Aż się wierzyć nie chce że nie ma na rynku jakiejś solidnej dobrze przetłumaczonej na polski książki biografii F. Mercurego. Przecież w sprzedaży są już chyba wszystkich najbardziej znanych legend muzyki i nie tylko a w tym przypadku cisza to wstyd. Fanów nie brak a chyba nie jeden chciałby się dowiedzieć czegoś więcej na temat ten postaci bo talent miał w głosie i nie tylko .
Jest Biografia Definitywna autorstwa Lesley Ann Jones przetłumaczona. Bardzo dobra książka - polecam!
Freddie Mercury Życie Prawdziwe (Evans, Minns) i ksiązka Jima Huttona ,, Freddie Mercury i ja'' tylko to udalo mi sie zdobyc.
W moim odczuciu "Życie prawdziwe" jest niestety kiepskie i momentami pełne jadu... Piosenek Freda chciałoby się słuchać godzinami, koncerty można oglądać bez przerwy, ale zdało by się przeczytać coś godziwego!
A czytales biografie L.A Jones , na tle pozostalych ksiazek jest naprawde dobra. Cały czs czekam na film o F. M . Mam nadzieje ze w koncu cos powstanie.
Nie czytałam ale zapewne przeczytam :), teraz czytam książkę Petera Hince'a :) - książka fenomenalna, choć czuje niedosyt - za dużo o nim, za mało o Freddim :). Na film też czekam z niecierpliwością, choć obawiam się czy zapowiadany projekt z Sashą Boron Cohenem można traktować poważnie, choć co do jego realizacji zapadła nagle cisza..
Jeśli mogę wtrącić moje trzy grosze to polecam również książkę Georg'a Purvis'a " Queen. Dzieła zebrane ". To zbiór wszystkich piosenek i albumów Queen, zarówno własnych jak i wykonywanych coverów na koncertach czy solowe projekty i występy gościnne.
Swoją drogą ciekawe, czy kiedyś powstanie film biograficzny o życiu i twórczości Freddiego. Chętnie bym taki obejrzała.
a ja polecam dość świeżą w naszej Polszy książkę Peter'a Hince'a "Queen: Nieznana Historia".. Dla każdego fana pozycja obowiązkowa ;)
Jestem świeżo po przeczytaniu tej książki,i szczerze mówiąc mam mieszane uczucia.Owszem,książka sama w sobie jest ciekawa,zawiera wiele interesujących informacji na temat zespołu,jednak cały czas mam wrażenie że Peter Hince zdecydowanie ZA DUŻO pisze o sobie.Chwilami miałam wrażenie jakbym czytała jego autobiografię a nie książkę na temat Queen.Mogłam się dowiedzieć co lubi,czego nie lubi,gdzie był,jego zainteresowania,jego gust odnośnie kobiet,jego plany na przyszłość,-hmm domyślam się że rola technicznego Queen na pewno wniosła wiele do jego życia,ale mimo wszystko chciałam przeczytać książkę o Queen,a nie o jednym z technicznych tego zespołu,nie interesuje mnie to ;)
być może masz rację, ale wydano naprawdę wiele biografii Freddiego jak i książek nt Queen, a to dość oryginalna pozycja. Owszem Queen jest tu bardziej tłem i miesza się z prywatnymi sprawami Hince'a, ale miło było również poczytać jak to byłoby towarzyszyć takiej grupie jak Queen przez tyle lat ;]
19 września jest polska premiera książki Laury Jackson "Freddie Mercury. Biografia". Pozostaje odliczać dni ;).
Z polskich polecam Biografię Definitywną/Biografię Legendy Lesley Ann Jones. A także Życie Prawdziwe i Mercury i Ja. Unikać natomiast pozycji pana Ricka Sky i Jeffrey'a Lyndona "Freddie Mercury-Queen Of Music". Jeśli chodzi o zagraniczne, to absolutnie koniecznie An Intimate Memoir By The Man Who Knew Him Best Petera Freestone'a.