PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10044531}

Wybraniec

The Apprentice
2024
7,2 6,3 tys. ocen
7,2 10 1 6293
7,3 44 krytyków
Wybraniec
powrót do forum filmu Wybraniec

Dobrze pokazany obraz osobowości narcystycznej. Wytonowana reżyseria bez zbędnego gadulstwa i wątków zapychających taśmę filmową. Przekonujące i wiarygodne aktorstwo, Stan w roli Trump magnetyczny.
Zakończenie - świetne - poczułam niedosyt :)

ocenił(a) film na 7
EspresskA

To muszę się wybrać, tym bardziej, że Trump podobno skrytykował film:).

ocenił(a) film na 7
Monik79

śmieję się : ) Skoro został zdemaskowany, to typowe : )

ocenił(a) film na 1
EspresskA

Też się wybiore. Mam nadzieje na fajne widowisko. Chociaz co do demaskowania, to słyszałem, że demokraci mieli w nim spory udział i wiele afer w których został oczyszczony przez sąd, to w filmie te afery zostały pokazane za coś co się wydarzyło i gdzie był winny. Nie wiem czy to miał trump na myśli, ale jeśli tak, to widocznie film ma też cel propagandowy, aby zmniejszyć wynik wyborczy trumpa przez manipulacje wyborcami, co no... moralnie nie jest wporządku, ale demokraci przyzwyczaili, że czysto nie grają.

ocenił(a) film na 7
Daniel369

Miałam na myśli zaburzoną osobowość... ;- ) Polityką średnio się interesuję.

Daniel369

Film zrobiony bardzo dobrze, aktorzy super grają. Jednak za pokazanie sceny gwałtu, który nie został udowodniony, obniżyłam ocenę.

ocenił(a) film na 1
paleli

OMG ale na mine mnie namowiliscie... myslalem, ze pojde na cos pokroju wilka z wallstreet a jest mega nudny, w dodatku po 30 min orgia gejow... ledwo co zdazylem oczy zakryc... nie polecam... no i ewidetnie jest to propoganda wycelowana w Trumpa.

ocenił(a) film na 7
Daniel369

Czy ja wiem...? Raczej "prawda wyszła na jaw".

Daniel369

To nie jest propaganda, tylko oparty na konkretnej faktografii produkcja. To, że Trump będzie twierdził inaczej, jest oczywiste, typowe, ponieważ robi to stale.

ocenił(a) film na 1
paleli

jakbym wiedzial, ze tam takie bezecenstwa lecą to bym nie poszedl... nie zebym mial cos do gejow, ale popsulo mi to dzien... jak nie tydzien... jak ktoś to czyta to odradzam...

ocenił(a) film na 8
Daniel369

obawiam się że jesteś idiotą

ocenił(a) film na 7
paleli

"Gwałt" to duże słowo, by móc je użyć należy mieć dowody. W filmie pokazana jest po prostu "ostra scena dominującego seksu". Bez wnikania.

ocenił(a) film na 6
EspresskA

W filmie dobrze zagrali aktorzy. Dobra muzyka w filmie (szczególnie utwór Pet Shop Boys).

ocenił(a) film na 7
AndrzejChyra4

Dobre aktorstwo to całe meritum! :- ) A i muzyka....

ocenił(a) film na 8
EspresskA

Najważniejsze przesłanie filmu to moim zdaniem dziedzictwo Roya Cohna.
Zapewne mało osób wiedziało przed filmem, że to tak naprawdę Roy Cohn stworzył Donalda Trumpa, którego obecnie znamy. Uczeń przerósł mistrza.

ocenił(a) film na 7
mk34

Dokładnie tak :) Aczkolwiek ja jako psycholog kliniczny widzę właśnie etiologię rozwoju zaburzenia osobowości narcystycznej w Trumpie, która wcale nie musiała się taka stać... Bo pomimo bezwzględnych i ostrych zasad Cohna w życiu zawodowym (bazując na tym, co pokazano w filmie) on tej cienkiej granicy nie przekroczył... - jego ego nie urosło do tak wybujałych rozmiarów, i nadal miał dostęp do uczuć wyższych.

ocenił(a) film na 8
EspresskA

słuszna uwaga

ocenił(a) film na 7
mk34

Narcystyczne zaburzenie osobowości kształtuje się w dzieciństwie. Współcześnie używa się słowa "narcyzm" przy każdej okazji i w odniesieniu do masy ludzi, ale Trump to raczej kliniczny przypadek zaburzenia osobowości. I to jest imho w filmie przekłamane - to nigdy nie był sympatyczny, lekko nieśmiały chłopak, którego dopiero Roy Cohn zmienił w potwora. To zawsze był potwór, który już jako dziecko dręczył rodzeństwo i kolegów.