Roman PolańskiI

Raymond Roman Thierry Liebling

8,3
15 276 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Roman Polański

Sytuacja z tą nastolatką sprzed lat trochę mu zaszkodziła, ale zrazili się do niego tylko głupi
ludzie - ślepa masa którą łatwo manipulować. Myślę że dziewczyna wymyśliła sobie łzawą
historię w celu oczywistym- wzbogaceniu się.
Polański jest wybitnym reżyserem i nieważne co by zrobił dla mnie zawsze będzie jednym z
najlepszych

tacyssup

tak, piękne wyznanie pedofila ku pedofilowi... prawie wzruszające....

Pogromca_Trolii_FW

Czy Ty mnie posądzasz o to, że jestem pedofilką? Dobre.

tacyssup

o nic Cie nie posądzam.. tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałem gdyż piszesz w ostatnim zdaniu że bardzo podziwiasz i bez względu na to co zrobił jest dla Ciebie i tak ideałem...
"Polański jest wybitnym reżyserem i nieważne co by zrobił dla mnie zawsze będzie jednym z najlepszych"
czy dobrze zrozumiałem?

Pogromca_Trolii_FW

Chodziło mi o to, że powinniśmy oceniać jego umiejętności reżysera, a nie tak jak niektóre osoby na tym portalu dać mu ocenę 1 za skandale z tą nastolatką
a uwierz mi że sporo jest takich osób
to portal filmowy a nie jakiś umoralniający

tacyssup

jasne rozumiem, lecz niestety nie mogę się z tobą zgodzić.
człowiek całym sobą, siebie reprezentuje i to jest absolutum.

wiesz ile w więzieniu "siedzi" wspaniałych malarzy, pisarzy czy też inaczej uzdolnionych? a ilu np. jest osadzonych z poziomem IQ powyżej 160 np. taki bomberman /jeśli nie wiesz o kim był, to poszukaj w goglach/

więc to że on jest reżyserem jakkolwiek wielkim nie ma znaczenia i to najmniejszego, dla mnie jest dnem i małym pedofilkiem niegodnym najmniejszego podziwu...

ale widzę dla niektórych jest KIMŚ i dla Ciebie także nim jest, no cóż szkoda mi Ciebie....
bo ktoś kto pisze taką rzecz:
Polański jest wybitnym reżyserem i nieważne co by zrobił dla mnie zawsze będzie jednym z najlepszych"

zwłaszcza zwróćmy uwagę na:
"i nieważne co by zrobił dla mnie zawsze będzie jednym z najlepszych"

hm... to mam rozumieć że gdyby jakimś zbiegiem okoliczności Romuś przyjechał by akurat do twojej miejscowości i zamieszkałby u kolegi, koleżanki ciotki itp. gdzieś w twoim sąsiedztwie i pewnego dnia a raczej może wieczora "wpadł" do Ciebie "po sąsiedzku" po przysłowiową "szklankę cukru" ale zastał w domu tylko twoją 12-14 letnią córkę którą np. przekupił /no nie wiem za czym tam teraz te "roczniki szaleją",ale załóżmy że za "wypasionego" iPoda/ a więc za tego "symbolicznego iPoda" za przeproszeniem zerżnął twoją córkę która by się oczywiście nie broniła bo się zgodziła, Ty zapewne weszłabyś tu na ten portal i cała "w skowronkach" "piałabyś w niebo głosy":
"Polański jest wybitnym reżyserem i nieważne co by zrobił dla mnie zawsze będzie jednym z najlepszych"
przemyśl to sobie bardzo dokładnie.
bo pisanie o rzeczach czy ludziach którzy nas bezpośrednio "niedotkneli" jest bardzo proste a tym bardziej jest proste "wyrokowanie" do.... do czasu gdy się z tym czymś nie zetkniemy, czego oczywiście Ci nie życzę.

Pogromca_Trolii_FW

oj podałeś naprawdę ekstremalną sytuację "gdyby pewnego wieczora wpadł do mnie do domu"
Jeśli to zdarzenie nie jest tylko wymyślone dla pieniędzy to ja oczywiscie tego nie pochwalam tylko, że mnie interesuje jakim jest reżyserem a nie człowiekiem. Tak czy inaczej dziękuję Ci za wyjaśnienie swojego zdania, szanuję je i myślę że napewno masz trochę racji w tym, co piszesz:)

tacyssup

No Hitler podobno był wspaniałym malarzem :) Co z ciebie za kobieta?

park3r

niech zgadnę: wystawiłeś mu ocenę 1 przez ten skandal z tą dziewczyną
to niezbyt dobre podejście, tu się ocenia FILMY i umiejętności a nie zycie prywatne, przeciez ja go za to nie chwalę tylko mnie te sprawy nie interesują:)

tacyssup

Jeszcze zanim w ogóle wiedziałem co zrobił i jakim jest zwyrodnialcem bardzo nie podobały mi się jego filmy, ew dziewiąte wrota mają u mnie 4. Dla mnie brak skali ujemnej dla tego "czegoś" czym jest RP bo wystawiłbym minus miliard. Hitlera też miałbym doceniać za twórczość malarską ? :)

park3r

To w takim razie zwracam honor, myślałam że nie widziałes z nim filmów i wysawiłeś taką ocenę
Co ty się tak uwziąłeś na tego hitlera, wiesz, że nawet nie wiedziałam ze byl malarzem?(ale chyba wtedy był młody) No całkiem sympatyczne obrazki malował co chcesz od chłopaka? :)
a i moje posty proszę traktować z przymrużeniem oka...

tacyssup

Cóż za ignorancja wobec pedofilii. Najbardziej mnie rozbawiło ostatnie zdanie. Dobre.

smokexthat

Czy wiesz jak tam dokładnie było? Bo ja nie i nie chce nikogo osądzać, nie znając faktów

tacyssup

Oczywiście, że wie, jak to było. Pogromca_Trolli_FW też wie. Oboje tam byli i wszystko widzieli. I nawet po 35 latach są w stanie go krytykować, pardon! potępiać. Bo bestie takie jak on się nie zmieniają. Nigdy. Nawet, jak mają 2 dzieci.

smokexthat

Masz w domu coś Rousseau? Wyrzuć. Bestia porzuciła 4 dzieci. A Sheakspeare'a? Zrobił dziewczynie dziecko i musiał się z nią ożenić. I w dodatku pisał o facecie, który się przespał z czternastką. Wywal też zwyrodnialca Dantego, bo się zakochał w 13-latce. Nie dotykaj ćpuna Mickiewicza, a tym bardziej ćpuna do kwadratu Kasprowicza. Nie mówiąc już o geju Wilde. Byrona bój się jak ognia.

littlelotte52996

Śmieszna jesteś. Twoje porównania są odnośnie do przedstawionego tematu w tym wątku jak najbardziej nieodpowiednie i po prostu głupie, racz je sobie jeszcze raz przeczytać, może też to zauważysz. "Nie lubisz niebieskiego, więc na pewno nie lubisz też kotków", czyli to jak odniosłaś się do mojej wypowiedzi. A ja, bardzo (!) byłabym wdzięczna, gdybyś mi wskazała miejsce, gdzie mówię "jest takim i takim człowiekiem, więc broń boże nie ruszaj jego twórczości, bo jest skażona", tak jak to sobie zinterpretowałaś;]

smokexthat

"Ignorancja wobec pedofili" to chyba oczywiste sformułowanie. Poza tym, jesteśmy jednak na Filmweb.pl, nie "KatolickaMoralność.pl" i powinniśmy oceniać dokonania artystyczne, względnie OBECNE przekonania artysty, a nie to, co zrobił 35 lat temu. Wydaje mi się, że jesteś raczej rozsądną osobą, bo jeden geniusz porównał Polańskiego do Hitlera. Co jak co, ale istnieją pewne granice.
A, i nie jestem śmieszna. Przynajmniej według mnie:) Jeśli potrafisz odróżnić dokonania artystyczne od życia prywatnego, to pełen szacunek, ale z doświadczenia wiem, że na Filmwebie jest wielu Power Rangers, którzy czerpią z tego jakiś zysk najwidoczniej, bo przeklinają Polańskiego bardziej niż Samantha robiła to kiedykolwiek:/, zaprzeczając przy tym jego niewątpliwemu talentowi reżyserskiemu. I to jest już ograniczenie. Moja wypowiedź kierowała sie raczej do takich "inteligentów", nicków nie będę wymieniać:)

smokexthat

Nie wspominając nawet o zboczeńcu Kubricku i zwyrodnialcu Allenie.

littlelotte52996

No właśnie, ale przecież jest starym pedofilem i trzeba mu wystawić 1,nieważne czy oglądałeś chociaż jeden jego film. Mnie przeraża brak własnego zdania ludzi, ktoś napisze plotkę na internecie np, że wokalista gunsow powiedział że nienawidzi polaków co jest nikczemnym kłamstwem a tu jakiś idiota mu wystawia 1/10 bo przecież ślepo wierzy w to co napisali

tacyssup

Ostatnio przeczytałam w necie (nie wiem, czy nowe, raczej nie, ale nie patrzyłam), o tym, że Nick Jonas był na jakimś weselu znajomych z Samanthą Barks. Pomijając, co mnie to obchodzi, i jak daleko to mam, były tam zdjęcia owej pary. Nicka jeszcze na siłę dało się tam rozpoznać, ale tą dziewczyną mogłam być równie dobrze ja sama, bo tyle dało się poznać ze zdjęcia. Ale fani już mają pożywkę. Sądzę, że stąd się biorą tysięczni partnerzy gwiazd:)
Czasem się zastanawiam, czy ci wszyscy obrońcy moralności mają z tego jakiś zysk. Wszak sama ofiara mówiła, żeby dać temu spokój. Ale Power Rangers nie ustają, bo przecież moralnego przyzwolenia nie można darować:/

littlelotte52996

Tak i wiesz co, ja tak stwierdziłam że wokół mnie to jest bardzo wiele ludzi, którzy nie potrafią samodzielnie myśleć i łykają ten kit, który jest im wciskany każdego dnia w gazetach, w tv, na internecie. I najgorsze, że nie można temu zaradzić, bo oni przecież nie widzą swojej głupoty- a skąd jeszcze się szczycą, że mogą kogoś obsmarować. Dobrze, że Ty normalna jesteś i sie zajmujesz tym co istotne na tym glupim portalu:]

tacyssup

Dziękuję i nawzajem:D
A portal wcale nie jest głupi; jeśli się wie, gdzie szukać, można całkiem nieźle poszerzyć sobie horyzonty. Szczególnie, jeśli masz nieco ograniczone środowisko.
Jest multum ludzi, którzy się "jarają" tym, że zaprzeczają jakimś uznanym prawdom: kiedy wyzywają wszystkich Żydów, wszystkich Rosjan albo wszystkich Niemców. Kto z Rosjan był świnią, to był, ale Bułhakowa osobiście bardzo chciałabym spotkać, tak jak Dostojewskiego, Puszkina czy Tołstoja. Żaden naród nie jest ani całkowicie zły, ani cakowice dobry, a takie wycieczki ksenofobiczne są raczej wyrazem ograniczenia ich nadawców.

tacyssup

Wypisujesz bzdety. Wymyśliła historyjkę...jasne a Polański dla jaj się do tego przyznał -_- Oczywiście uważam, że to co zrobił należy potępić, ale zgodzę się z tobą w jednym, a mianowicie w tym, że bardzo wielu ludzi zaczęło oceniać go na 1 z powodu tego skandalu. To jest dla mnie niezrozumiałe. Może i standardy moralne ma jakie ma (w autobiografii mówi o nich jasno) ale zaniżanie mu oceny to głupota bo facet jest niezaprzeczalnie wielkim artystą i to trzeba przyznać. Szkoda, że nie robi już takich filmów jakie robił w latach 60-70

nata1909

Oczywiście ja zdania nie zmienię w tej sprawie. Jestem tylko bezradna wobec ludzi nie posiadających własnego zdania i kierujących się tylko życiem prywatnym Polańskiego, a nie jego twórczością. Jest pedofilem to mu się należy 1 - po prostu ręce opadają.