczu, tylko dopiero po tym jak wyszły jakieś domniemania, to razem z mamusią zaczął się przy nich upierać, typowy ściemniacz arabus, jak ci zer stadionu X-lecia, coś kupisz podejdziesz za 5 minut, a gdzie tam ty u niego nie kupowałeś. Taki sam cały ten bliski wschód i reszta Arabów. Tak się szokują gdzie to Zidane tak mógłby się zachować bez prowokacji, przecież gwiazda piłki-symbol. Niech mnie nie rozśmieszają, to nie pierwsze takie jego zagranie. Zidane to dobrze grający piłkarz jak nikt inny w dzisiejszych czasach,ale trzeba dodać że wredny i chamski też jest. Wystarczy przypomnieć sobie mecz z mistrzostw w 98, kiedy nadepnął czarnego piłkarza. Główka Zidane'a? nie pierwszy raz, czym tu się szokować nie raz mu sie to przytrafiło kogoś nadepnąć, Juve-Hsv lub jeszcze czasy gdy grał w lidze francuskiej tak samo uderzył głową Świerczewskiego, czemu tamci piłkarze nie są sądzeni i przesłuchiwani czym sprowokowali Zidane'a, bo wiadomo tu finał mistrzostw Swiata to już tzreba było akcję rozdmuchać.
Najlepszy piłkarz ostatnich lat, ale na boisku nie zawsze umiał sie zachować jak należy. Prowokacja słowna a rękoczyn to dwie różne rzeczy, trzeba zachować zimną krew a nie reagować jak uliczny menel. Wspaniale sparodiował to kiedyś Halama: ,, w imię honoru".
Zidane wracaj do Algierii. Panu już dziękujemy Panie-prawie jak kulturalny. Więc dajcie spokój Materazziemu, bo takie słowne prowokacje śa w każdym meczu, i w polskich ligach też. Poprostu trzeba wiedzieć jak się zachować w takiej sytuacji.
Hmmmm... Dobre.
Ja rozumiem, że Zidane to nie byle jaki piłkarz, a finał MŚ to nie byle jaki mecz. Ale jesli już ktos próbuje robić porzadki to powinien nie bawic się w analizę jednego wydarzenia. Kilkakrotnie chociażby na tym Mundialu piłkarze ogladali czerwone kartki lub tez dochodziło prawie podobnych incydentów. Dlaczego wtedy nikt się nie zainteresował? Dlaczego wtedy nikt nie interweniował? Czemu nikt nie zlitował sie nad powodem wykluczenia z gry innych zawodników?
Dochodzimy do miejsca, w którym ktoś wreszcie stwierdza, że na boisku wyzywać się nie mozna. W takim razie należy zakazać zawodnikom porozumiewania się podczas każdego meczu! Tylko w takim przypadku do prowokacji nie dojdzie. Bo sędzia nie zawsze wszystko dowidzi, a co dopiero dosłyszy (Bój jeden raczy wiedziec po jakiemu oni się dogadują, ale to odrębna kwestia) . Poza skąd może wiedziec jakie słowa tak naprawde padły skoro usłyszy dwie wersje? W dodatku na podjęcie decyzji ma kilkanaście sekund.
Materazzi nie wymyslił sobie nową startegię. Czy ktos sobie wyobraża spokój i opanowanie w spotkaniu o taką stawkę? Każdemu nerwy puszczają nie raz mozna było dosłyszec albo odczytac z ruchu ust słynne 'fuck you'. I jakoś nikt nie prowadził na ten temat tak żywej dyskusji nawet jesli skonczyło się to jakims przykrym incydentem.
A zacznijmy od tego, że nikt by nie dociekał co tam sobie jakiś Materazzi gadał, gdyby nie było tego 'byka'. I takie są fakty. A reszta jest do ustalenia. I zgadzam się po stokroc z tym, że trzeba zachowac zimną krew. Bo i jedni i drudzy pewnie nie raz wiazanki na swój temat słyszeli, ale niekoniecznie musieli rzucac się o to.
Mam ciagle wrazenie, że Materazzi jako pierwszy powiedział cos chamskiego i jest wielka afera. Gdyby Zidane dostał w klatę od Włocha wszyscy przezywaliby fakt, że ktos smiał go faulowac . To forum Zizou, gdzie 80% wypowiadających się stanowia jego fani, więc trudno jest ich przekonac do tego, że wyżywac sie na Materazzim to strata czasu
Fakt mnie itak nie przekonasz ale zawsze można sie wymienić zdaniami. A więc między Paris A Hilary jest ogromna różnica ale to nie jest teraz ważne. Czemu poprostu nie powiedziałaś FANKA HILARY DUFF??? Poprostu się wkurzyłam bo ja niecierpie tej plastikowej laleczki i nie mam ochoty byc wogóle z nią jakoś związana! A co do tego że niby nie popieram fauli ale ten tak to powiem w ten sposób- ogólnie nie pochwalam faulu Zidana bo mógł zachowac zimną krew jednak gdy się temu przyjrze głębiej uważam że zrobił dobrze. Sama bym może tak zrobiła i to że prowokacje to normalka na boisku to już inna sprawa ja ogólnie nie jestm ani z prowokacją ani za faulami jednak przecież to przez te głupie prowokacje to wszystko się zaczyna. A może i bym broniła fauli innych piłkarzy tylko poprostu się nie przyglądałam specjalnie jakiejś takiej sytuacji i dlatego nie moge podac odpowiedniego przykładu! Zgadzam się że ta sprawa nie powinna byc aż tak rozgłośniona bo o innych tak nie mówiono ale czemu ty w takim razie krytykujesz Zidana a nie innych piłkarzy którzy robili gorsze rzeczy? Ja powiem że już wcześniej nie lubiałam Materaca po meczu w którym rozwalił twarz innemu piłkarzowi. Poprostu media strasznie wszystko rozgłośniły i dlatego wszystko jest tak komentowane. Poczekajmy do 20 lipca zobaczymy!
Ale o jakiej prowokacji mówisz?? Myślisz, że Materac przewidział, że Zizu go uderzy?!? Oczywiście, że nie, bo doskonale zdawał sobie sprawę, że za takie coś się wylatuje, i do łba mu pewnie nie przyszło, że "wielki" Zizu w finalel MŚ zdecyduje się na coś takiego !! Powszechność niemiłych wiązanek słownych powoduje, że zawodnicy nie przywiązują do tego tak szczególnej wagi - tzn. nie walą kogoś od razu z dyńki!! Zazwyczaj ostra wymiana zdań kończy się tylko na przepychankach i w najgorszym wypadku lecą żółte kartki lub upomnienia - Materac tylko taki scenariusz mógł przewidzieć, ale napewno nie przewidział że dostanie w klate!!
Dokładnie, Materazzi to nie wróżka. CollHilary to nie Materazzi rozkwasił twarz Ghańczykowi, tylko de Rossi. Chyba że znasz inny przykład, podaj z którego meczu?
Zidane'a cenię za jego umiejętności, ale odnośnie jego zachowania na boisku nigdy nie powiem że był wzorem do naśladowania, i nie chodzi tu tylko o ten mecz finałowy. Jak już wspominałem było wiele takich meczy w jego karierze. 14 czerwonych kartek o czymś świadczy. W tym min 10 jak nie wszystkie były spowodowane właśnie takimi wybrykami Zidane'a, bo nie przypominam sobie meczu by zidane dostał czerwoną za wślizg, tylko właśnie takie brutalne faule. Słowo Arab zawsze bylo i będzie dla mnie źle kojarzone. Zidane tylko utwierdził mnie w moim mniemaniu. Więc jak tu go nie krytykować.
Nie 14, a 12 czerwonych kartek. Jako ciekawostkę podam może, że największe konsekwencje poniósł w roku 2000, kiedy uderzył z premedytacją w głowę Jochena Kientza - został wówczas zawieszony na pięć spotkań. Kilka innych napadów agresji Zizu zostało już wspomnianych, ale były też takie które nie zostały ukarane. Przykład? Proszę bardzo:
21 stycznia 1995. Grając w Bordeaux wali głową Piotra Świerczewskiego. Polak nie pozostaje mu dłużny, uderza Zidane'a pięścią w twarz. Włącza się Christophe Dugarry - powala Świerczewskiego i wbija mu korki w twarz. Czerwoną kartkę dostaje tylko Polak...
PS. Do Arabów nic nie mam, prawdę mówiąc studiuję z jednym facetem z Jemenu i to świetny gość.
PPS. Nie wiem nawet czy Zidana mozna postrzegać jako Araba. Fakt, jest bardzo przywiązany do swoich korzeni, ale urodził się w Marsylii i całe życie mieszkał we Francji. Na pewno jest bardziej przesiąknięty tamtejszą kulturą niż zwyczajami arabskimi.
Materazzi to twardy zawodnik jest. Nie wiem czy jakby ci się coś wymcnęło w uniesieniu to chciałabyś (Cool Hilary) zarobić za to. Dla mnie pokrętne.
Może masz rację, bo Paris Hilton to się jednak wyróznia. Zwracam honor.
Poza tym ja słyszałam, że to Zidane zaczął O_O
no to przykro mi bo zle slyszalas :| A taj w ogole to kurde skads ty sie wzial? jak ja bym na twoja matke najezdzal to co? smialbys sie? bo po twoich wypowiedziach to wywnioskowalem :) pzdr
Zizuo sam narobił sobie kwasu-odchodzić w taki sposób.
Owszem, to co zrobił materazzi m,ogło ugodzić w jego honor, jednak najpierw zastanówmy się czy wiemy co w ogole powiedział materazzi-wiemy na stuwę, że obraził jego matkę i siostrę? NIE
zidane gdyby miał trochę oleju w głowie, to by wiedział, że na takiej imprezie jak mś drużyna przeciwna będzie stosować prowokacje-i zizou dał się sprowokować.
Ja rozumiem, to być może w niego ugodziło, alepamietajmy, że od tego meczu zależało być czy nie być dla francji.
Gdyby to było spotkanie towarzyskie, albo jakiś mecz ligowy to ok, ale to są do jasnej...mistrzostwa świata!
Pozwólcie, że zabiorę głos ostatni raz i znikam z tego tematu.
Chciałbym jedynie podkreślić moje stanowisko w tym całym zajściu i uzasadnić je. Nie napiszę nic odkrywczego. Bo przez ostatnie dni właściwie zostało już powiedziane wszystko i wszędzie i to przez zwolenników obu stron konfliktu.
Przyznam się z góry, że nie jestem fanem Zidana i w ogóle mało się cieszę gdy wygrywają Francuzi. Ale szczerze i obiektywnie doceniam jego umiejętności piłkarskie. Choć moim skromnym zdaniem nie dorównał swojemu wielkiemu poprzednikowi – Platiniemu, uważam go za absolutnie jednego z najlepszych pomocników świata, no powiedzmy... ostatnich 10 lat. Dla mnie to coś znaczy, bo jakby nie patrzeć, parę meczy się w życiu obejrzało. Po za jedną rzeczą, którą mu zarzucam, ma mój szacunek i nie zmnieni tego jakieś głupie zajście z meczu finałowego. Dlaczego ? Bo ja w odróżnieniu od innych (bez względu po czyjej stoją stronie) nie robię z tego sensacji. Wręcz przeciwie. Bagatelizuję to i śmiać mi się chce na widok tych, którzy uparcie napędzają aferę i zatruwają atmosferę.
To nie żaden ewenement. To sytuacja jakie mają miejsce na całym futbolowym świecie. Nieważe czy gra okręgówka czy liga mistrzów. To właśnie miałem na myśli pisząc „męski świat”. To nie dosłowny fakt, a raczej przenośnia pewnych określonych zachowań, męskich instyktów. Dwóch facetów jest w stanie pobić się do nieprzytomności, a w miesiąc później pić razem browar i śmiać się z tego. Taką konstrukcją jest mężczyzna.
Nie mierzi mnie samo zachowanie Zidana, a raczej to co stało się później. Cała ta globalna reakcja łańcuchowa. Co niektórzy być może pamiętają spektakularną scenę z meczu Holandia – RFN na mundialu w 1990 roku, kiedy to rzekomo sprowokowany Rijkaard opluł Voellera. Doszło do kłótni. Oboje wylecieli z boiska . Potem krótkie wyjaśnienie przed egzekutywą FIFA i wszystko. Nad czym tu rozprawiać ? Owszem, znaleźli się tacy, którzy próbowali nadać sprawie aspekt polityczny ale się nie udało.
A co się dzieje dziś ? Publiczne debaty, zajmujący swe stanowiska przywódcy państw, śledztwa niczym przy napadzie stulecia. Paranoja ! A wszystko dlatego, nie oszukujmy się, że bohaterem jest „wielki Zizou”, a nie jakiś Kopaczyński z Pierdziszewa.
Wspomniałem, że jedną rzecz mu zarzucam i do tego zmierzam. Dzień przed finałem został wybrany najlepszym piłkarzem turnieju. Uważam, że po tym całym niefortunnym zajściu, Zidane powinien zrzec się tego wyróżnienia. Z zaznaczeniem, że nie powinien być wybrany nikt na jego miejsce. Powiedzieć publicznie: „Zachowałem się głupio. Trudno, stało się. Nie zasłużyłem”. To tyle kosztuje ? Tu zaczyna się kwestia honoru. Dla mnie było by po sprawie i złego słowa bym na niego nie powiedział. Bo jak mówię, sam incydent jest dla mnie błachy. Ale on woli słuchać chóru wtórujących popleczników, z dygnitarzami i matką na czele. Nie wspominając o rzeszy fanów, z których większość to nastolatki z hasłem : „Jesteś boski” i szczeniaki krzyczące: „Trzeba było mu poprawić butem”.
Nie wiem czy oni zdają sobie sprawę, że ich puste wypowiedzi jak i żałosne zachowanie matki, robią mu tylko „niedźwiedzią przysługę”.
„Kochamy cię Zizou, dobrze zrobłeś”,”Zidane udowodnił, że jest wielki” i tak dalej... Oto przykładowe hasła zwoleników Zidana po meczu finałowym. Osobiście jestem przerażony, że są jeszcze wśród nas ludzie o tak ograniczonym umyśle.
A sam Materazzi ? No cóż. Prowokator. Jakich setki było przed nim i tysiące będą po. Zachował się równie głupio i tyle. Co nim kierowało po za niekontrolowanym ferworem walki ? Też nie wiem. Może pomiędzy nimi istnieją jakieś animozje jeszcze z czasów gdy, Zidane grał w Serie A. Kto to wie ? Taka jest piłka. Taka jest wojna, gdzie odzywają się ukryte instynkty.
Materrazi do grzecznych nie należy, ale o wiele więcej złego można powiedzieć o Zidanie w tej kwesti. Ja jego „chamówki” również pamiętam jeszcze z czasów Bordeaux. A jego numery z ligi mistrzów gdzie specjalnie faulował na kartki /runda grupowa/ by odpocząć sobie w kolejnym, nie mającym już znaczenia meczu to już kanon. Zaznaczam to, bo aspekt zwalania wszystkiego na „włoskie chamstwo” to absurd.
Zidane zasłużył na czerwoną kartkę, nie ma co do tego wątpliwości. Czy to kwesta nerwów, niekontrolowany odruch, zemsta czy też zagranie pod publikę ? Nie mam pojęcia i nie chcę wiedzieć. Ale musiał wylecieć z boiska bo tak nakazują przepisy. Usprawiedliwianie się honorem, kwestiami rodziny itd. są niedorzeczne. Gdyby ludzie na codzień dawali tak upust swym emocjom, ludzkość wybiła by się w przeciągu pięciu lat.
Jeśli Materazzi faktycznie /bo tego nie wiemy/ posłużył się najbardziej upodloną formą ludzkiej anty-przyzwoitości, wtedy zachowanie Zidana jest oczywiście wytłumaczalne /motyw/ ale nadal w żadnym stopniu nieusprawiedliwione.
Pewnie powtarzam wielu moich przedmówców ale naprawdę uważam, że mógł to stłumić w sobie. Rzucić Materazziemu krótkie: spierd.... /nie wiem jak to jest po włosku/, a potem zrobić wszystko by upokorzyć go na boisku w sensie sportowym i zdobyć ten cholerny puchar.
Piłkarsko rzecz ujmując przez ostatnie 10 minut, Francja w pełnym składzie miała olbrzymie szanse na zwycięstwo. Można by nawet zaryzykować tezę, że Zidane pozbawił ich złota.
Kończę już bo pewnie strasznie przynudzam. Dodam tylko, że niepoprawne jest też aktualne wytykanie Zidanowi islamskiego pochodzenia. Fakt, że tak odmienni kulturowo, piłkarze arabscy /tudzież tureccy/ lub takowego pochodzenia, nieżadko mają problemy z aklimatyzacją w Europie, ale nie dotyczy to tego przypadku. Nie mówimy o jakimś 18-letnim smarkaczu, tylko o dojrzałym facecie, który z niejednej murawy trawę gryzł, a prawie cała jego kariera to mecze o wielką stawkę.
Jak dla mnie:
1.Zidane zrzeka się złotej piłki.
2.Materrazi przyznaje, że zachował się głupio i nieadekwatnie do poziomu reprezentanta Włoch.
3.Obaj podają sobie ręce.
I wszystko O.K. Można zapomnieć o sprawie. Ale coż. Lud chce inaczej.
Ks robak - a ty dobrze słyszałeś? Słowo przeciwko słowu. Podobno po tym jak Materazzi ciągnął Zizou za koszulkę ten powiedział mu, że jesli tak bardzo mu się ta koszulka podoba to mu ja zrzuci po meczu.
Spekulacje i domysły. Gdyby ktos wyzwał moją matkę od k... To pusciłabym tej osobie ironiczny usmieszek. Nie rzuciałbym się na kogoś kto bawi się zwykłym wulgaryzmem nie mający związku z rzeczywistoscią.
JAK DLA MNIE Franz de Franco SENSOWNIE PODSUMOWAŁ WSZELAKIE TEMATY ZWIĄZANE Z FERALNYM INCYDENTEM DO JAKIEGO DOSZŁO 9 LIPCA. OBIEKTYWNIE I RAZ NA ZAWSZE.
Dziękuję za dyskusję.
Ty ks robak zawodowy piłkarz to ty nie jesteś. Spotkać moglibyśmy się na boisku podwórkowym albo szkolnym,a tam to byś dostał po ryju za najeżdżanie na matkę. A to był finał MŚ, miliony widzów, mecz o stawkę, w takim momencie trzeba inaczej się zachować. Poza tym jak ktoś do ciebie coś mówi to odrazu wyskakujesz z łapami,widać słabo u ciebie z nerwami. Trzeba odpowiedzieć tym samym, a nie atakować jak menel,dres lub wieśniak.
No nie dostalbym po ryju bo na podworku dziecko nie gram :| Jestem ciekaw ile masz latek ze mówisz tak o mnie? Znikam z tematu. ^nw^