PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=616}

Uśpieni

Sleepers
1996
7,9 161 tys. ocen
7,9 10 1 161001
7,0 31 krytyków
Uśpieni
powrót do forum filmu Uśpieni

Po obejerzeniu tego filmu nie mogłem zasnąć(nie tylko dlatego że był sylwester). Film jest rewelacyjny świetne aktorstwo(chciałbym zwrócić uwagę na rolę Dustina Hoffmana - krótka ale rewelacyjna). Wstrząsająca historia trzymająca w napięciu, niepewności i lekkim strachu(o los bohaterów), chęć zemsty bohaterów wstrząsneła mną dając mi do myślenia: Jakie okropności musieli znieść, by podjć taki rewanż? czy naprawdę musi dochodzić do takich sytuacji i czy resocjalizacja niszczy człowieka wewnętrznie nie zostawjając żadnych uczyć. Wycięte brutalne sceny dobrze wpłynęły na budowanie napięcia i nie stworzenie brutalnego obrazu choć film jest i tak bardzo wstrząsający. Brdzo inteligentny dla ludzi o mocnych nerwach.

ocenił(a) film na 9
Tomy

Dustin
Na ile postać Dustina to był pijaczyna-adwokat, a na ile genialny adwokat? Czy te jego kartkowanie i nonszalancja ("mnie tu nie ma, mnie tylko kazali coś przeczytać") były udawane, a na ile był to geniusz Danny'ego Snydera? Dustin zagrał rzeczywiście bardzo dobrze, dlatego te pytania pozostają chyba bez odpowiedzi - co jest kolejnym atutem filmu.

ocenił(a) film na 9
Tomy

resocjalizacja
Nie wyjeżdżałabym tu na resocjalizację. Jak widać w końcowej notce, prawdziwa historia opowiedziana w filmie była na tyle odosobnionym przypadkiem, że rząd wypiera się jej istnienia. To nie była "normalna resocjalizacja" - nie należy zakładać, że zawsze tak to wygląda.