Terry Pratchett

Terence David John Pratchett

8,5
178 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Terry Pratchett

Dopiero rozpoczynam moją przygodę z Pratchettem. Mam w domu teraz drugi tom 'Świata dysku' czyli Blask fantastyczny. Czytałam, że jest on bezpośrednią kontynuacją Koloru magii i bez jego znajomości będą trudności z połapaniem się. Niestety nie mam teraz możliwości zdobycia go.
Trochę poczytałam w internecie i ogólne pojęcie o pierwszym tomie mam. Tu jednak moje pytanie. Czy ktoś mógłby mi streścić te najważniejsze sytuacje i wątki, których znajomość będzie niezbędna do Blasku fantastycznego?

ganjaa

Śmiało czytaj Blask Fantastyczny. Kolor Magii przeczytasz innym razem. Nie są ze sobą aż tak powiązane. Ja przygodę ze Światem Dysku zacząłem od Ciekawych Czasów (18 tom również z Rincewindem). Troszeczkę musiałem się szybciej wkręcić, ale było warto. Kolor Magii był chyba trzeci albo czwarty który przeczytałem. Rincewind poznaje tam Dwukwiata i dostaje Kuferek. Jest ogólny wstępo-opis Świata Dysku oraz Ankh-Morpork. Wprowadzenie w obyczaje i religie Świata Dysku itp. poznajemy ŚMIERĆ, Conena Barbarzyńcę, Patrycjusza i kilku innych bohaterów którzy przewiną się jeszcze w wielu tomach. Ja nie czytałem kolekcji w kolejności wydania (teraz już tak, na bieżąco jak wychodzą). Tak mi było ciekawiej :) Te dwie akurat czytałem we właściwej kolejności ale po kilku innych. Seria z Rincewindem to moje ulubione. Jest jeszcze o czarownicach i straży Ankh-Morpork. Czytaj! Ja polecam;)

użytkownik usunięty
ganjaa

na odkrycie Pratchetta nigdy nie jest za późno. ;D

ganjaa

ja też zaczynam ale od "Kot w stanie czystym" , bo tylko to było w mojeje bibliotece (wiejskiej:D)

użytkownik usunięty
bartolomeoxXx

moja biblioteka jest całe szczęście dobrze zaopatrzona, ale sama też mam 6 tytułów ze Świata Dysku i mam nadzieję, że kiedyś będę miała je wszystkie. : )

ganjaa

Ja też miałem najpierw tylko BF i przeczytałem go w 3 dni ;P. Fakt, że jest to kontynuacja, ale nie przeszkadzało mi to cieszyć się tą książką. Co ciekawe, ogólnie nie znoszę fantastyki, ale Pratchetta łykam równo wszystko co napisał :)

ganjaa

ja też najpierw przeczytałam "Blask fantastyczny" a tego dnia gdy go skończyłam zaczęłam "Kolor magii" wg mnie "Blask.." jest ciekawszy ;p
jak bardzo chcesz czytać po kolei to poszukaj pdfów :P "Kolor.." czytałam właśnie w takiej formie. a ogólnie chronologia u mnie leży i kwiczy. Zaczęłam od kosiarza -> ciekawe czasy -> piąty elefant więc po kolei to nie jest ;) co prawda w książkach o tych samych bohaterach są nawiązania do poprzednich części, ale sumie nieznaczne (np. w Wyprawie czarownic nawiązują do Błazna z Trzech czarownic.. ale to może w jednym zdaniu :P Tak samo w ciekawych czasach wspominają o wakacjach Dwukwiata w Ankh-Morpok, może czasem te nawiązania dodatkowo śmieszą czy coś, ale wydaje mi się, że spokojnie da się czytać nie po kolei)

ganjaa

Radzę czytać jak leci wszystko, co wpadnie akurat pod rękę, bo potem może tego nie być. W każdej książce T.P. łatwo się można połapać bez czytania po kolei. Ja zaczęłam od Straż! Straż! I osobiście podoba mi się ten wybór. Od Strony serii o straży miejskiej świetnie jest opisane miasto Ankh-Morpork, które swoją droga zabójczo przypomina mi moje własne miasto. Nawet mamy tu odpowiednik rzeki Ankh ;p

wszyscy_maja_mambe

Ja oplecam wszystkie części o śmierci:
"mort", "kosiarz","muzyka duszy" "wiedźmikołaj", "złodziej czasu" I jeszcze (chodź już nie o śmierci) "potworny regiment"
Wszystkie przeczytałam, i śą powalające!!!
Naprawdę polecam!