Nadaje się do filmów dokumentalnych ale w filmach fabularnych po prostu przeszkadza, według mnie ma denerwujący głos który psuje przyjemność oglądania. Osobiście wolę napisy ale jak już ma być lektor to zdecydowanie Maciej Gudowski ewentualnie Piotr Borowiec.
W sumie to głos ma elegancki tylko czasami niepotrzebnie się "wygłupia"; wkłada w czytanie za dużo emocji i aktorstwa i przez to często przeszkadza i denerwuje. Głos lektora powinien być przeźroczysty, być jakby tłem, tak żeby po kilku chwilach całkiem zapominało się że ogląda się film z lektorem a Brzostyński właśnie często przez swoją "grę" wysuwa się na pierwszy plan. Chociaż na przykład Gwiezdne Wojny przeczytał super, stonowanym głosem bez "wybryków" i naprawdę przyjemnie się oglądało.
Oglądałam niedawno na You Tube filmik pt. "Zawód lektor" i wypowiadał się też Jacek Brzostyński, który stwierdził, że nigdy nie zgadzał się z tym, iż lektor powinien być bezbarwny, aczkolwiek nie stara się swoim głosem przytłoczyć treści wypowiadanych słów. No cóż, może nie zawsze mu to wychodziło ;) Ale przyznam, że jakoś nigdy nie zwróciłam na to uwagi, czyli dla mnie granica nie została przekroczona. A może po prostu jego ubarwianie głosem mi odpowiada, bo co jednych może razić - innych przyciąga. Najwyraźniej te emocje, które on wkłada w czytanie, mnie po prostu uwodzą, co oczywiście ktoś inny może odebrać zupełnie inaczej. Co kto lubi. Ja uwielbiam Brzostyńskiego za "Terminatora", czytał świetnie! Kiedy któregoś razu widziałam w telewizji ten film czytany przez innego lektora, byłam strasznie zawiedziona, bo to już nie było to... ;))
Niestety nie mam już T1 z Brzostyńskim, miałam go kiedyś na kasecie VHS (film przegrany z telewizji w latach 90.). Ale chyba czasem w tv puszczają właśnie tę wersję - trzeba polować ;) Albo może jest gdzieś w sieci. Pozdrawiam!
Terminator z Brzostyńskim jest na chomikuj w dobrej jakości zgrany z TVP 1. Wystarczy wpisać w google: "Terminator tvrip chomikuj". Dałbym linka ale coś nie chce filmweb zaakceptować mojego posta. ;)
To podaj nazwę użytkownika na chomiku. Bo ja znalazłem jedynie wersje z tym podstawowym lektorem (nie wiem jak on się nazywa)