PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10037918}
5,6 3,4 tys. ocen
5,6 10 1 3391
5,4 32 krytyków
Wrooklyn Zoo
powrót do forum filmu Wrooklyn Zoo

Pytanie, które należałoby zadać Krzysztofowi Skoniecznemu to, dlaczego stosuje przemoc wobec swoich współpracowników; na planie i poza nim. Mowa tu o przemocy zarówno psychicznej (regularny mobbing, nękanie, zastraszanie), jak i fizycznej. Reżyser i producent, który tak krzywdzi członków ekipy nie powinien mieć prawa do otrzymywania środków publicznych z PISF na realizację swojego filmu.

ocenił(a) film na 4
amon_schulz

Czy to jest serio? Ktoś z ekipy albo obsady gdziekolwiek to zgłosił? Bo szukam informacji na ten temat i nie widzę żadnego artykułu

ksiadzdarek

Tak, na serio, problem polega na tym, że Krzysztof Skonieczny będąc zarówno reżyserem jak i producentem w bardzo prosty sposób uniknął konsekwencji swoich działań. Jednocześnie nie ma instytucji, która w tej sytuacji może wyciągnąć wobec niego stosowne konsekwencje. Także przestroga dla wszystkich z branży, omijajcie projekty z udziałem Skoniecznego, czy też produkowane przez Głęboki Off.

ocenił(a) film na 4
amon_schulz

Jeśli to prawda, to na bardzo, bardzo współczuję. Rozumiem, że w środowisku filmowym mozna się spotkać z ostracyzmem, jeśli ujawni się jakąś "tajemnicę". Ale niestety dopóki nikt tego nie potwierdzi albo nie ujawni pod nazwiskiem, to zostaje w sferze plotek... Czy po metoo nie ma bezpiecznych narzędzi do wypowiadania takich oskarżeń oficjalnie?

ksiadzdarek

Musisz zobaczyc w TVN ?

ocenił(a) film na 4
MendezZ

Nie :D Ale jeśli taka informacja pojawia się jedynie na forum filmweb w postach napisanych przez nowoutworzone anonimowe konta, to nawet przy bardzo dobrych chęciach, trudno traktować je poważnie. Można napisać do dziennikarzy z prośbą o zachowanie anonimowości. A artykuł, w ramach którego redakcja sprawdziła i chroni swoje źrodła, to już jest jakaś podstawa, żeby traktować taką sprawę bardzo poważnie. Sorry ale z tego, co zdążyłem się zorientować, to fora filmwebu bywają naprawdę niepoważnym miejscem

amon_schulz

Mocne zarzuty. Skąd masz takie informacje, byłeś/aś na planie?

MMteatro

tak, pracowałem przy tym filmie.

ocenił(a) film na 3
amon_schulz

jeżeli byłeś ofiarą zgłoś się do PIP, bo niestety inaczej nic nie będzie

ocenił(a) film na 4
amon_schulz

Niestety, branża filmowa, telewizyjna czy radiowa taka jest. To co niektóre popularne rzeczy od tvn wychodziły...

amon_schulz

Kurczę, nie spodziewałabym się tego po nim, ale znając realia polskich planów niestety w to wierzę. Mogłabyś podać konkretne przykłady i sytuacje?

amon_schulz

Jeśli to prawda to koniecznie trzeba to nagłośnić, albo gdzieś zgłosić. Poszkodowanych jest pewnie więcej. Swoją drogą bardzo szkoda... Byłam wielką fanką jego talentu i osobowości. Sprawiał wrażenie kogoś, komu daleko do takich zachowań

ocenił(a) film na 5
amon_schulz

jak ta się dzieje, to gościowi spuszcza się łomot, dawniej się na to mówiło kocówa i po sprawie, więcej nie podskoczy. Aktorów jest sporo, on jeden.

ocenił(a) film na 5
amon_schulz

a czemu aktorzy się nie skrzyknęli i mu nie wpieprzyli? Sprawy trzeba brać we własne ręce, a nie żalić się. POrządna kocówa, żeby wiedział, że od wszystkich i po temacie. Zaszczuć gościa i albo chodzi, ja należy albo won z zawodu. Tylko obawiam się, że solidarność wśród aktorów jest marna.

amon_schulz

Niestety ale również miałam wątpliwą przyjemność pracy na planie przy tym filmie i podpisuję się pod wszystkim co zostało tu powiedziane.

Karen1337

Z czystej ciekawości, jakie to były zachowania i sytuacje konkretne?

Karen1337

Bo podobno chodziło o zarówno fizyczną jak i psychiczną przemoc

Pan_Madafaka

Tak, to takie poczucie kiedy przez 32 dni czujesz się wrogiem a nie częścią ekipy. Można było odnieść wrażenie, że najchętniej Skonieczny zrobiłby ten film sam, bez pomocy światła, charakteryzacji, dźwięku, kostiumów czy oświetlenia. 32 dni krzyków i "przepychania".

amon_schulz

Może bierze przykład z Kurosawy , który na planie przemieniał się w krwawego dyktatora ? Aż w końcu pewnego dnia nawet Mifune powiedział" nigdy więcej"

amon_schulz

A jakieś przykłady tego zachowania?

maciej_krzepien

ja również pracowałem przy wrooklyn zoo i potwiedzam: przykładów przemocy psychicznej używanej przez krzysztofa skoniecznego było na pęczki - agresywne krzyki i przekleństwa, wyzwiska, obwinianie członków ekipy za swoje własne błędy, groźby…

te zachowania trwały od początku zdjęć, a kulminację miały w dniu realizacji scen w domu kaśki, gdy krzysztof skonieczny dopuścił się przemocy fizycznej na jednym z członków ekipy - uderzył, a konkretniej kopnął. (ze względu na szacunek dotkniętej osoby pomijam jej funkcję w ekipie)

jest to kolejny przykład przemocowego twórcy w polskim środowisku artystycznym, więc do wszystkich, którzy mogą cokolwiek zdziałać w sprawie bezkarności krzysztofa skoniecznego - najwyższy czas, aby odpowiednie konsekwencje zostały w stosunku do niego wyciągnięte.

glemboki_on

o kur**, to faktycznie jednak z tym kopniakiem

glemboki_on

tylko, ze wasz temat na filmwebie nic nie da i dopóki robisz to pod zwykłym wyśmiewającym go nickiem, to jest to mało wiarygodne. Musielibyście postawić mu zarzuty na gowork albo gdzies publicznie

glemboki_on

"jest to kolejny przykład przemocowego twórcy w polskim środowisku artystycznym" - A jakie są inne przykłady?

amon_schulz

Temat wygląda jak wygenerowany przez AI, przypomina kalkę stosowaną na GO Work na profilach pracodawców. Jakieś nieostre oskarżenia, robotyczne odpowiedzi w stylu: "no co ty? to trzeba zgłosić! próbowałeś/aś to zgłosić?" i żadnej, ale to żadnej konkretnej informacji na temat: kiedy i w jakim zakresie doszło do mobbingu, kto był jego ofiarą i gdzie było to jeszcze zgłaszane.
Już pomijam fakt, że tego typu komentarze pojawiają się na stronie na FW, a nie trafiają do konkretnych i zainteresowanych instytucji.
Śmierdzi to prowokacją, zwłaszcza, że w dyskusji biorą udział jakieś firmy/krzaki/słupy użytkownicze, które nie korzystają ze swoich kont i powstały całkiem niedawno.

amon_schulz

Nowo stworzone profile tylko po to żeby sobie pogadać i oczerniać. Jak coś miało miejsce to są od tego instytucje i tam się kierujcie.

amon_schulz

Bo to to jest Warszawa
Rap ze stolicy
Cały czas #sztywniutko
A jaaaak

ocenił(a) film na 8
wassyl

Od braci dla braci

amon_schulz

Z uwagą wysłucham, zapewniam anonimowość, zachęcam do kontaktu: dominik.jedlinski@redakcjaonet.pl.

crouch

I co? Odezwał się ktoś? Bo cały temat wygląda jak jakieś trollowanie po premierze przez nowo powstałe puste konta...

ocenił(a) film na 8
amon_schulz

Za takie szkalowanie ru ro możesz mieć problemy prawne

ocenił(a) film na 4
zuluman

Już policja jedzie na filmweb, razem z CBŚ i Krzysztofem Ibiszem.

amon_schulz

Jakiś płateczek śniegu się zebździł bo reżyser na niego/nią/whatever krzywo spojrzał?

dr_racewicz

Też mi się tak wydaję, przecież takie granie w filmie to jest z natury ogromna presja i skupienie, wiadomo że jest nerwówka a niektórzy robią z siebie gwiazdy i chcą żeby nad nimi skakać i je głaskać :D