Chętnie obejrzałbym choć jeden jego film. Ponoć filmy, które kręci mają "schizowate" klimaty, są bardzo kontrowersyjne. Ahhhh a ja lubie takie filmy. Mówiąc krótko jestemm ich "smakoszem". Czy może mi ktoś polecić jakiś film tego ów Pana ???
Radze zaczac od Miasteczka Twin Peaks, dlatego ze ten serial ma troche charakterystycznego stylu Lyncha jak pozostale jego filmy lecz jest duzo bardziej przystepny i latwiejszy do ogladania dla tych ktorzy zaczynaja ogladac Lyncha.
To przeciez grzech byc "smakoszem" takich "schizowatych klimatow" i jednoczesnie nie znac tworczosci Davida Lyncha ;]
Ja zdecydowanie najbardziej polecam Mulholland Drive. Swietna muzyka, klimat, fabula, realizacja. Po pierwszym obejrzeniu potrafi porzadnie zdezorientowac widza, jednak mimo wszystko jest on ogolnie filmem dosc zrozumialym gdy sie wszystko pouklada (Wczoraj ogladalem wlasnie po raz 4ty i stwierdzam ze za kazdym razem odkrywa sie cos nowego). Natomiast zdecydowanie najbardziej surrealistyczne i uogolniajac - bez jedno- ( a nawet kilku ;) znacznego wyjasnienia sa "Glowa do wycierania" oraz "Zagubiona autostrada"
Jego najlepszy film to moim zdaniem Głowa Do Wycierania. Ale najpierw proponuje zapoznać się z lżejszymi filmikami jak chociażby wspomniane już Twin Peaks bo może okazać się zbyt ciężki na początek.
Pozdrawiam i zachęcam do przygody z Lynchem.
nie widzilam (jeszcze) zbyt duzo Filmów Lyncha, ale uwielbiam "Dzikość serca" także Zagubiona Autostrada... cięzki fim. polecam
Również polecam na dobry początek "Miasteczko Twin Peaks". Poza tym warto jest obejrzeć jego filmy krótkometrażowe. Dla mnie to był idealny wstęp do twórczości Lyncha
Od Głowy do wycierania lepiej nie zaczynac (wedlug mnie najlepszy film Lyncha, wedlug Lyncha tez). Na poczatek cos lekko schizowatego, np Blue Velvet, pozniej zagubiona i mullholland. Czlowiek Słon i prosta historia to juz inna bajka.