http://www.filmweb.pl/film/X-Men%3A+Przesz%C5%82o%C5%9B%C4%87%2C+kt%C3%B3ra+nade jdzie-2014-630808/discussion/Jak+ogl%C4%85da%C4%87+X-Men%C3%B3w,2317574
1962 - główna akcja First Class
1973 - połowa akcji Days of Future Past
1987 - główna akcja Origins
2005 - X1
2006 - X2
2007 - X3
2013 - główna akcja The Wolverine
2023 - połowa akcji Days of Future Past
X3 ma miejsce w 2005-2006 roku ;) dwie poprzednie części trylogii to też czas odpowiednio wcześniejszey.
WOlverine ma miejsce gdzieś 2006-2007.
The Wolverine dzieje się w teraźniejszości w stosunku do tego gdy był puszczany w kinie - rok 2013.
X3 dzieje się w niedalekiej przyszłości w stosunku do 2006, a mianowicie w 2007.
To są oficjalne daty, a nie że ,,ma miejsce gdzieś".
Już jakiś czas temu zamieszczałem tu oficjalny schemat z datami, który Singer dał magazynowi Empire.
Nie bardzo skoro podano oficjalny czas 25 wydarzeń.
W 2006 Golden Bridge (zniszczony w X3) jest odbudowywany. Wolverine dzieje się bezpośrednio po tych wydarzeniach.
To strona internetowa, na której się pomylili, a nie artykuł z wywiadami z twórcami filmu, który jest bezpośrednimi słowami.
W 2006 działo się X2.
Wolverine dział się kilka lat po X3, Magold też już to mówił.
Poza tym na tej stronie 25 moments, jest też inny błąd, że niby uruchomiono Mark X w 2013, a program uruchomiono w 2020. Informatycy musieli coś pogmatwać przy tworzeniu strony 25 moments.
Dla tych co nie oglądali The Wolverine to może być mały spoiler -
Jak się czasowo ma scenka końcowa kiedy Xavier i Magneto przychodzą po Logana na lotnisku do tego że DoFP dzieje się 10 lat po The Wolverine?
Ja to zrozumiałem tak, że spotykają się na lotnisku zaraz po wszystkich wydarzeniach z Japonii kiedy Logan chce wylecieć. Chyba że zrozumiałem źle i to jest po po prostu jakieśtam lotnisko, na którym Xavier go telepatycznie wypatrzył. A jeśli to się dzieje zaraz po filmie to co oni robią przez te 10 lat? Oświećcie mnie proszę, bo się pogubiłem :P
Scena na lotnisku jest 2 lata po wydarzeniach w Japonii, przez kolejne 8 lat przygotowują się do walki oraz walczą z Sentinelami.
Możesz oglądać najpierw First Class potem, trylogię, potem Wolverine potem Days, albo chronologicznie.
Origins tak czy siak olej, szkoda na chłam czasu, a fabularnie tylko pogrąża wszystko ;)
Bez Origins nie będzie wiedział (jak większość niezaznajomiona z komiksem, czy tematem X-Men) czemu Logan nie ma adamantium w 1973.
A czy w tym 2023 Logan bedzie miał adamantium czy kości ?? widziałem po napisach w the wolverine ze mial normalne :)
Nikt mu nie zabrał adamantowego szkieletu, Yashida jedynie obciął adamantowe pazury. Magneto przeniósł część adamantium z innych kości na pazury, dlatego Wolverine w przyszłości znów może ciachać co chce.
OMG!! widzieliście zwiastun 3?? Na prawde tym razem chyba zrobie wielkie łał :) nie moge sie doczekać!!
Jak miślicie, który reżyser odwalił najlepszą prace jeśli chodzi o x-men?? Według mnie jednak oglądając te zwiastuny widać że film jest w odpowiednich rękach! xD
Singer strasznie namieszał w tym zwiastunie. Profesor chodzi, Bestia jest człowiekiem, Magneto w więzieniu a Mestique znowu z X-Menami. No i ta przeszłość, co z teraźniejszością z X-Men 1,2 i 3 no i Wolverine. Może jednak się okaże że akcja dzieje się przed X-Men FC lub to jakaś inna alternatywna rzeczywistość.
Chociaż film i tak zapowiada się dobrze, lepiej niż Spider- man 2.
Taak. najwyraźniej widać że większa część filmu bedzie w przeszłości.. a widziałeś urywek z filmu na gali mtv awards?? Tam pokazują rzeczywistość z 1,2,3. chociaż myślę, że juz więcej nie zobaczymy takiego formatu z tą obsadą:( to chyba juz koncówka. szkoda, bo aktorzy nie są tacy starzy mogliby zrobic jakis mocny pocisk. ciekawi mnie czy wolverine pojawi sie w apokalipsie
Tak namieszałeś w tej wypowiedzi, że nie wiem czego nie rozumiesz.
Beast bierze serum, które zmienia go na jakiś czas w człowieka, jak w komiksie.
Xavier chodzi ale kosztem pewnej innej rzeczy.
Magneto siedzi w więzieniu, bo obwiniają go za zamach na JFK.
Mystique nie jest znowu z X-Men, i jeszcze z nimi nie była, bo X-Men jeszcze nie założono, może będzie współpracować z Xavierem, Hankiem i Loganem. W First Class mieliśmy jedynie Divison X, a później Moira powiedziała Xavierowi, żeby założył X-Men, ale jeszcze tego nie zrobił.
Akcja filmu DOFP dzieje się w przeszłości w 1973, a w przyszłości w 2023.
Xavier chodzi ale kosztem innnej innej rzeczy.? skąd to info? jakiej rzeczy? chyyba nie mocy bo w origins: wolverine i X3 może chodzić i posiada moce
W X3 i Origins, równie dobrze mógł zostać w samchodzie i Blackbirdzie, a reszta to jego sztuczka umysłowa.
Co do chodzenia Xaviera w DOFP, będzie to wyjaśnione w filmie.
A propo tego żę Xavier chodzi, niech ktoś mi wytłumaczy jak ma się do wszystkiego pierwsza scena z "ostatniego bastionu" , pokazane jest '20 lat temu' kiedy już podstarzały charls w dodatku łysy i nie na wózku razem z Magneto idą po Jim ??
Jest kilka teorii: - Beast tworzy serum za pomocą którego Xavier może chodzić ale nie trwale
- Xavier może chodzić dzięki swoim mocom ale nie może ich wtedy używać i wybiera wózek
- Jest coś jeszcze o jakim leku wynalezionym przez twórców Sentineli
Oglądaj tak jak były tworzone filmy, mysle ze jestes inteligentnym człowiekiem i obczaisz co sie dzialo przed a co po
X men origins wolverine sobie najlepiej odpuść bo tylko się wkurzysz podczas oglądania
Oglądać tak, jak były nakręcone. Później każdy kolejny film nawiązuje do poprzednich, są różne smaczki dla fanów itp. Oglądając wg chronologii wydarzeń wiele Cię takich rzeczy ominie.
Prawidłowa kolejność:
1)X-Men Pierwsza Klasa ( rzecz dzieje się w latach 60tych)
2) i 7) to X-Men: Days of Future Past (kontynuacja Pierwszej klasy i zarazem Ostatniego bastionu / film rozgrywa się w dwóch płaszczyznach czasowych),
3)X-Men Geneza wolverin
4)X-Men
5)X-Men 2
6)X-Men Ostatni Bastion
7) i 2) X-Men: Days of Future Past (aktorzy z Pierwszej klasy i ich starsi koledzy z X-menów ,w młodszych i starszych rolach swoich postaci),
8) Nowy Wolverine ma być to film poświęcony w końcu Loganowi i jego przeżyciom w Japonii, ponoć dzieje sie po Ostatnim Bastionie, więc też może się rozgrywać przed Days of Future Past
X-Men Pierwsza Klasa dzieje się w latach 60tych, a Geneza w 80tych (pomijając wstęp)
Jeśli Ci chodzi o tego nowego Wolverina co wyszedł w 2013, to od początku było mówione, że to jest OSOBNA opowieść o Loganie i nie ma ona nic wspólnego z wcześniejszymi częściami X-Menów.
1. X-Men Origins Wolverine (Wstęp)
2. The Wolverine (Wstęp)
3. X-Men Pierwsza Klasa
4. X-Men: Days of Future Past (przeszłość)
5. X-Men Origins Wolverine
6. X-Men
7. X-Men 2
8. X-Men 3 Ostatni Bastion
9. The Wolverine
10. X-Men: Days of Future Past (przyszłość)
Przerwy zostawiam dla:
X-Men Apocalypse - który ma dziać się w latach 80, czyli po Days, gdzieś w czasie Origins Wolverine
The Wolverine 2 - który zapewne będzie po The Wolverine a przed Days (epilog z magnetem i profesorem dzieje się dwa lata od akcji w Japonii, co sugeruje że Logan miał jeszcze czas na jakąś przygodę)
W planach są również:
X-Force - film może być powiązany z X-men Apocalypse, to lata 80, a skoro ma być tam Cable - to i z przyszłością.
Następny X-Men - skoro mamy lata (licząc od first class) 60, 70, 80, potem od 2004 i w górę (X-men) to tu przypadają lata 90
No jeszcze jedna sprawa, skoro Logan zmieni przyszłość w Days (czy po prostu ją wyprostuje) więc wydarzenia z oryginalnej trylogii mogą w ogóle się nie wydarzyć więc chronologicznie by było coś takiego:
1. X-Men Origins Wolverine (Wstęp)
2. The Wolverine (Wstęp)
3. X-Men Pierwsza Klasa
4. X-Men: Days of Future Past (przeszłość)
5. X-Men Origins Wolverine
6, X-Men Apocalypse
7. X-Force?
8- 10 ? - Następne X-men od lat 90 do dzisiaj które by były następcami wydarzeń z oryginalnej trylogii ?
11. X-Men: Days of Future Past - szczęśliwe zakończenie?
Ale to już troszeczkę inna historia...
Jeszcze raz tłumaczę i pytam się:
I po co mieszasz w to " Wolverine " z 2013 jak na tym portalu, były newsy z wypowiedziami zarówno samego reżysera jak i Hugh Jackmana, że seria filmów o Wolverinie ( ma być 2, albo 3 filmy ) to ZUPEŁNIE ODRĘBNA HISTORIA, nie mająca ścisłych powiązań i wiele wspólnego z serią " X-Men " !!! - więc po co ?!
To, że w " Wolverinie " pojawiły się postacie związane z universum X-Men i Marvela, nie oznacza, że ten film jak i jego następne części mają coś wspólnego z serią " X-Men " .
Jeszcze raz tłumaczę i pytam się:
I po co mieszasz w to " Wolverine " z 2013 jak na tym portalu, były newsy z wypowiedziami zarówno samego reżysera jak i Hugh Jackmana, że seria filmów o Wolverinie ( ma być 2, albo 3 filmy ) to ZUPEŁNIE ODRĘBNA HISTORIA, nie mająca ścisłych powiązań i wiele wspólnego z serią " X-Men " !!! - więc po co ?!
To, że w " Wolverinie " pojawiły się postacie związane z universum X-Men i Marvela, nie oznacza, że ten film jak i jego następne części mają coś wspólnego z serią " X-Men " .
Z tego co mi wiadomo to Jackman i reszta chce olać X-men origins i iść włąsną drogą, a seria Wolverine może być oddzielna ale dzieje się w tym samym uniwersum.