Ostatnio oglądam różne filmy z silnie ukazanym klimatem z lat 80. I ten także do takich się zalicza. Fajny klimat 80s, fajna muzyka w tle, fajne wozy i pościgi (najlepszy ten, w którym Pontiac gonił srebrne Porsche) no i kilka znanych twarzy jeśli chodzi o aktorów. Charlie Sheen - wiadomo, D.B. Sweeney - znany chociażby z serialu "Dziwny traf" (dawniej emitowany na Polsacie i TV4), Bill Duke - znany chociażby z "Commando" czy z "Predatora", i jeszcze kilku innych aktorów z mniejszych ról. Ogólnie fabuła w filmie jakby na boku, bo bardziej liczy się tu klimat. Inny podobny film z klimatem 80s i wątkiem z samochodami i windykacją można znaleźć w "Repo Man" z 1984, który muszę sobie odświeżyć i przypomnieć - bo o ile pamiętam to klimat lat 80 był tam jeszcze bardziej utrzymany + nutka tajemniczości, no i gra tam również Emilio Estevez - przyszywany brat Charliego Sheen'a, który grał tutaj.
"Ziemia poza prawem" oceniam na 6/10.
Ja tylko dodam że historia podobna do szybkich i wściekłych oczywiście ten był wcześniej więc możliwe że dla kogoś to był podstawa do fabuły szybkich i wściekłych .
Cześć Axel .Znasz jakieś inne dobre filmy z lat 80 ,gdzie właśnie mocno jest ukazany klimat lat 80 ,tak jak w przypadku ,,Ziemia poza prawem ,, ?
Tak jak wspomniałem - Repo Man, Miami Blues, Scarface, Live and die in L.A. Obejrzyj sobie też całość Policjantów z Miami, bo klimat aż wylewa się z ekranu. Inne tytuły na razie nie przychodzą mi do głowy, ale to dlatego, że po prostu nie mam do tego głowy w tej chwili.