Jo Nesbø

7,8
91 ocen scenariuszy
powrót do forum osoby Jo Nesbø

od której pozycji zacząć czytać Nesbo?

looney_tunes

Ja zacząłem od Trylogii z Oslo" przed nimi wyszły jeszcze 2 części ale ponoć nie są tak dobre.

hunter0782

Polemizowałabym. "Karaluchy" to jest genialna powieść, jedna z lepszych, które napisał Nesbo. Natomiast "Trzeci klucz" z trylogii z Oslo mocno średni. Dla mnie najlepszą powieścią jest bezapelacyjnie "Czerwone gardło".

estella_bluebell

Czerwone gardło to skandynawski kryminał wszechczasów.
Zdecydowanie trzeba zacząć od początku czyli od człowieka nietoperza! Zazdroszczę wszystkim, którzy dopiero zaczynają.

jacolk1

Ja też zazdroszczę:)

jacolk1

Witajcie! Razem z koleżankąprowadzimy bloga o Harry'm Hole ! :) W każdy piątek zabierzemy was w mroczne zakamarmi Oslo i Sydney!

Fani Jo Nesbo i Harry'ego Hole ŁĄCZMY SIĘ!!

holeharry. blogspot. com nasz blog (musicie usunąc spacje w linku

pomóżcie nam trafić do szerszego grona fanów!

pozdrawiam

tweenerr

na cholerę? będę chciał poczytać o harrym to sięgnę po nesbo. ten blog nic nie wnosi, a tylko odziera serię z tajemnicy. czytelnicy nesbo mają dość oleju w głowie i wyobraźni pod dostatkiem, żeby samemu temat ogarnąć. blogerzy...

looney_tunes

człowiek nietoperz
karaluchy
czerwone gardło
trzeci klucz
pentagram wybawiciel
pierwszy śnieg
pancerne serce
upiory
to cykl w którym głównym bohaterem jest śledczy Harry Hole

retro_woman88

Po "Upiorach" jest jeszcze "Policja".

looney_tunes

Ja polecam książkę "Łowcy głów" :) Praktycznie nie jest powiązana z cyklem ;)

bpawlowska

dzięki za odpowiedzi, a można sobie mieszać kolejność ?

looney_tunes

Sądzę, że cykl warto przeczytać w podanej kolejności ;) Ja niestety nie wiem jak to działa, ponieważ "Łowcy" to pierwsza z przeczytanych przeze mnie książek Nesbo. Zamówiłam jednak "Człowieka nietoperza" kilka dni temu... :)

bpawlowska

Witajcie! Razem z koleżankąprowadzimy bloga o Harry'm Hole ! :) W każdy piątek zabierzemy was w mroczne zakamarmi Oslo i Sydney!

pozdrawiam

looney_tunes

Nie, zdecydowanie nie polecam mieszać, ja czytałam od trylogii (czyli od Czerwonego gardła), zostawiając na później pierwsze 2 części i zemściło się, kiedy w Pierwszym śniegu zdradzone było zakończenie Człowieka Nietoperza ;) a na pewno mocno powiązane są Upiory i Policja, bez przeczytania tej pierwszej chyba ciężko zrozumieć zamieszanie w Policji.

Melwyn

"Łowcy głów" i "Karaluchy" można śmiało czytać bez względu na pozostałe. Są bez wątpienia świetne;) Jedynie w Karaluchach są niewielkie wstawki odnośnie przeszłości, ale nie mają one żadnego wpływu na fabułę, a tylko pozwalają lepiej poznać głównego bohatera. Polecam Karaluchy w wersji audiobook - niesamowite oryginalne "dźwięki" Bangkoku ;)

looney_tunes

Ja niestety zacząłem od Policji ale po niej zaczołem od poczatku od Człowieka nietoperza dla mnie Nesbo to geniusz kryminału

looney_tunes

Nie wiem ja wy ale ja zaczynam czytać Batmana
Jestem gdzieś tam na początku ale wszystko układa się naprawdę fajnie .Jak na razie czytam książkę przyrodnicza o Aborygenach z nutką kryminału .Być może akcja się rozwinie . Polecam też Simona Beceta i jego trylogię która zaczyna się Chemią Śmierci też jest super .
Tylko nie wiem który lepszy Beceta przeczytałem Chemię Śmierci ,Zapisane w Kościach ,Szepty Zmarłych a Nesbo jest moją pierwszą książką
Która według was jest najlepszą książką Nesbo ?????

piotr242

Podobnie jak JS89 zacząłem od Policji, obecnie kończę Upiory czyli przedostatnią z cyklu o HH. Która najlepsza? W sumie ciężko powiedzieć ostatnio pojawił się "Syn" o którym też dużo dobrego się mówi. Z cyklu o Harrym to tak na szybkiego podobała mi się "Policja", " Upiory" , "Wybawiciel" w "Pierwszy śnieg" jakoś za szybko zacząłem się domyślać kto jest złym gościem ;). Nie wiem czego ale "Trylogia z Oslo" przeszła jakoś bez echa, choć tam jak sobie przypominam Harry poznaje miłość swojego życia, więc wszystko składa się na całość ... :D W sumie o całości - warto!

piotr242

pozdrawiam

looney_tunes

pozdrawiam

looney_tunes

Osobiscie zaczalem od Czlowieka Nietoperza, a nastepnie Karaluchy. Dopiero pozniej Trylogia z Oslo. Polecam dwie poprzedzajace, wprowadzaja w fajny klimat, poza tym, w kazdej kolejnej ciagniete sa watki z zycia Harrego, ktore juz mielismy okazje przeczytac.

tamejek

Dzięki, jestem już po Człowieku nietoperzu i Karaluchach, przede mną trylogia :)

looney_tunes

"MACKBETH"!
Sposób w jaki Nesbo przepisał tragedię Szekspira na współczesność budzi wyłącznie podziw. A sama powieść zapiera dech. Pasjonujący dreszczowiec o skorumpowanej norweskiej policji.
Powieść została wydana w ramach projektu Szekspir.
William pęka z dumy, Nesbo ożywił trupa!