PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=317089}
7,2 104 tys. ocen
7,2 10 1 104372
6,5 43 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Maska Rorschacha

użytkownik usunięty

Dlaczego plamy na masce Rorschacha się przemieszczają??

magia chłopcze, kurewska magia!!!!!!!!!!

pindol_38cm

Jak widać daleko tu do magii ;]!

O.o

Jest to dobrze wytłumaczone w komiksie. Rorschach robił suknię na zamówienie, gdzie między jednym materiałem a drugim został umieszczony tusz, aby zawsze plamy zmieniały kształt. Zleceniodawca jej nie kupił, więc Rorschach z niej zrobił swoją 'twarz' ;]. Mniej-więcej tak opisane było w komiksie, który czytałem daaawno temu, więc coś na pewno mi umknęło.

użytkownik usunięty
smigolx

To nie wyjaśnili genezy maski w wersji ULTIMATE CUT? Bo w końcu to nie pamiętam, a drugi seans Strażników w pełnej wersji mam jeszcze przed sobą...

użytkownik usunięty

A tak na marginesie to zły skurwiel z niego jest

ocenił(a) film na 9

Moja ulubiona postać. świetnie porprowadzona z solidną narracją.
"Wy chyba ku*wa nie rozumiecie, to nie ja jestem zamkniety z wami, tylko wy jesteście zamknęci ze mną"

ocenił(a) film na 9

Bo to była maska zrobiona z materiału opatentowanego przez dr Manhattana. Lepkie ciecze pomiędzy dwiema warstwami lateksu reagujące na ciepło i nacisk. Rorschach szył sukienkę z tego materiału, gdy miał 16 lat (pracował w jakimś zakładzie). Osobie dla której była szyta ta sukienka się nie podobała, więc Rorschach ją zabrał do domu. Maskę uszył z niej dopiero 2 lata później w związku z pewnymi wydarzeniami, ale to już inna historia :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

Pomysł na jego maskę został zaczerpnięty z psychoanalizy, a dokładnie z testu, który wymyślił szwajcarski psychoanalityk Hermann Rorschach.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Test_Rorschacha

ocenił(a) film na 10

Tak jak napisał Szychu. plus warto dodać, że osoba zamawiająca sukienkę była postacią autentyczną, której głośna śmierć stała się symbolem obojętności społeczeństwa na krzywdę innych.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kitty_Genovese