Aktor, która gra Joela zrozumiały i dobry, ale ta aktorka to fatalny wybór.
Ellie musi być ładną dziewczyną, która w uroczy sposób przeklina. Tutaj będziemy mieć brzydką dziewczynę, która po prostu przeklina. Jak dla mnie to znika cały urok. Zupełnie fatalny wybór na aktorkę do tej roli.
Warsztat aktorski ma bardzo dobry. Imo, dobra rola. A wygląd to raczej powinna być sprawa drugorzędna, raczej powinny liczyć się skille (poza tym gra też nie czyni z „urody” Ellie jakiejś ważnej cechy / atutu, więc tym bardziej rozumiem wybór).
dobra rola ? to dlaczego grając 14 latkę ma się wrażenie, że to osoba dorosła, która nie umie grać nastolatki, do tego jest monotonna w swej grze, jedna wersja, to nie jest dobra gra tej roli,
Popieram .. jej gra jest "sztucznie" beznadziejna .. Elly powinna byc podobna z tej z PS3 czyli ladna zadziorna z zadartym noskiem i wisielczym humorem :) Ta o twarzy osoby chorej na downa po prostu nie pasuje. Chyba ze to byl celowy zabieg tworcow aby wzbudzic kontrowersje.
skoro wygląd nie ma znaczenia to dlaczego kobiety tak ślinia się do brada pitta czy innego cloneya? :D to ma działać tylko w jedną strone?
Panowie – wy się przede wszystkim prujecie o to, że czternastoletnia postać, dziecko, nie jest kanonem piękna, do którego moglibyście się spuszczać.
Bella nie ma klasycznej urody. Nie nazwałabym ją jednak brzydką, a oryginalną. Ma świetny dorobek aktorski, a część tu ją skreśliła na długo przed wyjściem serialu.
Poza tym ona ma przede wszystkim dobrze zagrać. Aktorka ma GRAĆ, a nie cieszyć męskie gały. Czy inne części ciała.
Nie rozumiesz problemu. Ale polecam wejść na IG - Itsmeprzemko. Tam napisałem nowy post o właśnie tej postaci i jak powoli się przekonuje... Tam myślę, że jest opisany problem, bo Twój komentarz odnosi się do problemów, których my nie mamy.
I przede wszystkim Ja Jej nie skreśliłem przed serialem, bo dałem Jej szansę. Czystą kartę przed obejrzeniem serialu i obejrzałem i wyraziłem opinie.
To nie promowanie IG (chociaż w sumie też), ale wysyłanie ludzi do mojej aktualnej opinii, a nie opinii, która tutaj udzieliłem przed premierą serialu.
Na IG - Itsmeprzemko są moje wszystkie opinie o The Last of Us i wielu innych filmach oraz serialach. Tam można zapoznać się, jak myślę aktualnie. Tam zawarłem swoje myśli w sposób zwarty i klarowny.
Ale co? To, że moja opinia o tej postaci najlepiej odzwierciedlona jest na IG: Itsmeprzemko, ale również zapraszam na YT: The Dark Przemko? O to chodzi?
Nie wejdziesz na mój IG: Itsmeprzemko, czy na YT: The Dark Przemko? Polecałbym Ci na pewno kanał YouTube, bo tam są szersze tematycznie materiały, a IG: Itsmeprzemko zawiera tylko tematy popkulturowe.
nie chodzi że ma być piękna ale przynajmniej mniej odpychająca niż twarz tej aktorki, nie pasuje do tej roli i koniec kropka. a te brednie feministek sa nie na miejscu
Czy wy faceci naprawdę myślicie że jak nazwiecie kobietę feministką to będzie to obraza? No litości ludzie
To jest kino a nie wybieg modelek i to się tyczy obu płci. Jak można się skupiać tylko na wyglądzie aktorki/postaci ignorując kompletnie to jak ona faktycznie gra? Nie zliczę ile jest aktorów "o wątpliwej urodzie" którzy grają genialnie i nie widziałam tam komentarzy wściekłych kobiet o tym że nie da się na nich patrzeć.
To jest właśnie piękne w kinie że znajduje się miejsce dla każdego typu urody bo uwaga - każdy ma inny gust.
co innego mówić o urodzie a co innego zatrudniać do serialu laske co wygląda jak ufoludek. w dodatku jej "talent" aktorski polega na tym ze krzywi twarz i przeklina. a co do feminizmu, każdy normalny czlowiek wie ze to przykrywa dla mizoandryzmu i jeszcze wiekszych przywilejów dla kobiet no ale sporo kobiet tego nie ogarnia i opowiadają z dumą że są feministkami
nie zaczynajmy o feminizmie bo to temat rzeka i nie ma co wplątywać wszędzie polityki, ja nią nie jestem więc nie chce w to tutaj brnąć :) tylko po prostu mnie to dziwi że uroda gra aż taką rolę, tym bardziej jeśli mówimy o dziecku.. czy naprawdę jest to AŻ TAK ważne, że większość komentarzy jest o tym? chyba że ja mam jakieś inne podejście i wolę jak aktorzy wyglądają jak "realni ludzie" a nie, że każda postać jest piękna, zadbana mimo tego co ich otacza
o jakim dziecku mowa? ta "aktorka" ma 19 lat. Nie jest to ważne ale jakoś dziwnym trafem w tym serialu tylko kobiece postacie są odpychające a wszyscy mężczyźni to przystojni faceci. przypadek? taka teraz kultura że od kobiet nic się nie wymaga mogą nawet wyglądać jak trolle byle tylko dziewczynki nie poczuły się urażone. facetów to nie dotyczy, oni muszą wygladać idealnie. zobacz sobie na reklamy bielizny, kobiety tam czesto beda grube i brzydke na zdjęciach. a faceci wszyscy wysportowani i przystojni. hmmmm
Sam siebie wyjaśniłeś XDDD Boli cię, bo aktorki nie wpasowują się w kanony piękna do którego mógłbyś się spuszczać
" ale jakoś dziwnym trafem w tym serialu tylko kobiece postacie są odpychające a wszyscy mężczyźni to przystojni faceci." wyjasniłeś wiecej niż chciałeś
Zgadzam się. Nie grałam w grę, ale dziewczyna podobała mi się w serialu i wypadła dobrze. Najważniejsze, że dobrze gra, a właśnie, a wybranie dziewczyny z doświadczeniem aktorskim jest dobrym posunięciem. Zwłaszcza, że lepiej dać aktorkę starszą i ze świetnym doświadczeniem, niż obszadzić aktorke tylko podobną do postaci z gry, która to aktorka nic sobą nie reprezentuje. Poza tym, jak ktoś jest oryginalny z twarzy (brak sztuczności plus świetna mimika), to można też go dobrze ucharakteryzować. Przy okazji mądra i świetnie wywarzona opinia wśród tych skrajnych stanowisk innych userów. Dodam, że dyskusja jest jak najbardziej wskazana, ale nie powinno dochodzić do kłótni i złej atmosfery, a tutaj na forum tak niestety jest, co zauważyłam
Połowa serialu za nami i chyba można z pełnym przekonaniem powiedzieć, ze wybór Bella Ramsey był kontrowersyjny, ale trafny. Pasuje mi ta "zadziorna" dziewczyna w roli Ellie.
Jak napisałem na IG: Itsmeprzemko, jest jak niedobre Chipsy. Czym dłużej je jem to zaczynają smakować. I oczywiście nadal daleko jej do ideału, ale kupuje już taką wersję Ellie bardzo daleką od tej z gier i akceptuję. Powoli się przekonuję.
Nie jest ładna - a konkretnie, to ma wyjątkowo brytyjską urodę ;)
Ale gra genialnie. Nie grałem w grę, ale nawet gdybym grał, nie miałbym bólu dupy. Jest świetną aktorką.
Taaa xD Ładnie ujęte. Czy gra genialnie? Moim zdaniem nie, ale jak już napisałem (IG: Itsmeprzemko / YT: The Dark Przemko), wyzbyłem się oczekiwań, by była to postać z gry i powoli przekonuje się do sporo mniej sympatycznej postaci i kupują ją w tym zniszczonym świecie.
Wiesz, ja zawsze oddzielam grę od ekranizacji. To są kompletnie różne nośniki. Tu akurat nie grałem w TLoU, ale mamy przecież inne przykłady. Weźmy taką serię Residentów. Lubię je jako zombiacze akcyjniaki, ale gdybym chciał wiernego oddania gier, to chyba bym osiwiał ;)
Trzeba nie być fanboyem i można czerpać więcej radości z dzieł popkultury :)
Wracając do Belli, to podoba mi się jej połączenie ponuractwa wynikającego z doświadczeń życiowych, z dziecięcą naiwnością i ciekawością świata. Lubię też jej czarny humor. Swoją drogą w ogóle lubię czarny humor, próbkę możesz zobaczyć na moim kanale
https://www.youtube.com/@SkisleChomiki/videos
Zajebista jest jako Ellie, jest bardziej wiarygodna jako urodzona w takim świecie moim zdaniem + świetnie gra
Kurde, źle mi że to piszę, bo nie lubię jechać na czyjś wygląd, ale bardzo nieprzyjemnie się na nią patrzy :( Jakby miała jakieś wady genetyczne. To mnie odciąga od np. dialogów.
Tak, masz rację. Wygląda jakby miała jakieś wady genetyczne. Jakby coś jej brakowało w twarzy.
Ale jak już wspomniałem na IG: Itsmeprzemko (YT: The Dark Przemko) przyzwyczaiłem się już od niej i... już tak bardzo mi nie przeszkadza. Ale ciekawa sprawa, że akurat 3 i 5 odcinek podobał mi się najbardziej, gdzie Ellie było dosyć mało.
Dokladnie. Mi wyglada troche jakby miala lekkie uposledzenie. Podejrzewam ze ma jakies plecy i ktos ja do tv wkrecil.
Można. Ja przynajmniej wysyłając ludzi do swojego IG: Itsmeprzemko i kanału YT: The Dark Przemko wysyłam ludzi, żeby zapoznali się z ewolucją opinii względem tej aktorki, bo tutaj za dużo pisać, a tam obrałem to w ładnej formie.
Czyli jak A. Holland albo 90 procent współczesnych kobiet. Ale jeśli ktoś nie grał wcześniej w grę i postanowi zagrać to się zrzyga patrząc na komputerową Ellie. Jeśli dodatkowo zagra w polską wersję językową to rola w remaku egzorcysty murowana.
Nie tylko gra lesbijki, ale prywatnie określa się jako osoba niebinarna, tzn, mozna o niej mówić ona, on, albo ono...
A więc w dzisiejszych czasach ma przed sobą dużą karierę..
Ujmę to tak, Bella Ramsey gra Ellie bardzo dobrze. Ale to nie jest Ellie. Uważam, że w tym przypadku gra aktorska to nie wszystko, trzeba mieć jeszcze to "coś" co porwało nas przy grze. Ten urok osobisty, wrażliwość, ton głosu sprawiający, że kiśniesz przez te jej żarciki. No i sam wzrok, to spojrzenie małej dziewczynki, która przeżyła tak wiele i która po prostu się boi. Bella dalej to wszystko dobrze gra, ale nie na tyle bym mógł jej uwierzyć i powiedzieć, "Ej ty faktycznie jesteś Ellie!", bardziej "Wiem do kogo pijesz, ale spróbuj bardziej".
Być może to efekt gry, to jaki wpływ na mnie wywarła, ale wydaje mi się, że czasem jej kwestie po prostu nie mają takiego BUUM jak kwestie oryginalnej Ellie. Coś jak próba imitacji.... Nie rozumiem też faktu wybrania starszej aktorki, Bella ma 19 lat no i szczerze wątpię by urosła, a w drugim sezonie Ellie powinna być znacznie bardziej dojrzalsza niż obecnie. Wątpię by to było możliwe, no ale kto wie, może twórcy jakoś z tego wybrną.
Generalnie uważam, że jest dobrze, nawet bardzo dobrze, ale serial powinien stawiać sobie wyżej poprzeczkę.
Myślę, że to po prostu zupełnie inna postać. To jakaś alternatywna historia, gdzie zupełnie ktoś inny się urodził, nadali jej imię takie jak miała mieć ich córka. I oto mamy bardzo podobną historię, ale z zupełnie inną postacią... Chodź ze względu, że wychowana przez tych samych ludzi i w bardzo zbliżonych warunkach to widać podobieństwa.