PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=606921}

Zemsta - opowieść o miłości

Fuk sau che chi sei
2010
7,0 489  ocen
7,0 10 1 489
Zemsta - opowieść o miłości
powrót do forum filmu Zemsta - opowieść o miłości

Mlody mezczyzna zabija w krotkim odstepie czasu dwie kobiety bedace w ciazy (wycinajac im plody) a takze pozbawia zycia ich mezow. Nastepna dziewczyna jaka pojawia sie w filmie jest rowniez w 'blogoslawionym stanie', tyle ze nawiazujac do powyzszych przypadkow postanawia sama dokonac na sobie aborcji. Okazuje sie, ze te wydarzenia maja jakis zwiazek z mroczna sprawa z przeszlosci... Dobrze zrealizowany (zwlaszcza moga podobac sie zdjecia i muzyka) thriller, choc dla mnie troche za duzo tu przypadku i zbiegow okolocznosci. W obsadzie Sola Aoi - zastanawiajaca decyzja, choc chyba sluszny wybor. Punkt wiecej za znakomite, niespotykane zakonczenie.

ocenił(a) film na 7
-Grail-

O proszę, widząc trzecią kategorię oraz Sorę Aoi w obsadzie zrezygnowałem myśląc, że to kolejny różowy film, a tu się okazuje, że to thriller na poziomie. Dzięki za opinię, sięgnę po ten tytuł :)

ocenił(a) film na 7
-Grail-

Po seansie. Przypadki i zbiegi okoliczności nasilają się stopniowo, aż osiągają punkt kulminacyjny przy scenach na stacji benzynowej. Przy czym wg. mnie ciężko mówić o zbiegach okoliczności w kontekście zakończenia (które świetnie wpisało się w narrację openingu), dającego możliwość innego spojrzenia na całość opowieści i jakoś tłumaczącego nonsensowność scen (nonsensowność scen to imo trafniejsze określenie, bo chyba właśnie tak to miało wyglądać)

Zgadzam się że , ładnie zrealizowany , dobry thriller.

-Grail-

film przypomina "Minagoroshi no reika" Tai Kato,ale o parę klas niżej

ocenił(a) film na 6
-Grail-

Całkiem całkiem ta produkcja, ale mnie raził szczególnie brak statystów w kilku sytuacjach i kompletny brak realizmu. Co prawda te sytuacje nie psują zbytnio obrazu, ale daje się wyczuć iż realizator poszedł na łatwiznę.
+[Spoiler]
Takie sytuacje głównie mają miejsce w szpitalu i DOS, gdzie bohater ot tak sobie doń wchodzi i wyprowadza dziewczynę kiedy chce. Rozumiem że mogła być noc i obsługa się zdrzemnęła, ale bez przesady. Kolejnym minusem są szczegóły dotyczące ucieczki karetką i późniejszych z nią zdarzeń. Z udźwiękowienia wynika że samochód uderzył w stację itp itd, a w rzeczywistości stoi obok nie draśnięty. Końcowe "5 lat później" już nie skomentuję:-P. 6/10

ocenił(a) film na 8
Hardstyle_Lover

spoilery,
Karetka przed uderzeniem zahamowala i tylko ledwo co puknela witryne. W szpitalu zapewne przygotowal wszystko wczesniej, gdyz przewidzial ze jego dziewczyna tam wyladuje wiec tez do wytlumaczenia. Sceny na opuszcznej stacji (brak osob trzecich) tez od biedy mozna wyjasnic bo akcja dziala sie na uboczach. Jedynie dziwi niewielka ilosc dziur w karetce od kol oraz ciala protagonisty od bicia jakims pretem metalowym. W koncowce 5 lat pozniej nie widzialem nic dziwnego. Wszystko da sie latwo wytlumaczyc.
Generalnie widac troche niedorobek polegajacych na braku obrazen.
Zakonczenie byloby lepszy gdyby skonczyc film gdy glowny bohater dowiaduje sie z tv ze kolo z gwiazda na dloni zostal pastorem wiec goli glowe, bierze klamke i wychodzi. KONIEC

ocenił(a) film na 7
MakoR

właśnie że zakończenie było dobre dzięki pokazaniu reakcji dzieci i wielkiemu okreucieństwu jakie ci młode ludzie potrafią zadać innemu człowiekowi gdy pragną zemsty w obliczu bólu. MAJSTERSZTYK

ocenił(a) film na 7
MakoR

btw. gdyby się kończyło tak jak mówisz to by było sztampowe a to było zakończenie wyjątkowo nietypowe i dzięki temu takie genialne :)

ocenił(a) film na 8
Hardstyle_Lover

[SPOILER][SPOILER]
no to dało się lekko odczuć, to zabranie dziewczyny bez żadnych problemów z opieki społecznej i ze szpitala, brak statystów też zauważyłem , co do zakończenia:
też trochę dziwne , myślę że dzieciaki by uciekły jak by zobaczyły jak główny bohater zabija pastora i ale z drugiej strony bardzo oryginalne heh :) mimo tego film bardzo dobry! jak dla mnie kozak! 8 śmiało

ocenił(a) film na 8
brof

///myślę że dzieciaki by uciekły jak by zobaczyły jak główny bohater zabija pastora///

Wydaje mi się, że taka a nie inna reakcja dzieci był wynikiem tego w jakim ośrodku się znajdują, i kto był ich mentorem. To jest podkreślenie, że facet był kupą gówna, a ta jego gadka w tv, że się zmienił itp, to pic na wodę. Może nawet sam uwierzył, że zaczął być dobry, ale dzieci po jego śmierci ukazały prawdziwość jego nauk.
Finał jest niesamowity, dawno nie oglądałem filmu z łokciami na kolanach :)

ocenił(a) film na 8
Hardstyle_Lover

Nie ot tak sobie wchodzi, tylko wchodzi przebrany za pielęgniarza i ogłusza, a może i zabija pilnującego gliniarza. Szpital to nie Fort Knox, pokonanie systemu ochrony dla zdeterminowanego mordercy to nic trudnego. Jak się chcecie czepiać nieistotnych szczegółów, to napiszcie raczej o benzynie zapalającej się w brzuchu postrzelonego. To było naprawdę głupie.

ocenił(a) film na 9
-Grail-

Świetny film, chociaż zakończenie było zbyt dziwne i trochę nie pasowało do całości. Revenge... kojarzy mi się bardzo z filmem Death Sentence z Kevinem Baconem. A z koreańskich, mocnych filmów polecam I Saw the Devil.

ocenił(a) film na 6
-Grail-

Kolejny raz przereklamowane słowa " bardzo brutalny "
Widać że mało takowych filmów widzieliście.