Wymieńcie najlepsze waszym zdaniem filmy z Hauerem. Tylko nie podawajcie
Autostopowicza i Łowcy androidów. Chodzi mi bardziej o filmy niszowe, mniej znane, a
takich ma sporo.
Te trzy są najlepsze:
Sin City - Miasto Grzechu (2005)
Nocny Jastrząb (1981)
Gra o Przeżycie (1994)
Bardzo fajny jest jeszcze Ciało i Krew (1985), ogólnie dużo filmów z Hauerem jest fajne. Mam dobrą kolekcję jego filmów na chomikuj z lektorem pl. A co do filmu Autostopowicz jest u mnie również w pierwszej czwórce filmów z Hauerem, a Łowca Androidów mi się nie podobał.
Pozdrawiam
Tylko i wyłącznie 'Legenda o Świętym Pijaku'.
Film ucieleśniający wszystko, co można określić magią kina. naprawdę piękny obraz niosący więcej optymizmu niż 100 hollywoodzkich happyendów. Ocenę 10/10 dostało ode mnie może z 10 filmów, 'Legenda...' jest jednym z nich.
No i Rutger gra Ślązaka.
żołnierz orański, zaklęta w sokoła (nie jest to do konca udany film, ale ma swoisty klimat, dla ktorego warto łyknąc nieco kiczu;)
Dopiszę do tego jeszcze film "Ślepa furia". Rutger jako niewidomy z mieczem samurajskim w lasce wymiata!
Moja opinia jest być może bardzo subiektywna, ale moje ulubione filmy z Rutgerem (poza 'Blade Runner' oczywiście) to 'Turkish Delight', 'Hobo with a Shotgun', "Szymon mag", "Młyn i krzyż" - w każdym z nich jest diametralnie inny i nieprzeciętny.
Żołnierz Orański; Łowca androidów; Ciało i krew; Autostopowicz; Legenda o świętym pijaku; W pewną noc, w świetle księżyca; Pukając do nieba bram.