Zaczne od tego, ze jestem fanem pana Roberta i uwazam ze jest najlepszym Polskim aktorem aktualnie i w historii Polskiego kina (kazdy ma swoj gust). Nie ogladalem wszystkich filmow, ale wiekszosc z nich tak. Waszym zdaniem zyciowa rola Roberta Wieckiewicza ? Oto moje typy:
1) Odwroceni.
2) Vinci.
3) Wszystko będzie dobrze.
4) Swiadek koronny.
Nie ogladalem "Lejdis" oraz "Francuski numer" wiec nie mam pojecia jak zagral w tych filmach. Piscie swoje typy. Jesli byl juz taki temat to sorka ale nie zauwazylem.
P.S. Przepraszam za bledy spieszylem sie.
Nie zagrał swojej życiowej roli, choć we "Wszystko będzie dobrze" otarł się o geniusz. Mam wrażenie, i nadzieję, że te najlepsze role jeszcze przed nim. Oczywiście, że nie jest najlepszym aktorem w historii polskiego kina (przynajmniej na razie). Nie trzeba daleko szukać, wyżej są na pewno takie nazwiska: Gajos, Zapasiewicz, Łomnicki, Cybulski, Olbrychski, młody Linda... A aktualnie? Hmmm... Osobiście wolę Chyrę, Adamczyka, ale to moje zdanie.
otarł sie o geniusz dokładnie;]
a swoja droga małe zainteresowanie jest filmami głębszymi.
na Prowincjonaliach było strasznie malo osób!
Do tych wyższych nazwisk trzeba dodać : Jerzego Stuhra , Franciszka Pieczkę , Gustawa Holoubka , mARKA kONDRATA , Romana Wilhelmi i wyrzucić Zapasiewicza.
Rewelacyjny aktor! ...z resztą jeden z moich ulubionych. Doceniam i podziwiam go szczególnie za to, że w każdą rolę wkłada wiele wysiłku i serca!
Najlepsze role? Hm... według mnie:
1. Odwróceni
2. Lejdis
3. Vinci
Na początku lutego był w top 100 na pięcdziesiątym którymś miejscu. A teraz? 274 miejsce. Czemu tak spadł ciekawi mnie.
Po obejrzeniu "Wszystko będzie dobrze" i "Ile waży koń trojański" - oczywiście muszę dopisać te pozycje.
Jak widać Więckiewicz jest genialny nie tylko w rolach niedobrych chłopców... (:
Uwielbiam Roberta, wolę go od Małaszyńskiego i Żmijewskiego razem wziętych ;)
Uwielbiam go za rolę w Vinci, w ogóle kocham ten film (i Kraków:)).
Dobrze by było gdyby skończyli go obsadzać w rolach gangsterów (Odwróceni / Świadek koronny, Vinci, Ciało, Francuski numer), a żeby zaczął grać w zupełnie innych filach, kreując ciekawe postacie (Ile waży koń trojański, Lejdis, Wszystko będzie dobrze czy Pieniądze to nie wszystko). Mnie osobiście bardzo spodobała się rola w koniu trojańskim i wszystko będzie dobrze, a z gangsterskich to chyba Blacha na pierwszym miejscu.
Jeszcze gangstera grał w "Oficerze", widocznie pasuje do takich ról. Zresztą on sprawdza się wszędzie Może grać nauczyciela, gangstera, podrywacza, kominiarza. Zawsze będę go cenił.
Zapomnieliście o "Ciele"!!! ;) też świetna rola, chociaż Blachy z "Odwróconych" i Cumy z "Vinci" nic nie dorówna. NA RAZIE oczywiśce ;)
hm.. ja go uwielbiam, gdy gra jakiś czarny charakter,
albo w jakiś komediach.. ;] ale w Londyńczykach też uwelbiam ;D
Uwielbiam Roberta Więckiewicza, według mnie to najlepszy polski aktor. Rola życiowa? Hmm, nie jestem w stanie tego określić. Vinci, Odwróceni, Wszystko będzie dobrze... Mówicie, że otarł się o geniusz. Moim zdaniem to jest geniuszem, wszystkie czarne role - mistrzostwo świata jak dla mnie.
Pozdrawiam ;)