cięzko to stwiwrdzić jednoznacznie, bo jeżeli rozmowa z gościem nie jest wyreżyserowana przed programem to na pewno ma inteligentne i kąśliwe riposty ;)
Takich ripost można policzyć na palcach jednej ręki. Wojewódzki stał się nudny,te jego "żarciki" są oklepane do granic możliwości,
program to konwencja ale to co mowi w wywiadach o tym co robi, a raczej co mu sie wydaje ze robi, to cos kompletnie innego niz to co prezentuje. pamietam wywiad w "w roli glownej" i to co mowil o konferencji zespolu Toto, o tych dziennikarzach ktorzy zadawali takie sztywne pytania ze bylo widac ten polski kompleks mniejszosci a ja potem ten kompleks zobaczylem w jego odcinku z Mike'm Tyson'em i takich zenad jest mnostwo w jego "karierze".
Ci ludzie myla jego intelekt z inteligencja ktore sa dwoma innymi pojeciami
Facet ktory niepotrafi zaakceltowac wlasnych wad u innych ludzi, ktory popelnia te same bledy za ktore niesprawiedliwie osadza innych niejest dla mnie inteligentny
Tego nie trzeba uważać, to wystarczy zauważyć i przyjąć do wiadomości :P :P
http://www.youtube.com/watch?v=759IOgsxlMg Czy tak gada człowiek nieinteligentny ? Nie sądzę.
Absolutnie sie z toba zgadzam :] ja mam jeszcze lepszy przyklad: wywiad z Jerzym urbanem:
KW - kto napisal w pana ksiazce "Alfabet Urbana" "Kaczynscy to drobni kombinatorzy"
JU - tak zwany rak wczesnego rozpoznania XD
KW - czyli dzisiaj pan ich bardziej ceni?
facet niepotrafi zrozumiec najprostrzej przenosni i niepojmuje zkad te komplementy ze jest inteligentny? Dla mnie inteligentny facet to taki ktory ma glowe do przedmiotow scislych a gdybyscie dali wojewodzkiemu jakies trudniejsze zadanie matematyczne to byscie sie zawiedli
To zgadzasz się, czy nie ? :P
Co do przykładu - wydaje mi się, że dobrze Urbana zrozumiał.
Inteligencja to nie głowa go nauk ścisłych tylko np. "zdolność przystosowania się do okoliczności, dzięki dostrzeganiu abstrakcyjnych relacji, korzystaniu z uprzednich doświadczeń i skutecznej kontroli nad własnymi procesami poznawczymi" [Nęcka, 2004]
Jest bardziej ogólnym pojęciem ;)
PS
Używaj polskich znaków i zasad językowych ! :-)
Według mnie Inteligencja to sposób na przetrwanie człowieka w królestwie zwierząt . To nie wiedza nabyta czy przyswojona ,lecz zdolność kojarzenia faktów , trafnej analizy rzeczywistości , oceny ludzi którzy ciebie otaczają. Natura nie dala nam kłów ani pazurów , za to rozwinęła w nas inteligencje i to ona doprowadziła nas na szczyt łańcucha pokarmowego . Wojewódzki całkiem dobrze sobie radzi w życiu , umiejętnie promuje swoją osobę w show biznesie , zatem inteligentny to on na pewno jest :)
Co się zaś tyczy klarowności jego wypowiedzi , umiejętności sprzedawania swoich poglądów ,z tym ostatnio trochę gorzej. Skończył się Szymon Majewski, kończy się Wojewódzki , Tvn wykańcza swoje własne gwiazdy , po kolej.
Hmm czyli w Twoim rozumowaniu - ten kto nie umie matematyki/nauk ścisłych, nie jest inteligentny? Trochę prostackie podejście.
A ten kto pisze zkad, zamiast skąd jest inteligentny? Albo ten, kto zaczyna zdanie mala litera?
Wiesz, nauki ścisłe są ważne, ale myślę, że najpierw trzeba umieć dobrze język ojczysty, żeby mówić o inteligencji.
no tak, bo jezeli tacy ludzie sa uwazani za inteligentnych to sie niedlugo bede bal pujsc do lekarza. No ja mam wyzsze wyksztalcenie z psychologii i niemam sie za inteligenta :P Tak samo jak Wojewodzki mowie, nigdy nierozwiazalbym do konca zadnej krzyzowki no ale skoro twierxdzicie ze bogate slownictwo, zdrowy rozsadek, poczucie humoru i dobre wyrazanie pogladow to znaki inteligencji to dobrze wiedziec ze tez jestem inteligentny :P XD
przy okazji, czepiasz sie mojego pisania, Wojewodzki nieumie czesto nawet ulozyc zdania :P Ale lubie go, zeby niebylo :]
Dobra, pozostawie Twój pierwszy post bez komentarza. Szkoda slow. ;)
A co do drugiego- ja go lubię, uważam, ze ma czasem prostackie odzywki, ale go lubię,
Tutaj:
"ja go lubię, uważam, ze ma czasem prostackie odzywki, ale go lubię,"
Może to nie jest wielki zachwyt, ale jego uwielbienie jest w twym mniemaniu.
Mieliście uzasadnić dlaczego Wojewódzki jest (albo nie jest) inteligentny, a na razie widzę, że toczy się batalia kto jest głupszy od kogo. W takim wypadku jestem najgłupsza, bo ja go cenię. Jeśli ktoś popełni jakąś gafę, nie czyni go od razu debilem. Nie opierajcie się tylko na jego programie, w którym prowokuje was, żebyście o nim mówili w taki, a nie inny sposób. Przecież często można wyczuć sarkazm. Jeśli powie, że nie wie kto jest prezydentem Polski, też uwierzycie? Człowiek inteligentny nie musi się szczycić nią na prawo i lewo, jak robi to "dziewczyna" Pikeja, która uważa się za osobę inteligentną, bo dostała się na Uniwersytet Warszawski, ale jest na tyle głupia, żeby pokazać się wszystkim z gołą pupą. Możecie mnie zbesztać.
Kuba jest w miarę inteligentny co nie zaprzecza faktu, że często prezentuje kulturę niskich lotów oraz dość płytkie, kontrowersyjne poglądy mające na celu podnieść jego kapitał medialny.
Ale widzisz swoich odbiorców jednak ma a więc ta kultura niskich lotów przynosi mu efekty od lat, show biznes go lubi,ma do tego smykałkę bo skutecznie udało mu się wypromować w mediach kreując swój wizerunek..
KW dobrze wie jak tworzyć wizerunek. Ma lata doświadczenia jako producent muzyczny, był na studiach dziennikarskich. On dobrze wie jak formułować opinie aby były jednocześnie prowokacyjne i elektryzujące, że szara masa go będzie chciała nadal oglądać. To jest socjotechnika medialna, de facto bardzo ciekawa dziedzina pokazująca jak poprzez różne sztuczki można zmanipulować widza. KW to dobrze ogarnia, do tego zawsze będzie ktoś kto doradzi co i jak(wszak słuchawkę w uchu ma aby wydawca podpowiedział).
A że kultura niskich lotów przynosi najlepsze rezultaty medialno-finansowe... żadna nowość. Można co najwyżej starać się nie być częścią tego systemu, ja sam nie posiadam w domu telewizora ani radia. Na palcach jednej ręki dałoby radę wymienić wartościowe programy w polskiej telewizji zarówno komercyjnej jak i misyjnej, które i tak można znaleźć w sieci.
Ja wolę jednak zwłaszcza telewizor mieć i pooglądać filmy w dobrej jakości.. Wojewódzki dobrze wymyślił swój sposób na autorski program talk-show bo nawet jak go ktoś nie lubi to nie raz obejrzy ze względu na jego gości (np. ja..) formuła tego typu programów raczej wolno się wypala.. obejrzę też czasami x-faktora i zauważyłem że to na czym on najbardziej obecnie się tam skupia to żeby być nieprzewidywalnym bo wiadomo jest już ładnych parę lat na świeczniku mediów i musi coś robić żeby ciągle budzić zainteresowanie.. choć stopniowo już od jakiegoś czasu jest już z tym u niego coraz słabiej, medialnego talentu mu odmówić nie można, bo ludzi którzy skończyli studia dziennikarskie i producentów muzycznych którzy by chcieli zaistnieć w show-biznesie jest na pewno wielu.. dziwi mnie też że tak wiele ludzi nie zdaję sobie sprawy z tego że ten jego wizerunek jest tak naprawdę sztucznie wykreowany, jak pewnie prawie wszystko w show-biznesie..
Mnie telewizja nie interesuje, bo jest biedna merytorycznie, szkoda mi na to czasu, kasy na abonament. Telewizor mógłbym kupić docelowo jako duży monitor, bo nieraz się zdarza, że same monitory o dużej przekątnej są droższe niż telewizory.
Natomiast co do Wojewódzkiego mnie on zwyczajnie nudzi. W naszym kraju może i jest w topce prowadzących talk-show, ale do takiego np Clarksona to nie ma co porównywać, różnica klas.
Poza tym wielu ludzi mierzi jego agitacja polityczna. Nie odmawiam mu prawa do posiadania poglądów, to nawet dobrze, ale po pierwsze to lubi się z tym obnosić i gnoić innych jak np Musiała, bo ten skrytykował Grodzką. Niezależnie czy słusznie czy nie to zamiast merytorycznie odpowiedzieć przyrównał go do patologii.
O jego poglądach politycznych wiem tyle że lubi naśmiewać się szczególnie z PiSu, masz na myśli Macieja Musiała?
Tak, o niego chodzi. Nie jestem fanem młodego, na news trafiłem na dziennik.pl. Jego(Musiała) "błędem" było postawienie tezy, która idealnie wchodzi w ramy tzw niepoprawności politycznej.
KW i PiS... w zasadzie to ja bym to przyrównywał do paranoi. Owszem, robić satyrę jest spoko z każdej opcji politycznej, ja sam lubię się śmiać jeżeli jest celny dowcip na temat polityków mających wspólne poglądy co ja. Jednak stwierdzenia, na serio, że jeżeli PiS wygra to trzeba stąd uciekać i ogólnie dość spora intensywność żartów na granicy ironii i agresji są już niesmaczne, a mówię to jako człowiek nie darzący sympatią PiS i jej chadeckich idei. Równocześnie przecież KW przyczyniał się aktywnie do tego aby PO wygrało i walczył o głosy wyborców za co został nagrodzony np organizowaniem imprezy z okazji objęcia prezydium Polski w UE.
Krótko mówiąc, KW to jest inteligentny, obrotny człowiek posiadający wrodzone predyspozycje do bycia postacią medialną. które wykorzystał. Jednocześnie nieraz wychodzi mu słoma z butów oraz uprawia kumoterstwo z PO i środowiskami lewicowymi i robi to przede wszystkim z pobudek materialnych, nie ideologicznych.
widzialas odcinek "Mam talent"? Chyba nie, gdybys widziala niecenilabys go tak wysoko :P Taka ranga moge przyznac ze wygrywa intelektem i poczuciem humoru a o inteligencji niema co mu wypominac bo to i tak jest zbedne w jego zajeciach
Po pierwsze: jestem facetem, Po drugie: co takiego zrobił w tym całym "Mam talent", co podważa wiarę w jego intelekt?
ok no to sory, programy typu "Mam talent" czy "X-factor" to straszna taniocha, Chylinska, Foremniak i wojewodzki maja takie bawarskie podejscie do tego programu, ciagle jest cos o bzykaniu i wojewodzki tez bierze w tym udzial na tym samym poziomie, klapa :P
Jasne ze jest inteligentny XD udowodnil wypuszczajac plotke o kwasie :P kiedys poczucie humoru znaczylo inteligencja ale niepodnisilbym tak wysoko poprzeczki :P
Oglądałam kiedyś jego programy, zapraszał ciekawych gości i z nimi rozmawiał. Nie wiem czy to jeszcze emitują, ale na TVN-ie ten program walnął o dno. Widziałam kilka odcinków gdzie Wojewódzki zapraszał naprawdę świetnych gości, mógłby zrobić z nimi dwugodzinny program i ludzie nie nudziliby się, a co on robił? Rzucał kilka żarcików o dupie, sraniu itp. Oczywiście gość nawet nie mógł dojść do słowa, musiał tylko rechotać po każdym żarcie prowadzącego. Dla mnie najlepszym podsumowaniem jest to, co powiedział Andrzej Grabowski. Wojewódzki zaprosił go do swojego programu i wypalił z pytaniem w stylu- Jak to jest robić z siebie idiotę w telewizji? A odpowiedź była- Powinieneś to wiedzieć najlepiej. Nic dodać nic ująć. Nawet jeżeli jest inteligentnym facetem to skrzętnie to ukrywa, dla mnie jest telewizyjną małpą. Jest znaną twarzą, która przyciąga widownię, ale jak ja go widzę robi mi się niedobrze. Jego żarty są na najniższym poziomie, rynsztok. Jak ktoś je krytykuje to znaczy że jest z PiSu i nie ma wyrafinowanego poczucia humoru:) Jest oczywiście klika osób, które zawsze Wojewódzkiego bronią i kiedy on ma jakieś medialne prolemy to zaprasza ich do swojego programu żeby pogadali sobie jacy są cudowni i jak bardzo reszta się myli. Dzisiaj Wojewódzki znowu wzniósł się na wyżyny z żarcikami na temat Trynkiewicza. Wyśmiewa się z SE? Przecież on robi dokładnie to samo, zbija kapitał na tragedii. Gdyby mógł to zaprosiłby Trynkiewicza do swojego programu:) A jak traktuje ludzi było przepięknie widać po aferze z żarcikami o Ukrainkach (które też były bardzo wysokich lotów)- jego kolega Figurski przestał być kolegą w momencie kiedy już nie był potrzebny. Teraz Kuba ma nowego kolegę, Mikołaja Lizuta, ciekawe na jak długo. A odpowiadając na pytanie- Wojewódzki ma pewien rodzaj inteligencji, w końcu tyle lat ludziom wmawia, że jest specjalistą od wszystkiego, świetnym muzykiem i znawcą, a ludzie nadal dają się łapać na żarty rodem z kwejka:)