PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=93644}

Zakochany kundel

Lady and the Tramp
1955
7,6 123 tys. ocen
7,6 10 1 122937
7,6 40 krytyków
Zakochany kundel
powrót do forum filmu Zakochany kundel

Czas i miejsce akcji

użytkownik usunięty

Kiedy mają miejsce wydarzenia w "Zakochanym kundlu"? Który to może być wiek? XIX czy już XX? Miejsce akcji to Anglia, nie mylę się?

użytkownik usunięty

Oj, przepraszam, obejrzałam właśnie drugą część i już wiem, że wszystko dzieje się w USA (Święto Niepodległości) ;P

ocenił(a) film na 9

Tak więc jako posiadaczka najnowszej plytki mogę pokozaczyć i powiedzieć co nieco.
Akcja dzieje się, no popatrzcie jak pięknie- w latach życia Walta Disney'a. Zauważyliście może fakt, że w pierwszej cz. mamy przewagę bryczek i powozów konnych, samochody pojawiają się z rzadka, w drugiej jest już raczej na odwrót- bo to właśnie te czasy. A miasteczko- raczej nie ważne, fakt jednak, że Disney wzorował się lekko na Marceline, miejscu gdzie spędził dzieciństwo.
happy?

Rakshas

Stroje kobiet są charakterystyczne dla secesji, więc jest to raczej późny wiek XIX. Czyli, jak powyżej:) w czasach życia Disneya.

MsCobain

Właściwie to późny XIX i większość XX. Ale w bajce XX. Jednak.
;)

ocenił(a) film na 10

Nie wiem jaki wiek ale Anglia na 100% tak było w piosence : "To jest angielskie stare miasteczko"

ocenił(a) film na 8
enjoyy

Jednocześnie śpiewali, że "Wkrótce 4 dzień lipca, niepodległości..."
A 4 lipca jest Dniem Niepodległości... Stanów Zjednoczonych :-)

ocenił(a) film na 10
Shinuta_Fulmen

No to , to jest Anglio-Ameryka ;).

ocenił(a) film na 8
enjoyy

Dziadek tego starego psa tropił przestępców na bagnach. Gdzie w Anglii są bagna? Obstawiam południowe stany USA, może jakaś Floryda?

pgabriel

A widziałes kiedys śnieg na Florydzie? :)

ocenił(a) film na 8
PaczEgg

Też prawda.

Internety mówią, że miejsce inspirowane miastem Marceline w Missouri (stany centralne), w innym miejscu, że to prawdopodobnie Nowa Anglia (północny wschód) - niestety, bez podania źródła.

użytkownik usunięty

Gdzieś przeczytałam że akcja dzieje się w 1909 roku.

użytkownik usunięty

... a jeśli chodzi o lokalizację to w nieznanym mieście w Nowej Anglii ( http://disney.wikia.com/wiki/Lady_and_the_Tramp ).