Freddie Mercury

Farrokh Bulsara

9,7
173 oceny występów osoby
powrót do forum osoby Freddie Mercury

Biografia

użytkownik usunięty

Aż się wierzyć nie chce że nie ma na rynku jakiejś solidnej dobrze przetłumaczonej na polski książki biografii F. Mercurego. Przecież w sprzedaży są już chyba wszystkich najbardziej znanych legend muzyki i nie tylko a w tym przypadku cisza to wstyd. Fanów nie brak a chyba nie jeden chciałby się dowiedzieć czegoś więcej na temat ten postaci bo talent miał w głosie i nie tylko .

Jest Biografia Definitywna autorstwa Lesley Ann Jones przetłumaczona. Bardzo dobra książka - polecam!

Freddie Mercury Życie Prawdziwe (Evans, Minns) i ksiązka Jima Huttona ,, Freddie Mercury i ja'' tylko to udalo mi sie zdobyc.

TheAmazingPudding

W moim odczuciu "Życie prawdziwe" jest niestety kiepskie i momentami pełne jadu... Piosenek Freda chciałoby się słuchać godzinami, koncerty można oglądać bez przerwy, ale zdało by się przeczytać coś godziwego!

madz20

A czytales biografie L.A Jones , na tle pozostalych ksiazek jest naprawde dobra. Cały czs czekam na film o F. M . Mam nadzieje ze w koncu cos powstanie.

TheAmazingPudding

Nie czytałam ale zapewne przeczytam :), teraz czytam książkę Petera Hince'a :) - książka fenomenalna, choć czuje niedosyt - za dużo o nim, za mało o Freddim :). Na film też czekam z niecierpliwością, choć obawiam się czy zapowiadany projekt z Sashą Boron Cohenem można traktować poważnie, choć co do jego realizacji zapadła nagle cisza..

Jeśli mogę wtrącić moje trzy grosze to polecam również książkę Georg'a Purvis'a " Queen. Dzieła zebrane ". To zbiór wszystkich piosenek i albumów Queen, zarówno własnych jak i wykonywanych coverów na koncertach czy solowe projekty i występy gościnne.

użytkownik usunięty

Swoją drogą ciekawe, czy kiedyś powstanie film biograficzny o życiu i twórczości Freddiego. Chętnie bym taki obejrzała.

a ja polecam dość świeżą w naszej Polszy książkę Peter'a Hince'a "Queen: Nieznana Historia".. Dla każdego fana pozycja obowiązkowa ;)

Stalker56

Jestem świeżo po przeczytaniu tej książki,i szczerze mówiąc mam mieszane uczucia.Owszem,książka sama w sobie jest ciekawa,zawiera wiele interesujących informacji na temat zespołu,jednak cały czas mam wrażenie że Peter Hince zdecydowanie ZA DUŻO pisze o sobie.Chwilami miałam wrażenie jakbym czytała jego autobiografię a nie książkę na temat Queen.Mogłam się dowiedzieć co lubi,czego nie lubi,gdzie był,jego zainteresowania,jego gust odnośnie kobiet,jego plany na przyszłość,-hmm domyślam się że rola technicznego Queen na pewno wniosła wiele do jego życia,ale mimo wszystko chciałam przeczytać książkę o Queen,a nie o jednym z technicznych tego zespołu,nie interesuje mnie to ;)

Olcia990

być może masz rację, ale wydano naprawdę wiele biografii Freddiego jak i książek nt Queen, a to dość oryginalna pozycja. Owszem Queen jest tu bardziej tłem i miesza się z prywatnymi sprawami Hince'a, ale miło było również poczytać jak to byłoby towarzyszyć takiej grupie jak Queen przez tyle lat ;]

19 września jest polska premiera książki Laury Jackson "Freddie Mercury. Biografia". Pozostaje odliczać dni ;).

"Freddie Mercury i ja" J. Huttona, bardzo dobra książka

adam_m_bar

Z polskich polecam Biografię Definitywną/Biografię Legendy Lesley Ann Jones. A także Życie Prawdziwe i Mercury i Ja. Unikać natomiast pozycji pana Ricka Sky i Jeffrey'a Lyndona "Freddie Mercury-Queen Of Music". Jeśli chodzi o zagraniczne, to absolutnie koniecznie An Intimate Memoir By The Man Who Knew Him Best Petera Freestone'a.