PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11841}

Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 546 tys. ocen
8,4 10 1 546286
7,9 70 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Imiona bohaterów

ocenił(a) film na 9

Jak Tolken tworzył imiona bohaterów??Czy on wzorował się na czymś ?

3dluks

Tolkien był filologiem, więc interesował się różnymi językami. Czytał też legendy i mity w różnych językach w tym już nie używanych, wymarłych. Czytałam o Tolkienie, że już w młodości ciekawiły go języki, więc pewnie nie miał trudności ze stworzeniem nowych imion na podstawie np. gramatyki języka staroangielskiego.

ocenił(a) film na 9
arwenundomiel

Czyli ten imiona mają jakieś znaczenie?.

3dluks

Niektóre imiona mają znaczenie; np. w języku rohirrickim (pochodzącym ze staroangielskiego) éo- oznacza ,,koń", czyli imiona Éowina, Éomer, Éothain, Éomund zawierają w sobie przedrostek nawiązujący do tego Rohirrimowie to ,,Władcy koni". Imię Gandalf to postać z mitologii nordyckiej i stamtąd pewnie zostało ono zapożyczone przez Tolkiena. Imiona ze Śródziemnia mogą też mieć różne znaczenie w stworzonych przez Tolkiena językach np. w sindarinie czy quenyi.

ocenił(a) film na 10
3dluks

Wiele imion też po prostu zapożyczył z mitologii, np. imiona krasnoludów z Hobbita, nie tylko tworzył.

3dluks

Tolkien stworzył samodzielnie kilka języków (bazujących w jakimś stopniu na innych, prawdziwych) i imiona bohaterów mają w nich zwykle konkretne znaczenie.
Na przykład Arwen Undómiel oznacza Szlachetną Dziewczynę, Panią Zmierzchu, Galadriel (swoją drogą ona ma mnóstwo różnych imion) można przełożyć na Panią Ukoronowana Światłem. Celeborn to Srebrne Drzewo, Legolas to Zielony Liść, a Elrond - Gwiezdna Kopuła. Oczywiście tak samo można tłumaczyć wszelkie inne nazwy własne używane przez elfów.
Niektóre hobbickie i ludzkie imiona również mają swoje znaczenie, zainteresowanych odsyłam do posłowia do "Władcy", bo sama mam o tym niewielkie pojęcie.

ocenił(a) film na 10
rozowy_wiercipietek

imiona i nazwy brzmią celtycko i nordycko - np.Avalon - Tolkienowskie Avallone, imiona elfów OLWE,ELWE,FINWE,INGWE - od razu nasuwają skojarzenie z imionami występującymi w Norwegii....

ocenił(a) film na 10
Baronek7

cieśnina Helcaraxe gdzie były opary zima i lód kojarzy mi się iście z królestwem nordyckiej bogini Hel - Niflheimem:)

ocenił(a) film na 10
Baronek7

Allvatar - Tolkienowski Iluvatar - germański OJCIEC WSZYSTKIEGO:)

ocenił(a) film na 10
Baronek7

U Tolkiena jest przepowiedziane coś podobnego do nordyckiego Ragnaroku - Zmierzchu Bogów - co z kolei przypomina wizję Apokalipsy czyli Odsłonięcia - Objawienia Jana - gdzie sam Iluvatar zaingeruje w sprawy świata i ludzi oraz nastąpi unicestwienie Melkora (Szatana w Biblii) a potem odnowiony świat będzie się cieszył ładem i pokojem.....

ocenił(a) film na 10
Baronek7

OD VALINORU DO MORDORU - Andrzeja Szyjewskiego sobie przeczytaj może -

''KATOLICYZM, STANOWIĄC SERCE JEGO ŚWIATOPOGLĄDU, NIE ODERWAŁ GO OD UMIŁOWANIA ''POGAŃSKIEJ'' MITOLOGII, LECZ WZBOGACIŁ I SKOMPLIKOWAŁ TWORZONY ŚWIAT''

''Tolkienowi zależało na tym, by wartości dawnych legend przekazać ludziom , którzy nigdy się z nimi nie zetknęli.Kallevala, Eddy, legendy skandynawskie, celtyckie, staroangielskie....''.

Eddę czytałam - świetna jest:)

ocenił(a) film na 9
3dluks

Języki elfów są zasadniczo oparte na językach walijskim i fińskim.