Witam, od razu przejdę do rzeczy:
Czym jest Valinor ?
Z tego co wiem (a nie wiem czy posiadam dobre informacje) to jest to miejsce w którym nie
istnieją choroby ani śmierć i jednocześnie miejsce do którego elfy trafiają po śmierci, czyli
można powiedzieć że to odpowiednik raju?
Tu też pojawia się drugie pytanie: co dzieje się z innymi istotami po śmierci? Czy ludzie żyjący
w Śródziemiu trafiają w pustkę lub odpowiednik piekła bądź nieba, czy może rodzą się
ponownie ?
Pytam ponieważ to pozwoli mi zrozumieć świat i postacie przedstawione w Twórczości
Tolkiena, zarówno w książkach jak i filmach na ich podstawach. Z góry dziękuję za ewentualne
odpowiedzi :)
Nie mogę edytować więc dopiszę:
Oglądając chociażby dzisiaj Dwie wieże, wielokrotnie słyszałem jak Elrond mówił (do Aragorna i Arweny, o ile dobrze pamietam) że elfy MUSZĄ opuścić Śródziemie pod koniec Trzeciej ery - i tu pojawia się moje pytanie - dlaczego?
Mam też ostatnie pytanie: Czy wiadomo jak wyglądał świat po odejściu elfów ? Tzn. - te wszystkie lasy zamieszkane przez te stworzenia oraz Rivendell zostały ot tak po prostu porzucone ?
Jak wygląda świat po odejściu elfów można zobaczyć wyglądając przez okno. W zamyśle Tolkiena Śródziemie to prehistoryczna Europa, a my żyjemy w Siódmej Erze Świata, 6000 lat po pokonaniu Saurona.
Z czystej ciekawości chciałbym zapytać: skąd posiadasz tę informację?
Pytam o to, że żyjemy 6000 lat po pokonaniu Saurona, bo o tym że Śródziemie to Tolkienowski odpowiednik Europy już słyszałem. Pozdrawiam
Na wstępie polecę ci książkę ;)
Jeśli interesuje cię te wszystkie sprawy z lotrem przeczytaj sobie "Sillmarilion". To jest można powiedzieć mitologia, którą napisał Tolkien. Wszystko tam wyjaśnia i tworzy niezwykle rozbudowaną historię. Nie dziwne- pracował nad tym przez całe. Napiszę ci po krotce, aby ewentualnie nie spoilerować. Jeśli chcesz mogę napisać znacznie więcej ;)
Valinor to miejce gdzie zamieszkiwali Valarowie ( mitologicznych bogowie, twórcy świata). Stamtąd przybyli mędrcy, aby pokonać Saurona (Gandlaf, Saruma, Radagast....).
Stwórca świata ( Illuvatar i jego Valarowie ) nie zdradza ludziom gdzie ich duchy trafiają po śmierci. Pozostawia to dla nich w tajemnicy.
Kolego, więlkie dzięki za odpowiedź - teraz mam nadzieję że uda mi się wyciągnąć od Ciebie trochę informacji :)
Oczywiście wiem że istnieje taka książka jak Silmarillion, wiem też mniej więcej o czym jest no i że w niej mogę znaleźć odpowiedzi na dręczące mnie pytania, tyle że nie mam za bardzo kiedy się za nią zabrać a i oczy już nie te same, dlatego odnosząc się do tego co pisałeś - proszę o jak najwięcej spojlerów, bo (nie wiem czy uwierzysz, ale...) nie mogę przez to spać po nocach :)
Na wstępie wielkie dzięki za ostatnią linijkę bo wiele mi naświetliła, ale jednocześnie proszę o odpowiedź na inne zadane przeze mnie pytania w poprzednim poście bo niestety, w sieci nie znalazłem ani jednej informacji na te tematy, oprócz samej definicji Valinoru, która nie wyjaśniła mi zbyt wiele.
Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas ! : )
Teortycznie mogę więcej napisać ale świat który wykreował Tolkien jest tak złożony i skomplikowany że zawsze pozostaną niedomówienia ;) chwała mu za to!
Iluvatar (Odpowiednik Boga) razem ze swoimi Valarami stworzył Ziemię, miało być to miejsce na które przyjdą dzieci Iluvatara- Elfy i ludzie.
Po stworzeniu planety zesłał na ziemię najpotężniejszych z Valarów, aby przygotowali ją na przyjście elfów. W zależności od swoich mocy wypiętrzali oni lądy, tworzyli gwiazdy, zwierzęta rośliny itp. Jeden z nich się jednak sprzeciwił - Morgoth. Chciał posiąść ziemię na własność.
Valarowie schronili się wtedy w Valinorze. Schowali oni tam wszystko co stworzyli, najpiękniejszych rzeczy, które wojna Valarów nie pochłonęła.
Elfy przyszły na świat pod gołym niebem, pierwsze co ujrzeli to gwiazdy (dlatego tak je pokochali). Valarowie można powiedzieć zakochali się w elfach od pierwszego wejrzenia. Były to istoty jakich nie znali, mieli wolną wolę nie zależną od nikogo.
Przez to zapragneli ich mieć przy sobie. Niektórzy poszli za Morgothem. Poprzez tortury i okropieństwa jakie u niego przeżywali stali się w końcu orkami. Wypaczonymi z pozytywnych cech istotami.
Inni podążyli do Valinory pod przywództwem jednego z Valarów.
Z przyczyn, których nie mogę opisać (zajęło by to zbyt wiele czasu) Elfy w końcu wyruszyli do Śródziemia aby pokonać Morgotha.
Przeklęli oni Valarów, jednak ci dali im szansę. Kiedy tylko zapragnęli mogli by wrócić do Nieśmiertelnych krain)
W między czasie na świat przyszli ludzie. Z Syn z małrzeństwa Elfa i Majara (pomocnicy Valarów) oraz córka Elfa i człowieka związali się wydając na świat dwóch mężczyzn. Jako że płynęła w ich żyłach krew zarówno człowieka jak i elfa dano im wybór do której chcą należeć rasy. Elrond (tak tak, ten z Lotra ;D) wybrał życie wśród elfów, Elros- ludzi.
Dostał on od majarów wyspę Numeron na której żyli sobie w spokoju aż do czasu,,,
Sauron (Uczeń morgotha) kiedy miał jeszcze cielesną powłokę widząc strach ludzi przed śmiercią, podjudził ludzi aby wyruszyli z wyprawą zbrojną na Valinor. Mówił, że zyskają oni nieśmiertelność.
Kiedy ich łodzie dobiły do brzegu Valarovie powołując się na Illuvarara zabili najeźdźców, zatopili Numeron (wtedy to Sauron stracił ciało, a Potomek Aragorna przybył do śródziemia)
Wtedy też Valarowie przenieśli Nieśmiertelne Krainy w "inny wymiar". Zaokrąglili też ziemię, która do tej pory była płaska.
Do Vanilioru mógł juz dopłynąć tylko elf, prowadzony przez Valarów.
To jest mocno skrócona wersja ;) Uprościłem wiele rzeczy i wątków pozostawiając ociosany pień, trzon fabuły.
Tolkien zawarł zbyt wiele szczegółów
Krzyhozaur - Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź, Twój post pomógł mi zrozumieć pewne 'sprawy' i jednocześnie doprowadził do kolejnych refleksji, więc kupiłem i w końcu przeczytałem Sillmalirion. Książka jest dość specyficzna i szczególnie na początku ciężko się ją czyta ale warto, nie żałuję i ponownie dzięki, ale tym razem za to że zachęciłeś mnie świadomie lub nie do jej przeczytania :)
Valinor - królestwo Valarów położone w Amanie.
Valinor został założony przez Valarów, jednak jego mieszkańcami byli także Eldarowie: Vanyarowie, Ñoldorowie oraz Teleri. Nigdy nie zagościło w nim zło; nawet Morgoth nie ośmielił się zaatakować go i stawić czoła jego władcom. Jednak raz wszedł do Amanu razem ze sprzymierzeńcem - pajęczycą Ungoliantą, która zniszczyła Dwa Drzewa Valinoru. Wówczas szczep Ñoldorów stracił swój najcenniejszy skarb, czyli trzy świetliste kamienie zwane Silmarilami. Kiedy część elfów opuściła Aman, Valinor został dla nich zamknięty. Dla wygnańców otwarto go dopiero po pokonaniu Morgotha i zakończeniu Pierwszej Ery.
Valinor był krainą nieśmiertelności. Mogli udać się do niego elfowie, których znużyło życie wśród śmiertelnych istot. Zaszczytu tego dostąpili także Powiernicy Pierścienia, niebędący elfami oraz krasnolud Gimli.
A tak w ogóle to polecam lotr.wikia.com