Ja mam wrażenie, że poza wmontowanym Black Freighterem Ultimate Cut zawiera jeszcze jakieś inne nowe sceny, których w Dir Cut nie było... ale może się mylę...
Podzielili go chyba na 5 części... Nie wiem dokładnie, bo tylko przejrzałem na podglądzie.
tu jest wszystko na ten temat:
http://www.kmf.org.pl/dir_cut/watchmen.html
Jedyna słuszna wersja to unlimited cut, oczywiście jeśli ktoś ma trzy i pół godziny. Z resztą 2,5 czy 3,5 to bez różnicy ;)
Dziś się nie wyspałem, bo mam za sobą bodaj tę 215 minutową wersję Watchmenów. Mega plus to animowana historia o Frachtowcu, ponura do szpiku przegniłej gości. Minusami były rozwleczone wątki między bohaterami (część dialogów zbędna jak dla mnie). Ale da się to przeżyć. Na pewno jest to jeden z bardziej extremalnych filmów, można by wręcz zrobić sobie z niego miniserial. Mam za sobą też wersję krótszą, ale po kilku miesiącach od seansu trudno mi wymienić więcej scen dodanych. Że jest ich sporo i mają znaczenie to nie ulega kwestii. Zresztą, komu podoba się klimat filmu musi zobaczyć wersję ostateczną i koniec!
MORE!
Hm muszę się chyba zaopatrzyc w UC ... Mi jest ciagle malo po 2,5h tego filmu :P klimat jest nie z tej Ziemi :D :D
Tu jest bardzo dokładny opis tego, co w Ultimate cut dodano:
http://www.kmf.org.pl/dir_cut/watchmen.html
Największe zmiany to dodanie animacji o Czarnym Frachtowcu i remaster rozmowy na Marsie.
Reszta to w większości wydłużenie scen lub dodanie takich, które niewiele wnoszą do historii (typu gazeciarz i chłopak).
Porównanie dotyczy już wersji Directors Cut (186minut) oraz Ultimate Cut (216minut). Wersja kinowa miała zaś (162minuty).
Co ciekawe już wersji kinowej ostatnia godzina jest nie pocięta, w każdej z 3 dostępnych szeroki koniec fabuły jest taki sam. Dołożono (albo właściwie wycięto w wersji kinowej) różne drobiazgi z początku i środku. Świadczy to, że Snyder miał swoją wizję (zakończenie komiksu biegnie inaczej... ). Jestem pod wrażeniem że facet od efektownych, ale pustych 300 potrafił stworzyć taki majstersztyk.
Dla mnie ta wersja to duży plus, bo np: samodzielnie Tales of the Black Freighter oceniłbym nisko, tutaj zaś świetnie to wkomponowano w film który sam w sobie jest dość powolny. Dzięki temu łamie się nieco to monotonne tempo fabuły.
Po seansie dałem filmowi dałem 8/10, choć tak naprawdę nie byłem przekonany czy to aby klasa czy klapa. Doceniłem jednak jakość.
Obejrzenie dvd z wersją reżyserką Directors Cut podwyższyła ocenę do 9, zaś wersją z jeszcze przedłużoną fabułą oraz dodaną animacją to prawdziwe dzieło skończone i powód do dumy dla autorów. 10/10.
Że klimat jest nie z tej ziemi to prawda. Ech....
A artykuł na KMF rzeczywiście bardzo dobrze pozwala się zorientować w tym czego wcześniej nie było. Całkiem tego sporo, chociaż część niuansów pewnie umyka. Pozdrawiam fanów.
Film jest po prostu jedyny w swoim rodzaju.. w moim przypadku 10/10 jest juz od ponad roku i boje sie obejrzenia UC bo wyzszej oceny juz dac nie moge;P
najfajniejsze w wersji ultimate cut jest to, że nie zanudza i człowiek nawet nie wie kiedy mu te 3,5h mija. Oby więcej takich filmów powstawało:)
aPosing, Ty się nie bój oglądać UC, bo skoro to Twój ukochany film to i rozkosz oglądania będzie dłuższa!
Sam muszę znaleźć czas na kolejny seans. Tyle tam szczegółów.
Boję się tego senasu ze względu na to , że podczas oglądania kinowym Watchmenów mało nie wyjde z siebie (ze szczęscia) to co bedzie jak przyjdzie czas na UC?!
Szukam już od dłuższego czasu i nigdzie nie mogę znaleźć napisów do wersji ultimate cut. Może ktoś z was ma link, albo same napisy do wrzucenia?
Wystarczy poszukać. Są np. na napisy24., ale proszę. W paczce napki do wersji ULTIMATE.CUT.DVDRip.XviD-NODLABS (3CD) i Ultimate.Cut.720p.BluRay.x264-SiNNERS (1CD). Enjoy.
http://www.speedyshare.com/files/27934859/Watchmen.zip
P.S. Po zassaniu usuń plik z serwera tym kodem: pajeluhoragu