PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1023}

Wilk

Wolf
1994
6,8 30 tys. ocen
6,8 10 1 29803
6,1 17 krytyków
Wilk
powrót do forum filmu Wilk

3/10

ocenił(a) film na 3

Jack Nicholson gryzie, biega, zapuszcza sierść i stoi po stronie dobrej sztuki. Swoim indywidualizmem i idącym za nim w parze wyalienowanym przyciąga uwagę pięknej Pfeiffer. Tak naprawdę do niczego to jednak nie prowadzi. Pozostaje jedynie tęsknie zawyć do księżyca.

ocenił(a) film na 5
ethan33

Nie wiem, czy tylko 3. Ale film faktycznie momentami niezamierzenie groteskowy.

ocenił(a) film na 8
hauser

Nie wiem czy film o wilkołakach może być zupełnie nie groteskowy :)
Według mnie film był zamierzenie groteskowy .

ocenił(a) film na 5
rdy102

Czyli groteska jako formuła filmu? Nie kupuję, bo nie widzę.

hauser

Zgadzam, się film o takich stworzeniach typu wilkołaki, wampiry etc. nie może być pozbawiony groteski...

ocenił(a) film na 5
777temida

Może, przecież sa podobne filmy robione "na poważnie", np. "Lokis".

hauser

Nie widziałam więc trudno mi powiedzieć.

ocenił(a) film na 5
777temida

Dlatego ja mówię (tj. piszę).

hauser

Mh to znaczy że masz w jednym palcu cały dorobek światowej kinematografii? Brawo! ;P

ocenił(a) film na 8
ethan33

Bardzo poetycka wypowiedź ale to ona raczej do niczego nie prowadzi ... ja rozumiem że film się może nie podobać ale jeśli ma sie jakieś uwagi sensowne to sie je pisze a jak sie nie ma to moze lepiej dac to 3 bez gadana ;)
Bo z twojego grafomańskiego komentarza raczej ciężko wywnioskować co według ciebie w filmie było nie tak .
,, Do niczego nie prowadzi ,, a do czego miałby prowadzić ?

ocenił(a) film na 3
rdy102

Do ciekawego i dobrego filmu? Nicholson się powtarza (ograna mimika i "demoniczność" twarzy) i prowadzi dyskusji z Pfeiffer na poziomie nastolatka, który zdał sobie sprawę ze swojej śmiertelności i próbuje tą myśl spakować w mistyczne opakowanie. Pierwiastek intelektualny zatem odpada, a i sama rozrywka na średnim poziomie - i to zarówno jeżeli chodzi o te wszystkie humorystyczne akcenty wplecione w akcję, jak i sytuacje, które mają widza przestraszyć. Najbardziej cieszy epizodyczny Jenkins na ekranie.
Co do mojego komentarza, to może i jest grafomańsko-groteskowy ale jest przeznaczony głównie dla mnie i bez problemu potrafię go rozszyfrować ;)

ocenił(a) film na 8
ethan33

"Nicholson się powtarza (ograna mimika..."

Bądźmy szczerzy - pomimo iż UWIELBIAM Nicholsona to jest on aktorem jednej twarzy - ZAWSZE ;)

"demoniczność" twarzy)"

Wilkołak i demoniczność twarzy... hmmm, jak dla mnie to idzie w parze i ma sens, co więc w tym złego? On się po prostu urodził by grać takie role ;) Nie sądzę więc by to był argument przeciw.

ocenił(a) film na 10
Gojira

Oj nie nie Jack Nicholson nie jest aktorem jednej twarzy zawsze demonicznej potrafi też swoją buśką pokazać .rubaszność,głupawkę on ma też sex w oczach ,uśmiech szaleńca, i tajemniczość,poprostu mogę wymieniać itp itd ....ja widzę w nim nie tylko wilka ,chociaż do tej roli jest nie zastąpiony!!

ethan33

Wg. mnie te śmieszne akcenty są świetne, te wypowiedzi np. Nicholsona, te docinki, takie zaskakujące choć proste, a tak dobijające osobę która go wkurzyła, nie mogę teraz przytoczyć bo nie pamiętam dokładnie ale te teksty były świetne! i nie tylko jego postaci. Nicholson idealny do tej roli choć często powtarzana "demoniczność" twarzy, to wytrzeszczanie zębów może kogoś razić groteską, dziecinada czy śmiesznością ale jak inaczej ukazać przemianę człowieka w wilkołaka czy wampira? To normalne dla filmów o takiej tematyce.

ethan33

Film nie jest ambitny, ale Nicholson jest świetny! Gra jego twarzy jest po prostu genialna - z resztą on jest stworzony do "opętanych" ról.
Poza tym, moim zdaniem, bardzo ładna bajka z miłym zakończeniem :)

aariciaa

Dla mnie ten film jest dokładnie taki jak miał być, czyli konwencja horroru potraktowana w swojego rodzaju groteskowy sposób. Trochę mi się kojarzy z Cagem jako wampirem :)

ocenił(a) film na 3
ikcibaZlewaP

kompletnie film nie spodobał mi się. Nicholson i Pffeifer zagrali dobrze. jednak jeżeli chodzi o całość słaby.

użytkownik usunięty
lolek2417

Jak ktos sie wychowa na dragonballu to nie dziwie sie ze nie podoba mu sie ten film

ocenił(a) film na 3

każdy ma swoje zdanie. Spoglądając na twoją wypowiedź nasuwa mi się jedno zdanie : "zgasiłbym cię ale gów*n*o się nie pali ;) " pozdrawiam.

użytkownik usunięty
lolek2417

tzn? rozwin swoja wypowiedz?

użytkownik usunięty

Gosc pewnie zastanawia sie co napisac. ZBiera mysli. Czekam nadal na konkretna riposte.

ocenił(a) film na 3

a co tu mam pisać nie widzę sensu prowadzenia tej rozmowy.

użytkownik usunięty
lolek2417

Dziwne. Liczylem na jakas dojrzala riposte godna dojrzalego czlowieka ktory prezentuja jakas postawe warta nasladowania a jedyne co uslyszalem to jakis text na odczep sie o gów.n.ie. Pelno takich zawodnikow ktorzy niczym twardziel z filmu sensacyjnego rzuca tekst i nic wiecej.
Masz tu linka http://www.filmweb.pl/film/Dragon+Ball+Z%3A+Zemsta+Coolera-1991-34847 obejrzyj i zbierz mysli.
Czekam nadal.
Huehuehue.

ocenił(a) film na 3

ale czy ja coś musze prezentować ? jest gdzieś napisane że muszę się tłumaczyć dlaczego tak uważam a nie inaczej ? takimi linkami to możesz sobie rzucać gościu nie wiem czy chcesz zebrać za to brawa . być może swoje zdanie mam i go nie zmienię proste.

użytkownik usunięty
lolek2417

Myslalem ze jestes fanem i uwielbiasz taie rzeczy. Dalej czekam na rozwiniecie twojej mysli. No i przygotuje ci kolejne linki drogie dziecko. Bedziesz zadowolony.

ocenił(a) film na 9

a ja kocham ten film:)

ocenił(a) film na 10
malgosma1

ja też ! Nicholson przemieniający się w wilka ? CZYSTA POEZJA