Jacek Brzostyński

6,9
334 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jacek Brzostyński

Nadaje się do filmów dokumentalnych ale w filmach fabularnych po prostu przeszkadza, według mnie ma denerwujący głos który psuje przyjemność oglądania. Osobiście wolę napisy ale jak już ma być lektor to zdecydowanie Maciej Gudowski ewentualnie Piotr Borowiec.

galanonim77

A ja właśnie najbardziej lubię Brzostyńskiego, jego głos zawsze uprzyjemnia mi seans :)

Sylwia_sp

W sumie to głos ma elegancki tylko czasami niepotrzebnie się "wygłupia"; wkłada w czytanie za dużo emocji i aktorstwa i przez to często przeszkadza i denerwuje. Głos lektora powinien być przeźroczysty, być jakby tłem, tak żeby po kilku chwilach całkiem zapominało się że ogląda się film z lektorem a Brzostyński właśnie często przez swoją "grę" wysuwa się na pierwszy plan. Chociaż na przykład Gwiezdne Wojny przeczytał super, stonowanym głosem bez "wybryków" i naprawdę przyjemnie się oglądało.

galanonim77

Oglądałam niedawno na You Tube filmik pt. "Zawód lektor" i wypowiadał się też Jacek Brzostyński, który stwierdził, że nigdy nie zgadzał się z tym, iż lektor powinien być bezbarwny, aczkolwiek nie stara się swoim głosem przytłoczyć treści wypowiadanych słów. No cóż, może nie zawsze mu to wychodziło ;) Ale przyznam, że jakoś nigdy nie zwróciłam na to uwagi, czyli dla mnie granica nie została przekroczona. A może po prostu jego ubarwianie głosem mi odpowiada, bo co jednych może razić - innych przyciąga. Najwyraźniej te emocje, które on wkłada w czytanie, mnie po prostu uwodzą, co oczywiście ktoś inny może odebrać zupełnie inaczej. Co kto lubi. Ja uwielbiam Brzostyńskiego za "Terminatora", czytał świetnie! Kiedy któregoś razu widziałam w telewizji ten film czytany przez innego lektora, byłam strasznie zawiedziona, bo to już nie było to... ;))

Sylwia_sp

Gdzie Ty masz Terminatora z Brzostyńskim?? Możesz udostępnić? Ale Terminator 1, tak? Czy T2 ?

trancefan1986

Niestety nie mam już T1 z Brzostyńskim, miałam go kiedyś na kasecie VHS (film przegrany z telewizji w latach 90.). Ale chyba czasem w tv puszczają właśnie tę wersję - trzeba polować ;) Albo może jest gdzieś w sieci. Pozdrawiam!

trancefan1986

Terminator z Brzostyńskim jest na chomikuj w dobrej jakości zgrany z TVP 1. Wystarczy wpisać w google: "Terminator tvrip chomikuj". Dałbym linka ale coś nie chce filmweb zaakceptować mojego posta. ;)

bozo777

To podaj nazwę użytkownika na chomiku. Bo ja znalazłem jedynie wersje z tym podstawowym lektorem (nie wiem jak on się nazywa)

trancefan1986

Nazwa to: "Fazbi-1967" folder "Arnold Schwarzenegger"

bozo777

Dzięki

trancefan1986

Nie ma za co. :)

galanonim77

Co racja to racja!

galanonim77

Ja się nie zgodzę. Bardzo lubię go słuchać i przy dokumentach i przy filmach fabularnych. Np. "Columbo" czyta genialnie, dużo lepiej od pozostałych lektorów, a że czasami akcentuje jakieś kwestie to też jest fajne. Nie można np. przeczytać kwestii zawierającej zdziwienie neutralnym głosem.