PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724694}
7,8 162 tys. ocen
7,8 10 1 162472
7,3 70 krytyków
Wołyń
powrót do forum filmu Wołyń

Lewactwo drży po pokazie przedpremierowym. TOK FM Michnika jest posrane. Wicepremier Upainy wzywa do przebaczenia i coś podobno nam przebacza :)

Obowiązkiem nie tylko patrioty ale każdego Polaka jest pójście na ten film. Salon go pozbawił nagród - to nic. Nagrodą będzie frekwencja. Wierze że to będzie najlepszy wynik po 89 roku polskiego filmu.
Czy pamiętasz Panie Boże
Nad Wołyniem łunę krwawą
I ten krzyk z płonącej chaty
Mordowanych przez sąsiadów.
Chyba byłeś w tamtej porze
Gdzieś po innej stronie świata,
Bo byś pewnie się zasmucił i przystanął i zapłakał...

Czy słyszałeś modłę Panie,
Oczy ojca czy pamiętasz,
Gdy hańbili córkę jego
Banderowcy jak zwierzęta...
On na drzwiach ukrzyżowany
Błagał "Zmiłuj się nad nami!"
Zlitowali się oprawcy
Skłuli oczy bagnetami...

ocenił(a) film na 9
Sqrchybyk

problem z "Idą" jest taki, że film dostał Oscara a zatem jego popularność w USA i na świecie będzie spora. w pięknej, czarno-białej konwencji z genialną muzyką zostaje jak na tacy podana informacja: Polacy podczas 2WŚ mordowali Żydów celem przejmowania ich majątków. taki jest scenariusz i wizja reżysera a jak ktoś chce to może zgłębiać temat - taaa ... już widzę jak amerykański widz rzuca się do książek, żeby poznać tło wydarzeń, zbadać jak było na prawdę. zresztą po co skoro to polski film więc jest oczywiste, że Polacy sami najlepiej znają historię swojego kraju. trzeba pamiętać, że my wszyscy czerpiemy wiedzę historyczną i społeczną z filmów - a to ma swoje konsekwencje np. w powielaniu stereotypów. czy Polacy byli antysemitami ? jak w każdym społeczeństwie: spora część była szmalcownikami, zdarzały się zabójstwa Żydów, część pomagała Żydom a ogromna większość była OBOJĘTNA na ich los bo miała własne problemy. w "Idzie" nie ma Niemców, nie ma tła historycznego - są Polacy mordujący Żydów dla własnych korzyści

ocenił(a) film na 10
ciekawyswiatailudzi

Żeby się nie powtarzać (wystarczy, że wy to robicie ;)) odsyłam do moich odpowiedzi na komentarze kolegi Dzida_86.

Dzięki za odpowiedź, straciłem już nadzieję...

ocenił(a) film na 8
ciekawyswiatailudzi

Pokazywanie że polacy nie byli mesjaszem narodów i też mieli swoje za uszami kogoś wyjątkowo boli, widzę? xD

ocenił(a) film na 9
magik30

Moi pradziadkowie uciekli z Wołynia w 43 roku ale i tak banderowcy wymordowali pół mojej rodziny. Im sie udało tylko dlatego ze dziadek był w AK i wiedział co sie działo i kiedy trzeba było już uciec. Moja prababcia opowiadała mi dokładnie o tych wydarzeniach a babcia, która była wtedy małym dzieckiem , dziś mimo ze cierpi na demencję starcza jedyne co pamięta to właśnie piekło wołyńskie. Wyraz ich oczu i ból na ich twarzach kiedty o tym opowiadały jest nie do opisania ale nigdy nie chciały zemsty. jedynym pragnieniem prababci było wrocic tam, pożegnać ziemie i odnaleźć szczątki rodziców by moc ich pochować... nic więcej. PraBabcia kiedyś powiedziała ze ma juz dosyć nienawiści , bo to nienawiść stała za rzeza a winnych rozliczy Bóg i dlatego ona nie chce odwetu. Chciała spokoju. Zdziwiłam sie wtedy ale teraz doskonale to rozumiem. Byłam wczoraj na premierze, nie jestem narodowcem, pisowcem i popieram nowoczesna. Można ? Można, tylko po co tu polityka ?? Film uważam ze mocny obraz, wart obejrzenia ale z drugiej strony dosyć słaby pod wzgledem artystycznym , niektore wątki sa wrecz nielogiczne. Jak widać Nie trzeba slepo wychwalać filmu żeby byc patriota a chyba nikt nie ma wątpliwości ze mi w szczególności zależy na tym, żeby pamiętać. To tylko film ale Dla mnie i mojej rodziny jest to bardzo osobisty temat . Chciałabym wiec poprosić abyście przestali mieszać politykę do niego i tym samym obrażać mnie i inne osoby osobiście dotknięte tematem. To żałosne i nie na miejscu. Moi prapradziadkowie nie maja nawet grobu wiec żądam dla nich chociaz szacunku poprzez należyta pamięć o tych wydarzeniach a tzn bez nacjonalistycznej , politycznej propagandy. Wy narodowcy jesteście dokładnie tym samym dzisiaj czym byli banderowcy kiedyś, wiecie o tym ? Pamietajmy ale z szacunkiem. Przez pryzmat naszych odczuć , nie polityki.

ocenił(a) film na 10
izabella1988

a gdzie napisałem że jestem wyborcą PiSu ? PiS wspiera upainę tak na marginesie. Owszem jestem Narodowcem. A kiedy polscy Narodowcy mordowali kogoś ?. Kiedy polscy nacjonaliści kogoś zabijali ?Chętnie poczytam. Bo łatwo idzie napisać wy polscy nacjonaliści przez takich jak wy mordowano. Mordowali Niemcy, Rosjanie, Ukraińcy bo mieli taką a nie inną lewicową ideologie. Ale nie wiem czy Pani to zrozumie skoro popiera partię, która nie potrafi poprawnie wypełnić przelewu, żebra o pieniądze a jej lider przy każdym wystąpieniu tworzy alternatywną rzeczywistość. Uzywa Pani rodziny do walki politycznej i to jest żałosne. Moje wypowiedzi to nic innego jak stanowisko że Upaina wypiera się że chcieli zamordować w bestialski sposób Pani rodzinę i dlatego Pani przodkowie nie mają grobu... i prędko go mieć nie będą.

ocenił(a) film na 9
magik30

Calkowicie zgadzam z faktem, ze o tej zbrodni trzeba mowic, pamietac i uczyc w szkolach i ze Ukraina powinna oficjalnie przeprosic. Prosze nie mylic moich intencji. Osobiscie, tak samo zreszta jak absolutnie wszyscy z mojej rodziny, Ukraincow nie lubimy, nie wspieramy a i o przebaczaniu nie ma mowy... niestety, jestesmy uprzedzeni. Ale mimo to nie czujemy nienawisci, bo tego nas nauczyla babcia. Zawsze nam powtarzala, ze to wlasnie ogromna nienawisc stala za ta rzeza. Nie chce ich widziec u nas, ale tez juz nie chce wiecznych sporow i wykorzystywania tematu do politycznych przepychanek. Nie twierdze, ze Polscy nacjonalisci kogos morduja ale to skrajny nacjonalizm doprowadzil do tej zbrodni , to wlasnie te skrajnosci sa bardzo niebezpieczne. Prosze mi wierzyc, ze sama jestem patriotka. Milosci do ojczyzny nauczyli mnie wlasnie przodkowie. Natomiast uwazam, ze nikt nie ma politycznego monotpolu na patriotyzm co wlasnie usiluje zrobic pis. Jesli kogos urazilam to przepraszam, najwyrazniej blednie zinterpretowałam post, ale nie sposob zachowac zimna krew w momencie kiedy ktos wszedzie widzi "lewactwo" (a to wlasnie jest retoryka partii rzadzacej) . Nie ma tu miejsca ani potrzeby na "lewactwo" itp. sprawy.

ocenił(a) film na 2
magik30

zabijali swoich po wojnie od tego zacznijmy,a co do pani Izabeli to bardzo ładny i treściwy kometarz

ocenił(a) film na 10
oz_ozzwald

tzn kto zabijał kogo ?

ocenił(a) film na 2
magik30

Ludzie utożsamiani obecnie z NSZ. Odsyłam do "popiół i diament" i IPNu. Tylko nikt o tym teraz nie mówi, bo trzeba kultywować bohaterów. Tak jak rewolucjonistow Bolivara w Ameryce południowej, czy choćby właśnie banderowcòw na Ukrainie. A jak wiadomo każda epoka ma innych bohaterów.

ocenił(a) film na 10
magik30

Polacy zabijali żydów i Ukraińców też, z tym że w mniejszych ilościach niż Ukraińcy Polaków.

izabella1988

O jakiej politycznej propagandzie mowa? Czy domaganie się, by wreszcie po latach chowania w głowy w piasek i zacierania pamięci o tych wydarzeniach w imię "dobrych relacji z Ukrainą" i by "nie budzić demonów nacjonalizmu" o tej potwornej zbrodni zaczęto mówić głośno i wyraźnie i przede wszystkim bez strachu, że zostanie się posądzonym o podżeganie do nienawiści? Wybacz, ale uważam, że w przypadku każdej zbrodni jest kat i ofiara i to naród katów powinien się wstydzić i kajać, a nie naród ofiar. Zacieranie tego podziału, próby jakieś relatywizowania, zrzucania winy na jakieś mistyczne, bezosobowe "zło" tkwiące w jakimiś bliżej nie sprecyzowanym "człowieku" to wyrządzanie wielkiej krzywdy pomordowanym na Wołyniu. Nie chodzi o odwet, o szerzenie nienawiści, chodzi o to, by zaczęto mówić prawdę, by napiętnować to bestialstwo tak jak na to zasługuje. Może to banał powtarzany do znudzenia, ale nie może być mowy o dobrych relacjach między państwami i narodami, jeśli nie zacznie się od uczciwego rozliczenia takich bolesnych tematów. A właśnie przez postawę, którą reprezentuje pewna część środowisk opiniotwórczych i sił politycznych w tym kraju - czyli: nie rozdmuchujmy..., nie szukajmy tego co dzieli..., nie psujmy dobrych relacji sąsiedzkich, przecież trzeba wspierać Ukrainę, bla bla bla - właśnie przez to Ukraińcy do dziś nie przyznają się do popełnionego na Wołyniu ludobójstwa. Dlaczego jeśli mówimy np. o rzezi Ormian, potrafimy oburzać się, że Turcy nie uznali swej winy, nie rozliczyli się z tej zbrodni? Dlaczego potrafimy nazywać po imieniu to co zrobiono w Srebrenicy? Bo to gdzieś daleko i bezpośrednio nas nie dotyczy? To tym bardziej powinniśmy mieć odwagę domagać się sprawiedliwości w przypadku krzywd wyrządzonym naszym rodakom, naszym rodzinom, jak w Twoim przypadku.

izabella1988

Wspaniały komentarz. Narodowcy są z tego samego pnia co banderowcy. W sprzyjających okolicznościach robili by to samo. Nienawiść jedno ma imię. Nic nie rozumiecie z takich historii, traktujecie je instrumentalnie by usprawiedliwić własną podlość. Młodzi nie dziedziczą win swoich dziadków tak jak wy byście chcieli. Nadrabiacie brak inteligencji i wrażliwości ideologią. Jak jest mowa o Jedwabnem to was już nie ma. Jesteście czystm złem chwastami tego kraju. Uważacie się za elitę ale nie macie z nią mic wspólnego. Jesteście żałośni z tymi fotkami husarii, godłami itd. Patriotyzm to praca u podstaw, wrażliwość, dojrzałość, a nie ku.. nagonki na innych tylko za to, że mają inny kolor skóry czy narodowosc.

ocenił(a) film na 7
kgruba

Znakomity wpis. Podpsuje się rękami i nogami. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
kgruba

noo... Sierakowski ma podobne zdanie... Polska nie miała w Afryce kolonii ale on wie ze gdyby była niepodległa to by je miała i zniewalała murzynów :) i dlatego jest współwinna biedzie w Afryce. Zacne macie myślenie. to się chyba leczy ? Jeśli chodzi o Jedwabne to jestem - gotowy do rozmowy. Z tego co mi wiadomo prace archeologów wstrzymano a na yt jest sporo filmów z nagraniami swiadków, którzy mówią kto mordował. Dobrze ze ty nie jesteś żałosny .... i oczywiście twój wpis nie jest pełen pogardy ani nienawiści.

użytkownik usunięty
magik30

nie zrozumie.

magik30

Śmiem twierdzić, że jesteś durniem.

ocenił(a) film na 9
kgruba

bardzo mądra wypowiedź z którą się generalnie zgadzam. jednak kwestia Jedwabnego to nie jest dobry przykład. zacząłem się interesować zbrodnią i obiecałem sobie: czytaj wszystko niezależnie od tego jakie tezy wysuwa autor, nie szufladkuj siebie i nie bój zmiany zdania. relacje świadków, materiały IPN - wszystko. ponadto postanowiłem, że na sprawę popatrzę "z boku" - czyli nie z polskiej perspektywy. przeczytałem na prawdę dużo i zmieniłem zdanie: nie ma mowy o tym, że to Polacy z własnej i nieprzymuszonej woli zamordowali swoich żydowskich sąsiadów

magik30

No tak w czasie kiedy słowa patriota , ojczyzna itp. są w modzie taki film jest idealny :) ale gdyby wznowiono obowiązkową służbę wojskową to nagle większość tych patriotów rozchorowała by się :D gdyby wybuchła wojna wszyscy patrioci spotkali by się na faceboku aby walczyć słownie w komentarzach :) taki nasz właśnie jest kraj !!

mirek82

A co ma piernik do wiatraka? (czyt: obowiązkowa służba wojskowa do patriotyzmu?)

ocenił(a) film na 10
mirek82

Co za bzdury człowieku wypisujesz. Tobie ktoś płaci ze wypisywanie tych głupot ?. A widziałeś jakie są kolejki do OT ?? A poczytaj jak młodzi ludzie są za obowiązkową służbą wojskową. To nie są lata 90 te ze ludzie uciekali przed nią. A czy wiesz ze jak powstają klasy wojskowe to tłumy młodych ludzi chce się do nich zapisać ?. Jak rozumiem oceniasz innych przez pryzmat siebie ?.

magik30

Oceniam innych przez pryzmat tego jak wszystkim łatwo komentować lecz gdy przychodzi co do czego to nagle zapominają o czym wcześniej gadali...

ocenił(a) film na 10
magik30

Dodaj jeszcze PIS. Nie dalej jak wczoraj pan Targalski wzywał do poparcia przez Polskę Prawego Sektora nie byle kogo nie zwykłych Ukraińców tylko właśnie milusińskich z Prawego Sektora. PIS dał po prostu uchwałę ws Wołynia na odczep żeby nie stracić głosów.

ocenił(a) film na 10
Raedwald

to prawda .. widziałem ze nie mieli do tego serca ..

ocenił(a) film na 8
magik30

kolego drogi, nie wiem czy film juz obejrzales, a jesli tak to czy zrozumiales jego przeslanie.. dla mnie jest dosc oczywistym pociskiem nie w narod ukrainski, a w nacjonalizm (nie tylko ten ukrainski ale takze polski). "chwala wielkiej ukrainie" - nie trzeba duzo szukac zeby znalezc dzis podobne hasla wsrod rodakow - wystarczy spojrzec na Twoj obrazek profilowy. czasy mamy inne, ale tok myslenia pozostal ten sam. "lewactwo drzy" - ten tekst jest idiotyczny chociazby w kontekscie roznych wypowiedzi i stanowiska samego tworcy filmu, ktory wypraszal sobie sobie wykorzystywanie go do gry politycznej.

ocenił(a) film na 10
Daddybug

straszna paplanina i od rzeczy. Podaj mi jedną zbrodnię nacjonalizmu polskiego - Czekam.
Filmu jeszcze nie wiedziałem, moja wypowiedz była sprzed jego premiery.
Mój avatar (mam go od wielu lat) brzmi: Nie dla islamu w Europie. Nie było wtedy jeszcze zamachów. Tak więc wystarczy spojrzeć na mój obrazek profilowy i widać że jestem gościem który potrafi przewidzieć skutki działania lewactwa. Co do wypowiedzi reżysera jego stanowisko jest zrozumiałe. Zrobił film historyczny i nie chce wchodzić w dyskusje polityzne. Natomiast każdy może go ocenić wg własnej oceny. Ty dałeś 8 ale lewactwo daje np 1

ocenił(a) film na 8
magik30

"straszna paplanina i od rzeczy" - powiedzial w dyskusji o przeslaniu filmu ten co filmu nie widzial, do tego co film widzial. hahaha nic dodac nic ujac.
wybacz ze delikatnie zdradze dosc istotny punkt filmu, ale pytasz o zbrodnie nacjonalizmu polskiego - zobaczysz ja w filmie. nie bede wskazywal faktow z historii polski bo nie chce tutaj wzniecac kolejnej gownodyskusji. uparcie wierzysz w wyzszosc narodu polskiego nad ukrainskim, sluze zatem cytatem z filmu, ktory pada z ust polaka: "Polak pan, ukrainiec cham" - i tym fragmentem autor filmu wysmiewa takich jak Ty kolego :)
Na koniec zadam jedno z ulubionych pytan, na ktore dziwnym trafem nigdy nie moge uzyskac odpowiedzi. Czym dla Ciebie jest lewactwo? Podaj mi prosze swoja definicje, ale taka ktora uzyskalbys z ksiazki a nie z rozmowy dwoch meneli.

ocenił(a) film na 10
Daddybug

ręce opadają - w którym miejscu tematu założonego przeze mnie odnoszę się do filmu ?. Masz problem z rozumieniem tekstu czytanego ?. Ja w nic nie wierzę ja biorę książkę od historii i się pytam kiedy Polacy i na kim dopuścili się ludobójstwa na tle nacjonalizmu. Ukraińcy, Rosjanie i Niemcy się dopuścili. Jeśli uważasz ze to wywyższanie narodu polskiego - ok, nie będę dyskutował z twoim dziwnym spojrzeniem na świat ale to jest chyba właśnie pogląd lewicowy :). Problem polega na tym ze ja założyłem temat w oparciu o historię a ty pieprzysz farmazony o filmie. Film to interpretacja reżysera - nie wiem jeszcze czy dobra czy nie. Wprowadzasz cytaty z filmu w dyskusji historycznej ? jaja sobie robisz ?. To jeszcze zacytuj napisy końcowe z filmu w ciemności Holland. ,,Podobno Polacy coś krzyczeli i ktoś podobno coś widział "

Nie wiem czy są definicje lewactwa w książkach dla mnie lewak to prawie każdy kto ma lewicowe poglądy i opowiada głupoty że cały świat się musi kochać a jeśli jego śmierć komuś pomoże to on /ona chętnie zginie. Są to też ludzie którzy wspierają różne zboczenia i wypaczenia seksualne.

ocenił(a) film na 8
magik30

Szanowny kolego, przeczytaj raz jeszcze co napisalem i pomysl dwa razy kto tu ma problem z rozumieniem tekstu :) W skrocie - przytoczylem przeslanie filmu jako zaprzeczenie Twojej tezy - i to wszystko co wlasciwie probuje tutaj przekazac. Ty to nazywasz paplanina nie widzac filmu - dla mnie to zabawne :) I zaznaczylem w poprzednim wpisie ze na zadne gownodyskusje historyczne sie nie pisze, bo doskonale wiem ze z takimi jak Ty to jak ze sciana.

No i wybacz, ale calego siebie podsumowujesz wlasnie ta swoja menelska definicja "lewactwa", nie rozumiesz znaczenia tego slowa a namietnie nim wladasz - i coz, po raz kolejny utwierdzam sie w przekonaniu ze z pasja uzywaja go glownie idioci. Na tym zakoncze :)

magik30

zastanawiam się, jakim idiotą trzeba być, zeby nie zrozumieć przesłania tego filmu. ten film pokazuje mechanizm pogromów. to właśnie jest nacjonalizm - wystarczy podjudzony tłum, nienawiść jako "iskra zapalna" i dochodzi do takich sytuacji jak Wołyń czy Jedwabne. to nie jest film wymierzony w Ukraińców czy "lewactwo" (o rany, mam poglądy lewicowe, wróg Ojczyzny) - tylko w nacjonalizm. i to, jaki jest on zły.

ajkusz

Zastanawiam się jak upośledzonym trzeba żeby utożsamiać nacjonalizm z pogromami. Za wiki: "Nacjonalizm - postawa społeczno-polityczna uznająca naród za najwyższe dobro w sferze polityki. Głosi solidarność wszystkich grup i klas społecznych danego narodu." Szanowny lewak wytłumaczy mi gdzie tu jest wezwanie do pogromów i czystek etnicznych?

BOB_76

powiedz mi, czym więcej była postawa Ukraińców w rzezi wołyńskiej jak nie skrajnym nacjonalizmem? pogromy Żydów w latach 20, którym przewodniczył chociażby ONR, to nie nacjonalizm? wiesz cokolwiek o historii poza kultem Żołnierzy Wyklętych i powstaniem warszawskim, jak każdy typowy prawak?

ajkusz

Ja wiem że lewacy to ludzie głupi, prymitywni i zapatrzeni w swoje marksistowskie dogmaty, ale naprawdę mogli by co nieco poczytać. To co prezentował przedwojenny ONR, banderowcy i naziści to szowinizm - postawa, którą charakteryzuje brak tolerancji i przyznawanie uprzywilejowanej pozycji własnej płci, rasie lub narodowi, wyrażający się w bezkrytycznym stosunku do własnej grupy oraz w pogardzie i nienawiści do innych. Można być nacjonalistą i szanować prawo innych narodów do własnej odrębności.

BOB_76

"można być nacjonalistą i szanować prawo innych narodów do własnej odrębności" i takimi byli banderowcy, no nie?

ajkusz

Banderowcy byli szowinistami, a ich ideologia bardziej przypominała nazizm niż klasyczny nacjonalizm.

ocenił(a) film na 8
BOB_76

Podobnie jak ty - zacytuję Wikipedię:
Szowinizm (fr. chauvinisme) – na ogół skrajna postać >>nacjonalizmu<<, głosi solidarność wszystkich grup społecznych danego narodu, a wobec mniejszości narodowych i innych narodów nakazuje przyjmować wrogą postawę.

I Smarzowski próbował pokazać (przypomnij sobie sceny kazań w cerkwiach), do czego skrajny nacjonalizm prowadzi, jak widać ajkusz ma rację i wielu prostego przesłania zwyczajnie nie łapie, ale o tym byłem przekonany już w kinie, gdy słyszałem komentarze co niektórych siedzących za mną, nie mówiąc o ludziach, którzy w ogóle nie muszą tego filmu oglądać. Podwójnie smutny i dołujący seans

ocenił(a) film na 10
BOB_76

daj spokój to pewnie ukrainiec albo ich wielbiciel

magik30

Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że się przepychasz a nie dyskutujesz? Nie, że to zły* sposób spędzania czasu, ale wbrew pozorom jest prosty i nierozwijający.

*nudny ;)

ocenił(a) film na 10
ajkusz

twierdzisz ze Polacy z ONR zabijali Żydów w latach 20 ?

magik30

nie, ale żydowscy studenci byli przez nich bici. powstało też coś takiego jak getto ławkowe. śmieszne, że polscy narodowcy tak plują na banderowców a w swojej postawie się nie różnią niczym od nich. każdy skrajny nacjonalizm jest zły, nie tylko ten ukraiński.

ocenił(a) film na 10
ajkusz

teraz też są ludzie bici. Polacy nie mordowali reszta Europy tak.

ocenił(a) film na 10
ajkusz

Fakt nacjonalizm niemiecki spalił Jedwabne i połowę świata.... ale Polski nacjonalizm nie krzywdził

ocenił(a) film na 6
magik30

Według Twoich kryteriów jestem lewakiem... o dziwo nie drżę... A tak przy okazji możesz mi wyjaśnić dlaczego miałabym?

ocenił(a) film na 6
Ilona_1

Powyższy komentarz do magika30

ocenił(a) film na 10
Ilona_1

Z założenia lewakom nie ma sensu tłumaczyć bo i tak nie rozumiecie :)

magik30

Co ma lewactwo czy prawactwo do tego filmu? Akurat bardziej jest on przeciwko prawicy, bo to pis w całej rozciągłości popiera Ukrainę i nie chce drążyć historii. I zresztą czemu ktokolwiek miałby być przeciwko "Wołyniowi"? Przecież to nie żałosna propaganda i próba zakłamywania historii jak "Smoleńsk". Polacy raczej docenili "Wołyń", o czym świadczy bardzo wysoka średnia, a zjechali Smoleńsk, na co wskazuje bardzo niska średnia.

A tak naprawdę, to co niby ma to zmienić? Mamy przez ten film nie popierać Ukraińców? Przecież ruscy są naszymi największymi wrogami i Wołyń to przy nich pikuś. Z Ukraińcami można próbować normalnie koegzystować, z ruskimi nie ma szans.

użytkownik usunięty
Ryloth

"A tak naprawdę, to co niby ma to zmienić? Mamy przez ten film nie popierać Ukraińców? Przecież ruscy są naszymi największymi wrogami i Wołyń to przy nich pikuś. Z Ukraińcami można próbować normalnie koegzystować, z ruskimi nie ma szans."

Tak? Na czym opierasz takie wnioski? Mam przyjaciela, który był w Ukrainie swojego czasu i widział jakie nastroje panują w kierunku Polaków. Porównywanie Rosjan i Ukrainy i wartościowanie kto jest lepszy, imo mija się z celem. Porównywanie raka do gangreny. Nie zbudujemy 100% dobrych relacji z kimś z kim mamy takie obciążenie w postaci historii pokroju Wołynia i nawet nie posypie głowy popiołem nie wyprze się dziedzictwa zła jakim dla Polski jest Bandera, Upa. Oni tam mają status bohaterów. Spytam, po co w ogóle tworzyć jakieś pakty, układy z takimi ludźmi. Ja już swoje o ukraińcach słyszałem i mógłbym tylko powiedzieć p**** ich. Pytanie po co w ogóle układać się z ruskimi, Ukrainą etc? Może spojrzymy w stronę krajów z którymi nie mamy jakiś chorych naleciałości historycznych, albo po prostu nie żywią do nas chorej, toksycznej nienawiści?

Może by tak Węgry? Białoruś też mogłaby być nawet, nawet.,,,

Myślę, że Ukraińcy są mimo wszystko lepiej do nas nastawieni niż ruscy. Ukraina czci zbrodniarzy, Rosja czci tyranów, którzy pomordowali miliony ludzi. My byliśmy pod okupacją rosyjską, a nie ukraińską. Rosja bezczelnie kłamie, manipuluje historią i nie chce zaakceptować faktów. Ukraina nie myśli o napaści na nas, a Putin zapewne tak. Kogoś w sporze Ukrainy z ruskimi trzeba poprzeć i chyba lepiej dążyć do poprawy stosunków z Ukrainą, bo wyjaśnienie historii będzie z nimi łatwiejsze.

Z Węgrami mamy bardzo dobre stosunki, ale z nimi nie graniczymy. Białoruś to kolonia rosyjska. Z Zachodem będzie problem, bo pisiory skutecznie osłabiają naszą dobrą reputację w Europie.

ocenił(a) film na 10
Ryloth

ale ty piszesz głupoty. MASAKRA. Dla mnie jedni i drudzy są tacy sami. Choć słyszałem opinie ze jako naród Rosjanie są przyjaźni do Polaków a Ukraińcy nie. Ich Rząd jest miły bo nie ma wyjścia ale gdyby Ukraina była silna to by już taka przyjazna nie była. Jako że Ukraina nigdy silna nie bedzie to się o tym nie przekonamy. Może i na nasze szczęście. Nie opowiadaj mi że naród który gloryfikuje zbrodniarza jest fajny. To może niech Niemcy zbudują sobie w Berlinie aleje Adolfa Hitlera ? .Piszesz ze Ukraina nie myśli o napaści na nas... ciężko jest napadać na sąsiada jak się kraj rozsypuje .
Co do popierania naszego rządu dla Ukrainy to robią to kolejne rządy i nie ma znaczenia opcja polityczna. Wciąż jest żywa mysl (ułomna) Giedroycia że silna Ukraina bedzie naszą ochroną przed Rosją. Świat się zmienił ta myśl była błędna a dziś nie ma w ogóle zadnych podstaw. Pamiętam Jak Komorowski pojechał na Ukrainę - nie było tam wojny. Oberwał jajkiem, uważasz ze to był tylko wybryk chuligański ?

magik30

Ja raczej słyszałem, że to Ukraińcy są przychylni wobec Polski, a ruscy nie. I tak zresztą nie ma to znaczenia, bo w konflikcie ruscy vs Ukraińcy nie możemy popierać chorej polityki putinka, więc trzeba zostać przy Ukrainie, bo pozostać neutralnym już się nie da. Rzeź wołyńska jest czymś okropnym i nie do opisania, ale my też nie byliśmy przecież tacy święci wobec Ukraińców, bez przesady... Zajmowaliśmy terytorium Ukrainy przez dobre kilkaset lat i nie traktowaliśmy ich jak równych sobie, delikatnie mówiąc. Litwini też nas obecnie nie lubią i czczą zdrajcę Radziwiłła. Oczywiście nie dopuściliśmy się wobec Ukraińców czegoś takiego jak UPA w Wołyniu, ale mimo wszystko nasza historia nie jest czarno-biała tak jak z Niemcami (my dobrzy vs oni źli).

Gdyby nie było Ukrainy, to być może te "zielone ludziki" pojawiły by się u nas, więc ta myśl Giedroycia nie jest taka zła.

Ta, pamiętam to jajko, ale szczegóły już mi umknęły.

ocenił(a) film na 10
Ryloth

Rosja nigdy nie atakuje silnych krajów - jest jak sęp czeka... na kraje słabe i upadłe. Dlatego padło na Ukrainę. Nie wierzę że Rosja uderzy na Polskę. ZSRR bał się interwencji w Polsce bo nie byli pewni co zrobi LWP. Terytorium Ukrainy nie zajmowaliśmy to były wschodnie ziemie Rzeczypospolitej. Ukraina była krainą geograficzną. Poczytaj o tym troche.