PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=632419}

Zniewolony. 12 Years a Slave

12 Years a Slave
2013
7,5 153 tys. ocen
7,5 10 1 152614
7,0 62 krytyków
Zniewolony. 12 Years a Slave
powrót do forum filmu Zniewolony. 12 Years a Slave

Jeśli przychodzą wam do głowy podobne filmy o niewolnictwie to wpisujcie tytuły...

ocenił(a) film na 6
pablo89

Może Django cię zainteresuje, ale w nim bardziej westernowy klimacik.

MovieStar22

Django widziałem oczywiście :)

ocenił(a) film na 7
pablo89

Służące są mega

cake712

Zgodzę się! "Służące" to jeden z najlepszych filmów 2012 r.

pablo89

"Kolor purpury" Stevena Spielberga dużo lepszy od tego świetny film polecam.

ocenił(a) film na 7
DziurawaMarysia

a co ma Panie(i) dziurawamarysia wspólnego "kolor purpury " z tematyką niewolnictwa czarnych.Chyba ktos tu ogladał film bez zrozumienia.Przecież w 'Kolorze purpury " poruszana jest tematyka przemocy w rodzinie daleko pojętej a nie niewolnictwa. Spelberg nawet zastanawiał sie nad białą obsadą do tego filmu.

maciekb80

wątek O. Winfrey

ocenił(a) film na 7
DziurawaMarysia

wątek? pablo89 prosił o tematykę niewolnictwa a nie patologii w rodzinie. Powinieneś sie przerzucić na coś mniej ambitnego bo tego typu kina chyba nie jarzysz

maciekb80

nie trzeba być złośliwym. Poza tym nie róbmy z tego Bergmana czy innego Tarra.

ocenił(a) film na 7
DziurawaMarysia

czyli przyznajesz że dałes du.y

maciekb80

nie.

ocenił(a) film na 7
maciekb80

poza tym jeśli pamiętasz wątek z O. WInfrey to poszła siedzieć do więzienia praktycznie za nic. Gdyby była biała na pewno by do tego nie doszło.

ocenił(a) film na 7
DziurawaMarysia

na pewno to Nina Andrycz nie żyje

maciekb80

za to M. May ma się dobrze :P

DziurawaMarysia

Nie rozróżniasz niewolnictwa od dyskryminacji rasowej. Gdyby Winfrey była niewolnikiem, to miałaby właściciela.

ocenił(a) film na 7
DziurawaMarysia

"Służace " to nie jest film o niewolnictwie for good sake. Czy jak dana Pani zatrudnia sie w charakterze pomoc domowej to jest niewolncą ? A "kolor purpury" to juz w ogole nie jest . To film o patologi w rodzinie a nie niewolnictwie ale widac wystarczy ze ciemnoskory pojawia sie na ekranie a łatka juz przyklejona . Albo nie umiecie ogladac filmoe ze zrozumieniem .

maciekb80

Ktoś tu widzę nie umie odpisywać do właściwych użytkowników... Ja o "Służących" nic nie wspominałem Maćku.

ocenił(a) film na 7
DziurawaMarysia

Pardą :( . Hurtem jade

ocenił(a) film na 10
pablo89

Amistad - klasyk, ale być może nie oglądałeś.

pablo89

Z nowszych "Toussaint".

ocenił(a) film na 7
olgaolgaa

Daj mi link do tego filmu bo cos go nie odnanduje .

maciekb80

https://www.filmweb.pl/film/Toussaint+Louverture-2012-636613

pablo89

Ze starszych Kunta Kinte.

ocenił(a) film na 6
pablo89

Korzenie, Chata wuja Toma, Misja

ocenił(a) film na 7
pablo89

dla mnie jednym z najlepszych filmów jest "Beloved" z 1998 r. dostępny w internecie

pablo89

Niewolnica ( 2010).

użytkownik usunięty
pablo89

Kolor purpury, Amistad i Django.

ocenił(a) film na 7

człowieku co ma wspólnego "Kolor purpury " z niewolnictwem czarnych?????????????????.Już o tym pisałem ale chyba czytac sie nie chce

użytkownik usunięty
pablo89

Ja bym dodał filmy von Triera bez scenografii :D a z tych co tu wymieniono to przede wszystkim Kolor purpury i Django.

ocenił(a) film na 6

serial Roots :)

pablo89

Tak dla jasności, to "Kolor purpury" i "Służące" nie ruszają tematu niewolnictwa.
"Amistad", "Głos wolności", "Lincoln" są o niewolnictwie, a po części też "Przeminęło z wiatrem". "Chwała" w zasadzie opowiada o niewolnikach. "Narodziny narodu" być może cię nie zainteresują, bo to film prawie stuletni i prawie trzygodzinny, ale to jakby spojrzenie na "Lincolna" z drugiej strony, okiem zatwardziałego południowca.

ocenił(a) film na 7
NickError

Wreszcie ktos kto madrze pisze :)

ocenił(a) film na 7
pablo89

Serial Północ Południe z 1984 i Gorycz Tropików.

ocenił(a) film na 7
BigBoss

zapewne 99.99% z was nie ogladąło filmu "Beloved" na podstawie ksiązki która została okrzyknięta jedna z najlepszych książek 20 wieku .warto zobaczyc , bo to kawał naprawdę dobrego kina , niestety zapomnianego . Dostępny w internecie.

ocenił(a) film na 5
maciekb80

Beloved to gówno a Kolor Purpury oczywiście jest o niewolnictwie.

ocenił(a) film na 7
radek_83

Kolor purpury nie jest o niewolnictwie tylko o patologii w rodzinie. No ale wystarczy że zobaczysz czarny kolor A z jendym Ci sie kojarzy

BigBoss

Północ południe uwielbiam

ocenił(a) film na 8
pablo89

Nie wiem dlaczego jeszcze nikt nie napisał, ale przecież film Kamerdyner (the Butler) też się wpisuje w tematykę.

pablo89

Może kamerdyner?

ocenił(a) film na 8
pablo89

Polecam "Kamerdyner"

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
AmonGoeth

Kolor purpury to nie jest film o niewolnictwie tylko o patologi w rodzinie . Spilberg nawet myslal o bialej obsadzie ale skoro autorka byla murzynką to stwierdzil ze zmieni koncepcje .

AmonGoeth

AmonGoeth, natomiast ja zauważam niewyobrażalną potrzebę i żądzę panowania nad światem, a także postawę roszczeniową u większej części populacji białych katolików. Po za tym wyczuwam problemy z własną wartością, polecam zakup czegoś smacznego do jedzenia, może dobrego alkoholu i próbę wyciszenia, może wtedy odkryjesz swoje ukryte zalety i nie będziesz czuł potrzeby obrażania kogoś ze względu na inność inną niż Twoja :) Po za tym chęć używania przemocy (zresztą jak spora część wypowiedzi) nie świadczy o zbyt dużej inteligencji.

ocenił(a) film na 9
pablo89

Rebeliant/ free state of jones

pablo89

Mandingo, troche Bezkresne Morze Sargasowe, Harriet