Jaką książkę/scenariusz/film?
Ja zdecydowanie Alicję w Krainie Czarów, może Mistrza i Małgorzatę
może adaptację powieści Rogera Zelaznego - "Stwory światła i ciemności", albo powieści "Pan światła", z tego co wiem, tą drugą miano już kiedyś ekranizować
też chciałem napisać Ubik :) albo gdyby zrobił biografię Dicka to też mogłoby być świetne. Dick zasłużył sobie na takiego reżysera.
Z naszych autorów to by się przydała ekranizacja "Miasto światłości" i "Podróż poślubna Pana Hamiltona".
Wiele można wymienić, ale z wyzwaniem np.: "Piana zludzeń" Viana lub "Jesli zimowa nocą podróżny" Calvino
Zdecydowanie "Kosiarza" T. Prachetta i może jeszcze "Wolnych Ciut Ludzi". Uwielbiam tego autora!
Faust Goethego, Wahadło Faucoulta Eco, Głos Pana Lema, Forsa Martina Amisa, Możliwość wyspy Houellebecqa, Thorgala jako mini serial
Coś autorskiego, lecz trochę odrobinę mniej przerysowanego niż np "Imaginarium". Jakąś bajkę dla dorosłych... Ja chce bajkę...
Coś w klimatach którejkolwiek powieści/opowiadania Neila Gaimana, albo "Alicji w krainie czarów". Gilliam jest świetny w tego typu surrealistycznych klimatach.
rok 1984- georga orwela...założę się, że nawet z sagi zmierzch wyszło by mu coś ciekawego! ten pan ma TALENT
"Czarnoksiężnik z krainy Oz". Tylko on, ewentualnie jeszcze Tim Burton, byliby zdolni nakręcić godny remake klasyka z 1939 roku.
Ja tam sugeruję "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha" lub "Próbę kwasu w Elektrycznej Oranżadzie". Byłoby dla mnie co oglądać ;-)
"Śpiąc w płomieniu" Jonathana Carrolla
I zgadzam się że pasowałby do ekranizacji Dicka, Prachetta czy Gaimana.