Robert Więckiewicz

8,2
90 159 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Robert Więckiewicz

Zaczne od tego, ze jestem fanem pana Roberta i uwazam ze jest najlepszym Polskim aktorem aktualnie i w historii Polskiego kina (kazdy ma swoj gust). Nie ogladalem wszystkich filmow, ale wiekszosc z nich tak. Waszym zdaniem zyciowa rola Roberta Wieckiewicza ? Oto moje typy:

1) Odwroceni.
2) Vinci.
3) Wszystko będzie dobrze.
4) Swiadek koronny.

Nie ogladalem "Lejdis" oraz "Francuski numer" wiec nie mam pojecia jak zagral w tych filmach. Piscie swoje typy. Jesli byl juz taki temat to sorka ale nie zauwazylem.

P.S. Przepraszam za bledy spieszylem sie.

bandofbrothers

Według mnie jeszcze nie zagrał życiowej roli. A jest wielu lepszych od niego. ;)

fidelio

chyba nie masz na mysli Malaszynskiego czy Zmijewskiego ?

bandofbrothers

Fantastyczna rola we 'Wszystko będzie dobrze'.

bandofbrothers

Nie zagrał swojej życiowej roli, choć we "Wszystko będzie dobrze" otarł się o geniusz. Mam wrażenie, i nadzieję, że te najlepsze role jeszcze przed nim. Oczywiście, że nie jest najlepszym aktorem w historii polskiego kina (przynajmniej na razie). Nie trzeba daleko szukać, wyżej są na pewno takie nazwiska: Gajos, Zapasiewicz, Łomnicki, Cybulski, Olbrychski, młody Linda... A aktualnie? Hmmm... Osobiście wolę Chyrę, Adamczyka, ale to moje zdanie.

LesterBowie

otarł sie o geniusz dokładnie;]

a swoja droga małe zainteresowanie jest filmami głębszymi.

na Prowincjonaliach było strasznie malo osób!

użytkownik usunięty
LesterBowie

Do tych wyższych nazwisk trzeba dodać : Jerzego Stuhra , Franciszka Pieczkę , Gustawa Holoubka , mARKA kONDRATA , Romana Wilhelmi i wyrzucić Zapasiewicza.

bandofbrothers

Rewelacyjny aktor! ...z resztą jeden z moich ulubionych. Doceniam i podziwiam go szczególnie za to, że w każdą rolę wkłada wiele wysiłku i serca!

Najlepsze role? Hm... według mnie:
1. Odwróceni
2. Lejdis
3. Vinci

użytkownik usunięty
ginger88

Na początku lutego był w top 100 na pięcdziesiątym którymś miejscu. A teraz? 274 miejsce. Czemu tak spadł ciekawi mnie.

ginger88

Po obejrzeniu "Wszystko będzie dobrze" i "Ile waży koń trojański" - oczywiście muszę dopisać te pozycje.
Jak widać Więckiewicz jest genialny nie tylko w rolach niedobrych chłopców... (:

bandofbrothers

Uwielbiam Roberta, wolę go od Małaszyńskiego i Żmijewskiego razem wziętych ;)

Uwielbiam go za rolę w Vinci, w ogóle kocham ten film (i Kraków:)).

bandofbrothers

teraz to chyba pan Dareczek w 'Ile waży koń trojański' :)

mona_4

"PÓŁ SERIO" oczywiście!

rola scenarzysty przezabawna i ten MONOLOG otwierający film. BOMBA!

bandofbrothers

Blacha w Odwroconych - to byla jego rola zycia

użytkownik usunięty
bandofbrothers

Dobrze by było gdyby skończyli go obsadzać w rolach gangsterów (Odwróceni / Świadek koronny, Vinci, Ciało, Francuski numer), a żeby zaczął grać w zupełnie innych filach, kreując ciekawe postacie (Ile waży koń trojański, Lejdis, Wszystko będzie dobrze czy Pieniądze to nie wszystko). Mnie osobiście bardzo spodobała się rola w koniu trojańskim i wszystko będzie dobrze, a z gangsterskich to chyba Blacha na pierwszym miejscu.

użytkownik usunięty

Jeszcze gangstera grał w "Oficerze", widocznie pasuje do takich ról. Zresztą on sprawdza się wszędzie Może grać nauczyciela, gangstera, podrywacza, kominiarza. Zawsze będę go cenił.

bandofbrothers

Zapomnieliście o "Ciele"!!! ;) też świetna rola, chociaż Blachy z "Odwróconych" i Cumy z "Vinci" nic nie dorówna. NA RAZIE oczywiśce ;)

bandofbrothers

hm.. ja go uwielbiam, gdy gra jakiś czarny charakter,
albo w jakiś komediach.. ;] ale w Londyńczykach też uwelbiam ;D

MalvOO

Jego zyciowe osiagniecie to rola ciecia w samym zyciu.

shen16

Uwielbiam Roberta Więckiewicza, według mnie to najlepszy polski aktor. Rola życiowa? Hmm, nie jestem w stanie tego określić. Vinci, Odwróceni, Wszystko będzie dobrze... Mówicie, że otarł się o geniusz. Moim zdaniem to jest geniuszem, wszystkie czarne role - mistrzostwo świata jak dla mnie.
Pozdrawiam ;)

bandofbrothers

Moim zdaniem wszystko jeszcze przed nim. Ale jeśli chodzi o filmy które wymieniłeś, to we wszystkich dał z siebie wszystko i to zaowocowało. Każdy z tych filmów jest dla mnie majstersztykiem!
Panie Robercie, jesteśmy dumni, że możemy pana zaliczyć do grona naszych POLSKICH aktorów!