Slyszalam dzisiaj bodajze w radio zet jak spiker zapowiadal nowy film ze "Skarlet JOHANSON" tak, tak przeczytal. Myslalam, ze padne. Ogldalam wiele wywiadow z nia i wiem , ze czyta sie "Dżohansyn" ewentualnie "Dżohansen" ale nie Johansen ! tak samo jak slyszalam w telewizji " Elija Łud" zamiast Elajdża. Tragedia...
Twoja wypowiedz to tragedia.,,Jej matka Melanie ma polskie pochodzenie, a ojciec Karsten jest Duńczykiem."-tak pisze w ciekawostkach. Czyli jej nazwisko jest pochodzenia DUNSKIEGO, wiec czyta sie ,,JOHANSSON".
Co wyscie sie przyczepili do tego nie mowi sie "pisze" tylko jest napisane, cholerni znawcy! nauczyli sie tylko jednej regułki i szpanuja. Co do nazwiska...to faktycznie dunskie wiec czyta sie tak jak PISZE :P:P
Wiele jest bledow w czytaniu imion i nazwisk np: Ewan Mcgregor-ludzie wciaz mowia Iwan...a czyta sie Jułan.
dobra niech Wam bedzie wiecie lepiej od reporterow xD z drugiej storny az dziwne, ze Scarlett nigdy nie zwrocila im uwagi, ze zle wymaiaja :P ( jesli zle wymawiaja)
a co do polskiego? sorry, ale nie chwalac sie chcialabym Ci powiedziec, ze zawsze mialam najwyzsze oceny i znam wiecej regulek, ale niewazne. W sumie to az nie wstyd Wam, ze nie znacie dobrze mowy ojczystej? Ja jestem tylko w polowie Polka, urodzilam i wychowalam sie w innym kraju i nie przeszkadza mi to w poprawnym wyslawianiu.
Tak, każdy może pisać idealnie z wbudowanym słownikiem ortograficznym w Mozilli :P Ja też nie jestem Polką czystej krwi ale pisać umiem, więc proszę nie filozofuj tutaj bo to na prawdę wkurza. Wymawia się Johansson bo to duńskie nazwisko zrozum! A dziennikarze...taaa jak sami mówią Elżej, Iwan itp. to nie można brać z nich przykładu.
ech. korzystam z opery. zeczywiscie bardzo filozofuje ! tak, tak ortofrafia to bardzo zlozona i trudna do pojecia rzecz xD Przeciez napisalam, ze mozliwe, ze sie tak wymawia, nie wiem po co dalej drazysz temat. A tak w ogole to gdyby ktorys z kolei dziennikarz rozmawiajac z Toba zle wymowil Twoje nazwisko czy nie zwrocilabys mu uwagi? Dziekuje za uwage.
Tak się głupio składa, że ludzie źle piszą moje nazwisko, co jest gorsze niz wymowa...w koncu idzie to do dokumentów.
W dzienniku był wywiad ze Scarlett zapytano się jej że sa 3 wersje jak czyta sie jej nazwisko. Ona odpowiedziała że zawsze mówiła Dżohansson. A;e zgadzam się też z tym że nazwisko jest duńskie więc czyta się tak jak sie pisze. ja używam raz jednej wersji, raz drugiej.
Ależ problem. W krajach anglojęzycznych jej nazwisko wymawia się przez 'dż', to przecież logiczne. Ale to nie jest angielskie nazwisko, więc nie-angole mogą wymawiać je zupełnie inaczej, tak jak nakazują reguły językowe w ich kraju (najczęściej właśnie tak jak się pisze). Widać niektórym amerykańska popkultura tak już wtłoczyła się do mózgu, że niedługo swoje nazwiska będą wymawiać z angielskim akcentem (bo w końcu Amerykanin właśnie tak by je wymówił, więc wszyscy tak powinni). To dopiero tragedia...
jak macie problem z wymową jej nazwiska, to jak się was ktoś zapyta o nią, to nie mówcie "Scarlett Johansson" czy "Dżohansson", tylko "ta babka, co grała w Czarnej Dalii, ta blondynka-nie wiem, jak się nazywała" ;P
a wiecie, że nawet z moim nazwiskiem są ciągle problemy? Zamiast "Kowalski" ludziska piszą "Kowalewski" i to dosłownie wszędzie. Nawet ksiądz z ambony w kościele jak ogłasza tych co do sprzątania, to zawsze na moją mamę mówi "Kowalewska", a na prawdziwą Kowalewską- "Kowalska ;P
cóż takie życie...:)
heh ja też tak mam z nazwiskiem , tylko że zawsze : na każdym dyplomie , na każdym liscie , no na wszystkim generalnie xD Chyba w tym kraju opanował wszystkich analfabetyzm wtórny xD
mam tak samo xD doslownie..a jak probuje wytlumaczyc to slysze ze to nie polskie imie,a jestesmy w poslce i beda odmieniac po poslku o.O
Co do Elijah Wood, to słyszałam ( a i sama stosuję ) "Elajdżej". A "Elija Łud" jest to wersja po prostu spolszczona i nie ma co się do niej czepiać. Wiadomym było, że po jakimś czasie, wraz ze wzrostem popularności aktora, do polskiego słownika wejdzie wersja, dla nas Polaków prostsza. I nie ma co się denerwować ;)
http://film.dziennik.pl/artykuly/207653,scarlett-johansson-aniolek-z-dusza-diabl a.html
Wywiad ze Scarlett, w którym mówi o wymowie nazwiska. Dla tych, który, nie chce sie otwierać:
Ma pani duńskie korzenie i takie nazwisko. Jego wymowa jest skandynawska?
Słyszałam już chyba wszystkie możliwe wersje. Przytłaczająca większość przypadków to "johanson" z akcentem na pierwszą sylabę. Urodziłam się w Ameryce i zawsze przedstawiałam się "dżohanson", z akcentem na drugiej sylabie, niech więc tak pozostanie.
Jeśli ona sama przedstawia się w "wersji amerykańskiej" to zlitujcie sie z tym szpanowaniem w wymowie dunskiej. Chyba, ze lepiej od niej wiecie jak sie nazywa