Witam.
Chciałbym się zapytać którą książkę polecacie najpierw kupić-"Dzieci Hurina" czy "Niedokończone Opowieści". Niestety mogę sobie pozwolić tylko na jedną.
Dodam także, żeby nie pisać o "Silmarillione" ponieważ tę książkę już mam.
Z góry dziękuje i przepraszam jeśli temat założyłem w złym miejscu (póki co jestem tu nowy)
Pozdrawiam.
A gdzie Ty chcesz kupić te Dzieci Hurina? :) Już dawno nie można dostać nowej książki a używane są drogie żeby nie powiedzieć że cena wygórowana.
Wybierz Niedokończone opowieści :). Samą historię Dzieci Hurina masz (tylko mniej rozbudowaną) w Silmarillionie i właśnie Niedokończonych opowieściach. A oprócz tego wiele innych ciekawych (cóż) opowieści.
Bo nakład się wyczerpał a wydawnictwo amber nie planuje (a przynajmniej dwa miesiące temu nie planowało) wznowienia. Lipa bo ja się nie załapałam :(. A nie wydam 60 zł na używaną książkę wielkości nowelki, w dodatku na historię, którą mam w dwóch innych książkach.
Mam nadzieję, że znowu wydadzą i kupię. Mogliby fani Tolkiena zrobić jakąś petycję do Amber o wydanie tej książki. :)
Też o tym pomyślałam, aby do nich grupowo napisać :). Może coś się w grudniu ruszy z premierą Hobbita. Ostatnim razem wydali kolejny raz Silmarillion - i to takie ładne wydanie było, na które też się nie załapałam ;/. Zostało tylko w empiku, ale takie pobrudzone przez ludzi. A takiego ta ja nie chce, a w necie już nigdzie nie ma.
Miejmy nadzieję, że wydadzą. Ja mam takie wydanie Silmarillionu:
http://www.empik.com/silmarillion-tolkien-john-ronald-reuel,p1080632156,ksiazka- p
I właśnie to chciałam :( Ja mam takie najtańsze, małe. Jak kupowałam nie sądziłam, że mi się tak spodoba.
No to wpierw kupię "Niedokończone Opowieści" :)
A jeśli chodzi o "Dzieci Hurina" to mam zamiar kupić na allegro, jakiś ładnie zachowany tom. Ceny faktycznie wahają się między 80-90 zł ale cóż... :)
A jeśli chodzi o "Niedokończone..." to mam zamiar kupić to wydanie w oprawie twardej. (Na okładce smok atakujący miasto:P)
bartoszyc8
Mój silmarillion jest identyczny :D
Wiem o którym wydaniu mówisz, ale to chyba też używany. Są jeszcze dostępne nowe egzemplarze?
Ja mam w miękkiej. Może kiedyś uda mi się wszystko zgromadzić w twardej oprawie :). Wszystko zależy w moim przypadku od wydawnictwa :)
NIEDOKOŃCZONE - zdecydowanie - mnie DZIECI HURINA się nie podobały - za mało tego co w SILMARILLIONIE - stawiam na OPOWIEŚCI - mam te ze smokiem ale nie mam potrzeby kupowac bo wszystko co chcę mam w bibliotece - polecam też w podobnym wydaniu co OPOWIEŚCI - ATLAS ŚRÓDZIEMIA i ENCYKLOPEDIA ŚRÓDZIEMIA:)
SILMARILLION mam ze smokiem i dziewicami;)
http://www.taniaksiazka.pl/niedokonczone-opowiesci-jrr-tolkien-p-267885.html
małe wydanie kieszonkowe:)
Tego wydania nie polecam. Mam z tej serii Hobbita i Silmarillion. O ile Hobbit jeszcze druk spoko nawet ma kolorowe ilustracje to Silmarillion masakra. Taki malutki druczek jakbym ściągę czytała (i czarne ilustracje buu :(). Niedokończone opowieści mają bardzo dużo treści więc druk też pewnie w tym kieszonkowym wydaniu jest malutki. A ja znalazłam taki sklep gdzie w sumie dopłaciłam tylko 6 zł a miałam normalne wydanie.
http://allegro.pl/tolkien-niedokonczone-opowiesci-nowa-i4103391548.html
Czy ta Encyklopedia Śródziemia zawiera jakieś ilustracje czy to tylko suchy tekst?