PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724694}
7,8 162 tys. ocen
7,8 10 1 162473
7,3 70 krytyków
Wołyń
powrót do forum filmu Wołyń

Ponieważ podobnie jak Rosjanie mają na punkcie Polaków kompleks.
W ich oczach Polak to pan Ukrainiec to biedny uciskany chłop.
Natomiast prawda miała się następująco.
Kozacy (Ukraińcy) uciekali przed władzą królewską na dalekie stepy Dzikich Pół. Uważali, że należy im się wolność ponad wszystko a w głowie im były przede wszystkim napady i grabieże.
W tym miejscu pragnę przypomnieć, że Rzeczpospolita Obojga Narodów była najbardziej liberalnym, tolerancyjnym i łagodnym państwem na świecie a elekcyjni królowie nie mieli zbyt dużo do powiedzenia bo elita narodu - szlachta pilnowała swoich praw. W takich krajach jak Rosja, Francja czy Brandenburgia chłopi nie mieli ani trochę lepiej a pewnie nawet i ciężej. Takie są fakty.
Kozacy z nienawiścią i zazdrością patrzyli na szlacheckie swobody oraz bogactwa. Tę sytuację wykorzystał narodowy bohater Ukraińców - bandzior, zdrajca i rogacz (porwano mu babę) Bohdan Chmielnicki. Wyjaśnił swoim ukraińskim kolegom, że nadszedł czas rżnąć szablami polskich panów na co tamci ochoczo przystali,
Podczas ukraińskiego buntu dochodziło do takich bestialskich okrucieństw, że daruję sobie ich opisywanie. Fakt, że Polacy z czymś takim się wcześniej nie spotkali. Mało tego. W ramach swej deklarowanej miłości do Rzeczpospolitej nasz drogi Bohdan sprowadził do Naszej ojczyzny Mongołów dla których mordy i grabieże były chlebem powszednim.
Ukoronowaniem buntu była zdrada Rzeczpospolitej przez Ukraińców - Ugoda w Perejesławiu. Ukraińcy oddali się pod opiekę rosyjskiego cara.
Gdy Kozacy przybyli tłumnie do Perejesławia na zawarcie ugody nagle proszę szanownego Państwa ogarnęła ich zgroza i zdumienie, ponieważ Rosjanie kazali bezwzględnie podporządkować się carowi. Nagle poczuli czym pachnie rosyjski bat kochanego batiuszki. Kozacy, bowiem przesiąknęli złotą wolnością Rzeczpospolitej, którą tak chętnie mordowali a która im dawała tyle swobody. Nie w smak im było bezwzględne zginanie karku przed carem. Część Kozaków zaczęła się buntować ale na to już było za późno i zmuszono ich siłą do poddaństwa a dzielny Bohdan dostał swoje 30 srebrników.
Tak więc Ukraińcy się odwdzięczyli Rzeczpospolitej.
W czasie powstań polskich car chętnie używał Kozaków aby Ci mordowali niepokornych Polaków.
A po latach nadeszły wołyńskie mordy gdzie Polaków zarzynano dla zasady.
Najzabawniejsze dla mnie jest to, że odległym skutkiem Pejeresławia jest dzisiejsza wojna między Ukrainą a Rosją.
Chcieli wolności to mają.
Ani kacap ani ukrainiec nie jest dla mnie bratem.

ocenił(a) film na 9
Irry

Nie było podboju Rusi kijowskiej przez Rosję.
To pytanie absurdalne.
Zarówno Rosja, Białoruś i Ukraina wywodzą się z Rusi Kijowskiej.
Ich mieszkańcy do de facto jeden Naród. Dopiero po podboju Rusi Kijowskiej kilka wieków później następowały różnice językowe.
Dzisiejsza Ukraina nie ma prawie nic wspólnego z Rusią Kijowską. Wywodzi się ona z małego księstwa ruskiego.

Lisowczyk

Masz rację. Pytanie absurdalne. To po co napisałeś, że - cytuję: Ukraińcy to przede wszystkim Rosjanie, którzy po podboju Rusi Kijowskiej kilkaset lat później stworzyli własny dialekt języka ruskiego, własną kulturę i literaturę. Twoje własne słowa. Jeżeli byli Rosjanie, którzy po podboju Rusi Kijowskiej (...) to musiała być i jakaś Rosja. Od jakiego małego księstwa wywodzi się dzisiejsza Ukraina? Bo jeżeli masz na myśli Księstwo Halicko-Włodzimierskie, to było ono tak ze 3x większe niż w analogicznym czasie ziemie podległe Piastowiczom.

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

Tak tylko się przyczepię do tego " Dzięki nim w 20 wieku ludzka populacja zmniejszyła się o kilkadziesiąt procent" co przez to rozumiesz? Owszem, przez nich zginęło mnóstwo ludzi ale np. populacja ludzka między 1939 a 1945 się powiększyła. Mało tego, w całym 20 wieku nie było chyba sytuacji gdy rok do roku ludzka populacja by się NIE powiększyła. Mało tego populacja Europy też się zwiększyła między 1940 a 1950(akurat nie mogłem znaleźć dla Europy statystyk rok do roku)

Irry

Bialorusini, Słowacy i Serbowie w wiekszości podobno lubia Polaków.. Podobno bo tak kiedys przeczytałem w necie, no i oczywiscie na ja poznalem paru Slowakow i Bialorusinów i byli w porzadku, moja rodzina byla w tych krajach i byli w porzadku i w sumie nie maja powodów by nas nie lubic...

Agniete

O czym Ty mówisz.

Jak był potop szwedzki, wielu Żydów zdradzało Polaków, na rzecz Szwedów. Ja się wcale nie dziwię, że jak odzyskaliśmy Ojczyznę, to się ze zdrajcami nie cackaliśmy. Żydzi nam wbijali przez wieku nóż w plecy, gdy tylko mieli okazję. Dziwi Cię że się ich nie lubi, za historię, oraz za to co robią dziś ?

Ukraińców nie lubimy za rok 1942, i za te mordy na ludności cywilnej.

Francuzi oraz Anglicy, przez swoje tchórzostwo, zostawili nas na pastwę Niemców, a Francją mogła ich pozamiatać. Układy pokojowe zostawiły nas w rękach ZSRR na cała zimną wojnę. Plus Anglicy zabrali nam złoto, za użytkowanie ich sprzętu, ale żeby Armia Polska maszerowała na defiladzie zwycięstwa to nie....

Z Hiszpanią i Włochami nie mamy problemów, tak jak z większością państw bałkańskich czy naszych południowych sąsiadów, były konflikty, ale takich krzywd sobie nasze narody nie wyrządziły.

Niemców i Ruskich nie ma nawet próbować tłumaczyć, bo to nie miejsce.

Było kilka kart w historii z których nie ma co być dumnym, ale nawet się nie umywamy do tego co robili nasi sąsiedzi. A nie nawieść polaków do siebie nawzajem wynika z tego, że mamy ludzi którzy kochają się albo w narodzie i tradycji, albo w liberalnej utopi, kochania wszystkich, i akceptowania wszystkiego co daje zachód. Tradycja i zle rozumiana wolność nie będzie nigdy współgrała. To co się dzieje dziś w Niemczech i Francji pokazuje, jak bardzo wielką utopią jest brak tradycji, i przesadna tolerancja.

Yamato_filmaniak

Naprawdę trzeba współczesnych przedstawicieli różnych nacji nie szanować ze względu na zaszłości ? Przecież nie mamy wpływu na swoich przodków i nie wybieramy sobie miejsca narodzin.

Agniete

Tylko że oni się wcale nie odcinają od swoich przodków morderców. Przecież mamy wpływ na siebie, prawda ?

Yamato_filmaniak

Żydzi zdradzili Polskę (miałeś zapewne na myśli RON) podczas Pierwszej Wojny Północnej..? Wyznaczyłeś sobie pewien poziom debilizmu, który usiłujesz przekroczyć? Jeżeli tak, to gratuluję. Osiągnąłeś mistrzostwo. Tego naprawdę nie da się pobić. To już Mt. Everest broku rozumu. Rozumiem, petrolec narodowy to bardzo groźna i niesamowicie inwazyjna choroba, ale leczyć się trzeba. Kropelki brać, napary.
Podaj przynajmniej jeden przykład "zdrady Żydów"?

Irry

Obrona Krakowa, Przemyśla, Sandomierza podczas potopu Szweckiego. Skoro jesteś takim inteligentem, to sam sobie to wyszukasz...

Widać że jesteś umysłowym dnem, próbują kogoś obrażać bez powodu. To że nie myślę ja Ty, do niczego Cię nie upoważnia. Nie będę się zniżał do twojego poziomu, więc te epitety przemilczę.

Yamato_filmaniak

jeżeli chcesz kłamać, kłam tak, by twoje kłamstwa nie dało się zweryfikować.
P. Jasienica: RON.
Dokonałeś wiekopomnego odkrycia. Możesz mi wierzyć, to odkrycie stawia ciebie w szeregu najlepszych badaczy okresu Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Albowiem z tego co powiedziałeś wynika, że hetman Stefan Czarniecki był...Żydem. To on zadecydował o honorowej kapitulacji Krakowa. Jego decyzja wynikała z trzeźwej oceny sytuacji miasta - klęski pod Wojniczem oraz braku możliwości udzielenia miastu jakiejkolwiek pomocy. Za poddaniem była również Rada Miejska w której nie zasiadał żaden Żyd... W jakiej kwestii mógł się wypowiadać krakowski kahał? W żadnej. Umowa kapitulacyjna gwarantowała prawa majątkowe katolików oraz ich swobody religijne. Rzecz jasna umowa nie obejmowała Żydów. Przy takich okazjach, to z reguły Żydzi i innowiercy ponosili ciężar kontrybucji. Tak było m.in we Lwowie (póki oczywiście Lwów było jeszcze stać na zapłacenie okupu...).
Książeczka z cyklu Bellony.
Przemyśl w 1655 przed Szwedami obronił się. Rok później zapłacił kontrybucję wojskom siedmiogrodzkim i szwedzkim. Szwedzi dokonali skutecznego podkopu pod murami i założyli (lub grozili, że tak zrobili) ładunek prochowy. O zapłacie kontrybucji zadecydowała... szlachta, która schroniła się za murami miasta.

Irry

Kłamiesz to Ty. Kto poddał Kazimierz bez walki, nie oficjalnie uchodzący za dzielnicę Krakowa > ? Hetman ....Jesteś takim trollem że nie będę popadał w polemikę z kimś takim jak Ty...

Rok później w Przemyślu znalazł się taki, co wojskom Szweckim pokazał gdzie mogą zrobić ten podkop...

I wbij sobie do pustego łba, z prostakiem nie rozmawiam. Jak byś okazał szacunek i kulturę osobistą to i może. Więc nie odpisuj Mi, bo jesteś zbyt wielkim chamem, bym się zniżał do dyskusji z twoją osobą. Żegnam ozięble.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Yamato_filmaniak

Kłamiesz kłamiesz kłamiesz. Naprawdę wstyd

Myszkin_filmweb

Kłamię? W jakiej sprawie ? Podaj argumenty, a nie puste frazesy

Yamato_filmaniak

Kolega Irry Ci napisał. Sprawdziłem informacje. Nie wiem skąd Ty czerpiesz wiedzę. Nie będę przepisywał.

Myszkin_filmweb

Kolega Irry typ faceta który nie ma argumentów. Dla niego Michnik jest wyznacznikiem polskiej demokracji. Ty sprawdziłeś informację, w internecie...No jak ich tak szukałeś to gratuluje. Podaj Mi źródła tej wielkiej pomocy żydowskiej...Podaj Mi proszę informację skąd oni je czerpią o tak zwanych "polskich obozach". Gdzie są twoje źródła, czy twojego kolegi >?

Helena Wolińska, mordy sądowe w powojennej Polsce, Żydówka która uciekła z getta, skumała się z komunistami, była Pani prokurator, Żydówka z krwią na rękach...

Salomon Morel, Żydowski komendant obozów po wojnie...zmarł w Izraelu, nie skazany....

Sami patrioci kochający Polaków...Więcej nie będę wymieniał, bo to można poszukać samemu. Więc synku, nie mówi Mi że Żydzi są przyjaciółmi polaków, nigdy nie byli. I są ludzie którzy bronią ich interesów, jak Michnik dla przykładu.

Yamato_filmaniak

Dlaczego piszesz "polaków" zamiast "Polaków"?
Czy istnieją jakieś granice historycznej ignorancji?
Czy chodziłeś do szkoły średniej, czy też naukę historii rozpocząłeś o yt wykładów psychopaty Brauna?
Znam odpowiedzi....
Zdrowia i równowagi psychicznej! :)

Myszkin_filmweb

Normalka, zero odpowiedzi. Czy istnieję większy ignorant od Ciebie ? Napisałem przez pomyłkę, bywa

Ja wiem że Ty do szkoły nie uczęszczałeś, bo nie podajesz żadnych argumentów. Rozmowę uważam za zakończoną, bo z takim człowiekiem jak TY rozmawiać nie zamierzam. Ja podaje przykłady, Ty nawet ich nie masz jak obalić...

Jeśli Ty uważasz że Helena Wolińska czy Morel nie byli zbrodniarzami, a IPN mówi co innego, jak napisałem wyżej, rozmowę kończę. Do nie usłyszenia się z Panem. Nie pozdrawiam.

Myszkin_filmweb

Lwie Nikołajewiczu:) O ile chce się wam brudzić rozmową z brunatną szmatą (ja chyba nie chcę), to możecie posiłkować się tymi danymi. W roku 1946 osób narodowości białoruskiej w aparacie bezpieczeństwa MBP było... 0,7%. Polaków było... 49%. W roku 1953 osób narodowości żydowskiej było, warto się czegoś przytrzymać... 2,3% a osób deklarujących narodowość białoruską - dłuuuuuga pauza - 1,5%. Ponad 95% funkcjonariuszy i pracowników MBP to byli Polacy. Polak, były ak-owski oficer, oskarżał "Nila". Dobry przykład?
Książę, rozejrzyjcie się, poczytajcie prasę, wstąpcie do pojazdów transportu publicznego. Kłamstwo, które ja nazywam manipulowaniem rzeczywistością, to dzisiejsza oficjalna polityka historyczna, którą zwykli ludzie żyją i oddychają. Jak mawia klasyk Kurski: Ciemny lud to kupi. Kaczyński zakładał Solidarność i wywalczył wolność w '89. Podziemie powojenne, jedna ze stron wojny domowej, nazywana popularnie żołnierzami wyklętymi (czyli rozrzut od byłych akowców, po zwykłych bandytów i zwyrodnialców) najważniejszym elementem wysiłku niepodległościowego II Wojny Światowej. takich kłamstw można mnożyć bez końca. Produktem tych czasów są m.in dyskutanci na tym forum. Nienawiścią i ksenofobią można się zarazić tak samo jak ospą. Tyle że leczenie jest trudniejsze.

Irry

Brawa, treściwe kłamstwa. Masz przy okazji zgłoszenie za obelgi pod moim adresem. Ale nie upodlę się jak Ty. Pisz dalej swoje kłamstewka bez podawania źródeł....Ale Ty taki wykształcony że nawet nie wiesz że źródła to podstawa dyskusji.

Yamato_filmaniak

Czy nie zdumiewa cię bezmiar twojej hipokryzji? Każdą swoją tezę poparłem źródłami. RON Jasienicy oraz Przemyśl 1655 wy. Bellona. Na potwierdzenie swoich słów nie podałeś niczego. NICZEGO. Albo przyznaj, że przytoczone przez ciebie antysemickie bzdury są odrażającymi kłamstwami a ty jesteś odrażającym kłamcą, albo podaj źródła swojej wiedzy.
Dane dotyczące składu narodowościowego funkcjonariuszy MBP podałem m.in za R. Terleckim - Miecz i tarcza komunizmu. Historia aparatu bezpieczeństwa w Polsce 1944-1990. Podasz swoje źródła naziolski kłamco? Czy może jednak przyznasz, że jesteś kłamcą i hipokrytą? A może zgłosisz to do weryfikacji przez redakcję Filmwebu? Przecież jesteś naziolem i zapewne jesteś z tego dumny. ONR to parta typu nazistowskiego. Ale hipokryzja to jeden z filarów naziolstwa. Zażądać źródeł a samemu siedzieć cicho. Nazwać naziola naziolem nie jest obrazą. Jest stwierdzeniem faktu. Kłamcą jest ten co przytacza jakiś fakt i nie jest w stanie go udowodnić.
Droga redakcji. Poczułem się wręcz dotknięty usunięciem wpisu poświęconego młodocianemu naziolkowi. To, zaiste, była piękna wiązanka. Pracowałem nad nią długo i z zaangażowaniem, choć wiem, że godnym lepszej sprawy. Jeszcze raz powtórzę: czuję się osobiście dotknięty. Wpis na forum, niestety, nie jest rękopisem, a te, jak, jak wiadomo, nie płoną. Szkoda. Tyle że jestem mocno zdziwiony, że redakcja toleruje wpisy pełne mowy nienawiści.

Lisowczyk

Pieprzysz farmazony jak ruski troll, a twoja "dyskusja" to nic innego jak prowokacja, to jest kanał filmowy i nie sraj tutaj wypocinami politycznymi marnej jakości!

ocenił(a) film na 10
Lisowczyk

kozacy nie byli 'ukraińcami'. nie byli nawet Rusinami. To był konglomerat ponad 20 narodów i ludów. To co powtarzasz to propaganda ukraińska, chcąca przywłaszczyć sobie kozaków, którzy z tzw. ukrainą nie chcą mieć dziś nic do czynienia.

ocenił(a) film na 9
jaroslaus

Kolejny ignorant.
Kozacy, (ros. каза́ки a. казаки́, kazaki, ukr. козаки́, kozaky z tur. quazzāq, 'awanturnik') – nazwa odnosząca się do grupy ludności o charakterze wieloetnicznym z dominującym substratem ruskim, zamieszkującej stepy położone na południe od księstw ruskich, określająca później także rodzaj osadnictwa wojskowego na zasiedlanych ziemiach pogranicznych Rzeczypospolitej i Rosji.

ocenił(a) film na 9
jaroslaus

Jak można pisać kretyńskie brednie, że Kozacy nie byli Rusinami.
Byli co potwierdza ich język i wiara.
To, że mogła tam być garstka Polaków lub Tatarów tego faktu nie zmieni.

Lisowczyk

1941 rok, zsyłka mieszkańców Białegostoku do malowniczego Ałtaju. Wysiadają w Bijsku, na peronie czekają na nich Kałmucy z wozami, aby zawieźć ich w miejsce docelowe. Z jakichś powodów doszli do wniosku, że to nie Polacy, lecz bolszewicy, którzy narobili w portki w związku z wypowiedzeniem Rosji wojny przez Niemców i ukrywają się wśród ludności cywilnej. Sposobili już swe koziki do użytku, gdy nagle inna grupa, również czekająca na nich na dworcu, rozpoznała polską mowę nowoprzybyłych i stanęła w ich obronie, wytłumaczywszy Kałmukom kim naprawdę są. Uściskali się z Polakami, zajęli się chorymi. Jeden nawet wsiadł na konia i z najbliższego kołchozu przywiózł bańkę mleka dla matki, która w wagonie urodziła dziecko. Przez cały okres zsyłki byli dla Polaków kimś w rodzaju brygadzistów i kierowników ich prac. Pomagali sobie i żyli w bardzo dobrej komitywie. To byli Ukraińcy.

ocenił(a) film na 5
Lisowczyk

Polacy spotkali się wcześniej z takim okrucieństwem, choćby podczas wojen z Moskwą. Zaś Chmielnicki nie sprowadził do Polski "Mongołów", bo Mongołowie odwiedzali nas wcześniej, już w XIII wieku. Poza tym w 1648 nie było obok nas Mongołów, ale Tatarzy oraz Nogajowie. Porwania w jasyr i grabieże zawdzięczamy głównie tym drugim.
W każdym razie - Ukrainiec może być naszym bratem, nie może nim być Hałyczanin, który mówi, że jest Ukraińcem, tylko z Zachodniej Ukrainy. To bzdura, Małopolska Wschodnia, Galicja i Wołyń nie mają nic wspólnego z Ukrainą. Do Zbrucza żyjący Rusini uzurpowali sobie miano Ukraińców, rozpoczęli mordy na Polakach za samo bycie Polakami (pięknie się odpłacili za autonomię w II RP I brak głodu, który był powszechny na prawdziwej i propolskiej Ukrainie), kolaborowali na masową skalę z nazistami i teraz hołubią się tym wszystkim. A co najgorsze, Ukraińcy prawdziwi, ci zza Zbrucza im wierzą... Nie wiedzą, że UPA obok 200 tysięcy Polaków, Żydów, Ormian, Czechów, Węgrów zamordowała ok. 40 tysięcy samych Ukraińców. 10 razy więcej niż zginęło ich w Akcji Wisła, którą tak lubią równoważyć z rzezią wołyńską.
Na wschód od Zbrucza nie zginął żaden Polak. Tam jest prawdziwa Ukraina, gdzie jeszcze Piłsudski widział przyjaciół do walki z sowietami.

ocenił(a) film na 9
doliwaq

Tatarzy wchodzili w skład imperium mongolskiego więc śmiało można ich nazywać Mongołami.
Chmielnicki sprzymierzył się z Tatarami. Fakty są takie a nie inne.

Lisowczyk

Polacy wchodzili w skład Imperium Rosyjskiego, więc śmiało można nazwać ich Rosjanami. Polacy wchodzili w skład Cesarstwa Niemieckiego, więc śmiało można nazwać ich Niemcami. Czy tej logice, biorąc powyższe, można coś zarzucić? No dobra, nie kopać leżącego... Mongołowie to grupa mongolska, Tatarzy to grupa turecka.

ocenił(a) film na 9
Irry

Zanim zaczniesz się upajać własnymi pierdami: różnice etniczne nie zmieniają faktu w dyskusji, że Ukraińcy/Kozacy mordowali nas razem z najeźdźcą.

Lisowczyk

Ja nie wiem czemu Polacy ciągle myślą, że Ukraińcy ich nienawidza... wiem tylko, że mocno to działa w drugą stronę

ocenił(a) film na 9
Pawelek777888

Może dlatego, że dokonali na nas dwa razy ludobójstwa: w 17 i 20 wieku?

Lisowczyk

Artykuł sprzed 3 godzin... więc jesteś w temacie.

Pamiętam jak kiedyś dziadek mi opowiadał jak wracał rowerem i "nasi rodacy/ MY" zrobili wzdłuż drogi 12 tulipanów. Śpieszę wyjaśnić co to było. Młodym dziewczynom, podrzynano gardło, jak świniom. Wieszano je za kostki wzdłuż drogi, spódnice opadały na twarz i nie było widać ich twarzy. Dziadek miał wtedy coś koło 19 lat.

A mówię to tylko dlatego, że wk urw ia ją mnie ludzie, czytający gazetki (wpolityce...proszę Cię.) i myslący, że wiedzą o wszystkim.

W Polsce jest taka osoba, jak ksiądz Izakiewicz Zalewski.Ksiądz mający 60 lat, opowiadał bardzo wiele o mordach Ukraińców na Polakach. Nigdy odwrotnie. A co jest zabawne, ksiądz ten nie jest księdzem. On jest już raczej osobą medialną, pisał dla gazet (m.in. dla wybiórczej, ale został z niej wyrzucony). Żył z tego, ze mówił rzeczy kontrowersyjne. Tak więc 60 letni facet opowiada historię sprzed 65 lat. Rozumiesz ? Mój dziadek z ciekawości przeczytał jego książkę (bo był z opisywanych stron). Pisał do niego chyba z 20 listów żądając wyjaśnień. Nigdy się nie odezwał.

- Polacy są zbyt dumnym narodem by wierzyć, że mogli być kiedyś źli. My jesteśmy tylko dumni z naszej historii, nie chcemy znać jej ciemnych stron.
- Wolą posłuchać dziadka, który opowiada mi historię z łzami w oczach, niż szeregu polskich wydawców, którzy nigdy nie widzieli wojny, wydający dla Polskich wydawców w Polsce, czy Ukraińskich wydawców na Ukrainie. Zdziwiłbyś się, jak mało Polaków słyszało kiedykolwiek o Akcji Wisła - i to jest wiedza poparta doświadczeniami. A nie informacjami w jednym z najmniej bezstronnych portali w PL.

ocenił(a) film na 8
Pawelek777888

O tych "tulipanach" to mi szanowny Kolego podaj źródło naukowe, a nie "opowieści" dziadka. Trzeba być wyjątkowym ignorantem, żeby bardziej wierzyć opowieściom dziadka (dla mnie osoby anonimowej) niż opracowaniom historycznym, naukowym, których w Polsce jest wystarczająco wiele, żeby po zapoznaniu się z nimi język stanął Ci kołkiem kiedy piszesz o rzekomej "stronniczości" księdza Isakowicza-Zaleskiego.

Filozofujesz nie znając faktów. A fakty są druzgocące dla OUN, UPA oraz współczesnej probanderowskiej propagandy kłamstwa. Cały okres powojenny agenci OUN robili wszystko, żeby pomijać ich ludobójstwo na Polakach lub je zakłamywać i zwalać na Sowietów. Do dziś to robią. Nie znajdziesz ŻADNEJ rzetelnej ukraińskiej publikacji o prawdzie na temat ludobójstwa wołyńskiego, ani jednej. Wszystko to jest tylko i wyłącznie propaganda i nic więcej (np. wydana w Polsce "Za to, że jesteś Ukraińcem"). Jedyny Ukrainiec, który podjął się uczciwej pracy nad tym tematem - to śp. Wiktor Poliszczuk. Natomiast wielu polskich historyków, panie kłamczuszku, wręcz wybiela banderowców. I na przykład taki Motyka z IPN wbrew prawdzie i logice nazywa rzeź wołyńską "konfliktem polsko-ukraińskim".

Polecam choćby "Gorzką Prawdę" Poliszczuka, potem proszę zabierać głos w dyskusji i oskarżać Zaleskiego.
Pozdrawiam.

mordachamordasinski

Aha, więc to co mówił mi dziadek ma być mniej wiarygodne od Historii spisanej przez historyka urodzonego powiedzmy 10 lat po wydarzeniach ? Ok.

ocenił(a) film na 8
Pawelek777888

Miałeś mi odpowiedzieć na pytanie o tych dziadkowych "tulipanach". Gdzie jest to potwierdzone - w jakim naukowym źródle? Czy ta informacja znajduje się w aktach IPN?

Teraz wyobraźmy sobie, że Twój dziadek był ubekiem (nie wiem, ale przecież tacy dziadkowie też byli). Co robili ubecy, jakie historie zmyślali, jak manipulowali faktami, żeby zaszkodzić i zniszczyć na przykład pamięć o Piłsudczykach, Akowcach, Żołnierzach Wyklętych? Dlatego wszystkie opowieści wszystkich "dziadków" są weryfikowane przez historyków, zanim zostaną uznane za wiarygodne. Twój dziadek mogł widzieć banderowców przebranych za NKWD lub polską partyzantkę lub komunistów przebranych w polskie mundury - bardzo częste przypadki, czego nie robiła polska partyzantka. Mogło tak być? Mogło.

Druga rzecz - opowieść pojedynczej osoby w żaden sposób nie oddaje całości danego wydarzenia historycznego, bo na przykład jeden "dziadek"z Wołynia będzie przeklinał partyzantkę radziecką, a inny chwalił za to, że uratowała go przed banderowcami w Przebrażu.

Takie rzeczy jak rzeź wołyńska wymagają ogarnięcia całości, szerokiej wiedzy - a potem dopiero można zabrać się za komentowanie, bo Twój dziadek mógł nie widzieć na oczy żadnego banderowca, a spotkać na przykład polskich antykomunistycznych partyzantów, którym "podpadł" pomagając NKWD.

A Ty wszystko spłycasz do tego, że "Polacy są zbyt dumnym narodem" żeby się przyznać do zbrodni.

mordachamordasinski

Facet, a nie uważasz że posuwasz się zbyt daleko ?

ocenił(a) film na 8
Pawelek777888

A Ty, twierdząc za dziadkiem, że "nasi rodacy" podrzynali gardła młodym dziewczynom jak świniom? Kto tu się za daleko posuwa? Jeśli nie masz na to dowodów, to jak można coś takiego rozpowszechniać w mediach?

mordachamordasinski

Zwyczajnie nie wiem czy jest to zapisane w aktach IPN, bo tam nie pracuję, nie widziałem nigdy takich akt. Napisałem zwyczajnie co widział mój dziadek (oczywiście mógłbym to poprzeć potwierdzeniem babci, ale to powiesz że też agentka). Jako że nie podoba mi się odgórny ton twoich wypowiedzi to Cie zwyczajowo oleję.

ocenił(a) film na 8
Pawelek777888

Więc nie wiesz czy to jest prawda. Ja na szczęście nie olewam takich rzeczy, bo to są zbyt poważne zdarzenia historyczne.
A Ty olewaj ile chcesz, tylko nie osądzaj księdza Zaleskiego za to, że głosi prawdę o rzezi wołyńskiej. Olewaj wszystko co tego dotyczy, tylko nie masz moralnego prawa nikogo krytykować.
Olewaj, nie czytaj, nie interesuj się tym tematem. Tylko potem nie osądzaj zachowań Polaków wobec tej tragedii na podstawie jednej opowieści dziadka, której wiarygodność historyczna jest jak widać żadna.

mordachamordasinski

To ciekawe dlaczego wielki ksiądz zaleski nie jest w stanie odpowiedzieć na tak proste pytanie jakie zadawał mu mój dziadek. Wielki ksiądz opisujący historię zdarzeń których świadkiem nie był, ale jako że jest historykiem to ma zupełną rację.

mordachamordasinski

No i masz. Widziałem dziś film. A tam co? Scena wesela, Ukraińcy 0przy stole mówiący o tym, jak polacy mordowali ukrainki wieszając je przy drzewach - nazywane tulipanami.

Czyli sobie tego nie wymyśliłem. Czyli jednak powinieneś przeprosić za cały jad jaki tu wylałeś.

ocenił(a) film na 8
Pawelek777888

Oj Kolego, Kolego... Ja pytałem o naukowe źródła tych "tulipanów" - a ich nie ma. Jest bzdura banderowskiej propagandy powtarzana na zasadzie: "Kum powiedział kumowi, że kum widział...". W scenie u Smarzowskiego tak właśnie jest - przyjeżdża polityczny prowidnyk OUN żeby podburzać Ukraińców przeciw Lachom.
I na przykładzie tego co piszesz widać jak działa zwykła plota. Oto cytat jednego z takich samych "świadków" jak Twój dziadek:

"Osadnicy wojskowi czasem przychodzili do ukraińskich wiosek. Brali po dwie, trzy kobiety "na zabawę". Dla hecy odwracali je głową w dół, spódnica opadała, nogi się rozjeżdżały, baby chodziły wówczas bez majtek i to był tulipan.". I takie rzeczy mogły mieć miejsce, ale nie mordowanie, bo polski ułan za zamordowanie cywila lądował w Berezie Kartuskiej, drogi Kolego.

A teraz Twój tulipan nagle przeradza się w zbrodnię: "Scena wesela, Ukraińcy 0przy stole mówiący o tym, jak polacy mordowali ukrainki wieszając je przy drzewach - nazywane tulipanami."

Tak to właśnie wygląda, w dodatku ten ślepy upór nie wiadomo po co. A słyszałeś o "wianuszkach"? O przywiązywaniu przez banderowców polskich dzieci drutami do drzewa - na co dowodem miało być zdjęcie, które do dziś krąży po rozmaitych publikacjach? Otóż okazało się, że to zdjęcie przedstawia mord szalonej Cyganki na swoich dzieciach - co wcale nie oznacza, że banderowcy tak nie robili, robili jeszcze gorsze rzeczy dzieciom.

mordachamordasinski

eh... no tak. Ty nadal swoje. Chodziło mi o to, że mówiłeś że sobie to mój dziadek wymyślił. Potem w filmie jest o tym wzmianka, no ale oczywiście to domniemania pijanych chłopów.

czytaj więcej swoich książek. Szczególnie autorów nie żyjących w tamtych czasach, a nie jakiś tam głupich wspomnień nastolatka który to przeżył.

ocenił(a) film na 8
Pawelek777888

A Ty nadal swoje. Nie powiedziałeś, że Twój dziadek widział to na własne oczy, że jest to jakoś udokumentowane, a ja Ci tłumaczę jak wiele jest podobnych plot, które przeradzają się w fałszywą "prawdę". Jeszcze nie rozumiesz jakie to szkodliwe? I że na tym zależy dzisiejszej probanderowskiej propagandzie? Siedzisz z Ukraińcem przy flaszce i mu opowiadasz o tym, że Twój dziadek Ci opowiadał o tulipanach. Jakąś niepotwierdzoną plotą wzbudzasz w nim nienawiść do Polaków - czyż nie? To nieodpowiedzialność.

Wiesz czyje słowa zacytowałem o tych "tulipanach"? Jurija Szuchewycza - syna największego zbrodniarza UPA Romana Szychewycza. Nawet on nie plótł bzdur o tym, że "tulipany" były mordowaniem Ukrainek i nadal na owe "tulipany" nie ma potwierdzenia w źródłach.

I nie bądź bezczelny z tym "czytaniem książek", bo tupetem przechodzisz sam siebie.

mordachamordasinski

To że widział je na własne oczy mówiłem. W 1 poście. Ty nazwałeś go ubekiem (proszę...). Nie jestem w stanie tego udokumentować - fakt. Nie mam żadnej pocztówki z Włynia z tulipanem.
Mówiłem w swoim pierwszym poście, że to była regularna wojna z obu stron. Potem, ze twoje komentarze typu twój dziadek był pewnie ubekiem były najzwyczajniej niepotrzebne. Bo tylko denerwujesz ludzi.

ocenił(a) film na 8
Pawelek777888

A ja kuśfa widziałem wczoraj ufoludka i też robił "tulipany" licealistkom idącym do szkoły... Dlaczego miałbym kłamać?
I nie nazwałem Twojego dziadka ubekiem, nie manipuluj. I gdybyś byś uczciwy, a nie tylko uparty, to nie musiałbyś się denerwować tylko sprawdzić czy Twój dziadek mówi prawdę. Ja poszukałem - nie ma nigdzie takiego źródła, które potwierdzałoby prawdę o tych "tulipanach" i wykazałem Ci jak się tworzy plotę na użytek nienawiści.
Na tym proponuję zakończyć, mam jednak nadzieję, że choć trochę do Ciebie dotarłem i kiedyś zrozumiesz, że miałem rację.

mordachamordasinski

a chłopie... idź pan w chj

mordachamordasinski

Widzę, że jednak sam film widziałeś, a chyba zapomniałeś o naszej rozmowie...

mordachamordasinski

Fakty na które się powołujesz, polskie podziemie i to nie tylko nacjonalistów,ale też AK i BCh, też nie głaszczą. Podczas akcji pacyfikacyjnych na Chełmszczyźnie polscy "partyzanci" nie tylko zwyczajnie rozstrzeliwali - bez wyjątku - mężczyzn, kobiety i dzieci, ale także torturowali. I nie powołuje się na opowieści dziadka, ale akta ipeenowskie i badania naukowe, prowadzone na Lubelszczyźnie, Chełmszczyźnie (sporo dotyczy okolic Hrubieszowa). Radykalizacja miejscowych Ukraińców była wynikiem akcji pacyfikacyjnej z przełomu 1943/1944.