Jak dla mnie arcydzieło! Tysiące statystów w mundurach, dziesiątki dział i ogromne przestrzenie, a nie pustki jak w dzisiejszych filmach (albo pustki wypełnione sztucznością a le Władca Pierścieni). Można się przyczepić mundurów polskich lansjerów gwardii- powinny być zdaje się czerwone z granatowymi wyłogami, a nie granatowe z różowymi wyłogami. Zresztą ten szczegół nie psuje oglądania :)
Jak dla mnie też, Arcydzieło!
Gdyby tylko Bonaparte wygrał...
Nie byłoby WW1 ani WW2, tylko Zjednoczona Europa!
Gdyby nawet Napoleon wygrał, to nie byłoby żadnej zjednoczonej Europy, tylko następne kilka lat wojen, aż w końcu i tak by go pokonano przy okazji którejś z kolei koalicji, albo by umarł i wszystko by się i tak rozleciało bez niego.
Sceny z bitwy faktycznie robią ogromne wrażenie. Niestety, jak dla mnie, pierwsza połowa filmu jest trochę przegadana. Ogólnie dałbym 8,5/10.
Sceny bitew są epickie, tylko że brakuje mi "krwawego realizmu" - jak żołnierz dostaje kulke to powinno byc troche krwi, a nie ze tylko się wywraca w teatralny sposób. No ale coz - to nie Szeregowiec Ryan, lecz produkcja z 1970 roku. ;-]
W kazdym razie świetny film, naprawde ogromny rozmach, żadnego zawężania kadru, widzimy cale pole bitwy, no i kawal dobrze przedstawionej historii - bez naginania faktow, ubarwiania, z tego filmu mozna uczyc sie historii.
Gdyby i dzisiaj krecono takie filmy... Ech...
Niestety tutaj się mylisz. Mundury Polskich swoleżerów-lacierów Gwardii były amarantowe z granatowymi wyłogami. 2 pułk s-l Gwardii (holenderski) miał mundury czerwone z niebieskim wyłogiem. Polacy pod Waterloo walczyli jako 1szy szwadron 2 p s-l Gwardii, ale mięli prawo azchowania swego munduru, więc poprawność historyczna została zachowana. Pozdrawiam