Polemizowałabym. "Karaluchy" to jest genialna powieść, jedna z lepszych, które napisał Nesbo. Natomiast "Trzeci klucz" z trylogii z Oslo mocno średni. Dla mnie najlepszą powieścią jest bezapelacyjnie "Czerwone gardło".
Czerwone gardło to skandynawski kryminał wszechczasów.
Zdecydowanie trzeba zacząć od początku czyli od człowieka nietoperza! Zazdroszczę wszystkim, którzy dopiero zaczynają.
Witajcie! Razem z koleżankąprowadzimy bloga o Harry'm Hole ! :) W każdy piątek zabierzemy was w mroczne zakamarmi Oslo i Sydney!
Fani Jo Nesbo i Harry'ego Hole ŁĄCZMY SIĘ!!
holeharry. blogspot. com nasz blog (musicie usunąc spacje w linku
pomóżcie nam trafić do szerszego grona fanów!
pozdrawiam
na cholerę? będę chciał poczytać o harrym to sięgnę po nesbo. ten blog nic nie wnosi, a tylko odziera serię z tajemnicy. czytelnicy nesbo mają dość oleju w głowie i wyobraźni pod dostatkiem, żeby samemu temat ogarnąć. blogerzy...
człowiek nietoperz
karaluchy
czerwone gardło
trzeci klucz
pentagram wybawiciel
pierwszy śnieg
pancerne serce
upiory
to cykl w którym głównym bohaterem jest śledczy Harry Hole
Sądzę, że cykl warto przeczytać w podanej kolejności ;) Ja niestety nie wiem jak to działa, ponieważ "Łowcy" to pierwsza z przeczytanych przeze mnie książek Nesbo. Zamówiłam jednak "Człowieka nietoperza" kilka dni temu... :)
Witajcie! Razem z koleżankąprowadzimy bloga o Harry'm Hole ! :) W każdy piątek zabierzemy was w mroczne zakamarmi Oslo i Sydney!
pozdrawiam
Nie, zdecydowanie nie polecam mieszać, ja czytałam od trylogii (czyli od Czerwonego gardła), zostawiając na później pierwsze 2 części i zemściło się, kiedy w Pierwszym śniegu zdradzone było zakończenie Człowieka Nietoperza ;) a na pewno mocno powiązane są Upiory i Policja, bez przeczytania tej pierwszej chyba ciężko zrozumieć zamieszanie w Policji.
"Łowcy głów" i "Karaluchy" można śmiało czytać bez względu na pozostałe. Są bez wątpienia świetne;) Jedynie w Karaluchach są niewielkie wstawki odnośnie przeszłości, ale nie mają one żadnego wpływu na fabułę, a tylko pozwalają lepiej poznać głównego bohatera. Polecam Karaluchy w wersji audiobook - niesamowite oryginalne "dźwięki" Bangkoku ;)
Ja niestety zacząłem od Policji ale po niej zaczołem od poczatku od Człowieka nietoperza dla mnie Nesbo to geniusz kryminału
Nie wiem ja wy ale ja zaczynam czytać Batmana
Jestem gdzieś tam na początku ale wszystko układa się naprawdę fajnie .Jak na razie czytam książkę przyrodnicza o Aborygenach z nutką kryminału .Być może akcja się rozwinie . Polecam też Simona Beceta i jego trylogię która zaczyna się Chemią Śmierci też jest super .
Tylko nie wiem który lepszy Beceta przeczytałem Chemię Śmierci ,Zapisane w Kościach ,Szepty Zmarłych a Nesbo jest moją pierwszą książką
Która według was jest najlepszą książką Nesbo ?????
Podobnie jak JS89 zacząłem od Policji, obecnie kończę Upiory czyli przedostatnią z cyklu o HH. Która najlepsza? W sumie ciężko powiedzieć ostatnio pojawił się "Syn" o którym też dużo dobrego się mówi. Z cyklu o Harrym to tak na szybkiego podobała mi się "Policja", " Upiory" , "Wybawiciel" w "Pierwszy śnieg" jakoś za szybko zacząłem się domyślać kto jest złym gościem ;). Nie wiem czego ale "Trylogia z Oslo" przeszła jakoś bez echa, choć tam jak sobie przypominam Harry poznaje miłość swojego życia, więc wszystko składa się na całość ... :D W sumie o całości - warto!
pozdrawiam
pozdrawiam
Osobiscie zaczalem od Czlowieka Nietoperza, a nastepnie Karaluchy. Dopiero pozniej Trylogia z Oslo. Polecam dwie poprzedzajace, wprowadzaja w fajny klimat, poza tym, w kazdej kolejnej ciagniete sa watki z zycia Harrego, ktore juz mielismy okazje przeczytac.