PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=122832}

Zaplątani

Tangled
2010
7,6 226 tys. ocen
7,6 10 1 226153
7,4 44 krytyków
Zaplątani
powrót do forum filmu Zaplątani

Zastanawia mnie jak by to wyszło gdyby stajnia Disney'a zdecydował się wykonać tą bajkę tradycyjną, rysunkową metodą. Klimatem idealnie wpasowuje się w starsze tytuły. Fakt ze animacja komputerowa ma żywsze kolory, jest bardziej przestrzenna i prostsza w wykonaniu, a na dodatek jest teraz w modzie, ale ręczny rysunek miał 'to coś' w sobie. No i po wczesniejszych komputerowych badziewiach jak Kurczak Mały czy Rodzinka Robinsonów można było mieć spore obawy jak im to wyjdzie.

Razqer

Ja czasem sobie myślę "animacja w tym filmie jest boska, ale jakby to wyszło w 2D?" Potrafię sobie wyobrazic animację bez kolorów, ale z nimi to juś problem. Z drugiej strony mieli by kłopoty z włosami, więc może komputerowa lepsza.

bartekbasista

Tutaj wizja "Zaplątanych" w 2D jednej dziewczyny z Izraela... :)
http://fc08.deviantart.net/fs71/f/2010/187/4/e/Tangled___The_Way_It_SHOULD_Be_by _lpdisney.jpg

ocenił(a) film na 8
MrsRider

najs, ale chyba wolę oryginalną ;)

ocenił(a) film na 9
Razqer

Akurat w tej bajce ładnie wyszła im animacja komputerowa :)

ocenił(a) film na 9
Razqer

A scena z lampionami była dla mnie magiczna :) szkoda byłoby ją stracić w wersji rysunkowej. :)

Juliaa360

Zgadzam się. :)
Nie mogę niestety odżałować, że nie poszłam do kina na "Zaplątanych" w 3D (wtedy to dopiero musiało wyglądać!), ale i tak ogromnie mi się podobało. Z rysunkowymi lampionami nie wyszłoby im chyba aż tak dobrze.

ocenił(a) film na 9
MrsRider

Osobiście mogę powiedzieć, że wersja 2D wcale nie była gorsza niż 3D. Byłam na jednej i drugiej i muszę przyznać, że to całe 3D miało sens chyba tylko przy scenie z lampionami (a i też nie do końca), poza tym to tylko niepotrzebne męczenie oczu. A film absolutnie wspaniały.

ocenił(a) film na 8
Razqer

co do tej prostoty to bym się nie zgodziła zwłaszcza, że w przypadku tego filmu widać ile chłopaki się namęczyli przy tworzeniu tła - mnogość szczegółów mnie powaliła, a dodatkowym atutem jest to, że tło było żywe.
trzeba się pogodzić z tym, że tradycyjna animacja idzie do lamusa - teraz nawet rysując tabletem można przy użyciu odpowiednich końcówek zrobić tak aby rysunek wyglądał na rysunek wykonany tradycyjnie

jak chcę sobie pooglądać stare animacje to sięgam na półkę z dvd i już ;)