PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1452}
5,7 67 tys. ocen
5,7 10 1 66836
4,5 28 krytyków
W pustyni i w puszczy
powrót do forum filmu W pustyni i w puszczy

Może nie tak wczesnego, ale do dzisiaj pamiętam - rozpłakałam się na samym końcu, kiedy to usłyszałam piosenkę Bajm. Dziś też płaczę przypominając sobie to wszystko... Hmm, właśnie dzisiaj, kiedy mam prawie szesnaście lat zamierzam obejrzeć ten film drugi raz... jeśli się zawiodę, trudno. Ale myślę, że chociażby przez wspomnienia jakie z nim wiążę, nie będzie to jakiś duży cios :-)

ocenił(a) film na 3
IamLadyhawke

Mój "tysz" film z "dziciństwa".

ocenił(a) film na 8
IamLadyhawke

Tjaaa... Oglądałam go w kinie jako mała dziewczynka i początkowo nie za bardzo mi się podobał (wyłączając Kalego - on od samego początku bawił mnie do łez), ale po dokładniejszym zapoznaniu się z wersją z lat 70. i paru latach doceniłam wartość nowszej wersji. Masa ludzi czepia się, że niezgodna z oryginałem. Ale biorąc pod uwagę, że IMHO oryginał był jak na lekturę dla dzieci ciężki w czytaniu jak gacie z ołowiu, to chyba nawet lepiej. I zdecydowanym atutem są młodzi aktorzy - o ile nie potrafię wybrać, czy Fidusiewicz był lepszy od Mędrzaka, o tyle jestem pewna, że Sawka przebiła Roscę po wielokroć.
No i piosenka, zaiste, piękny filmowy hit :) Zauważyłam, że jeżeli chodzi o takie trochę "tęskne" i "sentymentalne" piosenki, pani Kozidrak sprawdza się świetnie (vide kawałek promujący "Starą Baśń" parę lat później). Chociaż ogół ścieżki dźwiękowej mi się nie podobał w stosunku do soundtracka pierwszej wersji...