PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=124098}
7,6 221 tys. ocen
7,6 10 1 220865
7,9 72 krytyków
Wesele
powrót do forum filmu Wesele

Najpierw jednak muszę ochrzanić SPI że nie napisała na okładce o dodatkach na DVD ! Tak stracić zyski !
Przecież to atut o którym nie wiedziałem. Kupiłem DVD po chwili zastanowienia (gdyby napisano że są dodatki nie zastanawiałbym się ani chwilę) i nie żałuję. Naprawdę warto kupić bo niespodzianek jak na polską produkcje sporo :)

No i teraz o tym alternatywnym zakończeniu. W dodatkach są wycięte sceny, jedna miała być pod koniec filmu ale podczas jej oglądania wziąłem ją za alternatywne zakończenie i byłem w szoku bo było ono bez happy endu czyli mocniejsze. Nie chcę zdradzać szczegółów ale gdyby się reżyser uparł mógł tak się ten film właśnie kończyć. Dopiero później skumałem że ta scena miała być przed rozwalaniem audi więc czar prysł ale co moje to moje. Szczęki nie mogłem pozbierać z podłogi :)

Początek wycięty też niezły, jest scena jak Wojnar robi sobie podkład na wesele. Ale nie ze smalcu jak Edek Wąs tylko z czego innego - wymiękam z tego :)

Dzięki DVD za 19,99 ten film nabrał zupełnie innego wymiaru !

Jordan66

Możesz opowiedzieć w szczegółach? Mam jakieś denne wydanie na VCD.

witekziom

Nie chcę nikomu psuć zabawy :)

użytkownik usunięty
Jordan66

to oznacz je zakładkami "SPOILER" i już, sam chętnie poznam. Czekam :P

A co chcesz dokładnie wiedzieć ?

ocenił(a) film na 9
Jordan66

Daj jakis link do tego wydania dvd, ktore masz. Znaczy z allegro, czy ze sklepu, zebym dokladnie wiedzial, o ktore chodzi. Z gory dzieki.

blessdamic

Ja kupiłem w Media Markcie a w necie nie znalazłem nawet identycznej okładki (najbliższa jest ta, róźni się małymi szczegółami http://allegro.pl/wesele-wojciech-smarzowski-dvd-folia-i1274565741.html#gallery) , tyle wersji powstało, podaję więc dla pewności kod kreskowy z mojej płyty 5 900058 502295.

ocenił(a) film na 9
Jordan66

U mnie w media ani widu ani słychu juz po "Weselu", niestety, nawet kac sie ostal. Bede szukal, bo chcialbym to miec na oryginalnym nosniku, wez no jak mozesz, zostaw mi jakis mail do siebie. Wyslałbym prywatna wiadomosc, ale nie mam punktow, które to umozliwiaja.

blessdamic

Co chcesz napisać to napisz tu. Przecież to tylko dvd a nie jakaś tajemnica.

ocenił(a) film na 9
Jordan66

Ta ale chcialem prosic, o zgranie tych scen i wrzucenie gdzies, nie wiem, czy takie rzeczy tu przechodza.

blessdamic

Przechodzą ale ja się na tym nie znam.
Zobacz tą wersję z bliska - http://www.idvd.pl/sklepy/filmy/oferta/3862/1/Wesele/ - piszą coś o dodatkach.

użytkownik usunięty
Jordan66

@Jordan66, mógłbyś streścić tą wyciętą scenę? Proszę :)

Sprawdź pocztę filmwebową :D

Jordan66

Ja też bardzo prosiłabym o streszczenie alternatywnego zakończenia :)

ona061991

ja również ;)

ocenił(a) film na 8
Jordan66

Damn, ja też :D

ocenił(a) film na 10
Jordan66

Mnie ni stać powiedz prosze

jadek125p

Kolega niżej już napisał.

ocenił(a) film na 10
Jordan66

A może wrzuć na yt bo baaaardzo chce zobaczyć

jadek125p

Bez przesady, nie lepiej pójść do sklepu i legalnie kupić choć jeden film na dvd ?

ocenił(a) film na 10
Jordan66

Nie stać mnie

jadek125p

A na to z czego piszesz to stać ?

ocenił(a) film na 10
Jordan66

Szkoła teraz rozumiesz ?

jadek125p

To nic nie poradzę.

ocenił(a) film na 8
Jordan66

No właśnie to zwykłe dvd a nie jakaś tajemnica więc opisz te wycięte sceny i po sprawie. Napisz tylko SPOJLER i każdy czyta na własną odpowiedzialność.

Jordan66

możecie napisać coś o tym zakończeniu?

ocenił(a) film na 9
Jordan66

Aż kupiłem DVD :D

Generalnie to sprawa ma się następująco: w "dodatkach" są materiały pokazujące powstawanie poszczególnych scen.
Wśród nich widzimy między innymi ścinki z zabawy pod wodzą Tymona oraz dwie pełne zmontowane sekwencje, których w filmie nie ma.

1. Początek. Wojnar zapodaje podkład pod alkohol na weselu, ponadto scenki z dekorowaniem panny młodej oraz kamerzystą.

2. Końcówka. NIE JEST to zakończenie. Jest to scena poprzedzająca niszczenie samochodu przez pannę młodą (swoją drogą śmiać mi się chciało, jak dowiedziałem się, że musieli dublować tą scenę). Oto w sali weselnej mamy skacowanych i sponiewieranych gości (m.in notariusz, kamerzyści i pan młody) i po pewnym czasie dochodzi do rękoczynów między kilkoma z nich.

Nie napiszę nic więcej - zasuwać do sklepu i kupować :D

Jak na mnie, to sceny mogły śmiało znaleźć się w finalnej wersji filmu - początek pokazuje pannę młodą w nieco innym świetle, zaś końcówka w sumie potwierdza to, co wynika z narracji reszty filmu.

I dalej kuźwa nie wiem, kto Wieśka obrobił. Ale się dowiem.

Cohonez

ad 2: ja odebrałem to za pierwszym razem jako alternatywne zakończenie - moje szczęście ! - bo jak ten upośledzony blondyn wpadł i powiedział z takim przejęciem: "Kaśka zwariowała !" - to myślałem że się powiesiła albo coś i szczęka mi opadła :D

ad 1: cieszę się że też to zauważyłeś że pokazono w dodatkach panną młodą w innym świetle - to by znaczyło że w tym filmie nie było żadnej pozytywnej postaci.

A widziałeś jak gospodyni robi w bambuko Wojnara - tego też nie było w filmie :D

ocenił(a) film na 9
Jordan66

Chodzi Ci o to, co ogląda kolega Mateusza (Stuhra) na kamerce w tej usuniętej scenie sprzed niszczenia auta?

Ja jeszcze zauważyłem, że wycięto jedną zabawę oraz wypowiedź "to nieprawda, ze to przez bigos rura poszła" :D

Za parę dni zasuwam po DVD z Domu Złego, może tam też bedą takie kwiatki.

Cohonez

Chodzi o pakowanie do Żuka z powrotem wódki za którą Wojnar zapłacił :D

Dom Zły na DVD mam i jakoś nie przypominam sobie takich kwiatków.

ocenił(a) film na 9
Jordan66

O, dokładnie :D

A "Dom Zły" nabędę i tak :D

Cohonez

Ja mam wszystkie filmy Smarzowskiego na DVD :D