PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11841}

Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 546 tys. ocen
8,4 10 1 546314
7,9 70 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

dobra muzyka

ocenił(a) film na 10

Muzyka Tolkiena urzeka. Całkowicie pod każdym względem np. z pierwszej części:Flight To The Ford, wspaniałe The Council Of Elrond Featuring w wykonaniu Enya, choć May it be piosenka przewodnia nie była aż tak ekscytująca może datego że się nasłuchałem się jej za dużo... w drugiej części na pierwszym miejscu Evenstar, a także klimatyczna, która dowarzyszy nam też w trzeciej części "The Riders Of Rohan" i "The King Of The Golden Hall"oczywiście w innych wersjach. Przyznam że Shorowi powinien należeć się oskar za drugą niż za pierwszą część, choć najlepiej jak by dostał za trzy części trzy :P. Jeżeli chodzi o trzecią część Howard Shore popisał się wziął z jedynki i dwójki to co najlepsze i złączył w jedną całość i dodał coś nie coś od siebie no i stworzył (drugi oskar).Na pierwszy ogień idą łeb w łeb "Twilight And Shadow", niespodziewanie "Hope and Memory" przerażające (w moim odczuciu) "Ash And Smoke" no i końcowa piosenka "The End Of All Things". Jak wspomniałem wcześniej dla mnie super w szczególności jak się ogląda film (Kino Domowe), no albo jak i dla takich fanatyków jak ja puszczać muzykę prosto z płyt choć to trosze kosztuje ponieważ jedna płytka Shora kosztuje bagatela (p2p ;)) 50 zł :(... A więc zachęcam do słuchania muzy Lorda i komentowania jak coś opuściłem pozdro dla wszysstkich fanów Władcy... Mój SSSSSSSkarbie :)

ocenił(a) film na 10
incom

Oj tak zgadzam się z Tobą w 100% muzyka z filmu Władca Pierścieni jest GENIALNA. Mozna by jej słuchac i słuchac. :D

incom

a ja zgadzam w 99% z powodu pierwszego zdania, gdyż była to muzyka Shore'a a nie Tolkiena, chociaz podejrzewam, że gdyby Tolkien miał talent muzyczny to dokonałby podobnego poruszenia jakie wywołał w literaturze... ;)

ocenił(a) film na 10
Delerith_Aranel

heh no wiesz każdemu zdarzy się zagalopować... ale na pewno stwierdzisz że muzyka Shora to najlepsza oskarowy podkład do filmu :),
no może jedynie konkurować z nią gladiator choć by taki utwór jak Honor Him tjaaaa... pozdro ;)

incom

Oczywiscie, Shore jest dla mnie w tym momencie muzycznym Bogiem:)))
Moja poprzednia wypowiedź była oczywiście z przymrużeniem oka i nie chciałam nabijac się z czyjegoś 'zagalopowania sie' :))

Pozdrawiam!:D

ocenił(a) film na 10
incom

moge tylko dodac ze słucham muzyki z trylogii juz prawie 3 lata i inne płyty muzyczne dokupywane przezemnie czekaja na półce na swoja kolej (bo nie mogą sie przebic) .Moge smiało powiedziec ze ta muzyka odmieniła moje życie w pewnym sensie.Wyobraź sobie ze byłem na koncercie SYMPHONY of LOTR 13 sierpnia w niemczech.......nie da sie tego opisać...pozdrawiam fan z KATOWIC

ocenił(a) film na 10
kamino

A ja słucham muzyki Howarda od roku, wtedy kiedy skończyłem swój pierwszy raz z tolkienem i zaczełem oglądać filmy. Kiedy nadszedł ten dzień w którym Shore wyraźnie mi się przesłucham (utwory znałem już na pamięć) do grona najlepszych muzyków doszedł Hans Zimmer z Gladiatora i Klaus Badelt Piraci z Karaibów (aktualnie słucham) nie dlatego że znudziła mi się ścieżka dźwiękowa z Władcy, ale dlatego że jest bliźniaczo podobna do Shora, no może bardziej żywiołowa, ale to nie znaczy że są najlepsze (Władca wymiata do dziś, wątpie czy kiedykolwiek ktoś ją pokona ;P). Szczerze mówiąc zazdroszcze wyjazdu do Niemczech no i lepiej by było jak by taki koncert by był w Polsce. Wtedy na pewno bym się wybrał ;) P.S Pozdro dla fanów Władcy

ocenił(a) film na 10
incom

MNie najbardziej podobalo sie ''Forth Eorlingas", "Amon Hen", "Anduril", "Isengard Unleashed", "The Bridge of Khazad dum" , zreszta wszystkie sa swietne...shore odwalil kawal dobrej roboty.

użytkownik usunięty
incom

tylko jest taki zonk
na soundtracku do Powrotu Króla nie ma najlepszego chyba fragmentu muzycznego z filmu :( czyli fragmentu który jest w momencie szarży jeźdźców Rohanu :(
Niestety soundtrack do ROTk jest tak samo pokaleczony poprzez dziwny dobr materiału jak i kinowa wersja filmu (jak dla mnie kinowy Powrót Króla to najsłabszy film trylogii, ale już wersja rozszerzona jest chyba najlepszym)