Na to wygląda - ojciec Tomasz, matka Agnieszka i jeszcze jedna rzecz, którą znalazłem na forum imdb.com: "i read in a magazine, that when he is sad, he writes e-mails to his grandpa in poland."
Widocznie wstydzi sie polskich korzeni skoro zmienil sobie nazwisko. koncowka ski w oczy amerykanow kole czy co?
Moze wcale sie nie wstydzi ale skoro robi karierę w stanach to poprostu łatwiej będzie wymówić Wesley pewnie doradzil mu ti jakis menager lub ktoś taki, to częsty zabieg.
a Martin Sheen? a Nicholas Cage? to pseudonimy aktorskie.. Sigourney Weaver też. każdego trzeba piętnować za to?
Na bank się nie wstydzi. W wywiadach bardzo często wypowiada się o swoich dziadkach, którzy mieszkają w Warszawie. W jednym z wywiadów nawet sam mówił po polsku!
Jak czytałam Paul'owi nazwisko ,,Wasilewski" było trochę za długie i za trudne więc zmienił sobie na ,,Wesley".
jakoś nie wydaje mi się żeby się tego wstydził, nie wygląda na takiego to raz, a dwa jego rodzice pewnie sami mają jakoś przekształcone to nazwisko w USA- wystarczy spojrzeć na imię jego ojca. Wszedzie podawane jest jako Thomas. A Amerykanie najwidoczniej nie wiedzą ze Agnie"sh"ka to to samo co u nich Agnes czy wszelkie inne jego odmiany.
Poza tym czyżby znowu jakaś zazdrość ?? ze Polak robi karierę w Stanach.
To nie taki typowy Polak, co to wyjechał kilka lat temu jak Bachleda czy Miko i stara się zaistnieć w amerykańskim gó..nie.
Z tego co widzę on akurat tam się wychował, tam sie urodził, tam mieszka.
W ogole nic z niego jakoś mi Polskiego chlopaka nie przypomina.
A btw moze on sam cos mowil na temat swoich korzeni ??
A jesli nie to na pewno zostasnie o to zapytany i cos powie. W koncu VD dopiero się rozkręca...
nie no ja akurat to jestem dumna że mamy takiego przystojniaka w stanach :P hehe ciekawe, bo nie przypuszczałam że może mieć coś wspólnego z Polską. ja tu nie widzę nic ze słowiańskiej urody, ale jak dla mnie jest boski :D
Tu mówi po polsku, zwłaszcza końcówka.
http://kultura.wp.pl/title,TRANSATLANTYK-Festival-Paul-Wesley-Festivals-Ambassad or,wid,13556270,wiadomosc.html
Polak żyjący w Stanach.
Uprzejmie z jego strony, że coś jeszcze wydukać potrafi (ze strony rodziców też, że coś przekazali ;)
Nie znam gościa, ale ma dość bogaty dorobek jak na niespełna 30-latka, sporo różnych produkcji na koncie.
z tego co wiem to przykro mi rozczarowac ale Wasilewski nie jest jednak
czysto polskiego pochodzenia nazwiskiem. Wiem cos bo to cała historia mojej
rodziny, dobrze mi znana jest wiec odpowiedz urzedowa jako ze nasze rodowe
nazwisko nie jest polskie.
omg.. czy to sie liczy kim byli jego przodkowie?? i czy ma polskie czy nie nazwisko?? Jego rodzice sa Polakami i to jest fajne:P .. prawie że polak:P
Na angielskiej wikipedii znalazłam: "His parents, Agnieszka and Thomas Wasilewski, had moved from Poland shortly before his birth." i "When asked why he changed his professional surname from Wasilewski to Wesley in adulthood, he replied: "Wasilewski was too hard to pronounce. I asked my family's permission to change it."" ;)
"His parents, Agnieszka and Thomas Wasilewski, had moved from Poland shortly before his birth." i "When asked why he changed his professional surname from Wasilewski to Wesley in adulthood, he replied: "Wasilewski was too hard to pronounce. I asked my family's permission to change it."" ;)
Jego rodzice, Agnieszka i Tomasz Wasilewski wyjechali z Polski tuż przed jego narodzinami. Zapytany o powód zmiany nazwiska odpowiedział: "Wasilewski byłoby zbyt trudne do wypowiedzenia. Spytałem rodziny o zgodę na zmianę nazwiska."
coś w ten deseń ;)
Paul jako jedyny z jego rodziny przybrał imię i nazwisko czy jak kto woli pseudonim Paul Wesley, pozostali członkowie nazywają się Wasilewscy, a wiem to na pewno gdyż na twitterze Paula (w osobach śledzonych przez Niego) jest jego młodsza siostra Julia Wasilewski.
Ciekawe czy Paul umie cokolwiek powiedzieć po polsku. xD
Ale z tego co oglądałam wywiady to w żadnym nic o polsce nie mówił.
A jednak umie ;p
W nowym tele tygodniu jest z nim wywiad i jest w nim mowa że jest przeprowadzany po polsku ;)
Ja też czytałam. I on wcale nie wstydzi się polskich korzeni tylko żaden obcokrajowiec nie umiał wypowiedzieć tego nazwiska poprawnie więc je zmienił :P
Ja też czytałam. Miło się czyta informacje, że mówi po polsku i że przyjeżdża czasem do dziadków do Warszawy.
Hej :)
A czy można gdzieś w internecie przeczytać ten wywiad, bo nie mam go a chętnie bym przeczytała ;)
Ma tylko poskie korzenie :). Jego dziadkowie są Polakami (chyba mieszkają w Warszawie, ale nie wiem na 100%). Miał się wybrać na święta do Polski, ale czy do tego doszło to już nie mam zielone pojęcia :(.
A rodzice? Oni też są Polakami, oboje... Chyba głównie oni determinują jego pochodzenie. Można więc powiedzieć, że jest Polakiem, bo jedynie wychowywał się w USA. Jednak określany jest jako amerykański aktor pochodzenia polskiego.
Ale tak naprawdę jest tym, kim się sam czuje, więc nie zamierzam tutaj się wypowiadać za niego. Wiem tyle, z tego co mówił, że jest dumny z pochodzenia i (chyba) nie zmienił prawnie imienia i nazwiska, lecz nadał sobie pseudonim, aby Amerykanie potrafili w ogóle to wymówić. Akurat się temu nie dziwię, o ile w dowodzie nie ma amerykańskiej wersji, to dla mnie jest ok.
Zacytuję fragment wywiadu z nim:
"(...)
- Rozmawiamy po polsku, chociaż urodził się Pan w USA.
- W dzieciństwie mówiłem bez śladu obcego akcentu, bo ciągle rozmawiałem z rodzicami i rodzeństwem. To się zmieniło, gdy poszedłem do szkoły. Ale teraz odwiedzę dziadków w Warszawie i popracuję nad polskim.
- Robi Pan karierę jako Wesley...
- Długo zastanawiałam się, czy grać pod własnym nazwiskiem. Rozmawiałem o tym z bliskimi. Ale prawda jest taka, że jest ono trudne i prawie nikt w USA nie wymawia go prawidłowo. Stąd pseudonim. Ale jestem dumny ze swoich korzeni i nie zmieniłem nazwiska. Jestem Wasilewski."
Źródło TeleTydzień.
Miły akcent dla Nas :) W końcu jak już ktoś odkryje, że jakaś gwiazdka, ma kożenie polskie to niezbyt do tego przywiązuje wage :) i co najwyżej umie przeklnąć, albo taka Sobieska, która nawet nie zdaje sobie sprawy, że jest z polskiego rodu królewskiego.
dzięki za skan!
Co ty piszesz Leelee Sobieski dobrze wie że jej wuj pochodzi z polskiego rodu królewskiego, samo to przyznała w wywiadzie, ale polski zna słabo.
Dziwie się że zmienił nazwisko na Wesley (może i trudno się wymawia) Mia Wasikowska nie zmieniła nazwiska i nie słyszę żeby miała z tym problemy.
Ale dobrze kolejni że są "Polacy" mówiący po polsku w Hoolywood niewielu ale zawsze:
Yvonne Strahovski
Mia Wasikowska
Paul Wesley
Yvonne Strahovski to też pseudonim. Jej właściwe nazwisko to Strzechowski, a zaczęła używać zmienionego, gdy poprosił ją o to reżyser Chucka - nie potrafił go wymawiać.
tu macie wycinek z amerykańskiej wikipedii:
His parents, Agnieszka and Thomas Wasilewski, had moved from Poland shortly before his birth. He speaks fluent Polish, having spent four months every year in Poland until the age of 16.
co po tłumaczeniu:
Jego rodzice, Agnieszka i Tomasz Wasilewscy, wyprowadzili się (wyjechali) z Polski na krótko przed jego narodzinami. Mówi płynnie po polsku, gdyż spedzal w Polsce cztery miesiące co roku az do 16 roku życia.
jak dla mnie dowód jest na maxa potwierdzony xD
Paul Wesley..
On nie zmienił nazwiska bo chciał on zmienił bo musiał..
W Pewnym wywiadzie ostatnio przed świętami i to w polskim powiedział , że musiał. Kiedy zaczął grać w filmach ludzie strasznie sie trudzili , żeby wypowiedzieć jego nazwisko i mówili tylko "Wasi" więc zmienił..
W Warszawie ma dziadków i często ich odwiedza sama już go tam nie raz widziałam. Był w Polsce na święta.
W wywiadzie powiedzial , że ma polskie korzenie i się tego nie wstydzi.
Powiedział także , że ludzie nie mają co się przejmowac tym , że zmienił nazwisko.. on zawsze był Polakiem i zawsze nim bedzie .
Powiedział cytuje "Jestem Wasilewski i się tego nie wstydze"
No jest nasz chłop..:D
Paul mówi po polsku:
http://www.youtube.com/watch?v=xySd6St2rk0&feature=player_embedded#
krótko, ale zawsze coś.