PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464256}

Wyspa tajemnic

Shutter Island
2010
8,2 605 tys. ocen
8,2 10 1 604752
7,1 87 krytyków
Wyspa tajemnic
powrót do forum filmu Wyspa tajemnic

Jestem zachwycona tym filmem, jednak zakończenie bardzo mnie zaskoczyło (jak pewnie większość osób) ale tak naprawdę ono zmienia sens całego filmu. Aż się nie chce wierzyć zeby wszystko czego swiadkiem był bohater miało być upozorowane. a może poprostu zakończenie nie daje jednoznacznej odpowiedzi i ma być oprostu ironią?

ocenił(a) film na 9
wilma87

dla mnie jednoznaczne

ocenił(a) film na 9
fosheed

tzn ?

wilma87

I na tym właśnie polega potęga tego filmu.

ocenił(a) film na 9
FRODOLIVES

niedopowiedziane lub niejednoznaczne zakończenia w filmach... hmm... nie zawsze je lubię,czasem wkurzają. Tu zrobione po mistrzowsku, idealnie. Jest 'kropką nad i' całego filmu. Potęgą tego obrazu jest to że człowiek od pierwszych do ostatnich minut i jeszcze długo długo po - zastanawia się co jest w nim fikcją a co prawdą. Oczywiste zakończenie byłoby banałem a tak zmusza do dalszej analizy. Perełka !

ocenił(a) film na 10
syll_fw

No własnie dla mnie też jest niejednocznaczne w przeciwieństwie do wypowiedzi fosheed

syll_fw

Choć nie przepadam za DiCaprio, to ten film wg mnie był jednym z najlepszych w 2010, w przeciwieństwie do zachwalanej przez wszystkich Incepcji.

ocenił(a) film na 10
FRODOLIVES

Mi też się Incepcja nie spodobala tzn. sam pomysł całkiem niezły ale momentami było nudnawo i do zakończenia nie dotrwałam (co zdarza się bardzo rzadko)