Jest to dobrze wytłumaczone w komiksie. Rorschach robił suknię na zamówienie, gdzie między jednym materiałem a drugim został umieszczony tusz, aby zawsze plamy zmieniały kształt. Zleceniodawca jej nie kupił, więc Rorschach z niej zrobił swoją 'twarz' ;]. Mniej-więcej tak opisane było w komiksie, który czytałem daaawno temu, więc coś na pewno mi umknęło.
To nie wyjaśnili genezy maski w wersji ULTIMATE CUT? Bo w końcu to nie pamiętam, a drugi seans Strażników w pełnej wersji mam jeszcze przed sobą...
Moja ulubiona postać. świetnie porprowadzona z solidną narracją.
"Wy chyba ku*wa nie rozumiecie, to nie ja jestem zamkniety z wami, tylko wy jesteście zamknęci ze mną"
Bo to była maska zrobiona z materiału opatentowanego przez dr Manhattana. Lepkie ciecze pomiędzy dwiema warstwami lateksu reagujące na ciepło i nacisk. Rorschach szył sukienkę z tego materiału, gdy miał 16 lat (pracował w jakimś zakładzie). Osobie dla której była szyta ta sukienka się nie podobała, więc Rorschach ją zabrał do domu. Maskę uszył z niej dopiero 2 lata później w związku z pewnymi wydarzeniami, ale to już inna historia :)
Pomysł na jego maskę został zaczerpnięty z psychoanalizy, a dokładnie z testu, który wymyślił szwajcarski psychoanalityk Hermann Rorschach.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Test_Rorschacha