Spacerując dziś z koleżanką po Krakowie (jesteśmy tu tylko na 3 dni ;( ) widziałyśmy Kubę Gierszała, na rynku!!!
Na poczatku trochę 'spanikowałam' o mały włos a byłaby zachowała się jak dziewczyny o których pisała dziewczyna pod tym linkiem http://www.filmweb.pl/person/Jakub+Giersza%C5%82-1100397/discussion/Jakub+Giersz a%C5%82+by%C5%82+dzi%C5%9B+w+Z%C5%82otych!+P-1608428 ale kumpelka doprowadziła mnie do porządku. Podeszłyśmy do niego, ale tylko na małą chwilkę, nie miałyśmy nawet przy sobie długopisu, ani aparatu, nie udało nam się z nim sfotografowac ;( ale i tak to będzie przeżycie na zawsze! To swietny facet:)
To wymyśliła Smile_With_Me z bloga salasamobojcow-zlot, od jutra z bloga gierszal, bo oddaję jej stary adres. ;d Ale ja tam się chyba w to pakować nie będę, widzę "organizację". Nie zdziwię się jak ledwo pięć osób przyjedzie...
no i skąd pomysł z Krakowem? Juz dawno po egzaminach, Janek mieszka w wawie a jest z poznania, Kuba jest z Torunia. Tego najbardziej nie potrafię zrozumieć.
Jak to? nie będziesz juz pisała bloga?
Wszyscy uważają, że Kraków to najdogodniejsze miejsce, co ciekawe autorka pomysłu miała nadzieję spotkać Kubę. :) Hm, życzę powodzenia. :D Może się uda, kto wie? Ale nie wiem czy on już nie wyjechał do Torunia, bo z tego co wiem to tam ostatnio był, zapuchnięty i zmęczony jakby ostro poimprezował. Nie no, chłopak ma tyle pracy...
No chyba nie. Kocham moich mejlowych przyjaciół. ;)
chyba dlatego, że Kuba tam uczęszcza do szkoły, a z tego co słyszę to często go tam mozna spotkać :) mi też się wydaje, że jest w Toruniu, ale to już za daleko :< ciekawe czy pojawi się na festiwalu filmowym NOWE HORYZONTY ;dd
nie sądzę aczkolwiek chciałabym. Wiesz, NH nie ma takiego prestiżu i rozgłosu jak np FPFF. Ale widzę,że pracują nad tym. W tym roku NH otwiera bardzo dobry film,który dostał złotego niedźwiedzia w Berlinie:)
yahoogirl - no niestety. Jeszcze nie ta ranga,żeby zjeżdżali się reżyserzy i aktorzy z całego kraju. Btw, myślisz,że puszczą jakieś filmy konkursowe z FPFF? Wiesz coś na ten temat? Chyba jutro mają udostępnić program :)
nomercy1410, niestety na razie nie wiem, ale będę śledziła na bieżąco :) z tego co się orientuję, karnety są już wyprzedane, chyba pozostały tylko wejściówki na pojedyncze filmy :)
kurcze, rok temu mój D. brał udział w NH od podszewki :) pracował dla firmy, która zajmowała się techniczną stroną; w tym roku póki co nic mu nie wiadomo :)
gierszal_blog_onet_pl, obiecuje, wysle jutro :) jest ich ok 10 :) dzisiaj mam jeszcze cos do zrobienia; w ogóle każcie mi odejść od neta! :/ na jutro muszę oddać 2 rozdziały mgr, nie mam mobilizacji, brakuje mi jakiś 4-5 stron :( noc jest długa ;)
halo halo,ja też bym chciała zobaczyć zdjecia :)
Jeszcze raz wracając do tematy NH to poszukiwali wolontariuszy,ale ja niestety nie mogłam brać w tym udziału. Ale w przyszłym roku wkręcam się w FPFF. Choćbym miała nocować pod teatrem i roznosić ulotki to będę w tym! Mam nadzieję,że przez euro 2012 termin FPFF nie pokryje się z terminami sesji albo nie daj boże z terminami wstępnych na PWST :)
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=78376&skad=newsletterT
łuhuhuhuhu, może jednak wszystko się jakoś poukłada?:D
jak na razie doszły mnie informacje,ze na NH będzie film 'Ki' Leszka Dawida i 'Dass' Panka. Chciałabym jeszcze,aby pokazali Lęk Wysokości.. no i Różę - uwielbiam Marcina Dorocińskiego.
Też chciałam iść na wolontariat na Festiwalu, ale chyba trzeba być pełnoletnim, chociaż w maju był nabór. ;)
na NH trzeba mieć skończone 16 lat, na FPFF - 18.
Kasia: no z ubiegłorocznego FPFF na NH aż tak wiele filmów nie było :) ale skoro teraz baardzo okroili konkurs w Gdyni to może puszczą chociaż z 6 filmów? Zaraz wystawią program więc przekonamy się lada chwila :)
Ja nie widziałam fotek od yahoogirl ! Czuję się odrzucona ! :D
Myślę, że od tego roku Nowe Horyzonty będą znaczyć o wiele więcej w branży ;)
O nie, 18 to jeszcze trochę. :D Ale Wam dobrze, stare jesteście, a nie taki gówniarz jak ja. Hm, a te zdjęcia od YahooGirl to ja mam wrzucać czy ona Wam prześle?
NH - festiwal Nowe Horyzonty (od 21.07 we Wrocławiu)
FPFF- Festiwal Polskich Filmów Fabularnych (od 6.06 w Gdyni)
może wrzuć na bloga?
AAAA! udostępnili program na NH! Bedzie Ki, Młyn i Krzyż, Dass, Lęk Wysokości, W imieniu diabła, Essential Killing, Chrzest i nawet Sala Samobójców ( mam ciche nadzieje,ze Jasiu pojawi się na festiwalu, skoro mówił,że lubi Wrocław). Co do innych ciekawych filmów polskich to Lincz, Dom Zły, Maraton Tańca ( z Olgą Frycz i Krzyśkiem Skoniecznym). Chyba nie wyjdę z kina :)
Czekaj, znajdę program i wrzucę. ;) Hm, to jedziemy do Wrocławia? Zdjęcia wrzucę za pół godziny - godzinę, bo muszę wyskoczyć na chwilę z domu. ;)
Jaka szkoda, że mnie nie będzie, świetne filmy będą wyświetlane!
Może będzie Janek i Kuba, kto wie ;)
Chyba jakaś kolejna nagroda się szykuje.
Całkiem możliwe. Miło by było,jakby pojawili się na gali :) Ale nie wiadomo,czy Janek nie jest zajęty MIASTEM. Owszem, filmy dobre. Bardzo dobre Polskie kino. :)
Yahoogirl - co to za foty? Pierwsze słyszę, chyba coś przeoczyłam.
Nomercy - POLSKIE KINO. Pierwszy raz w życiu jestem dumna kiedy czytam te słowa.
Kaśka, jak byś mi 3 lata temu powiedziała,ze 40% moich ulubionych filmów to będą filmy polskie to bym Cię wyśmiała. Na szczęście POLSKIE KINO niekomercyjne bardzo się rozwinęło. I z roku na rok jest coraz lepiej :)
Ja też nie wierzyłam w polskie filmy.
Był czas, że po prostu wstyd mi było jak widziałam niektóre "dzieła". Ale teraz jesteśmy na dobrej drodze ;)
Tak, szczególnie niekomercyjne kino się rozwija, można znaleźć niezłe perełki, które nigdy nie zostały docenione.
To zależy. Kino Polskie, hm, to nadal brzmi tak dziwnie. Jakoś nie wiem "ciacho" mi się od razu przypomina.
dokładnie - widzę POLSKIE KINO i od razu mam przed oczami wszystkie beznadziejne komedie i KAROLAKA ;| to jest złe :)
Ginewra! Po tych małych zmianach na blogu od razu lepiej mi się na niego wchodzi :))
Mnie też nasuwają się od razu takie tytuły typu "Ciacho", "Idealny facet dla mojej dziewczyny", "Dlaczego nie","Jeszcze raz".
Na szczęście ludzie chyba zaczęli wreszcie mieć większe wymagania i widzą, że jest subtelna różnica między kiczem i tandetą, a FILMEM.
Chociaż, jak patrzę na te wyniki z tego roku, to okazuje się, że "Och Karol" miał najwięcej widzów.
Wszystko zależy od reklamy, nawet z największego gniota można zrobić arcydzieło, niestety im bardziej film nachalnie jest promowany, tym gorszy ;)
Myślę,że ludzie poszli na Oh Karol 2 ponieważ pamiętali Oh Karol z 85 roku w reżyserii Załuskiego. Oh Karol 2 jak dla mnie był wielką katastrofą. Film o niczym....już w połowie wiadome było jak się skończy." Dlaczego nie", "Tylko mnie kochaj" -> jak to w wywiadzie radiowym słuchacz powiedział do Kuby ' omijaj zakościelne ścieżki'.
Skrupulatnie śledząc festiwale i tym samym rozwój polskiego kina pokuszę się o stwierdzenie,że dramat jest naszym najlepszym gatunkiem. Choć Polska ma w sobie dużo autoironii i nie zapominajmy,że choć kiedyś komedie były rewelacyjne ("Miś","Killer"," Poranek Kojota") dziś reżyser stawia tylko na komercyjny odbiór. Jedyną polską komedią ostatnich lat na którą czekałam był 'Milion Dolarów' bo Kondriatiuka pamiętałam jeszcze z filmów z lat 70.
Obecnie bardzo doceniam Kino Polskie. Dom Zły, Lincz, nawet Matka Teresa Od Kotów w reżyserii Pawła Sali są filmami ponadprzeciętnymi. Do bezpretensjonalnych dzieł jeszcze trochę im brakuje,ale wszystko w swoim czasie.
Nomercy Ty jak już coś napiszesz to konkretnie i bardzo dobrze :)
Zgadzam się z Tobą. Robimy dobre dramaty, a nawet filmy psychologiczne, trudne, ciężkie, refleksyjne.
Wolę obejrzeć taki prosty film, życiowy i mądry, bez efektów specjalnych, to chyba największa zaleta polskiego kina.
Tak, film musi coś wnosić-przynajmniej dla mnie. Polecam Dom Zły.
Patrząc na Salę Komasy, widząc, jaki zrobił debiut, już się boję jak bardzo może się rozwinąć :) Nieco pracy nad scenariuszem, troche zmian technicznych w fabule i może wyjść perła. Dlatego z niecierpliwością czekam na Miasto.
"Dom Zły" w ogóle mi się nie podobał.
Janek jeszcze dużo zrobi dla polskiego kina.
Myślę, że kolejne filmy tylko nas utwierdzą w przekonaniu, że chłopak ma talent.
moje z Magla :) gierszal_blog_onet_pl, mozesz udostepnic je na blogu, bedzie latwiej niz z wysylaniem przez maile :)
Jasne, ale zacina mi się skrzynka, więc później i net mi muli. :) Nie znoszę polskich komedii, no chyba że takie stare sprzed trzydziestu lat. To było wielkie kino. Niemamczasu, fajnie że Ci się podoba, ja też wolę ciemną kolorystykę. ;)