PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11757}
7,2 6,7 tys. ocen
7,2 10 1 6663
7,2 18 krytyków
Wojna światów następne stulecie
powrót do forum filmu Wojna światów - następne stulecie

jako narzędzie ogłupiające lud. Jestem wręcz oszołomiona aktualnością tego filmu. Pewnie sam Szulkin byłby zaskoczony, że jego wizja świata sprzed 40 lat w tak wielu punktach przystaje do naszej dzisiejszej rzeczywistości. Państwo, w którym propagandowe media wykorzystywane są do prostackiej manipulacji. I niezwykła przemowa głównego bohatera potępiającego bierność i obojętność społeczeństwa, poddawanie się władzy, konformizm. Za butelkę piwa (świetna scena z Januszem Gajosem).

Agatonik

niestety znow przegraliscie, hihi

ocenił(a) film na 8
Szybszy

Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni

Agatonik

Tylko teraz jest ciekawiej i jednocześnie inaczej, bo każda siła ma SWOJE media. Czekam na dobry obraz w tym temacie, ale przy obecnej tendencyjności mogę się nie doczekać.

Agatonik

"Państwo, w którym propagandowe media wykorzystywane są do prostackiej manipulacji".

Masz w 100% rację. Obecnie w Warszawie Trzaskowski prowadzi w autobusach (!!!) tak żałosną i prostacką agitkę, że rzygać się chce.

ocenił(a) film na 8
_eFFcia_

Jaką? Pytam z ciekawości. Nie mieszkam w Warszawie.

Agatonik

Dokładnie to samo chciałam napisać. Film długo czekał na swoją kolej u mnie, ale jakby specjalnie Po 40 latach wydaje się jakby powstał dosłownie niedawno w odpowiedzi na to co się w naszym kraju dzieje.

ocenił(a) film na 8
Agatonik

Oczywiście można porównać treść Szulkinowskiej "Wojny światów" do żałosnej agitki TVP, lecz chcę wierzyć, że autorowi chodziło nie tylko o przedstawienie mechanizmów propagandy i życia pod czerwonym butem (nie ludzi z Czerwonej Planety), lecz o to, jak wypada jednostka w zderzeniu z molochem, jakim jest system bez wartości i uczuć. Że, tak jak u Orwella, ludzie systemu osiągają wtedy sukces, kiedy uciemiężony przez nich człowiek przestaje czuć, a zaczyna po prostu być robotem lub zwierzęciem.

Agatonik

Media dają opium posłusznym. To edukacja lub jej brak ogłupiają lud. Bardzo Ci dziękuję za Twój mądry wpis.

Agatonik

normalnie jakby dziś, tvn i tvp w likwidacji

ocenił(a) film na 8
ataman2016

Nie. Jak przedsięwzięcie biznesowo - polityczne pod nazwą Republika.