Oglądałem już film i znam zakończenie. Ktoś zdradzi jak się skończyła książka, bo ponoć inaczej?
Z jakiegoś komentarza wywnioskowałem, że tam znacznie później się okazało, że ona żyje. Jak to
było? :)
że żona nie zginęła było wiadomo od około połowy książki. Sama nie do końca wiem jak interpretować zakończenie ale Nick mieszkał z Amy aby móc ją obserwować i przyłapać na kłamstwie co do całej historii. Z zamrożonego nasienia Amy zaszła w ciąże i książka kończy się krótko przed porodem. Pytanie dla tych co czytali- czy wydaje wam się że Nick trwał z Amy ze strachu o ich dziecko a tek na prawdę ją nie nienawidził czy na swój sposób ją jednak kochał i nie potrafił jej opuścić? A może nie wierzył ze zasłużył na kogoś lepszego? Muszę obejrzeć film w takim razie aby przekonać się co do zmiany zakończenia
Film ma identyczne zakończenie jak książka. Pozostaje nadzieja, że na Blu-ray dorzucą jakieś alternatywne, które przecież reklamowali, że będzie się różnić.
Moim zdaniem on został, bo nie miał innego wyjścia. Chciał zacząć nowe życie, mieć nową żonę, ale nie mógł. Gdyby odszedł od Amy, ona zrobiłaby wszystko żeby go zniszczyć (już raz udowodniła, że potrafi), gdyby ją zabił, wiadomo, trafiłby do więzienia. Później jeszcze to dziecko, które gdyby zostało same z Amy mogłoby skończyć źle... Na pewno jej nie kochał.
Jesli chodzi o film, gdy ogladam go poraz drugi dochodze do wniosku, ze Nick jednak ja kochal. Sam mowi do siostry, ze nawet w trakcie romansu ze studentka marzyl wtedy, aby miec dziecko z Amy. Na koniec filmu widac, ze jej sie boi, nie ufa jej, zamyka drzwi. Mowi swojej siostrze, ze ze wzgledu na dziecko zostaje z nia, ale ona mu nie wierzy i mowi: ty chcesz z nia zostac - Nick nie zaprzecza.